Mooistadskanaal.nl - Een site met veel informatie ! alles onder voorbehoud i.v.m. CoronaVirus

nieuws Bibliotheken

---------------
Kinderboekenweek in de Bibliotheken van Westerwolde en Stadskanaal. 


Tijdens de Kinderboekenweek van 6 oktober tot en met 17 oktober kun je in de Bibliotheken van Westerwolde en Stadskanaal meedoen met de leukste games. Het thema van deze Kinderboekenweek is Worden wat je wil. Via het spelen van de games kom je meer te weten over beroepen en kun je ontdekken wat jij later wilt worden. 

‘Weet jij wat je wilt worden?’ Het is een vraag die vaak aan kinderen gesteld wordt. Je hoort dan leraar, dokter, brandweerman of You tuber. Leuke banen, maar er bestaan ook banen die niet zo voor de hand liggen en net zo leuk zijn. Misschien zelfs nog leuker! Wat dacht je van een badeendjesontwerper, boomchirurg of gelukskoekjesschrijver. In de Bibliotheek kun je tijdens de Kinderboekenweek games spelen en testen welk beroep bij jou past. Of speel de hoofdrol in jouw favoriete boek en we maken een foto met jou op de cover van jouw favoriete boek. Maar er zijn nog meer games, zoals het Mysteriespel. Help de detective en zijn hulpje Luigie om het raadsel van de beroepen op de te lossen. Drie games om te spelen in de Bibliotheek om op een leuke interactieve manier te ontdekken welke beroepen er zijn. 

Voor kinderen vanaf groep 5 van 14.00 tot 16.00 uur. 

Kom naar de Bibliotheek in Westerwolde:  
Bellingwolde: 6 oktober
Blijham: 7 oktober
Vlagtwedde: 8 oktober
Ter Apel: 13 oktober 

Kom naar de Bibliotheek in Stadskanaal: 
Stadskanaal: 6 oktober
Musselkanaal: 14 oktober


We zien je graag! 
-------------------
Bibliotheek Stadskanaal start cursus fotograferen met je Smartphone  

Bibliotheek Stadskanaal start zaterdag 2 oktober met de cursus fotograferen met je Smartphone. Een cursus voor mensen die graag meer willen weten over het maken van mooie foto’s met je smartphone.  


Steeds meer mensen maken alleen nog foto’s met hun smartphone. Logisch, want die heb je altijd bij je, en is makkelijk te gebruiken. Maar een smartphone is geen echte camera. Toch kun je er schitterende foto’s mee maken want vaak is er toch heel veel mogelijk met je smartphone, als je maar weet waar je op moet letten. 
In deze cursus Smartphonefotografie verklapt fotograaf André Dümmer hoe je de allermooiste foto’s maakt met de camera van je smartphone. In drie lessen ontdek je stap voor stap hoe je gewone kiekjes kan omvormen tot sprekende foto's. We beginnen met de belangrijkste aandachtspunten om snel sterkere  foto’s te maken zoals compositie, licht en standpunt. Je krijgt een fotografieopdracht mee naar huis. In de tweede les starten we met het evalueren van de huiswerkopdracht en gaan vervolgens op pad om in de omgeving te werken aan praktijkervaring. Een van de foto's die je deze les maakt zal op speciaal materiaal voor je worden afgedrukt. Deze les is een eindbijeenkomst. De afdrukken worden geëxposeerd in de bibliotheek en we evalueren de resultaten. De kosten van deze bijeenkomsten bedragen 65 euro inclusief het cursusmateriaal en de afdruk kun je na de expositie mee naar huis nemen om in te lijsten.
Deze driedelige cursus vindt plaats in Bibliotheek van Stadskanaal op zaterdag 2, 16 en 30 oktober. 10.30 uur tot 12.00 uur.  Aanmelden kan via de agenda van de Bibliotheek Stadskanaal op de webpagina; ticketing.biblionetgroningen.nl/agenda. 
--------------
Voorleeshalfuurtje in Bibliotheek Veendam


Vrijdag 17 september kunnen kinderen genieten van een heerlijk voorleesverhaal. In Bibliotheek Veendam vindt dan het BoekStart Voorleeshalfuurtje plaats. Maandelijks kunnen kinderen met hun (groot)ouders genieten van een nieuw prentenboek.
Kom naar het voorlezen in de bibliotheek. Tinette leest elke maand voor uit een boek en samen doen we spelletjes en activiteiten. Duik mee in de wereld van de leukste prentenboekfiguren. Het gratis voorleeshalfuurtje in Bibliotheek Veendam begint vrijdag 17 september om 9.30 uur. 
Samen boekjes lezen
Met je dreumes op schoot samen plaatjes kijken of een verhaaltje vertellen: voorlezen versterkt de band met je kind. Bovendien zijn kinderen die worden voorgelezen later beter in taal. Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Met onze voorleeshalfuurtjes moedigen we dat vroege beginnen met voorlezen en boekjes aan.
-------------------
oud-Hollandse middag in De Bolster in Onstwedde 


Woensdag 15 september organiseert Bibliotheek Onstwedde in samenwerking met Welstad, Smallsteps en De Zijlen een oud-Hollandse middag. Van 12.30 uur tot 16.30 uur zijn er verschillende activiteiten in en rondom De Bolster in Onstwedde.  
Duik woensdag 15 september in de geschiedenis. In De Bolster in Onstwedde kan jong en oud deze middag genieten van verschillende activiteiten. Zo neemt de Groningse verteller Klaas Meijer oude gebruiken uit de omgeving van Onstwedde onder de loep en richt het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal een fototentoonstelling in. 
De oud-Hollandse middag wordt een feest der herkenning. Zo kan jong en oud genieten van oude gerechten en eetgewoonten. Proef een Gerritje of ontdek welke gerechten je kan maken van “vergeten” groenten. 
Voor de kinderen zijn er oud-Hollandse spelletjes en leest voorlezer Niesje voor uit de boekjes van Ot en Sien. En natuurlijk worden daarbij ook oud-Hollandse liedjes gezongen. Tot slot kunnen de bezoekers in de bibliotheek meedoen aan een prijsvraag. Raad welke oude voorwerpen er staan en maak kans op een mooie prijs!
De oud-Hollandse middag in De Bolster begint woensdag 15 september om 12.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Deelname is gratis. 
------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Veendam: mini-games bouwen met Roblox 


Kom elke week naar het BiebLab in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagmiddag kan je in de bibliotheek meedoen aan de leukste kinderactiviteiten. Woensdag 15 september gaan we samen mini-games bouwen in Roblox.  
BiebLab is hét jeugdplatform van Bibliotheek Veendam. Online én in de bibliotheek gaan we elke woensdagmiddag experimenteren, onderzoeken en maken we samen de tofste dingen. De komende weken kan je in Bibliotheek Veendam meedoen aan een challenge. Lukt het ons om in een maand tijd een eigen game te maken? Help mee en kom naar ons lab in de bibliotheek. De gratis kindermiddagen kennen een vrije inloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. 
Mini-games bouwen met Roblox
Woensdag 15 september gaan we aan de slag met Roblox. Met Roblox kan je mini-games maken. Is dit platform ook geschikt voor onze Bieblab Game? Tijdens de middag mag je in het BiebLab dit zelf gaan onderzoeken door in Roblox te gaan bouwen aan je eigen mini-game. Natuurlijk gaan we de gemaakte spelletjes ook samen spelen. 
Ben je benieuwd naar de kindermiddagen in september en oktober? Kijk alvast in onze agenda op biblionetgroningen.nl/veendam. 
Word lid van BiebLab!
Heb je leuke ideeën voor de Bieblab-middagen in Bibliotheek Veendam óf wil je zelf een workshop geven? Kinderen kunnen nu ook lid worden van Team BiebLab. Stuur Jeroen en Jolanda een mailtje met jouw idee naar bieblab@biblionetgroningen.nl. En vergeet niet om BiebLab te volgen op TikTok en YouTube.
-----------------
Groningse bibliotheken brengen ‘Verhaaltjes voor het slapengaan’


In september start Biblionet Groningen weer met online voorlezen. Dit najaar brengen de Groningse bibliotheken verhaaltjes voor het slapengaan. Maandelijks wordt er voorgelezen via Facebook Live. 
Sssttt… het is tijd om naar bed te gaan. Kijk, de bibliotheken gaan dicht. Alle lampen zijn uit. Aaaaah, maar we willen nog één verhaaltje voor het slapengaan. Oké, nog één verhaaltje dan!
Woensdag 8 september wordt de donkere bibliotheek verlicht met allemaal kleine lampjes. Kijk je mee naar het verhaaltje voor het slapengaan? Trek je pyjama alvast aan en kruip lekker onder de dekens. We lezen deze avond een kwartiertje (18.30 – 18.45 uur) voor via de Facebookpagina’s van de Groningse bibliotheken. Kijk en doe mee op facebook.com/groningsebibliotheken.
-------------
Klokhuis Game Studio in Bibliotheek Veendam


Kom elke week naar het BiebLab in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagmiddag kan je meedoen aan de leukste kinderactiviteiten. Woensdag 1 september gaan we in de bibliotheek onze eigen games bouwen met de Klokhuis Game Studio.
BiebLab is hét jeugdplatform van Bibliotheek Veendam. Online én in de bibliotheek gaan we elke woensdagmiddag experimenteren, onderzoeken en maken we samen de tofste dingen. De komende weken kan je in Bibliotheek Veendam meedoen aan een challenge. Lukt het ons om in een maand tijd een eigen game te maken? Help mee en kom naar ons lab in de bibliotheek. De gratis kindermiddagen kennen een vrije inloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. 
Klokhuis Game Studio in Bibliotheek Veendam
Woensdag 1 september gaan we aan de slag met de Game Studio van het Klokhuis. Op dit online platform kan je zelf games ontwerpen en spelen. Is dit platform geschikt voor het maken van onze Bieblab Game? Tijdens de middag ga je dit zelf onderzoeken en leer je een eigen game maken. 
Ben je benieuwd naar de andere kindermiddagen in september? Kijk op biblionetgroningen.nl/veendam voor de volledige agenda. 
Word lid van BiebLab!
Heb je leuke ideeën voor de Bieblab-middagen in Bibliotheek Veendam óf wil je zelf een workshop geven? Kinderen kunnen nu ook lid worden van Team BiebLab. Stuur Jeroen en Jolanda een mailtje met jouw idee naar bieblab@biblionetgroningen.nl. En vergeet niet om BiebLab te volgen op TikTok en YouTube.
----------------
Digitaal spreekuur in Bibliotheek Veendam


Vragen over digitale media? Kom naar het inloopspreekuur in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagmiddag kan je van 15.00 – 17.00 uur in de bibliotheek terecht met computervragen. 

Heb je vragen over tablets of computers? Loop je tegen problemen aan? Vrijwilligers van de bibliotheek helpen je graag op weg. Het spreekuur is bedoeld om mensen te helpen bij eenvoudige vragen, het geven van tips en het oplossen van kleine problemen. 

Zo kan je tijdens het digitaal spreekuur onder andere terecht voor vragen over de digitale diensten van de Online Bibliotheek, zoals e-books, online cursussen of PressReader.

Het spreekuur is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.
---------------------------
Digitaal Café in Bibliotheek Veendam


Donderdag 9 september organiseert Bibliotheek Veendam weer een Digitaal Café. Bezoekers kunnen zich maandelijks in de bibliotheek laten bijpraten over de online wereld. Deze middag gaat het over veilig online shoppen en phishing. 

Op donderdag 9 september gaat het in het Digitaal Café over veilig online winkelen en phishing. Waar kan je het beste op letten als je online iets wilt kopen? Ook gaan we deze middag in op phishing: wat is het en wat kun je doen om oplichting te voorkomen?

Het Digitaal Café vindt elke tweede donderdag van de maand plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar in Bibliotheek Veendam of op biblionetgroningen.nl/veendam. 
--------------
Online cursussen bij de Groningse bibliotheken


Je blijven ontwikkelen wordt nog gemakkelijker met de gratis online cursussen van de Bibliotheek. Via Biblionet Groningen zijn meer dan 160 online cursussen te volgen op het gebied van communicatie, persoonlijke ontwikkeling, taal of digitale vaardigheden. 
Vind jij het leuk om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken? Als lid van de Groningse bibliotheken kun je ruim 160 online cursussen volgen. Gratis en op het moment dat het jou uitkomt. Hiervoor is een aanbod samengesteld van online cursussen en trainingen bij Soofos en GoodHabitz. Er zijn cursussen over fotografie, marketing, communicatie, design & vormgeving, gezondheid, psychologie, talen, digitale vaardigheden, sociale media en nog veel meer. 
Kijk voor meer informatie op biblionetgroningen.nl/online-cursussen 
Informatieavond Bibliotheek Veendam
Woensdag 29 september (19.30-20.30 uur) organiseert Bibliotheek Veendam een informatieavond over het online cursusaanbod. Deelnemers krijgen deze avond uitleg over het aanbod, de opbouw van cursussen en over het aanmelden en deelname. Wil je deze gratis informatieavond bijwonen? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/veendam. 
-------------------------
Gamehal in Bibliotheek Veendam


Kom elke week naar het BiebLab in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagmiddag kan je meedoen aan de leukste kinderactiviteiten. Woensdag 25 augustus verandert de bibliotheek in een gamehal. 
BiebLab is hét jeugdplatform van Bibliotheek Veendam. Online én in de bibliotheek gaan we elke woensdagmiddag experimenteren, onderzoeken en maken we samen de tofste dingen. De komende weken kan je in Bibliotheek Veendam meedoen aan een challenge. Lukt het ons om in een maand tijd een eigen game te maken? Help mee en kom naar ons lab in de bibliotheek. De gratis kindermiddagen kennen een vrije inloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. 
Gamehal in Bibliotheek Veendam
Bordspellen, videogames, kaartspellen of puzzels… er bestaan in de wereld heel veel soorten spelletjes. Voordat we onze eigen game gaan bouwen, moeten we eerst onderzoeken wat gamen zo leuk maakt. Daarom veranderen we woensdag 25 augustus de bibliotheek in een gamehal. Speel deze middag de leukste videogames, daag tegenstanders uit voor een potje airhockey of tafelvoetbal, en ontdek samen de nieuwste (bord)spellen. 
Ben je benieuwd naar de andere kindermiddagen in september? Kijk op biblionetgroningen.nl/veendam voor de volledige agenda. 
Word lid van BiebLab!
Heb je leuke ideeën voor de Bieblab-middagen in Bibliotheek Veendam óf wil je zelf een workshop geven? Kinderen kunnen nu ook lid worden van Team BiebLab. Stuur Jeroen en Jolanda een mailtje met jouw idee naar bieblab@biblionetgroningen.nl. En vergeet niet om BiebLab te volgen op TikTok en YouTube.
--------------
Groningse bibliotheken houden nieuwe Fortnite Marathon


Vrijdag 20 augustus organiseert BiebLab, hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken, een Fortnite Marathon van 14.00 uur tot 16.00 uur. Speel deze middag mee en versla het team van Biblionet Groningen.
Fortnite is een online computerspel en verscheen in 2017. Sinds de introductie is Fortnite uitgegroeid tot een van de populairste spellen ter wereld met miljoenen spelers per dag. In april en juli jl. organiseerde BiebLab al een Fortnite Marathon waaraan tientallen jongeren meededen. Vrijdag 20 augustus wordt de zomervakantie afgesloten met een nieuwe gamemiddag. 
Fortnite marathon: 20 augustus
De Groningse bibliotheken dagen jongeren uit voor de Fortnite Battle Royale. Lukt het de duo’s om team BiebLab te verslaan? De Fortnite Marathon is vrijdag 20 augustus vanaf 14.00 uur live te volgen via youtube.com/bieblab. Aanmelden is niet nodig.
--------------
Griezelige verhalen in Bibliotheek Veendam


Kom deze zomer naar de BiebLab Camping in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagochtend kan je op ons veldje in de bibliotheek meedoen aan de leukste kinderactiviteiten. Woensdag 11 augustus gaan we in de bibliotheek griezelige verhalen maken.
Woensdag 11 augustus vertellen we de griezeligste verhalen. Maak deze ochtend je eigen schaduwtheater of knutsel een blikjestelefoon. Welke spannende verhalen ken jij? Kom ook lekker griezelen in de bibliotheek!
Deze zomervakantie organiseert Bibliotheek Veendam wekelijks de BiebLab Camping. Op de woensdagochtend kunnen kinderen tussen 10.00 uur tot 11.30 uur meedoen aan de leukste activiteiten. Op biblionetgroningen.nl/veendam vind je meer informatie over de BiebLab Camping.
BiebLab op YouTube en TikTok
Kan je geen genoeg krijgen van BiebLab? Volg ons dan ook op YouTube en TikTok. Wekelijks maken Jeroen, Jolanda, Yorick, Sanne en Arnoud de leukste video's. BiebLab is hét jeugdplatform van de Biblionet Groningen. 
-----------
Digitaal Café in Bibliotheek Veendam


Donderdag 12 augustus organiseert Bibliotheek Veendam weer een Digitaal Café. Bezoekers kunnen zich maandelijks in de bibliotheek laten bijpraten over de online wereld. Deze middag gaat het over digitaal archiveren. 

Op donderdag 12 augustus gaat het in het Digitaal Café over digitaal archiveren. Hoe sla je dingen op? Waar vind je bestanden terug? En hoe kun je dit het slimste organiseren? Deze middag laten we zien hoe je zelf een handige mappenstructuur kan maken.

Het Digitaal Café vindt elke tweede donderdag van de maand plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar in Bibliotheek Veendam of op de website van Biblionet Groningen. 
-------------
Groningse bibliotheken houden Minecraft Zomerchallenge

Deze vakantie houden de Groningse bibliotheken een nieuwe Minecraft Challenge. Tijdens deze Zomerchallenge mogen kinderen en jongeren een eigen Vakantiepark bouwen. 
Jeroen, Yorick, Sanne en Jolanda willen op vakantie. Kan jij hen helpen? Bouw in Minecraft een BiebLab Vakantiepark met huisjes, zwembaden, bowlingbanen en wat jij maar kan bedenken. Je mag de hele zomer bouwen in je eigen wereld. 
Stuur ons uiterlijk vrijdag 20 augustus foto’s en/of video’s van je Vakantiepark door ze te mailen ze naar bieblab@biblionetgroningen.nl. Woensdag 25 augustus maken we in een speciale YouTube-uitzending van BiebLab bekend wie er heeft gewonnen. 
BiebLab op YouTube en TikTok
BiebLab is hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken. Kan je geen genoeg krijgen van BiebLab? Volg ons op YouTube en TikTok. Deze zomer maken Jeroen, Yorick, Sanne en Jolanda de leukste video’s op de BiebLab Camping. In aflevering 1 kan je zien hoe Jeroen de Minecraft Challenge uitlegt: https://youtu.be/MK_EITmUc90 
---------------
Al meer dan 3.200 gezinnen gaan op reis met de Bibliotheek! 


Ga deze zomer op reis met de Bibliotheek. Al meer dan 3.200 gezinnen hebben zich aangemeld voor het zomerleesprogramma Vakantielezen. Met Vakantielezen van Biblionet Groningen wordt lezen deze zomer namelijk extra leuk!
Breng een bezoekje aan de Griezelkust of schater om de grapjes in Lachland. Op www.vakantie-lezen.nl reizen gezinnen langs 6 landen. Van de Sprookjeseilanden naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Avonturenland. In ieder land doen jullie opdrachten en probeer je zo de schat te vinden. Met deze digitale schattenjacht maken gezinnen bovendien kans op leuke prijsjes. De gratis materialen zijn verkrijgbaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen. 
Over Vakantielezen
Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. Biblionet Groningen biedt dit online programma aan voor kinderen uit groep 3 en 4. Met Vakantielezen willen de Groningse bibliotheken het leesniveau van kinderen in de schoolvakantie op peil houden. Het leesprogramma heeft in juli 2020 een landelijke uitrol gekregen en wordt door meer dan 40 bibliotheekorganisaties in Nederland aangeboden. 
--------------
Bibliotheken Stadskanaal organiseren zomeractiviteiten


Deze zomer hoef je je niet te vervelen met de zomeractiviteiten van de bibliotheken in de gemeente Stadskanaal. Kom langs bij de Voorleestent, speel de leesbingo of doe mee aan een creatieve boekenstrijd. En als kers op de taart komt woensdag 18 augustus ook nog burgemeester Klaas Sloots voorlezen. Doe je mee? 
Houd je van verhalen? Bezoek deze zomer de Voorleestent van Biblionet Groningen. In augustus reist de tent langs verschillende plekken in de gemeente Stadskanaal. Zo kan je elke woensdagavond genieten van de mooiste prentenboeken. En op de laatste voorleesavond, woensdag18 augustus, komt burgemeester Klaas Sloots voorlezen.  

Je vindt de Voorleestent op: 
    • Woensdag 4 augustus om 18.30 uur in Musselkanaal; locatie Pluktuin
    • Woensdag 11 augustus om 18.30 uur in Onstwedde; locatie hoek Boslaan/Landlaan tegenover de Bibliotheek
    • Woensdag 18 augustus om 18.30 uur in Stadskanaal; locatie Kinderopvang de Speeldoos Mr. Neuteboomstraat. 

Leesbingo
Onder de tafel, op de wc, in het donker met een lamp of ondersteboven…. Hoe ga jij deze zomer lezen? Met de Leesbingo van de bibliotheek wordt lezen deze zomer nog leuker! Haal de bingokaart op in de bibliotheek van Stadskanaal, Musselkanaal of Onstwedde en probeer je bingokaart vol te krijgen. Heb je bingo? Dan maak je ook nog eens kans op leuke prijzen! 
Creatieve boekenwedstrijd 
Welk boek ga jij deze zomer lezen? Laat jouw lievelingsboek tot leven komen en maak er een tekening, poster, strip, kijkdoos of video bij. De bibliotheken in de gemeente Stadskanaal roepen kinderen op om mee te doen aan een creatieve boekenwedstrijd. Lever je creatie in bij de bibliotheek en maak kans op mooie prijzen. Per bibliotheek wordt er een winnaar gekozen en organiseren we een tentoonstelling van alle gemaakte werken. Promoot jouw lievelingsboek en doe mee! 
-------------