Een site met veel informatie ! (Door het Coronavirus is alles ondervoorbehoud!

nieuws Bibliotheken


---------------
Minicollege Kinderboekenweek: ‘Hadden de Grieken al raketten?’Hadden de Grieken al raketten? Deze vraag gaan heelaldeskundige Govert Schilling en illustrator Tjarko van der Pol beantwoorden op woensdag 7 oktober. Deze middag geven ze vanuit Bibliotheek Veendam een minicollege over de geschiedenis van de ruimtevaart. Biblionet Groningen organiseert deze kindermiddag in het kader van de Kinderboekenweek 2020. 

Ruimtevaart is tegenwoordig heel gewoon. Astronauten pendelen op en neer naar het ruimtestation, er rijden karretjes rond op Mars en we vliegen zo naar de maan. Vroeger konden mensen alleen maar fantaseren over reizen door de ruimte. En dat begon al bij de oude Grieken!
Woensdag 7 oktober nemen wetenschapsjournalist Govert Schilling en Tjarko van der Pol je mee op reis door de spannende geschiedenis van raketten en ruimtevaart, van de oude Grieken tot nu. Zet je ruimtehelm maar vast op, want het aftellen gaat beginnen!

Aanmelden
Ben je 7 jaar of ouder en wil je alles weten over de ruimtevaart? Kijk dan woensdag 7 oktober naar het minicollege van Govert Schilling en Tjarko van der Pol. 

    • Vanuit Bibliotheek Veendam kun jij op de eerste rij zitten. Er is in de zaal beperkt plek, dus meld je wel tijdig aan via biblionetgroningen.nl/veendam. 
    • Kun je niet naar de bibliotheek komen, maar wil je wel meedoen? Kijk dan vanaf  15.00 uur naar de speciale livestream via facebook.com/groningsebibliotheken. 

Kinderboekenweek
Stoere ridders, reusachtige dinosauriërs, rebelse vrouwen en typisch Hollandse helden: deze Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd met het thema ‘En toen?’. Boeken zijn namelijk net kleine tijdmachines: ze kunnen je meenemen op een reis door de tijd. De verhalen laten je de werelden van toen ontdekken. Zo wordt ‘toen’ toch tastbaar! 

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren de bibliotheken van Biblionet Groningen verschillende online en offline activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Kijk op biblionetgroningen.nl/kinderboekenweek voor meer informatie. 
---------------
Kinderboekenweek in Groningse bibliothekenStoere ridders, reusachtige dinosauriërs, rebelse vrouwen en typisch Hollandse helden: deze Kinderboekenweek nemen de Groningse bibliotheken je mee terug in de tijd. Van 30 september tot en met 10 oktober kun je in de bibliotheken van Biblionet Groningen een heuse tijdreis maken! 

Boeken zijn net kleine tijdmachines: ze kunnen je meenemen op een reis door de tijd. De verhalen laten je de werelden van weleer ontdekken. Zo wordt ‘toen’ toch tastbaar! Deze Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd met het thema ‘En toen?’

Stap in de teletijdmachine
Teletrotters en temponauten opgelet! Stap in onze teletijdmachine en maak een reis naar het verleden óf de toekomst. Zo kunnen teletrotters ver terugkijken in de tijd, terwijl temponauten avontuurlijke globetrotters zijn. Bij elke periode heeft de bibliotheek een challenge bedacht. Dus stap in en reis mee. 

    • Bibliotheek Oude Pekela | Woensdag 30 september van 14.00 – 16.30 uur 
    • Bibliotheek Veendam | Zaterdag 3 oktober van 13.30 – 16.00 uur
    • Bibliotheek Onstwedde | Woensdag 7 oktober van 14.00 – 16.00 uur
    • Bibliotheek Stadskanaal | Woensdag 7 oktober van 14.00 – 16.30 uur

Kijk op www.biblionetgroningen.nl/kinderboekenweek voor meer locaties en data.
----------------
Digitaal Café in Bibliotheek Veendam 
Bibliotheek Veendam is onlangs gestart met een Digitaal Café. Bezoekers kunnen zich maandelijks in de bibliotheek laten bijpraten over de online wereld. Donderdag 8 oktober gaat het in het Digitaal Café over de DigiD. 

Contact met de overheid gaat steeds vaker via internet: denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een uitkering of het verlengen van je rijbewijs. Om gebruik te kunnen maken van deze overheidsdiensten heb je een DigiD nodig. Maar wat is een DigiD en hoe werkt dit digitale paspoort van de Nederlandse Overheid? Daarover gaat het donderdag 8 oktober in het Digitaal Café van Bibliotheek Veendam. 

Aanmelden
Het Digitaal Café vindt plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via biblionetgroningen.nl/veendam. De toegang bedraagt € 3,- per persoon en is incl. koffie/thee. 

----------------

Bibliotheek Stadskanaal organiseert netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden


Bibliotheek Stadskanaal organiseert samen met de stichting JobOn netwerkbijeenkomsten. Samen met andere werkzoekenden gaan deelnemers aan de slag om het cv te verbeteren, tips te delen en te netwerken. De eerste bijeenkomst in Bibliotheek Stadskanaal staat gepland op donderdag 24 september van 10.00 uur tot 12.00 uur.


“De bibliotheek is een ontmoetingsplek waar mensen zich kunnen ontwikkelen. Zo zijn er tegenwoordig allerlei cursussen en trainingen en daarom vinden we het geweldig dat we vanuit Stichting JobOn (voorheen DeBroekriem) nu ook netwerkbijeenkomsten in Bibliotheek Stadskanaal kunnen organiseren”, aldus Inge Laagewaard van JobOn.


Ria Muller organiseert de netwerkbijeenkomst vanuit Biblionet Groningen: “Tijdens de netwerkbijeenkomst gaan de deelnemers onderling met elkaar aan de slag en vertrekt iedereen naar huis met één of twee nieuwe netwerkcontacten en concrete tips om het cv te verbeteren”.


Actief netwerken

Vaak is solliciteren een eenzaam proces. Werkzoekenden zitten veelal in hun eentje thuis achter de pc naar vacatures te zoeken. Tegenwoordig is het echter belangrijk om actief te netwerken. Dankzij de netwerkbijeenkomsten van JobOn kunnen werkzoekenden hun netwerk vergroten en direct hun sollicitatievaardigheden verbeteren. 


De eerste bijeenkomst in Bibliotheek Stadskanaal staat gepland op donderdag 24 september van 10.00 uur tot 12.00 uur. Aanmelden kan via biblionetgroningen.nl/stadskanaal. 

----------------

Escaperoom in de Bibliotheek


Help, Dr. Loepf zit vast in een boek! Kunnen jullie hem helpen om door het verhaal heen te komen? Stap binnen in de escaperoom van Bibliotheek Stadskanaal of Bibliotheek Veendam en los samen het verhaal op.


Tot en met 30 september kunnen kinderen elke woensdagmiddag meedoen aan een escaperoom. In de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam wordt wekelijks een escaperoom gebouwd. Lukt het de kinderen om het verhaal van Dr. Loepf op te lossen? Deze gekke professor, en “broer” van bibliotheekmedewerker Jeroen Bouland, was bezig met een nieuwe uitvinding, maar of dat helemaal goed ging…


Escaperoom

De escaperoom in de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam vindt nog plaats op woensdag 16, 23 en 30 september. Per middag zijn er drie starttijden (14.30, 15.30 of 16.00 uur). De escaperoom is geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder. 

Wil je meedoen in Bibliotheek Veendam? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/veendam. 

Wil je meedoen in Bibliotheek Stadskanaal? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/stadskanaal. 

---------------

CoderDojo in Bibliotheek Stadskanaal: Programmeren met LEGO

Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Kom dan vrijdag 25 september  van 15.30 uur tot 17.00 uur naar Bibliotheek Stadskanaal en word een echte programmeer-ninja! Deze middag gaan we programmeren met LEGO WeDo.  

Wie heeft er niet met LEGO gespeeld? De vierkante blokjes zorgen al decennialang voor speel- en leerplezier bij kinderen. En met LEGO WeDo wordt het nog leuker: kinderen kunnen LEGO robots bouwen en programmeren.

CoderDojo Stadskanaal
Dacht je dat Bibliotheek Stadskanaal alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Kom elke laatste vrijdag van de maand langs in onze dojo en word een Ninja: leer programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en nog veel meer. Je hebt geen programmeerkennis nodig om mee te kunnen doen en de deelname is gratis. 

------------

BoekStart Voorleesuurtje in Bibliotheek Onstwedde

Woensdag 30 september kunnen kinderen genieten van een heerlijk voorleesverhaal. In Bibliotheek Onstwedde vindt van 10.00 uur tot 11.00 uur het BoekStart Voorleesuurtje plaats. Kom naar het voorleesuurtje in de bibliotheek. Het is een gezellige activiteit voor kinderen vanaf 1,5 jaar en hun ouders, grootouders of oppas. Tijdens deze ochtend wordt er voorgelezen, gezongen, gespeeld en geknutseld. Deelname is gratis.

-------------

Bibliotheek Veendam organiseert Groningse quiz

Donderdag 24 september organiseert Bibliotheek Veendam de Groningse middag: Dick & de Grunniger toal. Van 14.00 uur tot 16.00 uur laat voorleesvrijwilliger Dick Bosscher deelnemers kennismaken met Groningse verhalen en spreekwoorden. En we spelen een Groningse quiz!


Dick Bosscher is voorleesvrijwilliger bij Bibliotheek Veendam. Met zijn (Groningse) verhalen bezoekt hij de tehuizen in de gemeente. Donderdag 24 september neemt hij de verhalen mee naar de bibliotheek voor een gezellige middag.


Spelenderwijs de Groningse taal leren kennen? Kom langs laat je onderdompelen in Groningse verhalen en spreekwoorden. Deze middag spelen we ook een Groningse quiz.


De Groningse middag begint donderdag 24 september om 14.00 uur. Een kaartje, € 3,- per persoon (incl. koffie/thee), is verkrijgbaar via www.biblionetgroningen.nl/veendam. 

--------------

Bibliotheek maakt (online) straattaaldictee


Doe mee aan het straattaaldictee van Biblionet Groningen. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven heeft bibliotheekmedewerker Jeroen Bouland een “tantoe harde” dictee geschreven. Test je straattaalkennis en doe vanuit huis mee aan deze online quiz.“Fissa, Ofa, G-Town. Heb je  geen idee wat deze woorden betekenen? Doe dan mee met het straattaaldictee en breid je woordenschat uit. Jeroen Bouland van Biblionet Groningen laat je in 10 korte opdrachten kennismaken met straattaal. Wat bedoelen we eigenlijk met ‘mattie’? En wie bezoeken we als we naar onze ‘adja’ gaan?


Je vindt het online straattaaldictee op youtu.be/cB-vLRpw4qY. Dus pak pen en paper en schrijf mee! 

-------------

Bibliotheek Stadskanaal houdt inloopochtend over WhatsApp 

Vrijdag 11 september houdt Bibliotheek Stadskanaal van 10.00 – 12.00 uur een inloopochtend over WhatsApp. Berichtjes sturen via WhatsApp op je telefoon, je ziet het overal. Maar hoe werkt deze app eigenlijk en wat kan je er allemaal mee? Tijdens het inloopspreekuur helpen wij je graag met vragen over het installeren, berichten versturen, foto’s delen of (video)bellen via WhatsApp.


Neem een smartphone mee en we laten zien wat mogelijk is. Tijdens het inloopspreekuur beantwoorden we alle vragen over deze handige app.


Inloopspreekuur SeniorWeb

Heb je een (andere) computer- of tabletvraag? Bijvoorbeeld over Word, Windows 10 of het gebruik van je iPad of e-mail? Kom op vrijdagochtend naar het gratis inloopspreekuur van SeniorWeb. Wekelijks staan vrijwilligers van SeniorWeb voor je klaar om samen een oplossing te vinden op al je vragen. 

----------------

Groningse verhalen: ‘Aan de bar met Jur en Jan’

Schuif aan de bar bij Jur en Jan en geniet van wat dieverdoatsie. Deze twee voorleesvrijwilligers van Biblionet Groningen zorgen vrijdag 18 september in Grandcafé vanBeresteyn voor een heerlijke Groningse avond. 


Jur en Jan zitten nooit verlegen om gespreksstof. De beide heren zijn goede praters en onder het genot van een glaasje “spraakwater” belooft het een gezellige avond te worden. Van op toneel bie de rederiekers en vrouger op de boerderij en van verkering tot echtschaiden. En natuurlijk lezen de mannen ook Groningse verhalen voor.


Op Proatstoul

De afgelopen maanden konden Jur en Jan niet als voorleesvrijwilliger naar de tehuizen. Toch kon je digitaal aanschuiven bij de heren. In de serie ‘Op Proatstoul’ zaten Jur en Jan nooit verlegen om gesprekstof. Kijk alle afleveringen terug via bit.ly/opproatstoul. Aanmelden

‘Aan de bar met Jur en Jan’ begint vrijdag 18 september om 20.00 uur in Grand Café vanBeresteyn. Kaarten zijn verkrijgbaar via biblionetgroningen.nl/veendam. De toegang bedraagt € 5,- per persoon en is incl. 1 drankje.

--------------

Gratis computercursus in Bibliotheek Veendam: Klik&Tik

Heb je geen of heel weinig kennis en ervaring met de computer en/of internet? Dan is de cursus Klik&Tik iets voor jou. Deze gratis cursus wordt vanaf dinsdag 15 september weer wekelijks gegeven in Bibliotheek Veendam  


Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Heel handig, maar juist lastig als je hier weinig ervaring mee hebt. Met de cursus Klik&Tik leer je de eerste stappen van werken met computers en internet.


Cursus Klik&Tik

Klik&Tik is een digitaal oefenprogramma. Je leert bijvoorbeeld zoeken met een zoekmachine, digitale formulieren invullen, e-mailen en programma’s downloaden. De cursus bestaat uit drie onderdelen, die je achter elkaar of los van elkaar kunt volgen. 


Biblionet Groningen biedt Klik&Tik aan als een doorlopende cursus, waarbij deelnemers op ieder moment kunnen starten. De gratis cursus in Bibliotheek Veendam vindt plaats op dinsdag van 9.30 uur tot 12.00 uur. 


Aanmelden kan in de bibliotheek of via www.biblionetgroningen.nl/klikentik. 

------------------
Bibliotheken organiseren inspiratiemiddag bij dichtwedstrijd

De bibliotheken in de gemeente Stadskanaal dagen jong en oud uit om op een creatieve manier met taal te spelen. Daarom organiseren ze in de maand september een dichtwedstrijd! 

In september gaan de bibliotheken in Stadskanaal, Onstwedde en Musselkanaal spelen met taal. In het kader van deze themamaand organiseert Biblionet Groningen een dichtwedstrijd voor jong en oud.

Dichtwedstrijd: maak een knipselgedicht
Knip woorden en letters uit kranten of tijdschriften en maak hiermee een knipselgedicht. Stuur je gedichtencollage uiterlijk vrijdag 25 september naar stadskanaal@biblionetgroningen.nl.  Alle inzendingen krijgen een plek in de bibliotheken van Stadskanaal, Musselkanaal en Onstwedde. Het winnende knipselgedicht wordt eind september bekend gemaakt en zal worden afgedrukt op een poster.

Inspiratiemiddag: hoe maak je een knipselgedicht?
Wil je op weg geholpen worden of meer leren over knipselgedichten? Kom dan maandag 14 september naar Bibliotheek Onstwedde  of dinsdag 15 september naar Bibliotheek Musselkanaal voor wat inspiratie. Beide middagen kennen een vrije inloop tussen 14.30 uur en 16.00 uur. 
------------------------
Bibliotheek Veendam start maandelijks Digitaal Café
Bibliotheek Veendam start met een Digitaal Café. Laat je maandelijks in de bibliotheek bijpraten over de online wereld. Donderdag 10 september gaat het in het Digitaal Café over WhatsApp. 

Berichtjes sturen via WhatsApp op je telefoon, je ziet het overal. Maar hoe werkt deze app eigenlijk en wat kan je er allemaal mee? Tijdens deze middag leer je op een eenvoudige manier hoe je WhatsApp downloadt en instelt, en hoe je berichten, foto's en video's kunt versturen. Daarnaast gaan we deze middag in op videobellen via WhatsApp.

Aanmelden
Het Digitaal Café vindt plaats op donderdag 10 september van 14.00 uur tot 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.biblionetgroningen.nl/veendam. De toegang bedraagt € 3,- (incl. koffie/thee).

-------------

Letterspeurtocht in Bibliotheek Stadskanaal

Zaterdag 12 september organiseert Bibliotheek Stadskanaal om 14.00 uur een bijzondere letterspeurtocht voor kleintjes. Tijdens deze voorleesmiddag gaan peuters en kleuters op zoek naar verdwenen letters. Help! Het voorleesboek van Harma heeft geen letters meer, want Erik Letterkletter heeft alle letters uit haar voorleesboek gegooid. Nu kan Harma niet voorlezen en liggen alle letters door de bieb. Wat een rommeltje... Helpen jullie Harma om de letters terug te vinden voor haar voorleesboek? Dan kan ze weer voorlezen. Maar.. pas op! Tijdens de zoektocht kan Erik Letterkletter je plagen, want hij zal de letter die je hebt gevonden voor je “opruimen”.


Letterspeurtocht is een leuke voorleesactiviteit voor de kleinsten onder ons. Deelname is gratis.

----------------

Biblionet Groningen bouwt escaperooms voor kinderenVan 9 t/m 30 september kunnen kinderen elke woensdagmiddag meedoen aan een escaperoom. In de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam wordt deze maand een escaperoomverhaal in 4 hoofdstukken gespeeld. Lukt het de kinderen om het verhaal op te lossen? 


Stap in een verhaal met Dr. Loepf. Deze gekke professor, en “broer” van bibliotheekmedewerker Jeroen Bouland, is bezig met een nieuwe uitvinding. Daarbij kan hij de hulp van de kinderen goed gebruiken. Maar of dat altijd goed gaat? 


EscapeBoek: escaperoom in 4 hoofdstukken

Doe in september mee aan EscapeBoek, een escaperoomverhaal in 4 hoofdstukken. Wekelijks vind je in de escaperoom nieuwe opdrachten waarmee jullie het verhaal rondom Dr. Loepf gaan oplossen. 


EscapeBoek vindt plaats in de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam op woensdag 9, 16, 23 en 30 september. Per middag zijn er drie starttijden (14.30, 15.30 of 16.00 uur). De escaperoom is geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder. 


Wil je meedoen in Bibliotheek Veendam? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/veendam. 

Wil je meedoen in Bibliotheek Stadskanaal? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/stadskanaal. 


*Kun je niet naar alle middagen komen? Geen probleem! De escaperoom is zo opgebouwd dat je ook aan losse middagen mee kan doen. Wil je wel het hele verhaal volgen? Kijk dan ook naar BiebLab via youtube.com/bieblab. 

---------------------

BoekStart Dreumesuurtje in Bibliotheek StadskanaalWoensdag 9 september kunnen kinderen weer genieten van een heerlijk voorleesverhaal. In Bibliotheek Stadskanaal vindt van 10.00 uur tot 11.00 uur het BoekStart Dreumesuurtje plaats. 

Kom naar het dreumesuurtje in de bibliotheek. Het dreumesuurtje is een gezellig uurtje voor kinderen vanaf 1,5 jaar en hun ouders, grootouders of oppas. Tijdens dit uurtje wordt er voorgelezen, gezongen, gespeeld en geknutseld. Deelname is gratis.

--------------

LEGO Super Mario-kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal


Ben je dol op Super Mario én LEGO? Kom dan woensdag 2 september naar de kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal. Deze middag gaan we ons eigen Super Mario-spel bouwen.


Wat krijg je als je LEGO en Super Mario met elkaar combineert? Een superleuke kindermiddag! Deze middag kan je bouwen en spelen. Speel Super Mario of bouw met LEGO je eigen creaties. En dat is niet alles, want deze middag mag je de nieuwe materialen van LEGO Super Mario testen. Met dit speelgoed kan je met LEGO je eigen Super Mario-spel maken.

De gratis inloopmiddag op woensdag 2 september begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. 

------------

Kindermiddag in Bibliotheek Veendam: Jolanda’s Rad van Fortuin


Kom woensdag 2 september naar de kindermiddag in Bibliotheek Veendam en draai aan het Rad van Fortuin. Deze middag daagt Jolanda kinderen uit met de leukste challenges.


Doe mee aan de supersnelle, spannende en grappige spelmiddag. Draai aan het Rad van Fortuin en doe de bijbehorende opdracht. Bouw een zo hoog mogelijke KAPLA-toren in 2 minuten of bedenk nieuwe spellen voor de bibliotheek… Jolanda heeft deze middag 24 uitdagende challenges bedacht.

Deze gratis kindermiddag kent een vrije inloop van 14.00 uur tot 16.00 uur.

-----------

Groningse ochtend in Cultuurcentrum vanBeresteyn


Bibliotheek Veendam en Veenkoloniaal Museum organiseren donderdag 27 augustus een Groningse ochtend in Cultuurcentrum vanBeresteyn. Deze ochtend treedt Wim Dussel op als zingende Kiepkerel. Kom ook genieten van Groningse muziek en verhalen.

Van de 17e tot begin 20e eeuw trokken door Noord-Nederland kiepkerels. Deze Noord-Duitse marskramers vervoerden de koopwaar in een mand op hun rug. Wim Dussel treedt al jaren in Veendam en omgeving op als kiepkerel. Deze ochtend zal hij zingen in het Gronings, Nederlands en alles daar tussenin. Geniet van Groningse eigenaardigheden en liedjes over de streektaal. De voorstelling omvat een rijkdom aan klanken, woorden, uitdrukkingen, humor en andere culturele uitingen.

De Groningse ochtend vindt plaats in de Jonckherenzaal van Cultuurcentrum vanBeresteyn en begint om 10.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/veendam

----------

Juridisch inloopspreekuur in weer van start in bibliotheken

In de bibliotheken van Winschoten en Veendam kun je vanaf dinsdag 1 september weer wekelijks terecht voor juridisch advies.


Het kan iedereen overkomen: opeens heb je juridische hulp nodig. Bijvoorbeeld bij een langlopend meningsverschil met de buren of een dreigend ontslag. Dan wil je weten hoe je ervoor staat. Wat zijn je rechten? Maar ook: wat zijn je plichten en hoe pak je de situatie het beste aan? Blijf niet met je vragen rondlopen, maar stel ze tijdens het juridisch spreekuur in de Bibliotheek aan een medewerker van Rechtshulp Advocaten. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is helemaal gratis.

Spreekuur Bibliotheek Winschoten

Elke dinsdag zit Rechtshulp Advocaten van 11.00 uur tot 13.00 uur in Bibliotheek Winschoten klaar om informatie en gratis advies te geven over juridische vragen en problemen. Een afspraak maken is niet nodig.


Spreekuur Bibliotheek Veendam

Elke dinsdag zit Rechtshulp Advocaten van 13.45 uur tot 15.00 uur in Bibliotheek Veendam klaar om informatie en gratis advies te geven over juridische vragen en problemen. Een afspraak maken is niet nodig. 

-----------

CoderDojo in Bibliotheek Veendam: Programmeren met LEGO

Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Kom dan vrijdag 4 september van 15.30 uur tot 17.00 uur naar Bibliotheek Veendam en word een echte programmeer-ninja! Deze middag gaan we programmeren met LEGO WeDo.

Wie heeft er niet met LEGO gespeeld? De vierkante blokjes zorgen al decennialang voor speel- en leerplezier bij kinderen. En met LEGO WeDo wordt het nog leuker: kinderen kunnen LEGO robots bouwen en programmeren.

CoderDojo Veendam
Dacht je dat Bibliotheek Veendam alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Kom elke eerste vrijdag van de maand langs in onze dojo en word een Ninja: leer programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en nog veel meer. Je hebt geen programmeerkennis nodig om mee te kunnen doen en de deelname is gratis. 

---------

Bibliotheek organiseert dichtwedstrijd


De bibliotheken in de gemeente Stadskanaal dagen jong en oud uit om op een creatieve manier met taal te spelen. Daarom organiseren ze in de maand september een dichtwedstrijd!


In september gaan de bibliotheken in Stadskanaal, Onstwedde en Musselkanaal spelen met taal. In het kader van deze themamaand organiseert Biblionet Groningen een dichtwedstrijd voor jong en oud.


Dichtwedstrijd: maak een knipselgedicht

Knip woorden en letters uit kranten of tijdschriften en maak hiermee een knipselgedicht. Stuur je gedichtencollage uiterlijk vrijdag 25 september naar stadskanaal@biblionetgroningen.nl. Alle inzendingen krijgen een plek in de bibliotheken van Stadskanaal, Musselkanaal en Onstwedde. Het winnende knipselgedicht wordt eind september bekend gemaakt en zal worden afgedrukt op een poster.


Inspiratiemiddag: hoe maak je een knipselgedicht?

Wil je op weg geholpen worden of meer leren over knipselgedichten? Kom dan dinsdag 1 september tussen 14.00 en 16.00 uur naar de inspiratiemiddag in Bibliotheek Stadskanaal. De middag kent een vrije inloop.  

-------------

Bibliotheek organiseert taalwandeling door Stadskanaal


Dinsdagavond 8 september organiseert Bibliotheek Stadskanaal een taalwandeling door het centrum van Stadskanaal.


Dichters van de Kanaalstreek wandelen met ons mee langs bekende en onbekende plekken. Ze dragen onderweg voor uit hun werk. De dichters die meelopen tijdens de taalwandeling zijn Siep Schoenmaker, Daniël Wolgen en Gerard Knolhoff.


Wandel mee en beleef het centrum van Stadskanaal door andere ogen. We starten dinsdag 8 september om 19.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal. Deelname is gratis.

---------

Kindermiddagen in Bibliotheek Veendam


Bibliotheek Veendam start woensdag 19 augustus weer met wekelijkse kindermiddagen. De bibliotheek organiseert elke woensdagmiddag activiteiten voor kinderen.Woensdag 19 augustus: spelend programmeren met Micro:bit

Leer programmeren met de Micro:bit. Met dit minicomputertje kan je je eigen projecten maken. Programmeer een stappenteller of maak een lichtkrant. Arnoud laat je deze middag zien wat je allemaal kan maken.

Wil je vaker programmeren? Kom dan naar onze maandelijkse CoderDojo, die vrijdag 4 september weer van start gaat. De gratis inloopmiddag op woensdag 19 augustus begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.


Woensdag 26 augustus: LEGO Super Mario

Wat krijg je als je LEGO en Super Mario met elkaar combineert? Een superleuke kindermiddag! Deze middag kan je bouwen en spelen. Speel Mario Kart of bouw met LEGO je eigen creaties. En dat is niet alles, want deze middag mag je de nieuwe materialen van LEGO Super Mario testen. Met dit speelgoed kan je met LEGO je eigen Super Mario-spel maken.

De gratis inloopmiddag op woensdag 26 augustus begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. 

-------------

Kindermiddagen in Bibliotheek Stadskanaal


Bibliotheek Stadskanaal start woensdag 19 augustus weer met wekelijkse kindermiddagen. De bibliotheek organiseert elke woensdagmiddag activiteiten voor kinderen.

Woensdag 19 augustus: Racen als Max

Ga mee op reis! Deze middag komen we aan in het Sportmanië. In dit land zit niemand stil. Deze middag duiken we in de racewereld van Max, maken we onze eigen ballonnenauto en bouwen we een racebaan. Wil jij sjezen door de bieb? Doen dan mee! 

De gratis inloopmiddag op woensdag 19 augustus begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. 

Woensdag 26 augustus: spelend programmeren met Micro:bit

Leer programmeren met de Micro:bit. Met dit minicomputertje kan je je eigen projecten maken. Programmeer een stappenteller of maak een lichtkrant. Arnoud laat je deze middag zien wat je allemaal kan maken. 

 

Wil je leren programmeren? Kom dan ook naar onze maandelijkse CoderDojo, die vrijdag 25 september van start gaat. 


De gratis inloopmiddag op woensdag 26 augustus begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. 

----------------------------

Bibliotheken in Oost-Groningen weer langer open


Vanaf maandag 17 augustus verruimen de bibliotheken in de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde de openingstijden. “Vanwege de coronamaatregelen en de zomervakantie hanteerden we aangepaste openingstijden,” vertelt Alian Spelde, regiomanager bij Biblionet Groningen. “We zijn blij dat we onze dienstverlening nu weer stap voor stap kunnen uitbreiden. Vanzelfsprekend blijven we wel werken volgens het corona-protocol voor de bibliothekensector.”


Voor informatie over de ruimere openingstijden kunnen bezoekers terecht op www.biblionetgroningen.nl/bibliotheekvestigingen

-------------

Vakantie Voorleestent komt naar Pekela!

In de laatste week van de zomervakantie trekt Biblionet Groningen de gemeente Pekela in met de Vakantie Voorleestent. Gezinnen kunnen op dinsdagmiddag 11 en woensdagmiddag 12 augustus genieten van de voorleesverhalen en meedoen aan de leukste spelletjes.


Deze zomer gaat de Bibliotheek op pad met de Vakantie Voorleestent. Komen jullie langs? Geniet van een heerlijk voorleesverhaal en doe samen mee aan de spellen.


In de laatste week van de schoolvakantie kun je Trijnie en Michelle vinden bij:

  • Kinderboerderij Oude Pekela (Hugo de Grootpark) op dinsdag 11 augustus van 14.00 - 15.00 uur

  • Plein voor Dorpshuis De Kiepe op woensdag 12 augustus van 14.00 - 15.00 uur

Deelname aan de Vakantie Voorleestent is helemaal gratis. Aanmelden is niet nodig.

------------------

Herman Sandman geeft lezing in Bibliotheek Stadskanaal

Deze zomer pakt Bibliotheek Stadskanaal uit tijdens Zomerkost, een activiteitenserie voor volwassenen. Geniet elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur van een voorstelling, lezing of (muzikale) voordracht. De programma’s van Zomerkost krijgen een Gronings sausje. Dinsdag 11 augustus is schrijver en columnist Herman Sandman de laatste gast in de serie.


Pagina twee, linksonder. Herman Sandman schrijft dagelijks een veelgelezen column in het Dagblad van het Noorden. Hij schetst in deze korte pennenstreken het dagelijks leven. In zijn columns combineert hij zijn bekende humor met weemoed en levensfilosofie. Op zijn Gronings, uiteraard. Eerder schreef Sandman al verschillende boeken over voetbal, rock-‘n-roll, opgroeien in Oost-Groningen en het literaire leven in de stad.

In Bibliotheek Stadskanaal zal hij verhalen en columns voordragen. Soms ontroerend, andere keren grappig, maar altijd herkenbaar.

Smul ook van Zomerkost en meld je aan
De lezing op dinsdag 11 augustus begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 11.30 uur. Wil je deze activiteit bijwonen? Meld je gratis aan in de bibliotheek of stuur een mail stadskanaal@biblionetgroningen.nl

---------------------

Vakantie Voorleestent komt naar Pekela!

In de laatste week van de zomervakantie trekt Biblionet Groningen de gemeente Pekela in met de Vakantie Voorleestent. Gezinnen kunnen op dinsdagmiddag 11 en woensdagmiddag 12 augustus genieten van de voorleesverhalen en meedoen aan de leukste spelletjes.

Deze zomer gaat de Bibliotheek op pad met de Vakantie Voorleestent. Komen jullie langs? Geniet van een heerlijk voorleesverhaal en doe samen mee aan de spellen.


In de laatste week van de schoolvakantie kun je Trijnie en Michelle vinden bij:

  • Kinderboerderij Oude Pekela (Hugo de Grootpark) op dinsdag 11 augustus van 14.00 - 15.00 uur

  • Plein voor Dorpshuis De Kiepe op woensdag 12 augustus van 14.00 - 15.00 uur

Deelname aan de Vakantie Voorleestent is helemaal gratis. Aanmelden is niet nodig.

-----------------------------

Biblionet Groningen biedt extra hulp bij belastingaangifte


Biblionet Groningen biedt ieder jaar belastingspreekuren aan voor iedereen die geen professionele hulp kan inhuren. Door het coronavirus konden de fysieke spreekuren dit jaar niet doorgaan. Daarom organiseert Biblionet Groningen in augustus extra belastingspreekuren in de bibliotheek.


De gratis belastingspreekuren zijn bedoeld voor mensen die geen professionele hulp kunnen betalen, maar wel hulp nodig hebben bij de aangifte van 2019 of informatie zoeken over toeslagen en voorzieningen. Samenwerkingspartners uit de regio beantwoorden vragen, geven meer informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of helpen met invullen.


In Oost-Groningen zijn spreekuren in:

  • Bibliotheek Blijham | maandag 17 augustus van 9.00 – 12.00 uur (vrije inloop)

  • Bibliotheek Veendam| dinsdag 18 augustus van 9.30 – 10.00 uur (vrije inloop)

  • Bibliotheek Stadskanaal | donderdag 20 augustus van 10.00 – 12.00 uur (vrije inloop)

  • Bibliotheek Winschoten | donderdag 20 augustus van 10.00 – 12.00 uur (vrije inloop)


Kijk op www.biblionetgroningen.nl/belastinghulp voor meer informatie of andere spreekuren in de provincie Groningen. 

------------------
Marianne Swinkels geeft lezing in Bibliotheek Stadskanaal
Deze zomer pakt Bibliotheek Stadskanaal uit tijdens Zomerkost, een activiteitenserie voor volwassenen. Geniet elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur van een voorstelling, lezing of (muzikale) voordracht. De programma’s van Zomerkost krijgen een Gronings sausje. Dinsdag 4 augustus is schrijfster Marianne Swinkels te gast.

Stadskanaalster Marianne Swinkels geeft een lezing over haar autobiografische roman ‘Loslaten doet pijn’. Het is een openhartig en indringend verhaal over wat het betekent voor een gezin als er een kindje wordt geboren dat niet gezond is.
Loslaten doet pijn
In ‘Loslaten doet pijn’ vertelt de auteur wat zij en haar gezin doormaken wanneer een arts tijdens haar zwangerschap vaststelt dat haar zoontje een zeldzame afwijking heeft. Ruim anderhalf jaar geleden begon ze met schrijven. Het was een emotioneel proces; ze moest terug naar de mooiste, maar ook de zwaarste periode uit haar leven. Op deze ochtend zal Marianne vertellen over het verhaal, maar gaat ze ook dieper in op het schrijfproces.

Smul ook van Zomerkost en meld je aan
De lezing op dinsdag 4 augustus begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 11.30 uur. Wil je deze activiteit bijwonen? Meld je gratis aan in de bibliotheek of stuur een mail stadskanaal@biblionetgroningen.nl. Kijk voor het volledige programma van Zomerkost op www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal
-----------------
Kinderochtend in Bibliotheek Veendam: lachen om moppen

Deze vakantie kun je mee op reis tijdens het zomerprogramma van Bibliotheek Veendam. Kom wekelijks naar de kinderochtenden (10.00 – 11.30 uur) en reis langs zes bijzondere landen. Woensdag 5 augustus bezoeken we het altijd grappige Lachland en gaan we onze eigen lachmeter maken.

“Er lopen twee zandkorrels in de woestijn. Zegt de ene zandkorrel tegen de andere: 'Volgens mij worden we achtervolgd!” Moet je ook zo hard lachen om moppen? Ga dan mee op reis naar Lachland. Deze ochtend gaan we moppen voorlezen en maken we onze eigen lachmeter. Zo kan je zien hoe hard iemand moet lachen om jouw grappen.

De gratis kinderochtend kent een vrije inloop.

Kinderochtenden in de bibliotheek

Bibliotheek Veendam heeft deze zomer een programma voor kinderen en (groot)ouders. Elke woensdagochtend kun je in de bibliotheek op reis. Zes weken lang bezoeken we de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wekelijks bezoeken we een ander land. Kijk op www.biblionetgroningen.nl/veendam voor meer informatie.  
------------------
Juridisch inloopspreekuur in Bibliotheek Stadskanaal weer van start
In Bibliotheek Stadskanaal kun je vanaf maandag 3 augustus weer wekelijks terecht voor juridisch advies. Elke maandag zit Rechtshulp Advocaten van 16.00 uur tot 17.00 uur in de bibliotheek klaar om informatie en gratis advies te geven over juridische vragen en problemen. Een afspraak maken is niet nodig.


Het kan iedereen overkomen: opeens heb je juridische hulp nodig. Bijvoorbeeld bij een langlopend meningsverschil met de buren of een dreigend ontslag. Dan wil je weten hoe je ervoor staat. Wat zijn je rechten? Maar ook: wat zijn je plichten en hoe pak je de situatie het beste aan? Blijf niet met je vragen rondlopen, maar stel ze tijdens het juridisch spreekuur in Bibliotheek Stadskanaal aan een medewerker van Rechtshulp Advocaten. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is helemaal gratis.  

-------------------------------------------


-------------------
Kinderochtend in Bibliotheek Veendam: sprookjesbingo

Deze vakantie kun je mee op reis tijdens het zomerprogramma van Bibliotheek Veendam. Kom wekelijks naar de kinderochtenden (10.00 – 11.30 uur) en reis langs zes bijzondere landen. Woensdag 29 juli bezoeken we de Sprookjeseilanden en spelen we de Sprookjesbingo.

Ga mee op reis! Deze ochtend komen we aan op de Sprookjeseilanden en gaan we een sprookjesbingo spelen. Luister naar het prachtige verhaal van Roodkapje en probeer je bingokaart als eerst vol te krijgen. Met deze voorleesbingo zijn er weer kleine prijsjes te winnen.

Aanmelden is niet nodig. We spelen deze ochtend 2 rondes (10.00 uur en 10.45 uur).

Kinderochtenden in de bibliotheek

Bibliotheek Veendam heeft deze zomer een programma voor kinderen en (groot)ouders. Elke woensdagochtend kun je in de bibliotheek op reis. Zes weken lang bezoeken we de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wekelijks bezoeken we een ander land. Kijk op www.biblionetgroningen.nl/veendam voor meer informatie.  
-----------------
Kanaalster dichter Daniel Wolgen treedt op in Bibliotheek Stadskanaal
Deze zomer pakt Bibliotheek Stadskanaal uit tijdens Zomerkost, een activiteitenserie voor volwassenen. Geniet elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur van een voorstelling, lezing of (muzikale) voordracht. De programma’s van Zomerkost krijgen een Gronings sausje. Dinsdag 28 juli is dichter Daniel Wolgen te gast.
De Kanaalster dichter Daniël Wolgen gaat deze ochtend voordragen uit eigen werk. Wolgen heeft zijn een poëzie bundel uitgegeven in zijn eigen streektaal: ‘Poëzieboudel van Wolgen’. Tijdens zijn expositie in Pop-up Galerie Metafoor de Renne hebben bezoekers onlangs al kunnen proeven van zijn unieke Groningse voordrachten.

Smul ook van Zomerkost en meld je aan
Wil je deze activiteit bijwonen? Meld je gratis aan in de bibliotheek of stuur een mail stadskanaal@biblionetgroningen.nl. Kijk voor het volledige programma van Zomerkost op www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal
------------
Imker Bennie van Buizen geeft lezing in Bibliotheek Veendam
Donderdag 30 juli geeft imker Bennie van Buizen in Bibliotheek Veendam een lezing voor volwassenen. Deze ochtend vertelt hij alles bijen en hun leefomgeving.
Donderdag 30 juli komt imker Bennie van Buizen langs in Bibliotheek Veendam. Hij wordt vergezeld door een aantal van zijn bijen. De imker vertelt deze ochtend over de bijen en hun leefomgeving. Daarnaast gaan de deelnemers ook zelf aan de slag. Zo gaan we Groningse honing proeven en maken we waskaarsen.


De lezing op donderdag 30 juli begint om 10.00 uur en duurt tot 11.30 uur. Aanmelden kan via de website biblionetgroningen.nl/veendam of door een mail te sturen naar veendam@biblionetgroningen.nl. De deelname is gratis. 
-------------
Poesieclub treedt op in Bibliotheek Stadskanaal
Deze zomer pakt Bibliotheek Stadskanaal uit tijdens Zomerkost, een activiteitenserie voor volwassenen. Geniet elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur van een voorstelling, lezing of (muzikale) voordracht. De programma’s van Zomerkost krijgen een Gronings sausje. Dinsdag 21 juli speelt De Poesieclub een nieuwe voorstelling over ‘Vrijheid en al haar beperkingen’.

Manuel Claasen, Marineke Leijenhorst, Annie Martens en Marijke van Es presenteren ons een nieuwe voorstelling die weer bol staat van verschillende soorten poëzie. De muzikale noot wordt meegebracht door Dick Kamphuis. Alles komt deze ochtend voorbij: een lach en een traan. Eén ding is zeker…De Poesieclub brengt weer op cabareteske wijze gedichten.
Smul ook van Zomerkost en meld je aan
Wil je deze activiteit bijwonen? Meld je gratis aan in de bibliotheek of stuur een mail stadskanaal@biblionetgroningen.nl. Kijk voor het volledige programma van Zomerkost op www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal.

Bibliotheek Stadskanaal houdt zich tijdens de activiteiten aan de algemene richtlijnen van het RIVM. 
-------------
Kinderochtend: schatzoeken met robots

Deze vakantie kun je mee op reis tijdens het zomerprogramma van Bibliotheek Veendam. Kom wekelijks naar de kinderochtenden (10.00 – 11.30 uur) en reis langs zes bijzondere landen. Woensdag 22 juli bezoeken we Avonturenland en gaan we schatzoeken met robots.

Ga mee op reis! Deze ochtend komen we aan in Avonturenland. Samen met de robots Dash en Bee-Bot gaan we schatzoeken. Programmeer de robotjes zodat ze de schat kunnen vinden.

Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.

Kinderochtenden in de bibliotheek

Bibliotheek Veendam heeft deze zomer een programma voor kinderen en (groot)ouders. Elke woensdagochtend kun je in de bibliotheek op reis. Zes weken lang bezoeken we de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wekelijks bezoeken we een ander land. Kijk op www.biblionetgroningen.nl/veendam voor meer informatie.  
---------------------
VakantieBieb 2020: een zomer vol verhalen
Van 1 juli t/m 31 augustus 2020 is de VakantieBieb weer open. In deze app kunnen Nederlanders deze zomer naast e-books nu ook genieten van luisterboeken. Met de VakantieBieb beleeft iedereen een zomer vol verhalen: jong en oud, leden en niet-leden van de Bibliotheek.

E-books en luisterboeken
Misschien weet je nog niet waar je deze zomervakantie doorbrengt. Maar waar je ook bent: met de VakantieBieb kun je heerlijk op avontuur in je hoofd. Je vindt er tientallen e-books en luisterboeken, voor elk wat wils: van spanning tot chicklit, van literatuur tot informatief.
Voor de jongste lezers zijn er bijvoorbeeld SuperDolfje van Paul van Loon en verhalen van Guusje Nederhorst en Jacques Vriens. Jongeren kunnen genieten van boeken als Instagirl van Annette Mierswa en Klem van Mel Wallis de Vries. En voor volwassenen is er ook veel moois, denk aan Otmars zonen van Peter Buwalda of De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan. Omdat er zowel e-books als luisterboeken in de VakantieBieb zitten, kun je kiezen voor lezen of luisteren – net was je op dat moment het beste uitkomt.
Winactie voor jeugdige lezers
Zoals ieder jaar is er een winactie voor lezers tot en met 18 jaar. Zij maken kans op een Beats Solo Pro-koptelefoon. Hiervoor vragen we ze om door te geven wat hun favoriete boek in de VakantieBieb is.

Over de VakantieBieb
De app met e-books en luisterboeken is gratis beschikbaar in de App Store en in Google Play. De boeken zijn te lezen van 1 juli t/m 31 augustus 2020, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. De VakantieBieb is een dienst van de online Bibliotheek (onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek) en wordt aangeboden namens alle Bibliotheken in Nederland. Voor meer informatie zie www.vakantiebieb.nl
------------
Groningse bibliotheken delen vakantie-doe-boeken uit

Taalhelden Henk & Henk namen donderdag 9 juli in Bibliotheek Hoogezand het allereerste exemplaar van het Vakantie-doe-boek in ontvangst. Biblionet Groningen ontwikkelde het vakantieboek speciaal voor bezoekers van het Taalhuis, zodat ze ook tijdens de vakantie kunnen blijven oefenen.

Hartstikke mooi!” vinden de mannen. “Er staat vanalles in. Puzzels, verhalen, tips voor uitstapjes en taaloefeningen. Daar komen we de vakantie wel mee door!”

Biblionet Groningen ontwikkelde het vakantieboek speciaal voor volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. “Mensen die beter willen leren lezen en schrijven kunnen hier hulp bij krijgen in het Taalhuis van de bibliotheek,” vertelt programmamaker Peter Doorn. “Iedereen kan daar terecht, ook als ze niet lid zijn van de bibliotheek. De deelnemers oefenen in groepjes, begeleid door vrijwilligers. Of ze kunnen één op één hulp krijgen tijdens het taalspreekuur. Het Taalhuis biedt speciale leesboeken, oefenboeken en gratis taalcursussen.” Tijdens de zomervakantie zijn sommige Taalhuizen van de bibliotheek gesloten. “Gelukkig kunnen mensen blijven oefenen door de filmpjes van het Online Taalhuis te bekijken, en nu dus ook met het Vakantie-doe-boek,” aldus Peter. Taalhuis-bezoekers kunnen het gratis Vakantie-doe-boek ophalen in hun bibliotheek.

Vakantie-doe-boek voor volwassenen

Naast de Taalhuis-editie is er ook een Vakantie-doe-boek voor volwassenen die goed taalvaardig zijn. “Een cadeautje van de bibliotheek in tijden van corona!” zegt Peter. “We brengen 500 exemplaren van dit vakantieboek naar verzorgingstehuizen en verdelen de rest over 37 bibliotheken in de provincie. Bibliotheekleden die graag een Vakantie-doe-boek willen, kunnen het vanaf 13 juli ophalen in de bibliotheek.”  
----------
Kinderochtend: zoemende workshops in museum en bibliotheek

Deze vakantie kun je mee op reis tijdens het zomerprogramma van Bibliotheek Veendam. Kom wekelijks naar de kinderochtenden (10.00 – 11.30 uur) en reis langs zes bijzondere landen. Woensdag 15 juli bezoeken we het Dierenrijk en organiseren we samen met het Veenkoloniaal Museum twee zoemende workshops.

Breng een bezoekje aan het Dierenrijk. Deze ochtend kunnen kinderen (7+) meedoen aan twee zoemende workshops. Duik in de wereld van de bijen en insecten! In het Veenkoloniaal Museum leert de imker je alles over het leven en nut van bijen en in de bibliotheek gaan we onze eigen bibberbeestjes maken.

Wil je meedoen aan deze workshopochtend? Meld je aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Voor deze activiteit is er plek voor max. 20 kinderen.

Kinderochtenden in de bibliotheek

Bibliotheek Veendam heeft deze zomer een programma voor kinderen en (groot)ouders. Elke woensdagochtend kun je in de bibliotheek op reis. Zes weken lang bezoeken we de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wekelijks bezoeken we een ander land. Kijk op www.biblionetgroningen.nl/veendam voor meer informatie.
------------
Biblionet Groningen maakt zomerse spelshow: KwisLab
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan de vele activiteiten. Vorig jaar heeft Biblionet Groningen daar een nieuw element aan toegevoegd: BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Deze zomer kun je 6 weken lang kijken naar een zomerse spelshow: KwisLab.

Deze zomer neemt Jeroen van de Bibliotheek het op tegen 6 uitdagers in de zomerse BiebLab-show: KwisLab. Onder leiding van Jolanda worstelen de deelnemers zich door 4 rondes: Kennik, Klinkt me als muziek in de oren, Leesracers en Strijdvaardig. Wie gaat naar huis met de wisselbokaal? KwisLab zie je elke woensdagochtend vanaf 10.00 uur op www.youtube.com/bieblab.

KwisBoek: speel thuis je eigen KwisLab
Wil je zelf meedoen aan KwisLab? Download wekelijks ons KwisBoek en speel samen met vrienden en familie deze superleuke quiz! Bij elke aflevering maken we een nieuw KwisBoek. Download het KwisBoek op www.biblionetgroningen.nl/bieblab
-----------
De Vakantie Voorleestent
Deze zomer zet Biblionet Groningen de Vakantie Voorleestent op. Niet alleen in de wijk, maar ook digitaal! Geniet vanuit huis elke woensdagavond van vrolijke voorleesverhalen via de livestream op Facebook.

Voorlezers Tinette en Michelle van Biblionet Groningen hebben er zin in! Voor deze zomer hebben ze een aantal mooie prentenboeken gekozen om uit voor te lezen. Maar ook om bij te dansen, te zingen en er spelletjes mee te doen. Kinderen vanaf 2 jaar (en hun ouders) kunnen in de zomervakantie elke woensdag van 18.30 tot 19.00 uur kijken en luisteren via de Facebookpagina van Biblionet Groningen. “Voor het echte Voorleestent-gevoel hebben we een aantal tafeltenten in de aanbieding. Kijkers kunnen deze winnen door de prijsvraag te beantwoorden die we tijdens de uitzending stellen. Met de tafeltent kunnen ze thuis een eigen Voorleestent bouwen,” vertelt Tinette.

De Vakantie Voorleestent op Facebook.com/groningsebibliotheken is er op woensdag 8, 15, 22, 29 juli en 5, 12 augustus van 18.30 tot 19.00 uur.
----------
Gezinnen gaan op reis met de Bibliotheek
Deze zomer gaan een paar duizend gezinnen op reis met de Bibliotheek. In de vakantie doen ze mee aan het zomerleesprogramma Vakantielezen. Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. En met Vakantielezen van Biblionet Groningen wordt lezen extra leuk!

Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. Biblionet Groningen ontwikkelde het online programma voor kinderen uit groep 3 en 4. Met Vakantielezen wil Biblionet Groningen samen met Forum Groningen het leesniveau van kinderen in de schoolvakantie op peil houden.
Samen lezen en op avontuur
Via de website www.vakantie-lezen.nl reizen de gezinnen de hele wereld over. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. In ieder land doen de gezinnen opdrachten en proberen ze een schat te vinden. Ze lezen verhalen en spelen samen zomerse (taal)spellen. Lettertwister met stoepkrijt, een woordenspel met waterballonnen: de 18 opdrachten stimuleren op speelse wijze de taal- en leesomgeving. Daarnaast is er voor ieder land een speciaal boek geschreven. Met de digitale schattenjacht maken de gezinnen kans op leuke prijsjes. De gratis materialen zijn verkrijgbaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen.
Landelijke belangstelling voor Gronings programma
Het zomerleesprogramma wordt niet alleen aangeboden aan kinderen in de provincie Groningen. 35 Bibliotheekorganisaties elders in Nederland gaan met dit Groningse programma aan de slag. Hiermee is het, naast Scoor een Boek!, het tweede leesprogramma van Biblionet Groningen dat een landelijke uitrol krijgt. De digitale thuiseditie van Vakantielezen is mede mogelijk gemaakt dankzij innovatiegelden van de provincie Groningen.

Extra voorleestas voor 13 basisscholen
Dankzij de steun van Stichting De Versterking en Kunst van Lezen krijgen 100 basisscholen de kans mee te doen aan de landelijke variant van Vakantielezen. In de provincie Groningen doen leerlingen van 13 scholen mee. Ze krijgen ook een Vakantieleestas cadeau, met onder andere een samenleesboek, een moppenboek en een vakantieboek vol spelletjes.  
---------------
Bibliotheek Stadskanaal pakt uit tijdens Zomerkost
Deze zomer pakt Bibliotheek Stadskanaal uit tijdens Zomerkost, een activiteitenserie voor volwassenen. Geniet elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur van een voorstelling, lezing of (muzikale) voordracht. De programma’s van Zomerkost krijgen een Gronings sausje.

7 juli | Groninger Kost met verhalen en muziek
Zomerkost start dinsdag 7 juli met Groningse vertellers en muzikanten. Schrijvers uit de regio lezen voor uit hun eigen werk. Het duo Mitzienbaaident, bestaande uit Krzysztof Groen en Bé Schmaal, zal de ochtend muzikaal omlijsten.
14 juli | Lezing Bert Roossien van Streekhistorisch Centrum
Dinsdag 14 juli laat Bert Roossien van het Streekhistorisch Centrum, aan de hand van oude foto's, zien hoe het centrum in Stadskanaal in de loop der jaren is veranderd. Wie herkent de oude panden, straten en omgeving?
21 juli | De Poesieclub
Manuel Claasen, Marineke Leijenhorst, Annie Martens en Marijke van Es presenteren ons een nieuwe voorstelling die weer bol staat van verschillende soorten poëzie. De muzikale noot wordt meegebracht door Dick Kamphuis. Alles komt deze ochtend voorbij: een lach en een traan.
28 juli | Daniël Wolgen
Dinsdag 28 juli is Daniël Wolgen te gast. De Kanaalster dichter en zanger Daniël Wolgen gaat deze ochtend voordragen uit eigen werk. Wolgen heeft een poëziebundel uitgegeven in zijn eigen streektaal: ‘Poëzieboudel van Wolgen’. Hij schrijft zijn gedichten zoals hij spreekt.
4 augustus | Marianne Swinkels
Dinsdag 4 augustus is Marianne Swinkels te gast. Marianne is een geboren en getogen Kanaalster. Ze debuteerde met haar literaire thriller “Wrede onschuld.” Haar tweede boek “Loslaten doet pijn” is een aangrijpend waargebeurd verhaal over hun bijzondere zoon Bryan. Tijdens Zomerkost komt Marianne vertellen over haar boeken en over het proces van het schrijven.
11 augustus | Herman Sandman
Zomerkost wordt afgesloten door Herman Sandman. De columnist van het Dagblad van het Noorden schreef meerdere boeken, waaronder Trap ze in de Pokkel (columns), De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal (columns), De lange leegte (verhalen) en De eeuwige Veenkoloniaal. Deze ochtend leest hij voor uit eigen werk en natuurlijk op zijn “Sandmands”.
Smul ook van Zomerkost en meld je aan
Wil je (één van) deze activiteiten bijwonen? Meld je gratis aan in de bibliotheek of stuur een mail stadskanaal@biblionetgroningen.nl.
Bibliotheek Stadskanaal houdt zich tijdens de activiteiten aan de algemene richtlijnen van het RIVM.

------------


Kinderochtenden in Bibliotheek Veendam: reis je mee?Deze vakantie kun je mee op reis tijdens het zomerprogramma van Bibliotheek Veendam. Kom wekelijks naar de kinderochtenden (10.00 – 11.30 uur) en reis langs zes bijzondere landen.Bibliotheek Veendam heeft deze zomer een programma voor kinderen en (groot)ouders. Elke woensdagochtend kun je in de bibliotheek op reis. Zes weken lang bezoeken we de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wekelijks bezoeken we een ander land.


Griezeltheater | woensdag 8 juli
Deze ochtend komen we aan op de Griezelkust. In dit spannende land gaan we spelen met licht en donker. Breng een griezelige wereld tot leven en maak je eigen voorstelling met een schaduwtheater. Aanmelden is niet nodig.Zoemende bijen | woensdag 15 juli

Deze ochtend komen we, samen met het Veenkoloniaal Museum, aan in het Dierenrijk. Deze ochtend ga je meedoen aan twee zoemende workshops. Duik in de wereld van de bijen!

  • In het museum leer je over het leven en nut van bijen.
  • In de bibliotheek gaan we onze eigen bibberbeestje maken.Wil je meedoen aan deze workshops? Meld je aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Voor deze ochtend is er plek voor max. 20 kinderen.Schatzoeken met robots| woensdag 22 juli

Deze ochtend komen we aan in Avonturenland. Ga mee op zoek naar de schat via verhalen en met de robots Beebot en Dash. Programmeer de robotjes zo dat ze de schat kunnen vinden. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.Sprookjesbingo | woensdag 29 juli
Deze ochtend komen we aan op de Sprookjeseilanden en gaan we een sprookjesbingo spelen. Luister naar het prachtige verhaal van Roodkapje en probeer je bingokaart als eerste vol te krijgen. Met deze voorleesbingo zijn er weer kleine prijsjes te winnen. Aanmelden is niet nodig. We spelen deze ochtend 2 rondes (10.00 uur en 10.45 uur).Lachmeter | woensdag 5 augustus
Deze ochtend komen we aan in het altijd grappige Lachland. Deze ochtend gaan we moppen vertellen en maken we onze eigen lachmeter.Racen als Max| woensdag 12 augustus

Deze ochtend komen we aan in het Sportmanië. In dit land zit niemand stil. We duiken in de racewereld van Max, maken we onze eigen ballonnenauto en bouwen samen een racebaan. Wil jij sjezen in de bieb? Doen dan mee! Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.Ga op schattenjacht en maak kans op prijzen!
Ga deze zomer ook digitaal op reis met Bibliotheek Veendam en doe mee aan ons zomerleesprogramma Vakantielezen! Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. Doe de opdrachten op www.vakantie-lezen.nl en maak kans op zomerse prijzen!

Bibliotheek Veendam houdt zich tijdens de activiteiten aan de algemene richtlijnen van het RIVM.
---------------------