Een site met veel informatie ! Ook tijdens de vakantieperiode gewoon informatie !

nieuws Bibliotheken


----------
Kinderochtend: zoemende workshops in museum en bibliotheek

Deze vakantie kun je mee op reis tijdens het zomerprogramma van Bibliotheek Veendam. Kom wekelijks naar de kinderochtenden (10.00 – 11.30 uur) en reis langs zes bijzondere landen. Woensdag 15 juli bezoeken we het Dierenrijk en organiseren we samen met het Veenkoloniaal Museum twee zoemende workshops.

Breng een bezoekje aan het Dierenrijk. Deze ochtend kunnen kinderen (7+) meedoen aan twee zoemende workshops. Duik in de wereld van de bijen en insecten! In het Veenkoloniaal Museum leert de imker je alles over het leven en nut van bijen en in de bibliotheek gaan we onze eigen bibberbeestjes maken.

Wil je meedoen aan deze workshopochtend? Meld je aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Voor deze activiteit is er plek voor max. 20 kinderen.

Kinderochtenden in de bibliotheek

Bibliotheek Veendam heeft deze zomer een programma voor kinderen en (groot)ouders. Elke woensdagochtend kun je in de bibliotheek op reis. Zes weken lang bezoeken we de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wekelijks bezoeken we een ander land. Kijk op www.biblionetgroningen.nl/veendam voor meer informatie.
------------
Biblionet Groningen maakt zomerse spelshow: KwisLab
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan de vele activiteiten. Vorig jaar heeft Biblionet Groningen daar een nieuw element aan toegevoegd: BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Deze zomer kun je 6 weken lang kijken naar een zomerse spelshow: KwisLab.

Deze zomer neemt Jeroen van de Bibliotheek het op tegen 6 uitdagers in de zomerse BiebLab-show: KwisLab. Onder leiding van Jolanda worstelen de deelnemers zich door 4 rondes: Kennik, Klinkt me als muziek in de oren, Leesracers en Strijdvaardig. Wie gaat naar huis met de wisselbokaal? KwisLab zie je elke woensdagochtend vanaf 10.00 uur op www.youtube.com/bieblab.

KwisBoek: speel thuis je eigen KwisLab
Wil je zelf meedoen aan KwisLab? Download wekelijks ons KwisBoek en speel samen met vrienden en familie deze superleuke quiz! Bij elke aflevering maken we een nieuw KwisBoek. Download het KwisBoek op www.biblionetgroningen.nl/bieblab
-----------
De Vakantie Voorleestent
Deze zomer zet Biblionet Groningen de Vakantie Voorleestent op. Niet alleen in de wijk, maar ook digitaal! Geniet vanuit huis elke woensdagavond van vrolijke voorleesverhalen via de livestream op Facebook.

Voorlezers Tinette en Michelle van Biblionet Groningen hebben er zin in! Voor deze zomer hebben ze een aantal mooie prentenboeken gekozen om uit voor te lezen. Maar ook om bij te dansen, te zingen en er spelletjes mee te doen. Kinderen vanaf 2 jaar (en hun ouders) kunnen in de zomervakantie elke woensdag van 18.30 tot 19.00 uur kijken en luisteren via de Facebookpagina van Biblionet Groningen. “Voor het echte Voorleestent-gevoel hebben we een aantal tafeltenten in de aanbieding. Kijkers kunnen deze winnen door de prijsvraag te beantwoorden die we tijdens de uitzending stellen. Met de tafeltent kunnen ze thuis een eigen Voorleestent bouwen,” vertelt Tinette.

De Vakantie Voorleestent op Facebook.com/groningsebibliotheken is er op woensdag 8, 15, 22, 29 juli en 5, 12 augustus van 18.30 tot 19.00 uur.
----------
Gezinnen gaan op reis met de Bibliotheek
Deze zomer gaan een paar duizend gezinnen op reis met de Bibliotheek. In de vakantie doen ze mee aan het zomerleesprogramma Vakantielezen. Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. En met Vakantielezen van Biblionet Groningen wordt lezen extra leuk!

Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. Biblionet Groningen ontwikkelde het online programma voor kinderen uit groep 3 en 4. Met Vakantielezen wil Biblionet Groningen samen met Forum Groningen het leesniveau van kinderen in de schoolvakantie op peil houden.
Samen lezen en op avontuur
Via de website www.vakantie-lezen.nl reizen de gezinnen de hele wereld over. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. In ieder land doen de gezinnen opdrachten en proberen ze een schat te vinden. Ze lezen verhalen en spelen samen zomerse (taal)spellen. Lettertwister met stoepkrijt, een woordenspel met waterballonnen: de 18 opdrachten stimuleren op speelse wijze de taal- en leesomgeving. Daarnaast is er voor ieder land een speciaal boek geschreven. Met de digitale schattenjacht maken de gezinnen kans op leuke prijsjes. De gratis materialen zijn verkrijgbaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen.
Landelijke belangstelling voor Gronings programma
Het zomerleesprogramma wordt niet alleen aangeboden aan kinderen in de provincie Groningen. 35 Bibliotheekorganisaties elders in Nederland gaan met dit Groningse programma aan de slag. Hiermee is het, naast Scoor een Boek!, het tweede leesprogramma van Biblionet Groningen dat een landelijke uitrol krijgt. De digitale thuiseditie van Vakantielezen is mede mogelijk gemaakt dankzij innovatiegelden van de provincie Groningen.

Extra voorleestas voor 13 basisscholen
Dankzij de steun van Stichting De Versterking en Kunst van Lezen krijgen 100 basisscholen de kans mee te doen aan de landelijke variant van Vakantielezen. In de provincie Groningen doen leerlingen van 13 scholen mee. Ze krijgen ook een Vakantieleestas cadeau, met onder andere een samenleesboek, een moppenboek en een vakantieboek vol spelletjes.  
---------------
Bibliotheek Stadskanaal pakt uit tijdens Zomerkost
Deze zomer pakt Bibliotheek Stadskanaal uit tijdens Zomerkost, een activiteitenserie voor volwassenen. Geniet elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur van een voorstelling, lezing of (muzikale) voordracht. De programma’s van Zomerkost krijgen een Gronings sausje.

7 juli | Groninger Kost met verhalen en muziek
Zomerkost start dinsdag 7 juli met Groningse vertellers en muzikanten. Schrijvers uit de regio lezen voor uit hun eigen werk. Het duo Mitzienbaaident, bestaande uit Krzysztof Groen en Bé Schmaal, zal de ochtend muzikaal omlijsten.
14 juli | Lezing Bert Roossien van Streekhistorisch Centrum
Dinsdag 14 juli laat Bert Roossien van het Streekhistorisch Centrum, aan de hand van oude foto's, zien hoe het centrum in Stadskanaal in de loop der jaren is veranderd. Wie herkent de oude panden, straten en omgeving?
21 juli | De Poesieclub
Manuel Claasen, Marineke Leijenhorst, Annie Martens en Marijke van Es presenteren ons een nieuwe voorstelling die weer bol staat van verschillende soorten poëzie. De muzikale noot wordt meegebracht door Dick Kamphuis. Alles komt deze ochtend voorbij: een lach en een traan.
28 juli | Daniël Wolgen
Dinsdag 28 juli is Daniël Wolgen te gast. De Kanaalster dichter en zanger Daniël Wolgen gaat deze ochtend voordragen uit eigen werk. Wolgen heeft een poëziebundel uitgegeven in zijn eigen streektaal: ‘Poëzieboudel van Wolgen’. Hij schrijft zijn gedichten zoals hij spreekt.
4 augustus | Marianne Swinkels
Dinsdag 4 augustus is Marianne Swinkels te gast. Marianne is een geboren en getogen Kanaalster. Ze debuteerde met haar literaire thriller “Wrede onschuld.” Haar tweede boek “Loslaten doet pijn” is een aangrijpend waargebeurd verhaal over hun bijzondere zoon Bryan. Tijdens Zomerkost komt Marianne vertellen over haar boeken en over het proces van het schrijven.
11 augustus | Herman Sandman
Zomerkost wordt afgesloten door Herman Sandman. De columnist van het Dagblad van het Noorden schreef meerdere boeken, waaronder Trap ze in de Pokkel (columns), De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal (columns), De lange leegte (verhalen) en De eeuwige Veenkoloniaal. Deze ochtend leest hij voor uit eigen werk en natuurlijk op zijn “Sandmands”.
Smul ook van Zomerkost en meld je aan
Wil je (één van) deze activiteiten bijwonen? Meld je gratis aan in de bibliotheek of stuur een mail stadskanaal@biblionetgroningen.nl.
Bibliotheek Stadskanaal houdt zich tijdens de activiteiten aan de algemene richtlijnen van het RIVM.

------------


Kinderochtenden in Bibliotheek Veendam: reis je mee?Deze vakantie kun je mee op reis tijdens het zomerprogramma van Bibliotheek Veendam. Kom wekelijks naar de kinderochtenden (10.00 – 11.30 uur) en reis langs zes bijzondere landen.Bibliotheek Veendam heeft deze zomer een programma voor kinderen en (groot)ouders. Elke woensdagochtend kun je in de bibliotheek op reis. Zes weken lang bezoeken we de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wekelijks bezoeken we een ander land.


Griezeltheater | woensdag 8 juli
Deze ochtend komen we aan op de Griezelkust. In dit spannende land gaan we spelen met licht en donker. Breng een griezelige wereld tot leven en maak je eigen voorstelling met een schaduwtheater. Aanmelden is niet nodig.

Zoemende bijen | woensdag 15 juli
Deze ochtend komen we, samen met het Veenkoloniaal Museum, aan in het Dierenrijk. Deze ochtend ga je meedoen aan twee zoemende workshops. Duik in de wereld van de bijen!
 • In het museum leer je over het leven en nut van bijen.
 • In de bibliotheek gaan we onze eigen bibberbeestje maken.

Wil je meedoen aan deze workshops? Meld je aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Voor deze ochtend is er plek voor max. 20 kinderen.

Schatzoeken met robots| woensdag 22 juli
Deze ochtend komen we aan in Avonturenland. Ga mee op zoek naar de schat via verhalen en met de robots Beebot en Dash. Programmeer de robotjes zo dat ze de schat kunnen vinden. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.

Sprookjesbingo | woensdag 29 juli
Deze ochtend komen we aan op de Sprookjeseilanden en gaan we een sprookjesbingo spelen. Luister naar het prachtige verhaal van Roodkapje en probeer je bingokaart als eerste vol te krijgen. Met deze voorleesbingo zijn er weer kleine prijsjes te winnen. Aanmelden is niet nodig. We spelen deze ochtend 2 rondes (10.00 uur en 10.45 uur).

Lachmeter | woensdag 5 augustus
Deze ochtend komen we aan in het altijd grappige Lachland. Deze ochtend gaan we moppen vertellen en maken we onze eigen lachmeter.

Racen als Max| woensdag 12 augustus
Deze ochtend komen we aan in het Sportmanië. In dit land zit niemand stil. We duiken in de racewereld van Max, maken we onze eigen ballonnenauto en bouwen samen een racebaan. Wil jij sjezen in de bieb? Doen dan mee! Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.

Ga op schattenjacht en maak kans op prijzen!
Ga deze zomer ook digitaal op reis met Bibliotheek Veendam en doe mee aan ons zomerleesprogramma Vakantielezen! Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. Doe de opdrachten op www.vakantie-lezen.nl en maak kans op zomerse prijzen!

Bibliotheek Veendam houdt zich tijdens de activiteiten aan de algemene richtlijnen van het RIVM.
-----------------------

Vijfde editie voor de Vakantie Voorleestent in Veendam

Deze zomer trekt Bibliotheek Veendam weer de wijk in met de Vakantie Voorleestent. Zes weken lang staat de tent op een vaste avond, tijd en locatie in Veendam Noord.


Samen met kinderopvang Prokino en kindercentrum Hoi Pippeloi is Bibliotheek Veendam voor het vijfde jaar op rij met een voorlees- en spelprogramma te vinden in de wijk. Zes weken lang staat de tent op een vaste avond, tijd en locatie in plan Noord.

Van 18.30 tot 19.30 uur kunnen kinderen en ouders de tent bezoeken. We lezen voor en spelen samen spelletjes. De Voorleestent zal worden opgezet ter hoogte van OBS Noorderbreedte en vindt plaats op dinsdag 7, 14, 21, 28 juli en 4, 11 augustus.

Extra: digitale Voorleestent
Kun je niet naar de Vakantie Voorleestent komen? Deze zomer zet Biblionet Groningen op woensdagavond de digitale Voorleestent op. Geniet vanuit huis van vrolijke voorleesverhalen. Michelle en Tinette lezen elke woensdagavond voor uit een nieuw prentenboek. Ga mee op reis en maak kennis met de grappigste dieren en bezoek de mooiste plekjes. Maak je eigen kleurrijke voorleeshut en kijk wekelijks mee naar de livestream op Facebook (@Groningsebibliotheken). De digitale Voorleestent begint op woensdagavond om 18.30 uur.

Over de Vakantie Voorleestent
In de Vakantie Voorleestent wordt voorgelezen en doen we spelletjes. Kinderen en ouders kunnen er tevens de leukste (voor)leesboeken lenen. Een bezoekje aan de Vakantie Voorleestent is helemaal gratis en ook gezinnen uit andere wijken zijn van harte welkom! Met de Vakantie Voorleestent wil Bibliotheek Veendam het (voor)lezen in de zomer stimuleren.
Bibliotheek Veendam houdt zich bij de activiteiten aan de algemene richtlijnen van het RIVM.

-------------

Bibliotheek Stadskanaal houdt Voorleesfeestjes in de tuin

Deze zomervakantie organiseert Bibliotheek Stadskanaal elke woensdagochtend een Voorleesfeestje in de tuin. Op het veldje naast de bibliotheek kunnen kinderen tussen 10.00 uur en 11.00 uur meedoen aan deze zomerse kinderochtenden. 


Voorlezen is leuk en het wordt nog leuker in de tuin van de bibliotheek. In de vakantie kunnen kinderen (tot 8 jaar) meedoen aan ons tuinfeestje. We gaan wekelijks de mooiste prentenboeken voorlezen en de leukste spelletjes spelen. Leer propjes schieten met je eigen katapult, doe mee aan de spokenshow of ga slufje prikken.

Het Voorleesfeestje in de tuin vindt plaats op woensdag 8, 15, 22, 29 juli en 5, 12 augustus van 10.00 uur tot 11.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bibliotheek Stadskanaal houdt zich tijdens de activiteiten aan de algemene richtlijnen van het RIVM.
------------------
Kinderworkshops in de bibliotheek: programmeren met Dash & Dot
Maak kennis met de robots Dash & Dot. Deze schattige robots horen geluiden, reageren op licht, zien objecten en doen wat jij wilt. Je kunt de robots bijvoorbeeld laten dansen, rare geluiden laten maken of door een doolhof laten lopen. 

Zaterdag 20 juni kunnen kinderen (8 jaar en ouder) in de bibliotheken van Veendam en Stadskanaal meedoen met de workshop Dash & Dot. Van 13.30 uur tot 15.00 uur leren de kinderen met de schattige robots programmeren. Voor de workshop is er (per locatie) plek voor maximaal 10 kinderen.
Wil je meedoen in Bibliotheek Stadskanaal? Stuur een mail naar stadskanaal@biblionetgroningen.nl. Voor deelname in Bibliotheek Veendam stuur je een mail naar veendam@biblionetgroningen.nl. Vermeld in de mail de naam deelnemer, leeftijd en telefoonnummer van een ouder/verzorger.
Richtlijnen
De bibliotheken houden zich aan de richtlijnen van het RIVM. We hanteren de volgende maatregelen voor de kinderactiviteiten:
 • De workshopleider houdt tijdens de workshop 1,5 meter afstand tot de kinderen.
 • Ouders / verzorgers mogen niet mee naar binnen. Kinderen worden door maximaal één volwassene gebracht en gehaald. De kinderen worden door de workshopleider opgehaald bij de voordeur en na afloop weer naar buiten begeleid.
 • Bij binnenkomst desinfecteren alle kinderen hun handen en worden ze gewezen op de algemene gezondheidsvoorschriften.
 • Meld je af en blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 °C);
--------------------


Taalhuizen in Pekela, Oldambt en Veendam gaan weer open

De afgelopen weken openden de bibliotheken in Oost-Groningen de deuren. Vanaf maandag 15 juni gaan ook de Taalhuizen in de gemeenten Pekela, Oldambt en Veendam weer open. Deelnemers kunnen vanaf deze datum, op afspraak, terecht in de bibliotheken.


Moeite met lezen, schrijven, rekenen of werken met de computer? Je bent niet alleen. Het Taalhuis is dé plek in de bibliotheek waar je terecht kunt voor hulp. Je hoeft geen lid te zijn. Je vindt er bijvoorbeeld speciale leesboeken, oefenboeken en gratis taalcursussen. Vanaf maandag 15 juni gaan de Taalhuizen in Oost-Groningen weer open. In de gemeenten Pekela, Oldambt en Veendam kunnen deelnemers op afspraak langskomen.


Taalhuis Pekela

Het Taalhuis in de gemeente Pekela gaat weer open. Deelnemers kunnen telefonisch of per mail een afspraak maken met taalhuiscoördinator Marian Kiewiet (06 134 915 44 of TaalhuisPekela@outlook.com).

 • Woensdag van 10.00 – 12.00 uur in Bibliotheek Oude Pekela
 • Vrijdag van 8.30 – 10.00 uur bij Afeer

Taalhuis Oldambt

Het Taalhuis in de gemeente Oldambt gaat weer open. Deelnemers kunnen telefonisch of per mail een afspraak maken met taalhuiscoördinator Marian Kiewiet (06 134 915 44 of taalhuisoldambt@hotmail.com).

 • Dinsdag en donderdag van 10.15 – 12.15 uur in Bibliotheek Winschoten

Taalhuis Veendam
Het Taalhuis in de gemeente Veendam gaat weer open. Deelnemers kunnen telefonisch of per mail een afspraak maken met taalhuiscoördinator Lijja de Vries (06 256 813 50 of taalhuisveendam@noorderpoort.nl).
 • Maandag en dinsdag van 10.00 – 12.00 uur in Bibliotheek Veendam
-------------------
Emma (12) gaat kinderen voorlezen in Bibliotheek Stadskanaal
Woensdag 24 juni leest de 12-jarige Emma Schreuder in Bibliotheek Stadskanaal voor tijdens een bijzondere kinderactiviteit. Deze middag zal de Voorleeskampioen uit 2019 voorlezen uit ‘De Gorgels en Het Geheim van de Gletsjer’ van Jochem Myjer. 

In 2019 werd Emma Schreuder provinciaal voorleeskampioen. De leerling van de Hagenhofschool vertegenwoordigde onze provincie tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Emma is nog altijd dol op voorlezen. Woensdag 24 juni leest ze in Bibliotheek Stadskanaal voor uit ‘De Gorgels en Het Geheim van de Gletsjer’ van Jochem Myjer.
In dit verhaal gaan Melle en zijn familie logeren bij een oude vriend van papa, die bioloog is in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia? Dat is het begin van een bloedstollend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer die langzaam begint te smelten.
Voorleessessie voor kinderen uit groep 3 en 4
Zit je in groep 3 of 4 en wil je Emma live horen voorlezen in Bibliotheek Stadskanaal? Meld je dan snel aan via stadskanaal@biblionetgroningen.nl! Voor deze bijzondere voorleessessie is beperkt plek. Het voorlezen begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur.
'Emma leest voor uit de Gorgels' wordt tevens live uitgezonden op de sociale media van Biblionet Groningen. De link naar de livestream volgt later.
Officiële aftrap Vakantielezen
De voorleessessie van Emma vormt de officiële aftrap van Vakantielezen, het zomerleesprogramma van Biblionet Groningen. Met Vakantielezen willen de Groningse bibliotheken beginnende lezers uit groep 3 en 4 stimuleren om in de vakantie te blijven lezen.
Via de website
www.vakantie-lezen.nl kunnen kinderen en ouders de hele vakantie speelse en zomerse opdrachten doen. Woensdag 24 juni deelt Emma de eerste materialen uit aan de aanwezige kinderen.
Maatregelen
Biblionet Groningen houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM. We hanteren de volgende richtlijnen voor deze kinderactiviteit:
 • Volwassenen houden tijdens de activiteit 1,5 meter afstand tot de kinderen.
 • Kinderen worden door maximaal één volwassene begeleid.
 • Bij binnenkomst desinfecteren alle aanwezigen hun handen en worden ze gewezen op de algemene gezondheidsvoorschriften.
 • Meld je af en blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 °C);

------------

Bibliotheken in Stadskanaal en Veendam starten kinderworkshops

De afgelopen weken openden de bibliotheken in Oost-Groningen weer de deuren. Na drie weken starten de bibliotheken in Stadskanaal en Veendam ook met workshops voor kinderen. Zaterdag 13 juni vindt de eerste kinderworkshop plaats. 


De afgelopen maanden konden kinderen via de video’s van BiebLab thuis aan de slag met de leukste opdrachten. Biblionet Groningen blijft deze video’s maken, maar gaat vanaf zaterdag 13 juni ook weer op kleine schaal workshops aanbieden in de bibliotheek. Tot aan de zomervakantie vindt iedere zaterdagmiddag een kinderworkshop plaats in de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam.

Zaterdag 13 juni: bouw je eigen game
Zaterdag 13 juni gaan we met Microsoft MakeCode Arcade onze eigen games programmeren. In één van de video’s van BiebLab hebben Jolanda, Arnoud en Jeroen hun eigen game gemaakt. In deze workshop leer jij zelf een game maken door te programmeren met MakeCode Arcade van Microsoft. Voor deze workshop is er per bibliotheek plek voor maximaal 10 kinderen.

Datum Zaterdag 13 juni
Tijd 13.30 – 15.00 uur
Locatie Bibliotheek Stadskanaal en Bibliotheek Veendam
Leeftijd 9 jaar en ouder
Aanmelden Wil je meedoen in Bibliotheek Stadskanaal? Stuur een mail naar

stadskanaal@biblionetgroningen.nl. Voor deelname in Bibliotheek Veendam stuur je een mail naar veendam@biblionetgroningen.nl. Vermeld in de mail de naam deelnemer, leeftijd en telefoonnummer van een ouder/verzorger.

Zaterdag 20 juni: programmeren met Dash & Dot 8+
Maak kennis met Dash & Dot, de schattige robots van de bibliotheek. Deze schattige robots horen geluiden, reageren op licht, zien objecten en doen wat jij wilt. Je kunt de robots bijvoorbeeld laten dansen, rare geluiden laten maken of door een doolhof laten lopen. Voor deze workshop is er per bibliotheek plek voor maximaal 10 kinderen.

Datum Zaterdag 13 juni
Tijd 13.30 – 15.00 uur
Locatie Bibliotheek Stadskanaal en Bibliotheek Veendam
Leeftijd 9 jaar en ouder
Aanmelden Wil je meedoen in Bibliotheek Stadskanaal? Stuur een mail naar

stadskanaal@biblionetgroningen.nl. Voor deelname in Bibliotheek Veendam stuur je een mail naar veendam@biblionetgroningen.nl. Vermeld in de mail altijd de naam deelnemer, leeftijd en telefoonnummer van een ouder/verzorger.

Maatregelen
De bibliotheken houden zich strikt aan de maatregelen van het RIVM. We hanteren de volgende maatregelen voor de kinderactiviteiten:

 • De workshopleider houdt tijdens de workshop 1,5 meter afstand tot de kinderen
   

  • Ouders / verzorgers mogen niet mee naar binnen. Kinderen worden door maximaal één volwassene gebracht en gehaald. De kinderen worden door de workshopleider opgehaald bij de voordeur en na afloop weer naar buiten begeleid.
  • Bij binnenkomst desinfecteren alle kinderen hun handen en worden ze gewezen op de algemene gezondheidsvoorschriften.
  • Meld je af en blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 °C);

----------

Bibliotheken in Veendam, Winschoten en Finsterwolde verruimen openingstijden
De afgelopen weken openden de eerste bibliotheken in Oost-Groningen weer de deuren. Blije bibliotheekleden konden niet wachten om een nieuwe voorraad boeken te lenen. Na twee weken kunnen de bibliotheken in Veendam, Winschoten en Finsterwolde hun tijdelijke openingstijden verruimen. Om de veiligheid te kunnen waarborgen, gaan de bibliotheken van Biblionet Groningen gefaseerd open. Dat betekent dat de bibliotheken niet allemaal tegelijk open gaan en dat het aanbod in stappen terugkomt. In de bibliotheken is het op dit moment mogelijk om materialen te lenen en in te leveren.Verruiming openingstijden


Komende week verruimen de bibliotheken in Veendam, Winschoten en Finsterwolde hun openingstijden. Na een succesvolle start kunnen de bibliotheken weer wat vaker open.


In Bibliotheek Veendam kunnen bezoekers vanaf dinsdag 2 juni terecht op:


 • Maandag : 13.00 – 17.00 uur
 • Dinsdag : 13.00 – 17.00 uur
 • Woensdag : 13.00 – 17.00 uur
 • Donderdag : 13.00 – 20.00 uur
 • Vrijdag : 13.00 – 17.00 uur
 • Zaterdag : 10.00 – 13.00 uur

In Bibliotheek Winschoten kunnen bezoekers vanaf dinsdag 2 juni terecht op:


 • Maandag : 13.00 – 17.00 uur
 • Dinsdag : 13.00 – 17.00 uur
 • Woensdag : 13.00 – 17.00 uur
 • Donderdag : 13.00 – 17.00 uur
 • Vrijdag : 13.00 – 17.00 uur
 • Zaterdag : 10.00 – 13.00 uur


In Bibliotheek Finsterwolde kunnen bezoekers vanaf donderdag 4 juni terecht op:
 • Maandag : 14.00 – 17.00 uur
 • Donderdag : 14.00 – 17.00 uurOp biblionetgroningen.nl/onze-bibliotheken-gaan-weer-open vind je per bibliotheek de tijdelijke openingstijden en het maximale aantal bezoekers dat is toegestaan.

Veiligheidsmaatregelen
Veiligheid staat voorop, dus houdt Biblionet Groningen zich aan de richtlijnen uit het protocol voor de bibliothekensector.
 • Houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten de bibliotheekvestiging.
 • Kom alleen naar de bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.
 • Kinderen onder de 12 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een meerderjarig gezinslid.
 • Kom niet naar de bibliotheek als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°) of koorts.
 • Blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 • Leen doelgericht boeken. Tip: bekijk vooraf online de collectie.
 • Pak geen boeken uit het schap, behalve als je het boek daadwerkelijk gaat lenen.
 • Schud geen handen.
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.
 • Bij de entree staat een winkelmandje voor je klaar. Als de winkelmandjes op zijn, wacht dan even tot er weer een mandje beschikbaar is. Zonder winkelmandje kun je niet naar binnen.
 • Bij binnenkomst graag de handen desinfecteren. Er staat desinfectiemiddel klaar.

---------------