Een site met veel informatie ! (Door het Coronavirus is alles ondervoorbehoud!

nieuws Bibliotheken


-----------
Hoorspel maken met de Groningse bibliotheken

Biblionet Groningen is onlangs gestart met BiebLab Live, een wekelijkse uitzending voor kinderen. Op YouTube kunnen ze meedoen aan de leukste workshops en spellen. Woensdag 2 december gaan we tijdens BiebLab Live onze eigen hoorspel maken.


Woensdag 2 december gaan we ons eigen hoorspel maken! In een hoorspel vertel je een verhaal, maar gebruik je alledaags spullen om daarbij geluidseffecten te creëren. Een pak rijst dat klinkt als regen? Krantensnippers die klinken als voetstappen in het gras? Michelle en Sanne laten zien hoe je een verhaal tot leven laat komen én hoe je deze geluiden kan opnemen met je eigen geluidenmachine!   
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en kan je rechtstreeks volgen via youtube.com/bieblab. 
BiebLab Live: wekelijkse uitzending
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, ons YouTube-kanaal voor kinderen. 
Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
----------------
Online themabijeenkomst: in gesprek met transjongeren

Dinsdag 24 november organiseren de bibliotheken in de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde samen met LHBTI Veenkoloniën-Westerwolde een online themabijeenkomst met transjongeren. De uitzending begint om 19.30 uur en is live te volgen bij Facebook.
Dinsdag 24 november gaan Miriam Kuppers en Thea de Boer van LHBTI Veenkoloniën-Westerwolde in gesprek met transjongeren. De jongeren vertellen deze avond over hun ervaringen, geven informatie en beantwoorden vragen van kijkers. De bijeenkomst is bedoeld voor (trans-)jongeren, ouders, professionals en andere geïnteresseerden. 
Woon deze avond bij via de Facebookpagina van Bibliotheek Stadskanaal, Bibliotheken Westerwolde of LHBTI Veenkoloniën Westerwolde. De uitzending begint om 19.30 uur. 
Regenboogconvenant
Op 11 oktober 2018 ondertekenden de Groninger gemeenten samen met de provincie Groningen het regenboogconvenant waarin zij afspraken zich in te zetten voor de veiligheid, weerbaarheid, sociale acceptatie en zichtbaarheid van LHBTI-inwoners in onze provincie, zodat iedereen zichzelf kan zijn. Jaarlijks wordt op Coming Outdag (11 oktober) de regenboogvlag gehesen in alle Groninger gemeenten.

---------------
Workshop Delpher: Op zoek naar het verleden


Ben je bezig met het uitpluizen van je stamboom of is geschiedenis je hobby? Dan wil je de (online) workshop ‘Delpher – op zoek naar het verleden’ van Biblionet Groningen op dinsdag 1 december niet missen. 

Delpher, de historische databank van Nederland, bevat miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal kunt doorzoeken. Gewoon via de computer, vanuit je eigen huis. 

Ben je benieuwd naar wat er in de krant van 1909 stond? Wil je meer weten over de geschiedenis van je woonplaats of familie? Doe dan mee met de gratis workshop van Biblionet Groningen op 1 december om 19.30 uur en ontdek wat je allemaal in Delpher kunt vinden en hoe je kunt in deze databank zoeken. Aanmelden is noodzakelijk, omdat de online workshop via Zoom wordt gegeven. Aanmelden kan via biblionetgroningen.nl/delpher.

----------
Sinterklaas maakt wekelijkse uitzending vanuit Bibliotheek Stadskanaal 
Natuurlijk rijdt Sinterklaas dit jaar de gemeente Stadskanaal niet voorbij. Daarom heeft de Sint dit jaar een werkkamer in Bibliotheek Stadskanaal. Iedere zaterdag en zondag om 18.30 uur zendt RTV1 een uitzending uit vanuit deze geheime kamer.
Heb je een mooie tekening gemaakt of wil je je verlanglijstje aan Sinterklaas geven? Dat kan! Doe je tekeningen of lijstje in de speciale Sinterklaasbrievenbus in de Bibliotheek. Dit kan iedere woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur of op zaterdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur.

RTV1 zendt iedere zaterdag en zondag om 18.30 een speciale geheime uitzending uit vanuit de werkkamer van Sinterklaas. Hij bekijkt samen met zijn Pieten de mooiste tekeningen. Wie weet komt jouw tekening op televisie. -----------

Games maken met de Groningse bibliotheken

Biblionet Groningen is onlangs gestart met BiebLab Live, een wekelijkse uitzending voor kinderen. Op YouTube kunnen ze meedoen aan de leukste workshops en spellen. Woensdag 25 november gaan we tijdens BiebLab Live onze eigen games maken met de GameStudio van Klokhuis.Woensdag 25 november gaan we games maken met de GameStudio van Klokhuis. Ontdek met ons hoe de GameStudio werkt en hoe je zelf toffe spellen kan maken. Natuurlijk gaan we deze middag ook een aantal games spelen.

De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en kan je rechtstreeks volgen via youtube.com/bieblab. 

BiebLab Live: wekelijkse uitzending

Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, ons YouTube-kanaal voor kinderen. 

Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 

-------------

Boekeloere met schrijfster Judith KoelemeijerArno van der Heyden interviewt op 2 december schrijfster Judith Koelemeijer voor Boekeloere, de online boekenclub van Biblionet Groningen. Het interview over haar boek Het zwijgen van Maria Zachea wordt live uitgezonden via Facebook.


De maand november is traditioneel de maand van Nederland Leest, de landelijke campagne waarbij heel Nederland hetzelfde boek leest. Want samen lezen verbindt. En dat is in deze tijd misschien wel belangrijker dan ooit. Volwassenen kunnen deze maand gratis Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer ophalen in de bibliotheken. En erover praten bij Boekeloere, de online leesclub van Biblionet Groningen. 


Samen lezen verbindt

“We zijn trots dat we de schrijfster van Nederland Leest mogen ontvangen,” vertelt Bjorn Franke, senior adviseur bij Biblionet Groningen. “Met de leden van Boekeloere hebben we deze maand haar boek gelezen en besproken. Tijdens de livestream op 2 december, die om 19.30 uur begint, gaat Arno van der Heijden dieper het verhaal in. De Boekeloerders kunnen live vragen stellen.” De livestream is te volgen op facebook.com/groningsebibliotheken.


Over Boekeloere

Biblionet Groningen begon tijdens de intelligente lockdown met de online boekenclub. “Mensen konden niet bij elkaar komen, daarom dachten we: laten we het gewoon via Facebook doen,” vertelt Franke. “Elke maand kiezen we een nieuw boek om te lezen. We nemen filmpjes met de schrijver op, waarin hij of zij vragen stelt aan de lezers. Die kunnen daar dan weer op reageren en zo ontstaan leuke online gesprekken. Aan het eind van de maand interviewt Van der Heyden de schrijver en kunnen alle Boekeloerders live vragen stellen. Iedereen kan trouwens lid worden van Boekeloere. Het enige wat je nodig hebt is een Facebook account.”  


Over Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer (1967) schreef als kind al graag verhalen. Na een stage bij ‘De Groene Amsterdammer’ wist ze zeker dat ze de journalistiek in wilde. In 1994 kon ze, na een stoomcursus aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek, aan de slag bij de Volkskrant, waar ze haar voorliefde ontdekte voor verhalen over ‘gewone’ mensen en hun bijzondere geschiedenis. In de avonduren werkte ze aan haar eigen familiegeschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea.  Het boek werd na verschijnen alom geprezen om de literaire kwaliteit. 

-----------

Moddertaartkoekjes bakken met Groningse bibliotheken

Biblionet Groningen is onlangs gestart met BiebLab Live, een wekelijkse uitzending voor kinderen. Op YouTube kunnen ze meedoen aan de leukste workshops en spellen. Woensdag 11 november gaan we tijdens BiebLab Live onze eigen mondkapjes maken. 

Woensdag 18 november gaan Michelle en Jeroen moddertaartkoekjes (Mud Pie Cookies) maken. Doe vanuit je eigen keuken mee aan onze versie van ‘Heel Holland Bakt Kids’. Maak samen met ons deze overheerlijke koekjes! 

BiebLab Live: wekelijkse uitzendingJaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, ons YouTube-kanaal voor kinderen. 

Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 

----------

Groningse bibliotheken gaan online voorlezen

Bij Biblionet Groningen is voorlezen altijd een feestje! Nu de Groningse bibliotheken tijdelijk geen groepsactiviteiten kunnen organiseren, gaan de medewerkers weer voorlezen via Facebook Live. Donderdag 19 november om 10.00 uur kunnen de kleintjes digitaal genieten van een heerlijk voorleesverhaal. 

Wil je vanuit huis genieten van een prachtig prentenboek? Kijk dan donderdag 19 november naar het BoekStart Voorleeshalfuurtje op Facebook Live. Deze ochtend lezen we weer een verhaal voor en zingen we samen de leukste kinderliedjes. De voorleessessie is te volgen op alle pagina’s van de Groningse bibliotheken, waaronder facebook.com/groningsebibliotheken. 

Meer digitale voorleesverhalenWil je nu al genieten van online voorleesverhalen? Kijk op biblionetgroningen.nl/boekenroosje voor onze sprookjesserie over Boekenroosje.

---------------------

Workshop: Op zoek naar het verleden


Ben je bezig met het uitpluizen van je stamboom of is geschiedenis je hobby? Dan wil je de (online) workshop ‘Delpher – op zoek naar het verleden’ van Biblionet Groningen op woensdag 18 november niet missen. Delpher, de historische databank van Nederland, bevat miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal kunt doorzoeken. Gewoon via de computer, vanuit je eigen huis. Ben je benieuwd naar wat er in de krant van 1909 stond? Wil je meer weten over de geschiedenis van je woonplaats of familie? Doe dan mee met de gratis workshop van Biblionet Groningen op 18 november om 19.30 uur en ontdek wat je allemaal in Delpher kunt vinden en hoe je kunt in deze databank zoeken. Aanmelden is noodzakelijk, omdat de workshop online in Zoom wordt gegeven. Aanmelden kan via biblionetgroningen.nl/delpher.

-----------

Schrijfwedstrijd familieverhalen


Biblionet Groningen organiseert een schrijfwedstrijd rond het thema familieverhalen. Van de winnende verhalen wordt een echt luisterboek gemaakt.We kennen allemaal de familieverhalen die op feesten en bijzondere dagen voorbij komen. Grappige, ontroerende of alledaagse anekdotes worden van generatie op generatie doorverteld. Maar er zijn ook verhalen waar niet over gesproken wordt of waar weinig over bekend is. Biblionet Groningen daagt jong en oud uit om in deze familieverhalen te duiken en ze op te schrijven. Van de winnende verhalen wordt een luisterboek gemaakt.


Kleine geschiedenis, grote verhalen
Met de schrijfwedstrijd haken de Groningse bibliotheken aan bij Nederland Leest, dat dit jaar het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ heeft. Gedurende de maand november kunnen boekenliefhebbers het gratis cadeauboek ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ ophalen bij de bibliotheek. “Niet alleen boeiend om te lezen, maar ook goede inspiratie voor je eigen verhaal,” aldus Peter Doorn, programmamaker bij Biblionet Groningen. “Daarnaast organiseren we twee online workshops die mensen kunnen helpen bij het schrijven van hun eigen familieverhaal. Op 25 november is er (via Zoom) een workshop Autobiografisch schrijven en op 18 november duiken we in Delpher, waarmee je gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften kunt doorzoeken.” Aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/schrijfwedstrijd
.


Meedoen

Voel jij je geïnspireerd en wil je meedoen aan de wedstrijd? Mail dan voor 11 december 2020 jouw verhaal van maximaal 1500 woorden naar schrijfwedstrijd@biblionetgroningen.nl. Inleveren bij je eigen bibliotheek mag natuurlijk ook. Vermeld bij je inzending ook je naam, telefoonnummer en e-mail adres. 

--------------
Ontmoet schrijfster Martine Letterie onlineSchrijfster Martine Letterie komt op 19 november naar de bibliotheek om te praten over haar boek Dwars door de storm. Het boek heeft een Gronings tintje want het speelt zich af in Finsterwolde. Het interview wordt live uitgezonden via Facebook.

De maand november is traditioneel de maand van Nederland Leest, de landelijke campagne waarbij heel Nederland hetzelfde boek leest. Want samen lezen verbindt. En dat is in deze tijd misschien wel belangrijker dan ooit. Volwassenen kunnen deze maand gratis Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer ophalen in de bibliotheken. En op scholen worden in de groepen 7 en 8 en vmbo 1 en 2 Dwars door de storm van Martine Letterie gelezen. 

Opgroeien in de Coenraadpolder
“We zijn heel trots dat we de schrijfster van NL Leest Junior mogen ontvangen,” vertelt Marjon Leertouwer, domeinspecialist bij Biblionet Groningen. “Tijdens de livestream op 19 november, die om 19.30 uur begint, vertelt Martine hoe het Ambonezenbosje de inspiratiebron werd voor haar boek, over het onderzoek dat eraan vooraf ging en over haar logeerpartij in de Carel Coenraadpolder. Daarna gaat ze in gesprek met bibliothecaris Anitha Hallatu, die opgroeide in het woonoord in de Coenraadpolder. Zo komen twee bijzondere verhalen bij elkaar.” De livestream is te volgen op www.facebook.com/groningsebibliotheken en op de Facebookpagina’s van de lokale Groningse bibliotheken. “Vanwege de coronamaatregelen kunnen we nu geen gesprek met publiek erbij doen. Maar via Facebook kan toch iedereen meegenieten, ook als ze zelf geen Facebook account hebben.”

Over de schrijfster
Martine Letterie (1958) groeide op in Voorburg en studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Utrecht. Na 12 jaar als lerares Nederlands voor de klas te hebben gestaan, hakte ze in 1996 de knoop door en werd ze fulltime schrijver. Inmiddels heeft ze meer dan 100 boeken geschreven voor verschillende leeftijden. Familiegeschiedenis en de Tweede Wereldoorlog zijn terugkerend thema’s, zowel in haar boeken voor kinderen als in die voor volwassenen. Sinds 2016 is ze columnist van Gen, het blad van het Centraal Bureau voor de genealogie. Martine heeft meerdere boeken geschreven die in de provincie Groningen spelen. Kinderen met een ster kreeg in 2017 een Zilveren Griffel en voor Verboden te vliegen ontving ze in 2020 de Thea Beckmanprijs. 
-------------
Kap d’r Veur: mondkapjes maken met Groningse bibliotheken


Biblionet Groningen is onlangs gestart met BiebLab Live, een wekelijkse uitzending voor kinderen. Op YouTube kunnen ze meedoen aan de leukste workshops en spellen. Woensdag 11 november gaan we tijdens BiebLab Live onze eigen mondkapjes maken. 
Kap d'r veur zeggen we in Groningen. En daarmee bedoelen we natuurlijk een mondkapje. Weonsdag 11 november gaan we op allerlei manieren aan de slag met mondkapjes: hoe kan je er zelf één maken, hoe kan je een mondkapje versieren en waar kan je het allemaal voor gebruiken? Sanne en Ida nemen je deze middag mee in de wereld van de mondkapjes.
Wil je vanuit huis meedoen? Zorg dat je deze spullen hebt:
    • Sok
    • Wegwerpmondkapjes
    • Schaar
    • Lijm
    • Knutselmateriaal zoals veertjes, verschillende soorten en kleuren papier, stickers etc.

BiebLab Live: wekelijkse uitzending
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, ons YouTube-kanaal voor kinderen. 
Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
------------
Bibliotheken bieden hulp bij omgaan met het patiëntenportaal

Elke zorgverlener is vanaf 1 juli 2020 wettelijk verplicht inzicht te geven in de gezondheidsgegevens van een patiënt. Dit gaat via een online patiëntenportaal waarop mensen inloggen met hun Digi-D. Maar hoe werkt dit portaal en hoe krijg je toegang tot je eigen informatie? In november organiseren de bibliotheken in Ter Apel en Stadskanaal een speciale workshop over het patiëntenportaal. 

Elke zorgverlener is vanaf 1 juli 2020 wettelijk verplicht inzicht te geven in de gezondheidsgegevens van een patiënt. Dit gaat via een online patiëntenportaal waarop mensen inloggen met hun DigiD. Via het  patiëntenportaal van de zorgverlener kunnen burgers onder andere afspraken maken, verslagen inzien of een vraag stellen via een e-consult. Maar hoe werkt dit portaal en hoe krijg je toegang tot je eigen informatie?  
Daarover gaat de speciale module van Digisterker, een cursus die wordt gegeven in de Groningse bibliotheken. In november kunnen deelnemers voor deze module terecht in de bibliotheken van Stadskanaal en Ter Apel. Deelnemers krijgen individuele begeleiding.

Workshop in Bibliotheek Stadskanaal 
In een speciale workshop van Digisterker leren inwoners uit de gemeente Stadskanaal omgaan met het patiëntenportaal. De gratis workshop wordt gegeven op vrijdag 13 november van 10.00 – 12.00 in de bibliotheek van Stadskanaal. Aanmelden voor deze ochtend kan door een mail te sturen naar stadskanaal@biblionetgroningen.nl. 

Workshop in Bibliotheek Ter Apel 
In een speciale workshop van Digisterker leren inwoners uit de gemeente Westerwolde omgaan met het patiëntenportaal. De gratis workshop wordt gegeven op maandag 9 november van 10.00 – 12.00 in de bibliotheek van Ter Apel. Aanmelden voor deze ochtend kan via de website biblionetgroningen.nl/terapel.  

Digisterker
Contact met de overheid gaat steeds vaker via internet: denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een uitkering of het verlengen van je rijbewijs. Best lastig als je nog niet zo handig bent met internet. Met de cursus Digisterker leer je zelfstandig gebruikmaken van de elektronische service van de gemeente, het UWV of Belastingdienst. De cursussen worden regelmatig gegeven in de Groningse bibliotheken. Kijk op www.biblionetgroningen.nl/digisterker voor meer informatie.  
-------------------------
CoderDojo: leer online programmeren met Scratch


Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Doe dan vrijdag 6 november van 15.30 – 17.00 uur mee aan de online CoderDojo van Biblionet Groningen. Deze middag gaan we programmeren in Scratch. 
Dacht je dat de Bibliotheek alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Deze periode organiseren we onze maandelijkse dojo’s online. Via een speciaal Twitch-kanaal kunnen jongeren meedoen. Vrijdag 6 november gaan we samen aan de slag met Scratch. Je hebt geen programmeerkennis nodig en de deelname is gratis.
Wil je meedoen? Log dan vrijdag 6 november om 15.30 uur in op twitch.tv/coderdojobiblionetgron. 
-------------
Online proefjes doen met de Groningse bibliotheken


Biblionet Groningen is onlangs gestart met BiebLab Live, een wekelijkse uitzending voor kinderen. Op YouTube kunnen ze meedoen aan de leukste workshops en spellen.


Woensdag 4 november gaan we tijdens BiebLab Live huis-tuin-en-keuken proefjes doen met Dr. Loepf.
Woensdag 4 november gaan we samen met Dr. Loepf proefjes en experimenten doen. We doen proefjes met boeken, licht, water, geluid en krachten. Met al onze zintuigen gaan we antwoorden zoeken op de leukste vragen. Kun jij bijvoorbeeld een stapel boeken omver blazen? Of wat gebeurt er als je papier laat vallen? Ook thuis kan je meedoen. Op onze website vind je vanaf 28 oktober een lijst met benodigde materialen.
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en kan je rechtstreeks volgen via youtube.com/bieblab. 
BiebLab Live: wekelijkse uitzending
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, ons YouTube-kanaal voor kinderen. 
Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
----------------
Groningse bibliotheken leren kinderen online gamen

Biblionet Groningen is onlangs gestart met BiebLab Live, een wekelijkse uitzending voor kinderen. Op YouTube kunnen ze meedoen aan de leukste workshops en spellen. Woensdag 28 oktober spelen we tijdens BiebLab Live de populaire game Among Us.
Woensdag 28 oktober gaan Arnoud en Jeroen de online game Among Us spelen. Dit spel speelt zich af in een ruimteschip, waar de spelers zijn verdeeld in twee groepen: bemanningsleden en bedriegers. Terwijl de bemanningsleden verschillende taken moeten uitvoeren, proberen de bedriegers de boel te saboteren.  Lukt het de spelers om samen de sabotageacties ongedaan te maken en de bedrieger te onthullen? 
Among Us is een spel uit 2017, maar de laatste maanden enorm populair geworden. De online game wordt wereldwijd gespeeld door meer dan 1,5 miljoen mensen. Tijdens de livestream vertellen we hoe dit spel werkt en gaan we met elkaar potjes spelen. De uitzending begint om 15.00 uur en kan je rechtstreeks volgen via youtube.com/bieblab. 
BiebLab Live: wekelijkse uitzending
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, ons YouTube-kanaal voor kinderen. 
Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
----------------

Groningse bibliotheken gaan weer online voorlezen


Bij Biblionet Groningen is voorlezen altijd een feestje! Nu de Groningse bibliotheken tijdelijk geen groepsactiviteiten kunnen organiseren, gaan de medewerkers weer voorlezen via Facebook Live. Dinsdag 3 november om 10.00 uur kunnen de kleintjes digitaal genieten van een heerlijk voorleesverhaal. 
Wil je vanuit huis genieten van een prachtig prentenboek? Kijk dan dinsdag 3 november naar het BoekStart Voorleeshalfuurtje op Facebook Live. Deze ochtend lezen we weer een verhaal voor en zingen we samen de leukste kinderliedjes. De voorleessessie is te volgen op alle pagina’s van de Groningse bibliotheken, waaronder facebook.com/groningsebibliotheken. 
Meer digitale voorleesverhalen
Wil je nu al genieten van digitale voorleesverhalen? Kijk op biblionetgroningen.nl/boekenroosje  voor onze sprookjesserie over Boekenroosje.

------------------------
Tweeling wint Minecraft Challenge van Biblionet Groningen

De tweeling Egge Jan en Pieter Herman uit Wildervank zijn vrijdag 16 oktober de grote winnaars geworden van de Minecraft Challenge van Biblionet Groningen. De Groningse bibliotheken hadden deze online bouwwedstrijd uitgeschreven in het kader van de Kinderboekenweek. 

Virtuele LEGO. Zo wordt Minecraft vaak in het kort uitgelegd. Net als de blokjes van LEGO kun je in Minecraft oneindig bouwen en avonturen beleven.  In de herfstvakantie organiseerde Biblionet Groningen een Minecraft bouwwedstrijd. Van 12 tot en 16 oktober konden kinderen op een speciale server meedoen aan deze Challenge. De wedstrijd stond volledig in het thema van de Kinderboekenweek: ‘En toen’. 
Winnaars Minecraft Challenge


Tijdens een live-uitzending op het YouTubekanaal van BiebLab werden de winnaars bekendgemaakt.  De jury zag veel gebouwen langskomen, zoals  het Colosseum, piramides, Museumspoorlijn de STAR of de Burcht in Wedde. Maar uiteindelijk koos het de volgende winnaars: 
    1. De tweeling Egge Jan en Pieter Herman  hadden vele uren zitten in het bouwen van de Blauwe Moskee uit Istanbul. De jury beloonde dit prachtige bouwwerk dan ook met de 1e plek.
    2. De 2e plek ging naar Maxim. Zijn Romeinse tempel was al een prachtig, maar rondom de tempel had hij ook andere objecten en taferelen gemaakt. De jury kon steeds iets nieuws ontdekken.
    3. Het Middeleeuwse kasteel van Joost was goed voor de 3e plek. Het kasteel met ophaalbrug, markt, uitkijktorens en dieren had veel oog voor detail. 
Bekijk alle bouwwerken en de einduitslag terug via https://youtu.be/lxvCtEAODb8.  
------------
Ids Vlieg en Elly Brands winnen dichtwedstrijd Biblionet Groningen

Ids Vlieg en Elly Brands zijn de winnaars van de dichtwedstrijd van Biblionet Groningen. Zij maakten in september winnende knipselgedichten met woorden en letters uit kranten en tijdschriften. De bibliotheken in de gemeente Stadskanaal en Westerwolde daagden in september jong en oud uit om op een creatieve manier met taal te spelen. Onlangs werden de winnaars van de dichtwedstrijd bekendgemaakt. Zij ontvingen een ingelijste poster van hun eigen gedicht. 

Winnaar gemeente Stadskanaal 
Ids Vlieg was de winnaar in de gemeente Stadskanaal. De inwoner uit Wedde was zeer verrast: “Ik had nog een gedicht ingestuurd, maar deze over taal is het dus geworden. Het maken van een knipselgedicht lijkt een klus, maar het was heel inspirerend om te doen. Ik ben blij met de prijs!”

Winnaar gemeente Westerwolde
In de gemeente Westerwolde won Elly Brands. De leerkracht van CBS de Zaaier uit Vlagtwedde was positief verrast. Haar gedicht ‘In memoriam’ roept warme gevoelens op en zal een speciaal plekje krijgen in haar huis. “Toen ik het schreef was het net alsof mijn vader over mijn schouder meekeek”, vertelde ze aan de bibliotheekmedewerkers. 
---------
Groningse bibliotheken organiseren online kinderquiz
 
Biblionet Groningen start woensdag 21 oktober met BiebLab Live, een wekelijkse uitzending voor kinderen. Op YouTube kunnen ze meedoen aan de leukste workshops en spellen. Woensdag 21 oktober gaat BiebLab Live van start met een online Kahoot-quiz.
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, ons YouTube-kanaal voor kinderen. 
Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. Zo spelen we op woensdagmiddag 21 oktober een online quiz. 
Woensdag 21 oktober: Kahoot Quiz
Test je kennis over dieren, sport, boeken of de online wereld. Woensdag 21 oktober spelen we tijdens Bieblab Live een quiz via Kahoot. Je kan vanuit huis meedoen en met een laptop, tablet of telefoon de meerkeuzevragen beantwoorden.    
De gratis quiz begint om 15.00 uur en kan je rechtstreeks volgen via youtube.com/bieblab. 
---------------
Groningse bibliotheken gaan online voorlezen
Bij Biblionet Groningen is voorlezen altijd een feestje! Nu de Groningse bibliotheken tijdelijk geen groepsactiviteiten kunnen organiseren, gaan de medewerkers weer voorlezen via Facebook Live. Woensdag 21 oktober om 10.00 uur kunnen de kleintjes digitaal genieten van een heerlijk herfstverhaal. 
Wil je vanuit huis genieten van een prachtig prentenboek? Kijk dan woensdag 21 oktober naar het voorleeshalfuurtje op Facebook. Deze ochtend lezen we een herfstverhaal voor. De voorleessessie is te volgen op alle pagina’s van de Groningse bibliotheken, waaronder facebook.com/groningsebibliotheken. 
Meer digitale voorleesverhalen
Wil je nu al genieten van digitale voorleesverhalen? Kijk op www.biblionetgroningen.nl/boekenroosje  voor de sprookjesserie Boekenroosje.
---------------
CoderDojo in Bibliotheek Veendam: Scratch
Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Kom dan vrijdag 2 oktober  van 15.30 uur tot 17.00 uur naar Bibliotheek Veendam en word een echte programmeer-ninja! Deze middag gaan we programmeren met Scratch. Ontwerp een eigen spel, animatie of interactief verhaal.
Wil je leren hoe je zelf games of animaties kunt maken? Kom dan naar de bibliotheek. Met Scratch kun je je eigen interactieve verhalen, spellen en animaties programmeren en je creaties delen met anderen in de online gemeenschap.
CoderDojo Veendam
Dacht je dat Bibliotheek Veendam alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Kom elke eerste vrijdag van de maand langs in onze dojo en word een Ninja: leer programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en nog veel meer. Je hebt geen programmeerkennis nodig om mee te kunnen doen en de deelname is gratis. 
---------
Biblionet Groningen biedt in de herfstvakantie online Minecraft Challenge
Ben je dol op Minecraft? Doe in de herfstvakantie mee aan de Minecraft Challenge van de Groningse bibliotheken en maak kans op prijzen!
Virtuele LEGO. Zo wordt Minecraft vaak in het kort uitgelegd. Net als de blokjes van LEGO kun je in Minecraft oneindig bouwen en avonturen beleven. Minecraft is één van de bestverkochte games ter wereld en heeft maandelijks miljoenen gebruikers.  
Online Bouwwedstrijd
In de herfstvakantie organiseert Biblionet Groningen een Minecraft bouwwedstrijd. Van 12 tot en 16 oktober mogen kinderen en jongeren op een speciale server meedoen aan deze Challenge. De wedstrijd staat volledig in het thema van de Kinderboekenweek: ‘En toen’. 
De Akropolis in Athene, een Egyptische piramide of de Chinese Muur. Door de eeuwen heen zijn er fantastische bouwwerken gemaakt. In deze Challenge ga je een bouwwerk uit de geschiedenis namaken in Minecraft. Je mag zelf bepalen welk bouwwerk je gaat maken. 
Vrijdag 16 oktober om 14.00 uur maken de Groningse bibliotheken tijdens een livestream op BiebLab (youtube.com/bieblab) de winnaar bekend. In deze speciale uitzending worden de bouwwerken getoond en beoordeeld. 
Hoe kan je meedoen?
    • Locatie: Wil je meedoen aan de wedstrijd? Start in de herfstvakantie Minecraft op en log in op het serveradres BiblionetGroningen.play.ch en gebruik de poort 25565. 
    • Opdracht: Maak een bouwwerk uit de geschiedenis na.
    • Periode: Je kan beginnen met bouwen op maandag 12 oktober 10.00 uur. Je hebt tot vrijdag 16 oktober 12.00 uur om je bouwwerk af te ronden. 
    • Spelregels: 
        ◦ Bouw op een plek waar je voldoende ruimte hebt.
        ◦ Maak bij je gebouw een naambordje, zodat we weten wie het heeft gemaakt. Je mag het ons ook laten weten via bieblab@biblionetgroningen.nl. 
        ◦ Het kapotmaken van andermans werk is verboden. Ga met respect met elkaars werk om.
    • Uitslag: De winnaar wordt bekendgemaakt in een speciale livestream van BiebLab. Deze vindt plaats op vrijdag 16 oktober om 14.00 uur.
----------------
Elfjarige Koen geeft fotografieworkshop in Bibliotheek Veendam
Woensdag 14 oktober geeft de elfjarige Koen een fotografieworkshop in Bibliotheek Veendam. Kinderen tussen de  7 en 12 jaar oud kunnen deze middag leren fotograferen. 
In augustus stuurde Koen een mail naar Jolanda Robben van Bibliotheek Veendam. Hij wilde graag een fotografieworkshop voor beginners geven. Woensdag 14 oktober, tijdens Oktober Kindermaand, is het zover. Deze middag geeft Koen zijn workshop. Zo leert hij kinderen hoe ze mooie foto’s kunnen maken én hoe ze hun fototoestel kunnen instellen. 
Jolanda Robben: “Een kindermiddag voor én door kinderen. Wij vinden het ontzettend leuk en stoer dat Koen deze workshop wil geven. We hopen dat hij andere kinderen inspireert en dat we vaker van deze middagen mogen organiseren!”
Koen’s workshop: fotografie voor beginners
Ben je tussen de 7 en 12 jaar oud en wil je weten hoe je mooie foto's kan maken of hoe je je fototoestel kan instellen? Doe dan mee met Koen's workshop: fotografie voor beginners.
Heb je zelf een fototoestel of smartphone? Dan kan je deze, op eigen risico, gebruiken tijdens de workshop. Anders heeft Bibliotheek Veendam een camera voor je. 
Deze gratis workshop kent 2 starttijden: 13.30 uur of 15.00 uur. Wil je meedoen? Meld je dan aan www.biblionetgroningen.nl/veendam. Per ronde is er beperkt plek. 
Gezocht: kinderworkshops voor Bibliotheek Veendam
Ben je 14 jaar of jonger en wil je net als Koen een workshop geven aan andere kinderen? Dat kan in Bibliotheek Veendam! Meld je aan in de bibliotheek of stuur een mailtje naar Jolanda Robben (j.robben@biblionetgroningen.nl). 
---------------
Minicollege Kinderboekenweek: ‘Hadden de Grieken al raketten?’Hadden de Grieken al raketten? Deze vraag gaan heelaldeskundige Govert Schilling en illustrator Tjarko van der Pol beantwoorden op woensdag 7 oktober. Deze middag geven ze vanuit Bibliotheek Veendam een minicollege over de geschiedenis van de ruimtevaart. Biblionet Groningen organiseert deze kindermiddag in het kader van de Kinderboekenweek 2020. 

Ruimtevaart is tegenwoordig heel gewoon. Astronauten pendelen op en neer naar het ruimtestation, er rijden karretjes rond op Mars en we vliegen zo naar de maan. Vroeger konden mensen alleen maar fantaseren over reizen door de ruimte. En dat begon al bij de oude Grieken!
Woensdag 7 oktober nemen wetenschapsjournalist Govert Schilling en Tjarko van der Pol je mee op reis door de spannende geschiedenis van raketten en ruimtevaart, van de oude Grieken tot nu. Zet je ruimtehelm maar vast op, want het aftellen gaat beginnen!

Aanmelden
Ben je 7 jaar of ouder en wil je alles weten over de ruimtevaart? Kijk dan woensdag 7 oktober naar het minicollege van Govert Schilling en Tjarko van der Pol. 

    • Vanuit Bibliotheek Veendam kun jij op de eerste rij zitten. Er is in de zaal beperkt plek, dus meld je wel tijdig aan via biblionetgroningen.nl/veendam. 
    • Kun je niet naar de bibliotheek komen, maar wil je wel meedoen? Kijk dan vanaf  15.00 uur naar de speciale livestream via facebook.com/groningsebibliotheken. 

Kinderboekenweek
Stoere ridders, reusachtige dinosauriërs, rebelse vrouwen en typisch Hollandse helden: deze Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd met het thema ‘En toen?’. Boeken zijn namelijk net kleine tijdmachines: ze kunnen je meenemen op een reis door de tijd. De verhalen laten je de werelden van toen ontdekken. Zo wordt ‘toen’ toch tastbaar! 

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren de bibliotheken van Biblionet Groningen verschillende online en offline activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Kijk op biblionetgroningen.nl/kinderboekenweek voor meer informatie. 
---------------
Kinderboekenweek in Groningse bibliothekenStoere ridders, reusachtige dinosauriërs, rebelse vrouwen en typisch Hollandse helden: deze Kinderboekenweek nemen de Groningse bibliotheken je mee terug in de tijd. Van 30 september tot en met 10 oktober kun je in de bibliotheken van Biblionet Groningen een heuse tijdreis maken! 

Boeken zijn net kleine tijdmachines: ze kunnen je meenemen op een reis door de tijd. De verhalen laten je de werelden van weleer ontdekken. Zo wordt ‘toen’ toch tastbaar! Deze Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd met het thema ‘En toen?’

Stap in de teletijdmachine
Teletrotters en temponauten opgelet! Stap in onze teletijdmachine en maak een reis naar het verleden óf de toekomst. Zo kunnen teletrotters ver terugkijken in de tijd, terwijl temponauten avontuurlijke globetrotters zijn. Bij elke periode heeft de bibliotheek een challenge bedacht. Dus stap in en reis mee. 

    • Bibliotheek Oude Pekela | Woensdag 30 september van 14.00 – 16.30 uur 
    • Bibliotheek Veendam | Zaterdag 3 oktober van 13.30 – 16.00 uur
    • Bibliotheek Onstwedde | Woensdag 7 oktober van 14.00 – 16.00 uur
    • Bibliotheek Stadskanaal | Woensdag 7 oktober van 14.00 – 16.30 uur

Kijk op www.biblionetgroningen.nl/kinderboekenweek voor meer locaties en data.
----------------
Digitaal Café in Bibliotheek Veendam 
Bibliotheek Veendam is onlangs gestart met een Digitaal Café. Bezoekers kunnen zich maandelijks in de bibliotheek laten bijpraten over de online wereld. Donderdag 8 oktober gaat het in het Digitaal Café over de DigiD. 

Contact met de overheid gaat steeds vaker via internet: denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een uitkering of het verlengen van je rijbewijs. Om gebruik te kunnen maken van deze overheidsdiensten heb je een DigiD nodig. Maar wat is een DigiD en hoe werkt dit digitale paspoort van de Nederlandse Overheid? Daarover gaat het donderdag 8 oktober in het Digitaal Café van Bibliotheek Veendam. 

Aanmelden
Het Digitaal Café vindt plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via biblionetgroningen.nl/veendam. De toegang bedraagt € 3,- per persoon en is incl. koffie/thee. 

----------------

Bibliotheek Stadskanaal organiseert netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden


Bibliotheek Stadskanaal organiseert samen met de stichting JobOn netwerkbijeenkomsten. Samen met andere werkzoekenden gaan deelnemers aan de slag om het cv te verbeteren, tips te delen en te netwerken. De eerste bijeenkomst in Bibliotheek Stadskanaal staat gepland op donderdag 24 september van 10.00 uur tot 12.00 uur.


“De bibliotheek is een ontmoetingsplek waar mensen zich kunnen ontwikkelen. Zo zijn er tegenwoordig allerlei cursussen en trainingen en daarom vinden we het geweldig dat we vanuit Stichting JobOn (voorheen DeBroekriem) nu ook netwerkbijeenkomsten in Bibliotheek Stadskanaal kunnen organiseren”, aldus Inge Laagewaard van JobOn.


Ria Muller organiseert de netwerkbijeenkomst vanuit Biblionet Groningen: “Tijdens de netwerkbijeenkomst gaan de deelnemers onderling met elkaar aan de slag en vertrekt iedereen naar huis met één of twee nieuwe netwerkcontacten en concrete tips om het cv te verbeteren”.


Actief netwerken

Vaak is solliciteren een eenzaam proces. Werkzoekenden zitten veelal in hun eentje thuis achter de pc naar vacatures te zoeken. Tegenwoordig is het echter belangrijk om actief te netwerken. Dankzij de netwerkbijeenkomsten van JobOn kunnen werkzoekenden hun netwerk vergroten en direct hun sollicitatievaardigheden verbeteren. 


De eerste bijeenkomst in Bibliotheek Stadskanaal staat gepland op donderdag 24 september van 10.00 uur tot 12.00 uur. Aanmelden kan via biblionetgroningen.nl/stadskanaal. 

----------------

Escaperoom in de Bibliotheek


Help, Dr. Loepf zit vast in een boek! Kunnen jullie hem helpen om door het verhaal heen te komen? Stap binnen in de escaperoom van Bibliotheek Stadskanaal of Bibliotheek Veendam en los samen het verhaal op.


Tot en met 30 september kunnen kinderen elke woensdagmiddag meedoen aan een escaperoom. In de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam wordt wekelijks een escaperoom gebouwd. Lukt het de kinderen om het verhaal van Dr. Loepf op te lossen? Deze gekke professor, en “broer” van bibliotheekmedewerker Jeroen Bouland, was bezig met een nieuwe uitvinding, maar of dat helemaal goed ging…


Escaperoom

De escaperoom in de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam vindt nog plaats op woensdag 16, 23 en 30 september. Per middag zijn er drie starttijden (14.30, 15.30 of 16.00 uur). De escaperoom is geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder. 

Wil je meedoen in Bibliotheek Veendam? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/veendam. 

Wil je meedoen in Bibliotheek Stadskanaal? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/stadskanaal. 

---------------

CoderDojo in Bibliotheek Stadskanaal: Programmeren met LEGO

Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Kom dan vrijdag 25 september  van 15.30 uur tot 17.00 uur naar Bibliotheek Stadskanaal en word een echte programmeer-ninja! Deze middag gaan we programmeren met LEGO WeDo.  

Wie heeft er niet met LEGO gespeeld? De vierkante blokjes zorgen al decennialang voor speel- en leerplezier bij kinderen. En met LEGO WeDo wordt het nog leuker: kinderen kunnen LEGO robots bouwen en programmeren.

CoderDojo Stadskanaal
Dacht je dat Bibliotheek Stadskanaal alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Kom elke laatste vrijdag van de maand langs in onze dojo en word een Ninja: leer programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en nog veel meer. Je hebt geen programmeerkennis nodig om mee te kunnen doen en de deelname is gratis. 

------------