Mooistadskanaal.nl De site met veel info! - Test NL-Alert 5 juni om 12.00 uur -

nieuws Bibliotheken

Groningse bibliotheken komen met AI-quizWoensdag 31 mei spelen de Groningse bibliotheken op hun jeugdplatform BiebLab een unieke quiz. Deze middag kunnen kinderen meedoen aan een quiz die is samengesteld door kunstmatige intelligentie (AI).

AI Parade in Stadskanaal
In juni komt de AI parade naar de provincie Groningen. De AI Parade is een spannende expositie over kunstmatige intelligentie en de impact die het heeft op onze samenleving. In de bibliotheek van Stadskanaal worden deze maand voor jong en oud talloze activiteiten georganiseerd die het publiek de gelegenheid biedt om kennis te maken met dit snel evoluerende domein.

BiebLab: A.I. QuizOok BiebLab, hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken, duikt in de wereld van AI Woensdagmiddag 31 mei staat BiebLab Live volledig in het teken van kunstmatige intelligentie. De maandelijkse Kahoot Quiz wordt deze maand samengesteld door het AI-programma ChatGPT en dr. Loepf zal de jeugd uitleg geven over deze technologie.

Ben je benieuwd welke vragen ChatGPT bedenkt voor de Kahoot Quiz? Speel mee vanaf de bank en maak kans op prijzen. Schakel woensdag 31 mei om 15.00 uur in bij BiebLab en speel mee via youtube.com/bieblab.

------------------------------------------------------------

 ‘Mijn gamende kind’: workshop in Bibliotheek Stadskanaal

Paraduze, FEMS, Koen Schobbers en Ronald. Met honderdduizenden volgers zijn deze YouTubers en Twitchers immens populair bij gamende jongeren. De Groningse bibliotheken laten deze influencers maandelijks aan het woord om zo jongeren en ouders mee te nemen in het ‘leven van een gamer’. Dinsdag 11 april is voormalig esporter Koen Schobbers te gast, auteur van het boek ‘Mijn gamende kind’.

Biblionet Groningen en Impacter helpen sinds 2021 jongeren om gameavonden te organiseren in de bibliotheek van Stadskanaal. In het maandelijkse Game Café komen jongeren tussen de 14 en 23 jaar samen om te gamen en ervaringen uit te wisselen. Enkele maanden geleden is daar De Gameshow bijgekomen, een maandelijkse livestream op het YouTube-kanaal van BiebLab.

Leven van een gamer
In maart is het project ‘Leven van een gamer’ van start gegaan. Maandelijks bezoekt een influencer Bibliotheek Stadskanaal en geeft er een workshop. In de workshops leren jongeren hoe ze zelf content kunnen creëren en hoe de vaardigheden die ze met gamen opdoen van pas komen in het dagelijkse leven. Tijdens het ‘Leven van een gamer’ leren jongeren hoe je gamen kan combineren met een gezond sociaal en maatschappelijk leven.

Dinsdag 11 april: Koen Schobbers

Dinsdag 11 april is Koen Schobbers te gast in Bibliotheek Stadskanaal. Schobbers was in 2017 de eerste Nederlandse professionele gamer met een topsportstatus. Tegenwoordig richt hij zich op zijn organisatie ‘Parents for play’, waarin hij ouders advies en informatie geeft om de relatie met hun gamende kind te herstellen, behouden of versterken. Zo verscheen in 2020 zijn boek ‘Mijn gamende kind’ met tips voor ouders om goed om te kunnen gaan met de favoriete hobby van hun kind.

In Bibliotheek Stadskanaal neemt Schobbers jongeren én ouders mee in de fascinerende wereld van gaming en esports. Waarom hebben games zo’n sterke aantrekkingskracht? Wat is ‘bewust gamen’? Hoe zorgen esporters ervoor dat ze op topniveau presteren?

Deelname aan deze workshop is gratis, maar meld je vooraf wel aan via de agenda op bieblab.nl

 

-------------------------------------------------------------

Gamen met de Groningse bibliotheken

Dinsdag 11 april kan er weer volop worden gegamed met de Bibliotheek. Zo schuift de bekende esporter Koen Schobbers aan in De Gameshow én kunnen jongeren in Bibliotheek Stadskanaal samen gamen in het GameCafé.

Elke tweede dinsdag van de maand organiseren de Groningse bibliotheken en Impacter Stadskanaal een gameavond voor en door jongeren. Online én in Bibliotheek Stadskanaal kan er deze avond volop gegamed worden.

Gameprogramma op YouTube
De Gameshow is een maandelijks gameprogramma op YouTube voor én door jongeren. Dinsdag 11 april kan je in de Gameshow kijken naar een nieuwe gamebattle, de grappigste gamebugs én bespreken we de nieuwste releases. En dat is niet alles… want dinsdag 11 april schuift Koen Schobbers aan. Schobbers was in 2017 de eerste Nederlandse professionele gamer met een topsportstatus. Kijk naar de Gameshow en schakel dinsdag 11 april om 18.00 uur in op youtube.com/bieblab.

Gamen in het GameCafé
Ben je 13 jaar en ouder én wil je samen gamen? Kom dinsdag 11 april van 19.00 – 21.30 uur naar het GameCafé in Bibliotheek Stadskanaal. Je mag je eigen gamelaptop meenemen, maar er staan ook verschillende consoles en laptops voor je klaar. Zo kan je onder andere gamen in virtual reality.

Deze avond kan je om 19.00 uur ook deelnemen aan de workshop van Koen Schobbers en alles te weten komen over de fascinerende wereld van gaming en esports. Kijk voor meer informatie en hoe je je kan aanmelden op bieblab.nl.


--------------------------------------------------------------

Creakids op 22 maart in bibliotheek Stadskanaal met kunstenares Marleen Dijkdrent

Stadskanaal - Woensdagmiddag 22 maart om 15.00u gaan we in bibliotheek Stadskanaal met echte blaadjes en bloemen een mixed-media schilderij maken onder leiding van kunstenares Marleen Dijkdrent. Deze creatieve workshop is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 

 


Het voorjaar komt er weer aan en alle planten en bloemen beginnen weer te groeien. Heb jij al een zaadje geplant? Hoe zou het eruit zou zien als de bloemen zo groot als bomen werden? Hoe klein zou je je voelen? Daar maken we een mooi kunstwerk van! Met echte blaadjes en bloemen maak je je eigen mixed-media schilderij. Na afloop ziet het er net zo mooi uit als het prachtige Briljante Bloemenboek van Yuval Zommer!

Marleen Dijkdrent is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en houdt ervan om de wereld kleur te geven. Ze woont in Drenthe en is daar o.a. bezig met het aanleggen van een voedselbos. In 2004 is zij begonnen als kunstenaar, vooral met het maken van muurschilderingen. Voor meer informatie over Marleen en haar werk: Kijk op www.marleenin-kleur.nl

Deze activiteit is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

-------------------------------------------

-

Voorjaarsstukjes maken met Groei & Bloei in Bibliotheek Stadskanaal

Stadskanaal - In de voorjaarsvakantie organiseert Groei & Bloei Stadskanaal samen met Bibliotheek Stadskanaal weer een inloopmiddag voor kinderen om bloemstukjes te maken. Op woensdagmiddag 1 maart kun je tussen 14.00u en 16.00u binnenlopen bij de bibliotheek en je groene vingers tevoorschijn toveren. 


Deze keer maken we een mooi fris voorjaarsstukje. Samen met een docent leer je hoe je je eigen bloemstuk kan maken. Naderhand mag je deze natuurlijk meenemen naar huis zodat je er nog lang van kunt genieten. Het voorjaarsstukje maken kost twee euro (2,-). Aanmelden is niet nodig. Contant betalen mag op de middag zelf.

--------------------------------------------------------


Bibliotheek laat influencers aan het woordParaduze, FEMS, Koen Schobbers en Ronald. Met honderdduizenden volgers zijn deze YouTubers en Twitchers immens populair bij gamende jongeren. De Groningse bibliotheken laten deze influencers vanaf maart maandelijks aan het woord om zo jongeren en ouders mee te nemen in het ‘leven van een gamer’.

Biblionet Groningen en Impacter helpen sinds 2021 jongeren om gameavonden te organiseren in de bibliotheek van Stadskanaal. In het maandelijkse Game Café komen jongeren tussen de 14 en 23 jaar samen om te gamen en ervaringen uit te wisselen. Enkele maanden geleden is daar De Gameshow bijgekomen, een maandelijkse livestream op het YouTube-kanaal van BiebLab.

Workshops voor jongeren én ouders
In maart start het project ‘Leven van een gamer’. Maandelijks bezoekt een influencer Bibliotheek Stadskanaal en geeft er een workshop. In de workshops leren jongeren hoe ze zelf content kunnen creëren en hoe de vaardigheden die ze met gamen opdoen van pas komen in het dagelijkse leven. Tijdens het ‘Leven van een gamer’ leren jongeren hoe je gamen kan combineren met een gezond sociaal en maatschappelijk leven.

Ook voor ouders zijn er bijeenkomsten. Zo geeft op dinsdag 11 april Koen Schobbers, voormalig e-sporter, een workshop over de online wereld. Met zijn organisatie ‘Parents voor play’ wil hij ouders advies en informatie geven om de relatie met hun gamende kind te herstellen, behouden of versterken.

Kijk in de agenda op bieblab.nl voor alle workshops van de influencers.

Dinsdag 14 maart: Paraduze
Dinsdag 14 maart komt content creator en YouTuber Paraduze langs. Met bijna 500.000 abonnees weet Paraduze hoe het is om een succesvol Youtube kanaal te maken en onderhouden.

Deze avond schuift hij om 18.00 uur aan bij de Gameshow, de maandelijkse uitzending van BiebLab en Impacter. De livestream is vanaf de bank te volgen via youtube.com/bieblab.

Aansluitend geeft Paraduze om 19.00 uur een workshop in Bibliotheek Stadskanaal. In deze workshop leert hij hoe je content maakt en gaat hij in gesprek met de aanwezige jongeren. Deelname aan deze workshop is gratis, maar meld je vooraf wel aan via de agenda op bieblab.nl.

-------------------------------------------------

 Gamen met de Groningse bibliothekenDinsdag 14 maart kan er weer volop worden gegamed met de Bibliotheek. Zo schuift de populaire YouTuber Paraduze aan in De Gameshow én kunnen jongeren in Bibliotheek Stadskanaal samen gamen in het GameCafé.

Elke tweede dinsdag van de maand organiseren de Groningse bibliotheken en Impacter Stadskanaal een gameavond voor en door jongeren. Online én in Bibliotheek Stadskanaal kan er deze avond volop gegamed worden.

Gameprogramma op YouTube
De Gameshow is een maandelijks gameprogramma op YouTube voor én door jongeren. Dinsdag 14 maart kan je in de Gameshow kijken naar een nieuwe gamebattle, de grappigste gamebugs én bespreken we de nieuwste releases. En dat is niet alles… want dinsdag 14 maart schuift de bekende gamer en YouTuber Paraduze aan! Paraduze vertelt in de uitzending over zijn favoriete games en samen spelen we het nieuwe seizoen van Fortnite.

Kijk naar de Gameshow en schakel dinsdag 14 maart om 18.00 uur in op youtube.com/bieblab.

Gamen in het GameCafé

Ben je 13 jaar en ouder én wil je samen gamen? Kom dinsdag 14 maart van 19.00 – 21.30 uur naar het GameCafé in Bibliotheek Stadskanaal. Je mag je eigen gamelaptop meenemen, maar er staan ook verschillende consoles en laptops voor je klaar. Zo kan je onder andere gamen in virtual reality. Deze avond kan je om 19.00 uur ook meedoen aan een workshop van YouTuber Paraduze. Kijk voor meer informatie en aanmelden op bieblab.nl.

----------------------------------------------------

 Luca wint eerste editie Kahoot KampioenschapDe 10-jarige Luca uit Veendam heeft 1 maart jl. de eerste editie van het Kahoot Kampioenschap gewonnen. Deze quizcompetitie voor kinderen werd georganiseerd door de Groningse bibliotheken.

Het Kahoot Kampioenschap is een initiatief van BiebLab, hét jeugdplatform van Biblionet Groningen. BiebLab organiseert online en in de bibliotheken programmering voor jeugd tussen de 9 en 16 jaar oud. Zo kunnen kinderen elke laatste woensdag van de maand via YouTube meedoen aan een Kahoot quiz. Maar wie is dé Kahoot Kamppioen van Groningen? Om daar achter te komen heeft BiebLab onlangs het Kahoot Kampioenschap uitgeroepen.

Kahoot Kampioenschap
In februari werden in 8 bibliotheken en op YouTube voorrondes gehouden van deze quizcompetitie. Kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud speelden tegen elkaar een kennisquiz. De lokale winnaars gingen door naar de provinciale finale in Bibliotheek Veendam. Daar werd op woensdag 1 maart gespeeld om de gouden beker. Na 15 vragen bleek Luca uit Veendam de winnaar te zijn van de eerste editie van het Kahoot Kampioenschap. Zo wist hij onder andere uit welk land de tulp oorspronkelijk komt én dat Nederlanders de langste mensen van de wereld zijn.

Woensdag 29 maart
In 2024 gaan de Groningse bibliotheken door met het kampioenschap en wordt er een nieuwe editie georganiseerd. Wil je nu al de leukste quizzen spelen? Doe dan woensdag 29 maart om 15.00 uur mee met de Kahoot quiz tijdens BiebLab Live