Mooistadskanaal.nl De site met veel informatie

dinsdag 11 oktober 2016

Griekse muzikanten geven Esway Atelier Concert





 *  zondag 16 oktober  15.00 uur
*  in het schildersatelier van Geert Schreuder
*  Esweg 9 te Onstwedde
*     entree € 12.00 koffie gratis
aanmelden is aan te bevelen 0599 331731 of info@geertschreuder.nl


De Griekse zangeres en laouto-speelster Marifenia Rizou en wereldmuziek-snaarspecialist Michiel Hollanders noemen zich Kranides, wat zoveel betekent als 'De Muzes van Kranies'. Kranies (spreek uit 'Kranjes') is ons dorp in de bergen in noord west Griekenland. Marifenia kreeg Griekse traditionele muziek met de paplepel ingegoten, en speelde vanaf haar 11e professioneel mee met het bekende ensemble Lalitades. Temidden van de beste traditionele musici van het Griekse vasteland, bouwde ze zelf snel een reputatie op vanwege haar groovende laouto spel en betoverende zang.
Michiel ( heeft ook nog Oost-Groningse roots) begon op zijn 11e met het knutselen en bespelen van gitaar-achtige bouwsels, iets dat hij sindsdien ononderbroken heeft voortgezet. Zijn zelfgebouwde instrumenten en productionele vaardigheden kwamen tot bloei in het eigenzinnige singer-songwriter project Big Low, en de innovatieve Balkanband Parne Gadje. Parallel hieraan deed Michiel met regelmaat Tango projecten met o.a. klassiek gitarist Izhar Elias, en verdiepte hij zich in de Musette.
Kranides ontstond in 2013. Toen was het tijd voor hun eigen muziek. Ze schreven 13 stukken in samenwerking met de bekende Griekse tekstschrijver Yiannis Kalpouzos. Die was vanaf de eerste noot die hij van hen hoorde, heel enthousiast over hun muziek, met name vanwege het 'eigen' geluid - een combinatie van de Griekse roots van Marifenia met de muzikale achtergrond en instrumenten van Michiel. Yiannis gaf hen een aantal kant en klare teksten, en schreef nieuwe teksten op muziek die ze in ruwe vorm klaar hadden.