Mooistadskanaal.nl - Een site met veel informatie ! (Door het Coronavirus is alles ondervoorbehoud!

nieuws Bibliotheken-------------
Groningse bibliotheken geven webinar ‘Help! Mijn kind speelt Fortnite’

Speelt je kind graag Fortnite, maar heb je geen idee wat voor game dit is? Volg woensdagavond 19 mei het webinar ‘Help! Mijn kind speelt Fortnite’ van de Groningse bibliotheken. 
Fortnite is een online computerspel en verscheen in 2017. Sinds de introductie is Fortnite uitgegroeid tot één van de populairste spellen ter wereld met miljoenen spelers per dag. Speelt je kind Fortnite, maar heb je geen idee wat voor game dit is? 
Woensdag 19 mei geeft BiebLab, het jeugdplatform van Biblionet Groningen, een webinar voor ouders. Van 19.30 uur tot 20.30 uur praten Arnoud en Jeroen je bij over de game Fortnite. Ze geven alle details over spel, gaan in op de spelbeleving, het sociale karakter en leggen uit hoe de in-game aankopen werken. 
Wil je meedoen aan deze gratis webinar? Meld je dan aan via biblionetgroningen.nl/online. De avond wordt gehouden via Zoom. Een dag voor de webinar ontvang je per mail een link naar ons leslokaal. 
Hoe mediawijs ben jij?
In mei staan de online activiteiten van Biblionet Groningen in het teken van mediawijsheid. Leer deze maand alles over veilig en slim gebruik van (digitale) media.  Volg een online cursus over sociale media, doe mee met de MediaQuiz of speel met je gezin een digitale escaperoom. Kijk op biblionetgronininge.nl/online voor ons online activiteitenprogramma. 
------------
Ontdek de leukste apps met BiebLab


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 19 mei gaan we in BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) de leukste apps ontdekken. 
Woensdag 19 mei draaien Jeroen en Jolanda aan het rad op zoek naar de tofste apps. Roblox, TikTok, Brawl Stars... welke apps heb jij op je telefoon of tablet? Deze middag duiken we in bekende én onbekende apps. Welke apps zijn 'hot' en waar moet je op letten bij het downloaden van nieuwe apps? Speel mee met onze Approulette en kom alles te weten over apps! 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
Hoe mediawijs ben jij?
In mei staan de online activiteiten van Biblionet Groningen in het teken van mediawijsheid. Leer deze maand alles over veilig en slim gebruik van (digitale) media.  Volg een online cursus over sociale media, doe mee met de webinar ‘Help! Mijn kind speelt Fortnite’ of speel met je gezin een digitale escaperoom. Kijk op www.biblionetgronininge.nl/online voor ons online programma. 
-----------
Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken: Ridder Tim wil een draak


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Dinsdag 18 mei lezen we vanaf 10.00 uur voor uit ‘Ridder Tim wil een draak’.
Dinsdag 18 mei leest Ietje voor uit 'Ridder Tim wil een draak' van Judith Koppens. Ridder Tim wil een huisdier. En niet zomaar een huisdier. Tim wil een DRAAK! 'Alle ridders hebben draken,' zegt Tim beslist. 'Ik ben een ridder en ik wil een draak!' Samen met mama gaat Tim naar de dierenwinkel. Maar de man van de dierenwinkel verkoopt helemaal geen draken. Of toch?
De voorleesactiviteiten richten zich speciaal op peuters en kleuters. Kijk 18 mei om 10.00 uur mee via facebook.com/groningsebibliotheken. 
-----------
Doe mee aan de MediaQuiz van de Groningse bibliotheken 


Vrijdag 14 mei organiseert Biblionet Groningen een familiequiz. Via Facebook Live houden de Groningse bibliotheken van 19.00 – 20.00 uur een MediaQuiz. 
Op vrijdag 14 mei kan jong en oud meedoen aan de MediaQuiz van Biblionet Groningen. Van 19.00 tot 20.00 uur presenteert Ian weer een Kahoot-quiz live op Facebook. Deze keer draait het om thema’s als nepnieuws, sociale media en digitale geletterdheid. Hoe mediawijs ben jij? 
De vragen zijn een uitdagende mix voor alle leeftijden. Deelname is gratis én er is een mooie prijs te winnen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Als je op 14 mei op tijd klaar zit met een iPad, laptop of smartphone, kun je meedoen. 
Wat heb je nodig:
    • Een tablet of computer voor het meekijken naar onze livestream via facebook.com/groningsebibliotheken. 
    • Een smartphone of tablet voor het beantwoorden van de quizvragen via Kahoot.it.
Hoe mediawijs ben jij?
In mei staan de online activiteiten van Biblionet Groningen in het teken van mediawijsheid. Leer deze maand alles over veilig en slim gebruik van (digitale) media.  Volg een online cursus over sociale media, doe mee met de webinar ‘Help! Mijn kind speelt Fortnite’ of speel met je gezin een digitale escaperoom. Kijk op www.biblionetgronininge.nl/online voor ons online programma. 
-------------
BiebLab houdt Nepnieuws Quiz voor kinderen


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 12 mei gaan we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) de Nepnieuws Quiz spelen.
Weet jij wat echt én nep is? Test je kennis tijdens de Nepnieuws Quiz van BiebLab. Woensdag 12 mei spelen we een Kahoot-quiz over nepnieuws.  In deze quiz komen de gekste nieuwsberichten en vreemdste video's voorbij. Kun jij ontdekken wat echt is en wat nep? Laat je niet voor de gek houden en test hoe mediawijs jij bent! Daarnaast leggen Jeroen en Jolanda je deze middag uit hoe nepnieuws werkt en waarom mensen nepnieuws maken. 
Wat heb je nodig:
    • Een scherm om de uitzending te kunnen bekijken
    • Een telefoon of tablet om de quiz mee te kunnen spelen op www.kahoot.it (de game-pin krijg je in de uitzending). De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
Hoe mediawijs ben jij?
In mei staan de online activiteiten van Biblionet Groningen in het teken van mediawijsheid. Leer deze maand alles over veilig en slim gebruik van (digitale) media.  Volg een online cursus over sociale media, doe mee met de webinar ‘Help! Mijn kind speelt Fortnite’ of speel met je gezin een digitale escaperoom. Kijk op www.biblionetgronininge.nl/online voor ons online programma. 
-----------
Laat je verrassen door de Groningse bibliotheken

Door de lockdown zijn de Groningse bibliotheken nog altijd gesloten. Biblionet Groningen biedt in deze periode een afhaal- en bezorgservice waardoor leden toch boeken kunnen lenen. Sinds kort kunnen leden ook een verrassingstas aanvragen. 
Voor bibliotheekleden die graag gesproken rondsnuffelen in de bibliotheek en geen specifieke titels in gedachten hebben, is de verrassingstas in het leven geroepen. Geef je favoriete onderwerpen of genres door. De bibliotheekmedewerkers stellen een unieke tas voor je samen met items uit de collectie van de bibliotheek. Laat je verrassen en geniet 4 weken van de inhoud van de verrassingstas. Vraag een verrassingstas aan via biblionetgroningen.nl/verrassingstas of bel naar 088 5061 900. 

------------
Voorleeshalfuurtjes bij Groningse bibliotheken


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Woensdag 5 en 12 mei lezen Tinette en Ietje vanaf 10.00 uur weer voor uit nieuwe verhalen.
Buurman Brombeer
Woensdag 5 mei leest Ietje voor uit 'Buurman Brombeer' van Ciara Flood. Beer woont alleen, ver van de bewoonde wereld en dat bevalt hem uitstekend. Hij is dan ook absoluut niet blij als hij buren krijgt!
De leeuw in de muis
Woensdag 12 mei leest Tinette voor uit 'De leeuw in de muis' van Rachel Bright. Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit...
De voorleesactiviteiten richten zich speciaal op peuters en kleuters. Kijk woensdag 5 en 12 mei om 10.00 uur mee via facebook.com/groningsebibliotheken. 
---------
Biblionet Groningen maakt escapetour door Veendam


Bibliotheek Veendam heeft in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum een escapetour gemaakt door Veendam. Wandel mee door het leven van Anthony Winkler Prins en zijn kinderen Jacob en Elisabeth.
In de escapetour zijn Jacob en Elisabeth op zoek naar hun vader. Waar kan hij toch zitten? Ze besluiten op zoek te gaan. Ze starten bij de Bibliotheek in Veendam, maar komen niet verder. Er zijn allemaal opdrachten die opgelost moeten worden. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken!
Lukt het jullie om de opdrachten op te lossen, de mysteries te ontrafelen en Anthony Winkler Prins terug te vinden? Tijdens de wandeling kom je langs historische plekken die in het leven van Anthony Winkler Prins een belangrijke rol hebben gespeeld.
Hoe werkt het spel?
    • Je start bij de ingang van Bibliotheek Veendam (Museumplein).
    • Op elke locatie vind je een QR-code die je met een mobiele telefoon kunt scannen. Op je scherm verschijnt een filmpje, een vraag en de mogelijkheid om een antwoord in te vullen. 
De escapetour is gratis te spelen. Kijk voor informatie op biblionetgroningen.nl/escapetourveendam    
Luisterwandeling ‘De cowboy van Zuidwending’ 
Naast de escapetour heeft Bibliotheek Veendam een luisterwandeling gemaakt. Wandel door Veendam terwijl je luistert naar het verhaal ‘De cowboy van Zuidwending’. Je vindt het luisterboek (in het Nederlands én Gronings) en de wandelroute op biblionetgroningen.nl/luisterwandeling.
------------------
Biblionet Groningen en Acantus trappen Minecraft-maand af


Van 5 tot en met 21 mei dagen Biblionet Groningen en woningcorporatie Acantus kinderen uit om mee te denken over de toekomst van wonen in hun regio. In Minecraft kunnen de kinderen deze maand op een digitale kavel een eigen huis bouwen. Woensdagmiddag 5 mei wordt de Minecraft-maand afgetrapt in een speciale uitzending van BiebLab. 
In mei starten de Groningse bibliotheken met Acantus een Minecraft-project. Denk mee over wonen in de toekomst én bouw je eigen huis! De beste en mooiste ideeën worden beloond met een prijs. Op woensdag 5 mei trappen we in de wekelijkse uitzending  van BiebLab de Minecraft-maand af.  Kijk vanaf 15.00 uur mee via youtube.com/bieblab.
Hoe kan je meedoen?
    • Bouw tussen 5 en 21 mei mee op de Minecraft-server van Biblionet Groningen. Stuur een mail naar bieblab@biblionetgroningen.nl en je ontvangt de inlog naar de server.
    • Bouw op je eigen kavel een huis van de toekomst. Maak een pitch (video of foto’s) waarin je uitlegt wat jouw huis zo bijzonder maakt. Mail je pitch uiterlijk zaterdag 22 mei naar bieblab@biblionetgroningen.nl. 
    • Woensdag 26 mei maakt de jury de winnaars bekend in de slot-uitzending van BiebLab.

----------
BiebLab geeft cursus Fortnite Creative

Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 28 april gaan we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) aan de slag met Fortnite Creative!
Kijk woensdag 28 april mee tijdens onze razendsnelle cursus Fortnite Creative! We gaan samen met jullie bouwen aan een Battle Royale map waar je met je vriendjes en vriendinnetjes kunt gaan spelen. Zo leggen we je uit hoe je zoveel mogelijk kunt bouwen zonder dat je memory space direct volraakt, gaan we bezig met het vullen van random chesten en praten we je bij over de belangrijkste instellingen om je games zo leuk mogelijk te maken!
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
Fortnite Marathon
Naast BiebLab Live op woensdag 28 april kan je op vrijdagmiddag 30 april van 13.00 - 17.00 uur meedoen aan de Fortnite Marathon. Stel je eigen squad samen en versla team BiebLab in onze eigen Battle Royal Map. Kijk voor meer informatie op biblionetgroningen.nl/online. 
-------------
Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken: ‘Ik ga bij Japie wonen’

Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Donderdag 28 april lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Ik ga bij Japie wonen' van Rindert Kromhout. 
'Ik ga bij Japie wonen' van Rindert Kromhout is een heerlijk verhaal vol humor over twee vriendjes die denken dat het bij de ander thuis leuker is... Maar of dat zo is? 
‘Papa?’ vraagt Ietje. ‘Vind jij mij lief?’
‘Dat weet je toch wel?’ zegt papa.
‘Ik vind jou niet zo lief,’ zegt Ietje. ‘Ik vind de mama van Japie veel liever.’
‘Zo,’ zegt papa, ‘en waarom dan wel?’
‘Japie heeft een speelgoedtrein.’
Ietje wil niet wachten tot haar verjaardag. En ze wil elke avond net zo lang opblijven als ze wil.
Net als Japie. Want die mag álles van zijn moeder. Heeft hij zelf gezegd!
Het gras is altijd groener...
Deze voorleesactiviteit richt zich speciaal op peuters en kleuters. Kijk donderdag 28 april om 10.00 uur mee via facebook.com/groningsebibliotheken.
-------------
Groningse bibliotheken houden Fortnite Marathon


Kijk elke week naar BiebLab, hét YouTube-kanaal van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de online activiteiten.  Vrijdag 30 april houden we een Fortnite Marathon van 4 uur. Speel met je eigen team mee en versla het team van BiebLab.
Fortnite is een online computerspel en verscheen in 2017. Sinds de introductie is Fortnite uitgegroeid tot een van de populairste spellen ter wereld met miljoenen spelers per dag. De Groningse bibliotheken dagen jongeren uit voor de Fortnite Battle Royale. In onze eigen Fortnite map spelen 32 teams van drie personen tegen elkaar. Welk team blijft als laatste over én lukt het de squads om team BiebLab te verslaan? We spelen deze middag 4 rondes van een uur. 
De Fortnite Marathon is vrijdag 30 april vanaf 13.00 uur ook live te volgen via youtube.com/bieblab. 
Aanmelden
Wil je meedoen aan de Fortnite Marathon? Meld je aan door een mail te sturen naar bieblab@biblionetgroningen.nl. Heb je een voorkeur voor een tijdsblok (13.00-14.00 | 14.00-15.00 | 15.00-16.00 of 16.00-17.00), zet dat in de mail.  
Webinar Help! Mijn kind speelt Fortnite
Speelt je kind Fortnite, maar heb je geen idee wat voor game dit is? Woensdag 19 mei geeft BiebLab een gratis webinar voor ouders. Van 19.30 uur tot 20.30 uur praten Arnoud en Jeroen je bij over de populaire game Fortnite. Ze geven alle details over spel, gaan in op de spelbeleving, het sociale karakter en leggen uit hoe de in-game aankopen werken. Aanmelden voor de webinar kan via biblionetgroningen.nl/online. 
------------
Maak knotsgekke kettingreacties met BiebLab


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 21 april gaan we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) knotsgekke kettingreacties maken!
Woensdag 21 april gaat Dr. Loepf een knotsgekke kettingreactie maken. Hij laat deze middag zien hoe je thuis een Rube Goldbergmachine kan bouwen. 
Rube Goldberg was een Amerikaanse cartoonist die kettingreacties bouwde, waarmee je simpele taken op een grappige en onnodige manier kan uitvoeren. Bouw een machine waarmee je je huisdier kan eten óf een kettingreactie waarmee je de lampen in huis kan aanzetten. Deze middag ga je je eigen Rube Goldbergmachine bouwen. De mooiste kettingreactie maakt bovendien kans op een prijs! 
  Wat heb je nodig:
    • (knutsel-)materialen waarmee je een eigen kettingreactie kan maken.
    • Telefoon of tablet waarmee je foto's/video's van je kettingreactie kan maken. Mail deze naar bieblab@biblionetgroningen.nl
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
---------------
Lees en praat mee met de online boekenclub Boekeloere


Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met anderen een boek te lezen? Word dan lid van Boekeloere, dé online boekenclub van Biblionet Groningen. Deze maand lezen we samen het boek ‘Het maandagskind’ van Sylvia Huberts. 
Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met andere mensen een boek te lezen? Dan is Boekeloere van de Groningse bibliotheken wat voor jou! In deze online boekenclub lezen we samen een boek en praten we erover op een speciale Facebookpagina. In de maand april lezen we ‘Het maandagskind’ van Sylvia Huberts. 
Live-uitzending op 28 april 
‘Het maandagskind’ is een ontroerende maar ook grappige roman over kwetsbaarheid, familie en het verlangen naar verbinding; een eerlijk boek over liefdesverslaving voor iedereen die zich wel eens verdwaald voelt. 
Woensdag 28 april gaat presentator Arno van der Heyden in gesprek met Sylvia Huberts over haar boek. Kijkers kunnen via de chat meepraten en vragen stellen. De uitzending is van 19.00 tot 19.45 uur rechtstreeks te volgen via facebook.com/groningsebibliotheken. 
Over ‘Het maandagskind’
Liefde geeft het leven sjeu, zoals de jus over de aardappels, of de zeewierdressing over de quinoa. Maar je leert het niet op school en kunt er ook geen diploma voor krijgen. Dat weet de Groningse Claire Goudie als geen ander. Claire is succesvol als advocate, maar treft het niet in haar liefdesleven. Terwijl ze toeziet hoe haar vrienden hun eigen familiegeluk tot stand brengen, struikelt zij van de ene mislukte relatie in de armen van het volgende romantische avontuur. Pogingen om te slagen lijken vergeefs: ze probeert datingapps, praatgroepen en roept zelfs de hulp in van spirituele goeroes. Als het stille oog in haar orkaan van een familie begrijpt Claire dat ze contact zal moeten maken met gevoelens die terugvoeren naar haar kindertijd.
-------------
Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Dinsdag 20 april lezen we om 10.00 uur weer voor. Doe je mee? De online voorleesactiviteit wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken. 
------------
Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken: Pomptidom en de prins op het mottige paard


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Woensdag 14 april lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Pomptidom en de prins op het mottige paard’ van Kim van Kooten.
Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? Tijdens ons BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken. Wekelijks lezen de Groningse bibliotheken voor via Facebook Live. Doe je mee?
Woensdag 14 april leest Ietje voor uit 'Pomtidom en de prins op het mottige paard' van Kim van Kooten. Pomtidom krijgt Tobios de Blonde op bezoek, uit het rijk van links om de hoek. Pom speelt graag de baas, maar als Tobias weigert naar haar pijpen te dansen, levert dat nogal wat problemen op…
De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken. 
-----------
Groningse bibliotheken bieden afhaal- en bezorgservice


Door de lockdown zijn de Groningse bibliotheken nog altijd gesloten. Biblionet Groningen biedt in deze periode een afhaal- en bezorgservice waardoor leden toch boeken kunnen lenen. 
Afhaalservice
Via de website biblionetgroningen.nl/afhaalservice of via de Biblionet Groningen-app kunnen bibliotheekleden maximaal 5 materialen aanvragen.  De reserveringen worden klaargezet en kunnen bij de ingang van de bibliotheek tijdens de speciale openingstijden worden opgehaald. 
Wil je liever telefonisch materialen reserveren? Dat kan ook. Onze klantenservice is van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer 088 50 61 900.
Bij de afhaalservice is het ook mogelijk om geleende materialen weer in te leveren.
Vraag een verrassingstas aan
Voor bibliotheekleden die normaal gesproken rondsnuffelen in de bibliotheek en geen specifieke titels in gedachten hebben, is de verrassingstas in het leven geroepen. Geef je favoriete onderwerpen of genres aan ons door. Onze medewerkers stellen een unieke tas voor je samen met items uit de collectie van de bibliotheek. Laat je verrassen en geniet 4 weken van de inhoud van de verrassingstas. Vraag een verrassingstas aan via biblionetgroningen.nl/verrassingstas. 
Bezorgservice
Speciaal voor kwetsbare bibliotheekleden die tot de corona-risicogroep behoren, biedt Biblionet Groningen de mogelijkheid om boeken thuis te laten bezorgen. Daarvoor kan gebeld worden met de klantenservice van Biblionet Groningen via het telefoonnummer 088-5061 900. Kijk voor meer informatie op biblionetgroningen.nl/bezorgservice. 
---------------
Groningse bibliotheken spelen de Smerigste Quiz voor kinderen


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 14 april spelen we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) de Smerigste Quiz!
Ben jij dol op smurrie, slijm en andere viezigheden? Kijk dan woensdag 14 april naar BiebLab. Deze middag verbouwen we de studio in het SmeerLab. Speel mee met de Smerigste Quiz en kijk hoe Jeroen en Jolanda vieze proefjes doen. 
Wat heb je nodig:
    • een tablet of telefoon voor het spelen van de Smerigste Quiz in Kahoot.
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
-----------------
Leer Gronings tijdens webinar Grunneger Toal 


Altijd al eens Gronings willen leren? Biblionet Groningen en Centrum Groninger Taal en Cultuur bieden op donderdag 15 april maart een webinar Grunneger Toal aan. 

Altijd al een mondje Gronings willen spreken of meer willen weten over het Gronings als streektaal? Biblionet Groningen organiseert in samenwerking met het Centrum Groninger Taal & Cultuur op donderdag 15 april van 19:30 -21:00 uur een webinar over de Grunneger Toal. 

Meike Stedema, docente van het CGTC vertelt deze avond over het spreken en het verstaan van het Gronings en de Groninger literatuur. Ook komen spelling en grammatica aan bod.

Aanmelden
Deelname is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Wil je meedoen? Meld je dan aan via www.biblionetgroningen.nl/agenda. De webinar wordt gehouden via Zoom. Een paar dagen voor de webinar ontvang je de link naar het online klaslokaal. 
-----------
Online Masterclass: Steun je puber! (en heb het zelf ook een beetje leuk)

Dinsdag 6 april geeft pubercoach Femke Wester bij Biblionet Groningen de online Masterclass ‘Steun je puber! (en heb het zelf ook een beetje leuk)’.

Wat wil jij voor je kind? Dat ze straks als een mooie, sterke, veerkrachtige jonge vrouw in het leven staat? Dat hij weet wie hij is, staat voor zijn keuzes en om anderen denkt? En waar heeft jouw puber eigenlijk behoefte aan? En niet te vergeten, jijzelf? 

Wil je aan de slag met deze en andere vragen? Meld je dan aan voor de online masterclass ‘Steun je puber! (en heb het zelf ook een beetje leuk)'. Dinsdag 6 april geeft pubercoach Femke Wester van 19.30 tot 20.30 uur deze webinar bij de Groningse bibliotheken. 

Hoe dan?
Tijdens de masterclass wordt gekeken hoe een puber werkt (qua hormonen, hersenontwikkeling, biologie) en wat zijn of haar basisbehoeftes zijn. Femke Wester: “Je neemt je eigen wensen en puberirritaties onder de loep. En je krijgt praktische tips om het thuis relaxed te houden én je puber de opvoeding te geven en steun te bieden die hij of zij (ondanks dat ze het tegendeel beweren) nog zo hard nodig hebben”. 

Aanmelden
De masterclass is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Wil je meedoen? Meld je aan via www.biblionetgroningen.nl/online. De masterclass wordt gehouden via Zoom. Een paar dagen voor de webinar ontvang je de link naar het online klaslokaal. 

Femke Wester
Femke Wester (1975) heeft als pubercoach veel ervaring met het trainen en coachen van jongeren en ouders over o.a. leren en zelfvertrouwen. Daarnaast schrijft ze coaching- en lesmaterialen voor jongeren en schrijft ze artikelen voor lokale en nationale media.
-------------
Online lezing Janny van der Molen over Etty Hillesum en Anne Frank


Streekhistorisch Centrum Stadskanaal en Biblionet Groningen organiseren zondag 11 april een online lezing via Facebook. Deze middag neemt schrijfster Janny van der Molen ons mee in de levens van Etty Hillesum en Anne Frank.  De uitzending begint om 14.30 uur en is te volgen via de Facebookpagina’s van het Streekhistorisch Centrum en de Groningse bibliotheken.

Zondag 11 april geeft Janny van de Molen een lezing over twee vrouwen die, in de oorlogsjaren 1940-1945, hun gedachten en gevoelens aan het papier toevertrouwden. Etty Hillesum en Anne Frank: twee vrouwen, beide Joods, beide Amsterdammers, beide slachtoffers van de Holocaust, beide dagboekschrijvers.

In haar lezing neemt Janny van der Molen ons mee in de levens van deze twee bijzondere jonge vrouwen. Wie  waren Etty en Anne? Wat was hun achtergrond? Wat maakte dat zij begonnen te schrijven in een dagboek? Wat waren thema’s die belangrijk voor hen waren. En wat zegt hun werk ons vandaag?

De online lezing begint om 14.30 uur en is te volgen via de Facebookpagina's van Streekhistorisch Centrum en alle Groningse bibliotheken.

Streekhistorisch Centrum
Door de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 zijn de musea en bibliotheken dicht en kunnen er geen activiteiten worden georganiseerd. Maar gelukkig is er online veel mogelijk en hebben Biblionet Groningen en het Streekhistorisch Centrum opnieuw de handen ineen geslagen om  de zondagmiddagactiviteiten uit het SHC-programma online te brengen. 

Janny van der Molen
Janny van der Molen (52) is schrijfster van met name (verhalende) non-fictieboeken voor kinderen en jongeren. Zij schreef samen met Klaas Smelik ‘Ik zou lang willen leven’, een introductie op het denken van Etty Hillesum (Uitgeverij Balans, volwassenen) en ‘Buiten is het oorlog’, het levensverhaal van Anne Frank (Uitgeverij Ploegsma, 10 jaar en ouder). Ook nu werkt zij aan een boek over de Holocaust. Meer informatie: www.jannyvandermolen.nl.
-----------
Nieuwe LEGO Challenge bij BiebLab


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 7 april houden we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) een LEGO Challenge!
Na het enorme succes van de eerste 2 edities gaan we op woensdag 7 april een nieuwe LEGO Masters Junior organiseren. Jeroen en Jolanda hebben deze middag een nieuwe challenge. Doe vanuit huis mee en maak kans op een bijzondere "hoofdprijs". 
Wat heb je nodig:
    • een bak met LEGO-blokjes
    • een tablet of telefoon: tijdens de challenge vragen we je om een foto te maken van je bouwwerk en deze te mailen naar bieblab@biblionetgroningen.nl
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
------------
Groningse bibliotheken gaan donderdag 8 april weer online voorlezen  


Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Donderdag 8 april lezen we om 10.00 uur voor uit een nieuw verhaal. Kijk je mee? De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
------------
Media Ukkie Dagen bij de Groningse bibliotheken


Van 26 maart tot 2 april vinden in Nederland de Media Ukkie Dagen plaats. Ook de Groningse bibliotheken besteden deze week aandacht aan mediaopvoeding bij jonge kinderen. Zo kunnen ouders op woensdag 31 maart meedoen aan de landelijke webinar ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’.
Peuters en kleuters komen thuis, maar ook via kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, al vroeg in aanraking met media. Bijvoorbeeld door het gebruik van een tablet bij het voorlezen, zingen of een spelletje. Maar hoe kun je jonge kinderen op een veilige manier met deze digitale media op laten groeien? Tijdens de Media Ukkie Dagen staat Biblionet Groningen hier bij stil door allerlei tips te geven aan ouders, verzorgers en pedagogische medewerkers zodat jonge kinderen hier op een veilige manier mee opgroeien. 
Gratis webinar voor ouders
Op woensdag 31 maart (20.00 - 21.00 uur) neemt Denise Bontje van Mediasmarties.nl ouders mee in het media aanbod voor jonge kinderen. Welke media zijn beschikbaar? Waar moet je als ouders op letten en welke media passen in een gezond mediamenu voor jonge kinderen? Hoe zorg je voor de nodige balans? 
De webinar ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is er voor ouders met jonge kinderen (0-6 jaar). De deelname is gratis en aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/online. 
Drie handige tips voor thuis
    • Met Bereslim kunnen kinderen van 2 t/m 7 jaar thuis en in de bibliotheek voorleesanimaties van bekende voorleesboeken bekijken. Met bewegende plaatjes, geluidjes, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem komen de verhalen echt tot leven. 
    • Via het platform De Voorleeshoek kunnen kinderen van 0 t/m 10 jaar thuis en in de bibliotheek voorleesfilmpjes bekijken. In deze online voorleeskast zitten maar liefst 200 voorleesfilmpjes. 
    • Op de website van de Media Ukkie Dagen staan handige tips voor thuis zoals leuke boekjes, apps en filmpjes over mediaopvoeding.
------------
Online Voorleeshalfuurtje: Klein wit visje 


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Woensdag 31 maart lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Klein wit visje’ van Guido van Genechten.
Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? Tijdens ons BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken. Wekelijks lezen de Groningse bibliotheken voor via Facebook Live. Doe je mee?
Woensdag 31 maart leest Tinette voor uit 'Klein wit visje heeft veel vriendjes' van Guido van Genechten. Klein wit visje is een echt speelvisje. Gelukkig heeft hij veel vriendjes om mee te spelen. Samen doen ze allerlei spelletjes: paardjerijden, tikkertje, verstoppertje, bellen blazen, dansen ... Ja, het is een vrolijke boel bij Klein wit visje en zijn vriendjes!
De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
------------
FIFA21 spelen met BiebLab


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 31 maart gaan we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) de game FIFA21 spelen!
Ben jij dol op gamen én voetbal? Kijk dan op woensdag 31 maart naar BiebLab Live. Deze middag gaan Jeroen en Jolanda FIFA21 spelen op de Playstation.  Lukt het Jeroen om zijn tegenstander te verslaan en de beker te winnen? Daarnaast krijgen we deze middag gametips van een bijzondere e-sporter…
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek! 
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
In maart staat BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek!. Kom ook in beweging! Deze maand gaan we sporten, spellen spelen en de leukste boeken scoren. Kijk voor mee informatie op biblionetgroningen.nl/scooreenboek.   
------------
Boekeloere met schrijver Joost Oomen


Woensdagavond 31 maart is schrijver Joost Oomen te gast bij de online boekenclub van Biblionet Groningen. Tijdens Boekeloere gaat hij met presentator Arno van der Heyden in gesprek over zijn boek ‘Het perenlied’, een betoverend verhaal over de liefde. De uitzending is van 19.00 tot 19.45 uur rechtstreeks te volgen via de Facebookpagina van de Groningse bibliotheken. 
Dichter, theatermaker en muzikant Joost Oomen debuteerde in 2020 als romanschrijver met ‘Het perenlied’, een betoverend verhaal over een Bietenkoningin, onuitgesproken liefde en de fuik van Disney.
In ‘Het Perenlied’ wordt Gabriel verliefd op de Bietenkoningin, een meisje geboren uit drie bieten. Samen beramen ze een protestactie tegen het pretpark waar ze werken. Wanneer hun actie mislukt, vertrekt de Bietenkoningin naar New York om haar vader te zoeken, die daar zelf op zoek is gegaan naar zijn grote liefde, een collega die omkwam tijdens de aanslagen op het World Trade Center.
Woensdag 21 maart spreekt presentator Arno van der Heyden met Joost Oomen over zijn boek. Kijkers kunnen via de chat meepraten en vragen stellen. De uitzending is van 19.00 tot 19.45 uur rechtstreeks te volgen via www.facebook.com/groningsebibliotheken. 
Boekeloere
Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met andere mensen een boek te lezen? Dan is Boekeloere van de Groningse bibliotheken wat voor jou! In deze online boekenclub lezen we samen een boek en praten we erover op een speciale Facebookpagina. Ook zal de schrijver van het boek meedoen aan de gesprekken tijdens een uitzending via Facebook Live. Iedereen kan gratis lid worden van Boekeloere. 
-----------
Online escaperoom met BiebLab


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 24 maart gaan we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) een escaperoom oplossen!
Oh jee, Jeroen en Jolanda zitten vast in de studio... Help mee en los samen met ons de puzzels op. Met de aanwijzingen in de escaperoom gaan de kinderen thuis de digitale puzzels oplossen. Lukt het hen om op tijd de sleutel te vinden?
Wat heb je nodig?
    • Een tablet of smartphone om antwoorden te geven (link krijg je in de uitzending). 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek! 
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
In maart staat BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek!. Kom ook in beweging! Deze maand gaan we sporten, spellen spelen en de leukste boeken scoren. Kijk voor mee informatie op biblionetgroningen.nl/scooreenboek.   
-------------
Marlene Bakker leest online voor uit de Gruffalo


''n Gruvvalo? Wat is dat nou weer?’ ‘n Gruvvalo. Aine dij hom zugt, verget hom nooit meer.' Vrijdag 19 maart leest zangeres Marlene Bakker in het Gronings voor uit de Gruffalo. Deze bijzondere voorleesmiddag wordt vanaf 15.30 uur live uitgezonden op de Facebookpagina’s van Biblionet Groningen.
In t baalkeduustere bos was n moeske bie pad. Vos zag de moes en docht: Wat n lekker hapke is dat! Loop mit deur t baalkeduustere bos en kiek wat der gebeurt as n loze moes n vos, n oele, n slange en n hongerge gruvvalo tegen t lief lopt.
Vrijdag 19 maart leest zangeres Marlene Bakker voor uit de Gruffalo. Zij vertaalde dit wereldberoemde kinderboek onlangs naar het Gronings. Kijk vanaf 15.30 uur mee naar De Gruvvalo in t Grunnegs door Marlene Bakker: facebook.com/groningsebibliotheken.
------------
Doe mee aan de Grote Taalquiz van de Groningse bibliotheken 


Vrijdag 26 maart organiseert Biblionet Groningen een familiequiz. Via Facebook Live houden de Groningse bibliotheken van 19.00 – 20.00 uur de Grote Taalquiz. 
Op vrijdag 26 maart kun je met het hele gezin meedoen aan een nieuwe familiequiz.  Na de Nieuwjaarsquiz brengt Biblionet Groningen deze maand de Grote Taalquiz. Van 19.00 tot 20.00 uur presenteren Jeroen en Jolanda de Kahoot-quiz live op onze Facebookpagina. 
De vragen zijn een uitdagende mix voor alle leeftijden. Test je kennis van het Gronings, leer nieuwe woorden uit de straattaal of ontdek de wereld van beeldtaal. Deelname is gratis én er is een mooie prijs te winnen. 
Wat heb je nodig:
    • Een tablet of computer voor het meekijken naar onze livestream via facebook.com/groningsebibliotheken. 
    • Een smartphone of tablet voor het beantwoorden van de quizvragen via Kahoot.
Vooraf aanmelden is niet nodig. Als je op 26 maart op tijd klaar zit met een iPad, laptop of smartphone, kun je gratis meedoen. 
------------
Online Voorleeshalfuurtje: Kikker


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Dinsdag 23 maart lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Kikker’ van Max Velthuijs.
Ken jij Kikker en zijn vriendjes al?  Haas die heel veel weet, Varkentje die lekkere taarten bakt, Rat die altijd een oplossing weet, Eend, die het liefst altijd bij Kikker wil zijn en Beertje, die door Kikker wordt gevonden en bij hem mag wonen. 
Al meer dan 30 jaar groeien kinderen op met de verhalen van Kikker. Schrijver Max Velthuijs maakte 12 prachtige prentenboeken over dit wereldberoemde personage. Dinsdag 23 maart lezen we voor uit de verhalen van Kikker. De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
-----------
Freek, Alysha en Nina winnen voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd

Deze week werden de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. In de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal en Veendam streden 31 leerlingen uit groep 7 en 8 om een plek in de halve finale. Nina, Alysha en Freek bleken het beste te kunnen voorlezen en vertegenwoordigen hun gemeente in de volgende ronde. 
Dit jaar kon de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd niet fysiek worden gehouden. De regionale ronde werd door Biblionet Groningen dan ook voor het eerst digitaal georganiseerd. Basisscholen stuurden de jury een video waarin hun schoolkampioen voorlas uit een zelfgekozen fragment. 
Gemeente Oldambt 
Nina Rouw van basisschool OBS De Tweemaster uit Winschoten heeft de regionale ronde in de gemeente Oldambt gewonnen. Nina las een fragment voor uit het boek ‘De dikke Lena Lijstje’ van Francine Oomen. De jury vindt dat Nina alle facetten in zich heeft van een goede voorlezer.
Gemeente Pekela en Veendam
Freek Heijerman van CBS Groen van Prinsterer uit Nieuwe Pekela heeft de regionale ronde in de gemeente Pekela/Veendam gewonnen. De jury moest erg lachen om zijn voorleesfragment uit ‘Het leven van een loser, totaal gesloopt’. 
Gemeente Stadskanaal
Alysha van der Kaap van CBS de Maarsborg uit Stadskanaal heeft de regionale ronde in de gemeente Stadskanaal gewonnen. Volgens de jury kan Alysha zo het Jeugdjournaal gaan presenteren, omdat ze fijn voorleest en zichzelf goed presenteert. Alysha las in deze ronde voor uit het boek ‘Collins geheime Channel’ geschreven door Sabine Zett.
Halve finale
Nina, Freek en Alysha zullen in maart opnieuw gaan voorlezen tijdens de halve finale. Dan strijden ze met vijf andere voorlezers om een plek in de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. 
-----------
Belastingspreekuren in Groningse bibliotheken 


Voor 1 mei moet bijna iedereen in Nederland de jaarlijkse belastingaangifte invullen. Biblionet Groningen biedt hulp aan mensen die niet goed weten hoe dit werkt en die geen professionele hulp kunnen inschakelen.  
Hulp bij de digitale belastingaangifte
“Normaal gesproken organiseren we inloopspreekuren”, aldus Ria Muller van Biblionet Groningen, “maar dat kan nu niet want onze vestigingen zijn gesloten. Mensen kunnen dus ook niet naar de bibliotheek komen om gebruik te maken van de computers. Gelukkig hebben we toestemming gekregen van de Veiligheidsregio dat mensen op afspraak mogen langskomen tijdens een spreekuur voor hulp bij de belastingaangifte.” 
Corona-richtlijnen tijdens het spreekuur
“Uiteraard is het noodzakelijk dat alle corona-richtlijnen in acht worden genomen”, vertelt Ria. “Dat geldt zowel voor de bezoekers van het spreekuur, als voor onze medewerkers en samenwerkingspartners. Dit betekent dat een mondkapje verplicht is, dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden en dat er desinfectie aanwezig is om handen en materialen te reinigen. Bezoekers die langer dan 15 minuten aanwezig zijn in de bibliotheek, vragen wij om hun gegevens te noteren zodat er in geval van bron- en contactonderzoek contact opgenomen kan worden.”
Belastingspreekuren gemeente Stadskanaal
In de gemeente Stadskanaal wordt het belastingspreekuur verzorgd door medewerkers van Hemenborg uit Musselkanaal. Zij beantwoorden vragen, geven meer informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of mensen op weg helpen met invullen. Deelnemen is gratis, ook als mensen geen lid zijn van de bibliotheek.
    • Woensdag 24 maart van 9.00 – 12.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal
    • Donderdag 25 maart van 13.00 – 16.00 uur in Bibliotheek Onstwedde
    • Woensdag 31 maart van 9.00 – 12.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal
    • Donderdag 1 april van 13.00 – 16.00 uur in Bibliotheek Musselkanaal
Je kan voor een afspraak in de gemeente Stadskanaal bellen met Ria Muller 06 116 014 04 of mailen naar r.muller@biblionetgroningen.nl. 
Belastingspreekuur gemeente Veendam
In de gemeente Veendam wordt het belastingspreekuur verzorgd door medewerkers van de Belastingwinkel. Zij beantwoorden vragen, geven meer informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of mensen op weg helpen met invullen. Deelnemen is gratis, ook als mensen geen lid zijn van de bibliotheek.
    • Zaterdag 10 april van 12.00 – 16.00 uur in Bibliotheek Veendam
Je kan voor een afspraak in de gemeente Veendam bellen met Esther Huls 06 152 488 80 of mailen naar e.huls@biblionetgroningen.nl.
Belastingspreekuren gemeente Oldambt
In de gemeente Oldambt wordt het belastingspreekuur verzorgd door medewerkers van de Belastingwinkel. Zij beantwoorden vragen, geven meer informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of mensen op weg helpen met invullen. Deelnemen is gratis, ook als mensen geen lid zijn van de bibliotheek.
    • Woensdag 7 april van 10.00 – 13.00 uur in Bibliotheek Winschoten
    • Donderdag 8 april van 10.00 – 13.00 uur in Bibliotheek Winschoten
Je kan voor een afspraak in de gemeente Veendam bellen met Esther Huls 06 152 488 80 of mailen naar e.huls@biblionetgroningen.nl.
------------
Biblionet Groningen organiseert democratiequiz

Woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus. In het kader van deze verkiezingen organiseert Biblionet Groningen online activiteiten. Zondag 14 maart houden de Groningse bibliotheken een democratiequiz. Kijk en speel vanaf 17.00 uur mee tijdens de uitzending op Facebook Live.
Weet jij hoe het gesteld is met jouw kennis over democratie? Doe zondag 14 maart mee met de Democratiequiz via Facebook Live. Op verrassende wijze komen vragen aan bod over verkiezingen, politiek en democratie. Doe mee met vrienden en familie en test wie van jullie het meeste weet over democratie.
Vooraf aanmelden is niet nodig. Je kan zondag 14 maart om 17.00 uur meedoen via facebook.com/groningsebibliotheken. 
Groningse bibliotheken helpen je voorbereiden op de verkiezingen
In het kader van de verkiezingen organiseert Biblionet Groningen online activiteiten. Op verschillende manieren kunnen Groningers meepraten en informatie krijgen over de verkiezingen. Op biblionetgroningen.nl/verkiezingen vind je een overzicht van onze activiteiten. 
Zo roepen de Groningse bibliotheken inwoners op om een brief te schrijven waarin ze hun droom voor Nederland delen en bespreken we in het Online Taalhuis stellingen uit de Stemwijzer. 
--------------
Voorleeshalfuurtje: Opa Jan zakt door zijn stoel


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Woensdag 17 maart lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Opa Jan zakt door zijn stoel’.
Het prentenboek ‘Opa Jan zakt door zijn stoel’ is geschreven door Marius van Dokkum. Opa Jan snoept veel te veel. Daardoor scheurt hij niet alleen uit zijn broek, maar zakt hij ook nog door zijn stoel! Ga je mee kijken hoe opa daar weer uitkomt?
De online voorleesactiviteit begint woensdag 17 maart om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.
---------------
Wat is politiek? Voer een socratisch gesprek met Filosofe Sanne ten Wolde 


Woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus. In het kader van deze verkiezingen organiseert Biblionet Groningen online activiteiten. Maandag 15 maart voert filosofe Sanne ten Wolde via Zoom een socratisch gesprek over de vraag: wat is politiek? 
Filosofe Sanne ten Wolde leidt maandag 15 maart een workshop waarbij deelnemers samen een socratisch gesprek voeren. De hoofdvraag van deze workshop: Wat is politiek?
Bij een socratisch gesprek ga je gezamenlijk een definitie bepalen door heel precies te denken, waarbij volledige overeenstemming moet worden bereikt. “Super leuk omdat iedereen vaak denkt: ik weet wel wat dat is, maar dat blijkt vaak toch niet zo te zijn”, aldus filosofe Sanne ten Wolde.
Vind je het leuk om mee te doen en samen met anderen een filosofisch gesprek te voeren over politiek? Meld je dan snel aan via biblionetgroningen.nl/ontdek-de-bibliotheek-online. De workshop duurt een uur en begint om 19.30 uur. Deelname bedraagt 5 euro per persoon. 
Groningse bibliotheken helpen je voorbereiden op de verkiezingen
In het kader van de verkiezingen organiseert Biblionet Groningen online activiteiten. Op verschillende manieren kunnen inwoners meepraten en informatie krijgen over de verkiezingen. Op biblionetgroningen.nl/verkiezingen vind je een overzicht van onze activiteiten. 
Zo roepen de Groningse bibliotheken inwoners op om een brief te schrijven waarin ze hun droom voor Nederland delen en bespreken we in het Online Taalhuis stellingen uit de Stemwijzer. 
---------------
Bordspellen maken met de Bibliotheek


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 17 maart kan je tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) je eigen bordspel maken!
Heb jij Blessuretijd al in huis? Dit razendsnelle bordspel is superleuk om te spelen! Woensdag 17 maart spelen Jeroen en Jolanda dit spel in de studio én laten we zien hoe je zelf zo'n leuk bordspel kan 'scoren'. 
Maar dat is niet alles, want deze maand hebben we ook nieuwe reportages. Zo gaat Dr. Loepf experimenteren met sporten, kan jij een prijs winnen met de Truc van de Week en scoren samen we de leukste boeken. 
Wat heb je deze keer nodig?
    • Pen, papier, viltstiften en knutselmaterialen voor het maken van een bordspel. 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek! 
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
In maart staat BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek!. Kom ook in beweging! Deze maand gaan we sporten, spellen spelen en de leukste boeken scoren. Kijk voor mee informatie op biblionetgroningen.nl/scooreenboek.   
------------
Leer Gronings tijdens webinar Grunneger Toal 

Altijd al eens Gronings willen leren? Biblionet Groningen en Centrum Groninger Taal en Cultuur bieden op donderdag 18 maart een webinar Grunneger Toal aan. 

Altijd al een mondje Gronings willen spreken of meer willen weten over het Gronings als streektaal? Biblionet Groningen organiseert in samenwerking met het Centrum Groninger Taal & Cultuur op donderdag 18 maart van 19:30 -21:00 uur een webinar over de Grunneger Toal. 

Meike Stedema, docente van het CGTC vertelt deze avond over het spreken en het verstaan van het Gronings en de Groninger literatuur. Ook komen spelling en grammatica aan bod.

Aanmelden
Deelname is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Wil je meedoen? Meld je dan aan via www.biblionetgroningen.nl/agenda. De webinar wordt gehouden via Zoom. Een paar dagen voor de webinar ontvang je de link naar het online klaslokaal. 
-----------
Scoor een Boek! trapt af in de klas én thuis

Scoren kun je overal! Met die gedachte voeren Biblionet Groningen, Biblionet Drenthe en Forum Groningen samen met FC Groningen in de Maatschappij een uniek leesproject uit: Scoor een Boek!. De komende weken gaan 4.000 leerlingen uit groep 5 en 6 zoveel mogelijk boeken lezen. Daarnaast doen er dit jaar landelijk meer dan 500 klassen mee aan de Scoor een Boek! Thuiseditie. 

Succesvolle formule
Het project Scoor een Boek! koppelt voetbal, één van de populairste sporten van de wereld, aan lezen. En dat blijkt al jaren een succesvolle formule te zijn om leerlingen uit groep 5 en 6 aan het lezen te krijgen. De komende 10 weken gaan 4.000 leerlingen uit 188 klassen aan de slag. Daarbij worden ze door middel van video’s aangemoedigd door FC Groningen-speler Bart van Hintum.  

Scoor een Boek! wordt woensdag 3 maart afgetrapt door middel van live-uitzending via YouTube. Tijdens de Aftrap zien de leerlingen hoe Bart van Hintum en Groby een plek proberen te veroveren in het Scoor een Boek! Team 2021. Maar hebben ze wel de juiste skills? 

Thuiseditie
Speel het razendsnelle bordspel Blessuretijd, lees de leukste puzzelverhalen of speel een wedstrijd met de buurt. In de Scoor een Boek! Thuiseditie doet dit jaar het hele gezin mee. Voor elke opdracht die de gezinnen uitvoeren, scoren ze punten voor hun klas. De klas met de meeste punten, maakt kans op mooie prijzen. 

De opdrachten in de Thuiseditie zijn gericht op samen lezen, spelen taal en bewegen, en dragen bij aan een taalrijke thuisomgeving. Wil je meedoen? Meld je gezin aan via www.scoorthuis.nl.  

De Scoor een Boek! Thuiseditie wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school, in opdracht van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.
---------
Olympische Spel(l)en bij Groningse bibliotheken

Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 10 maart kan je tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) meedoen aan Olympische Spel(l)en.
Dit jaar vinden in Tokio de Olympische Spelen plaats. Maar wist je dat je ook thuis een Olympische Spelen kan houden? Echt waar! Woensdag 10 maart strijdt Jeroen samen met een nieuwe tegenstander om de bekers. Ze spelen de leukste Olympische spellen én laten zien hoe jij dit ook zelf kan doen!   
Maar dat is niet alles, want in maart hebben we nieuwe reportages. Zo gaat Dr. Loepf experimenteren met sporten, kan jij een prijs winnen met de Truc van de Week en scoren samen we de leukste boeken. 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab. 
BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek! 
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
In maart staat BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek!. Kom ook in beweging! Deze maand gaan we sporten, spellen spelen en de leukste boeken scoren. Kijk voor mee informatie op biblionetgroningen.nl/scooreenboek.  
-----------
Groningse bibliotheken gaan 10 maart weer online voorlezen  

Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Woensdag 10 maart lezen we om 10.00 uur voor uit een nieuw verhaal. Kijk je mee? De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
-------------
Fotopresentatie 'Oude auto's in het straatbeeld'

Biblionet Groningen en het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal starten zondag 7 maart met een serie online lezingen. Deze middag geeft Bert Roossien een fotopresentatie over oude auto’s in het straatbeeld van de Kanaalstreek. De uitzending begint om 14.30 uur en is te volgen via de Facebookpagina’s van het Streekhistorisch Centrum en Bibliotheek Stadskanaal.

Op zondagmiddag 7 maart zal Bert Roossien foto’s uit het omvangrijke archief van het Streekhistorisch Centrum laten zien. Deze keer heeft hij gekozen voor het thema auto’s. Op veel oude opnames staan ook auto’s afgebeeld. Meestal vormen deze slechts de ‘bijvangst’ van de eigenlijke foto. Deze middag staan ze echter in het middelpunt van de belangstelling. 

Op basis van de afgebeelde auto’s is een foto vaak goed te dateren. Een parkeerplaats in een straatbeeld geeft een goede indicatie van het tijdsbeeld. Maar natuurlijk roept een oude, maar toen wellicht splinternieuwe auto in een nog kale nieuwe woonwijk, ook gevoelens van nostalgie op: ‘Oh ja, zo’n Simca had mijn vader ook’ of ‘Dat was mijn eerste auto!’. 

De uitzending begint om 14.30 uur en is te volgen via de Facebookpagina’s van het Streekhistorisch Centrum en Bibliotheek Stadskanaal.

Online lezingen
Door de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 zijn de musea en bibliotheken nog steeds gesloten. Maar gelukkig is er online heel veel mogelijk en hebben Biblionet Groningen en het Streekhistorisch Centrum de handen ineen geslagen. In maart en april volgen meer online lezingen uit het programma van het Streekhistorisch Centrum. 
--------------
Maffe Sporten Quiz bij Groningse bibliotheken


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 3 maart kan je tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) meedoen aan de Maffe Sporten Quiz.
Met kaas de berg afrollen of polo spelen met olifanten? Er bestaan in de wereld heel wat maffe sporten. Tijd dus voor een Maffe Sporten Quiz bij de Groningse bibliotheken. Woensdag 3 maart spelen we deze Kahoot-quiz en jij kan thuis meedoen. Wie kent de antwoorden op de gekste sportvragen? Doe gratis mee en maak kans op sportieve prijzen! 
Wat heb je nodig?
    • Tablet of smartphone om mee te spelen met de Kahoot-Quiz (gamepin krijg je in de uitzending). 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab. 
BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek! 
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
In maart staat BiebLab Live in het teken van Scoor een Boek!. Kom ook in beweging! Deze maand gaan we sporten, spellen spelen en de leukste boeken scoren. Kijk voor mee informatie op biblionetgroningen.nl/scooreenboek.   
--------------
Groningse bibliotheken gaan 4 maart weer online voorlezen  


Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Donderdag 4 maart lezen we om 10.00 uur voor uit een nieuw verhaal. Kijk je mee? De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
------------
Bibliotheek Veendam lanceert luisterwandeling
 
Genieten van een heerlijke wandeling én een mooi luisterboek? Bibliotheek Veendam lanceert een luisterwandeling door het centrum van Veendam. Wandel mee en luister naar het verhaal 'De cowboy van Zuidwending'.
'De cowboy van Zuidwending’ gaat over Harm, een Veendammer boer die al jarenlang in Amerika woont. Vijftig jaar later is hij even terug in Veendam en roepen de bekende plekken herinneringen op aan zijn grote liefde Aaltje. 
Het verhaal is geschreven en ingesproken door Dineke van den Bergh en brengt de luisteraar langs gebouwen en pleinen in het centrum van Veendam. De wandelroute begint op het station en eindigt voor Hotel Parkzicht op het Museumplein. 
Het luisterboek is beschikbaar in het Nederlands en Gronings en is, samen met de wandelroute, gratis te downloaden via biblionetgroningen.nl/luisterwandeling. 
--------------
Online Voorleeshalfuurtje: ‘Het jongetje dat nee zei’


Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken. Donderdag 25 februari lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Het jongetje dat nee zei’ van Charlie Griffin. 
Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? Tijdens ons BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten de mooiste verhalen.  Donderdag 25 februari leest Ietje voor uit ‘Het jongetje dat nee zei’ van Charlie Griffin.
Max was als baby zo schattig en lief. Maar sinds hij het woordje ‘nee’ heeft leren kennen, is daar weinig van over. Max wil niet eten, niet opstaan en niet slapen. Wat kunnen zijn ouders nog verzinnen?
De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
-----------------
Groningse bibliotheken organiseren in de vakantie een Minecraft Challenge

Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 24 februari kan je tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) meedoen aan een Minecraft Challenge.
Woensdag 24 februari is het vakantie én dat kan bij BiebLab maar 1 ding betekenen: Minecraft Challenge. Doe mee aan deze online wedstrijd en bouw mee op onze server. Jeroen en Arnoud hebben we weer een toffe opdracht bedacht. 
Daarnaast hebben onze verslaggevers op locatie weer de leukste tips en trucs voor je. Neem een kijkje in Ida's creatieve wereld, duik met Michelle en Harma in de boekenkast en doe mee met een nieuw experiment van Dr. Loepf.
Wat heb je nodig:
    • Tablet, smartphone of computer met Minecraft (Bedrock-editie)
    • Toegang tot onze server BiblionetGroningen.playat.ch (poort 25565)Wat heb je nodig:
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
BiebLab Live
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
------------------
Boekeloere met schrijfster Saskia Goldschmidt


Woensdagavond 24 februari is schrijfster Saskia Goldschmidt te gast bij de online boekenclub van Biblionet Groningen. Tijdens Boekeloere gaat ze met presentator Arno van der Heyden in gesprek over haar boek ‘Schokland’, een roman tegen de achtergrond van de Groningse aardbevingsproblematiek. De uitzending is van 19.00 tot 20.00 uur rechtstreeks te volgen via de Facebookpagina van de Groningse bibliotheken. 
‘Schokland’ verscheen in 2018. Twee jaar eerder verhuisde schrijfster Saskia Goldschmidt naar het door aardbevingen getroffen Groningse platteland. Daar sprak ze met bewoners en werkte ze mee in de stallen van een melkveehouderij. Haar roman vertelt het verhaal van een Groningse familie die lijdt aan de gevolgen van de aardbevingen, waarbij het voortbestaan van de boerderij en de identiteit van de grootvader, dochter en kleindochter bedreigd worden. 
Woensdag 24 februari spreekt presentator Arno van der Heyden de schrijfster over haar boek. Kijkers kunnen via de chat meepraten en vragen stellen. De uitzending is van 19.00 tot 20.00 uur rechtstreeks te volgen via www.facebook.com/groningsebibliotheken. 
Boekeloere
Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met andere mensen een boek te lezen? Dan is Boekeloere van de Groningse bibliotheken wat voor jou! In deze online boekenclub lezen we samen een boek en praten we erover op een speciale Facebookpagina. Ook zal de schrijver van het boek meedoen aan de gesprekken tijdens een uitzending via Facebook Live. Iedereen kan gratis lid worden van Boekeloere. 
------------
Groningse bibliotheken maken stripboek met kinderen


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 17 februari kan je tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) je een eigen stripverhaal maken. Én misschien komt jouw verhaal wel in een echt stripboek…
Woensdag 17 februari duiken we in de wereld van strips en illustraties. In de studio kun je meedoen aan het stripboek van Jeroen en Jolanda. Deze middag gaan we zelf stripverhalen maken. De leukste verhalen worden opgenomen in een echt stripboek! 
Daarnaast hebben onze verslaggevers op locatie weer de leukste tips en trucs voor je. Neem een kijkje in Ida's creatieve wereld, duik met Michelle en Harma in de boekenkast en doe mee met een nieuw experiment van Dr. Loepf.
Wat heb je nodig:
    • papier en potloden/viltstiften 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
BiebLab Live
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
-------------
Groningse bibliotheken gaan toneellezen met jonge kinderen


Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? De Groningse bibliotheken lezen tijdens de lockdown wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste verhalen. Woensdag 17 februari lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Het geheim van Haas’.  En deze keer kan jij meespelen!
Wat is dat? Waarom dansen al die dieren zo vreemd onder die grote boom? Wil jij het geheim van Haas ook weten? Dans dan maar mee!
‘Het geheim van Haas’ is een sprankelend en grappig verhaal over nieuwsgierigheid. Deze ochtend laten we de kinderen op een speelse manier kennismaken met toneellezen. We gaan samen met de kinderen het verhaal spelen. Doe je mee?
De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
------------
Groningse bibliotheken gaan door met online voorlezen


Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? De Groningse bibliotheken lezen tijdens de lockdown wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste verhalen. Dinsdag 9 februari lezen we om 10.00 uur voor uit een nieuw prentenboek.  
Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? Tijdens ons BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken en zingen we samen liedjes. Wekelijks lezen we voor via Facebook Live. De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  

------------
Online lezing over voortvarende vrouwen in de Veenkoloniale zeevaart


Donderdag 4 februari organiseren Biblionet Groningen en het Veenkoloniaal Museum Veendam een online lezing over vrouwen in de veenkoloniale zeevaart. De lezing ‘Voortvarende vrouwen’, die aansluit bij de gelijknamige tentoonstelling van het museum,  begint om 19.15 uur en wordt gratis uitgezonden via Facebook Live.  
Donderdag 4 februari geeft Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, de lezing ‘Voortvarende vrouwen’. Een verhaal over bijzondere vrouwen die in de veenkoloniale zeevaart een belangrijke rol hebben gespeeld. De lezing wordt uitgezonden via Facebook Live en is onder andere te volgen via facebook.com/bibliotheekveendam.
Voortvarende vrouwen
In de 19de eeuw speelt de vrouw in de veenkoloniale zeevaart een belangrijke rol. Ze blijft niet alleen thuis wachten op de terugkomst van haar man en kinderen, maar vaart actief mee. De vloot bestaat hoofdzakelijk uit relatief kleine zeeschepen, variërend van 60 tot 150 ton. Op oude binnenvaartfoto’s zien we de vrouw vaak aan het roer staan.
Bij de veenkoloniale zeevaart, die is ontstaan uit deze binnenvaart, staat de vrouw ook haar mannetje. Uit brieven en correspondentie blijkt dat het, behalve ondernemende, ook goedgeklede en geletterde vrouwen waren. 
---------------
Groningse bibliotheken organiseren nieuwe LEGO-challenge 


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 10 februari kan je tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) opnieuw meedoen aan een LEGO-challenge.
Na het enorme succes van de eerste editie organiseert Biblionet Groningen op woensdag 10 februari een nieuwe editie van LEGO Masters Junior. In de studio hebben Jeroen en Jolanda weer een challenge bedacht. Wat kan jij bouwen met de gekleurde blokjes? Pak je LEGO-blokken en doe mee!
Wat heb je nodig:
    • een bak met LEGO-blokjes.
    • een tablet of telefoon: tijdens de challenge vragen we je om een foto te maken van je bouwwerk en deze te mailen naar bieblab@biblionetgroningen.nl. 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
BiebLab Live
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
-----------
Voorlezen in het donker


Sssttt… het is bijna tijd om naar bed te gaan. Kijk, alle lampen gaan uit. Aaaaah, maar we willen nog één verhaaltje voor het slapen gaan. Oké, nog één verhaaltje dan! Vrijdag 29 januari lezen de Groningse bibliotheken om 18.30 uur voor uit een nieuw prentenboek. Kijk je mee?
Vrijdag 29 januari wordt de donkere bibliotheek verlicht met kleine lampjes. Kom je ook naar het voorleesverhaal luisteren? Trek je pyjama alvast aan en kruip met je knuffels onder de dekens. Hennie en Tinette lezen deze avond voor via Facebook Live. Ze hebben een bijzonder boek uitgekozen. Kijk je mee? 
Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Voorleesdagen 2021.De online voorleesactiviteit begint om 18.30 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
-----------
Groningse bibliotheken gaan door met online voorlezen


Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? De Groningse bibliotheken lezen tijdens de lockdown wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste verhalen. Woensdag 3 februari lezen we om 10.00 uur voor uit een nieuw prentenboek.  
Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? Tijdens ons BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken en zingen we samen liedjes. Wekelijks lezen we voor via Facebook Live.

De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
------------
BiebLab Special: games programmeren in Scratch


Ben jij tussen de 8 en 12 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Doe dan dinsdag 2 februari  van 14.00 – 15.00 uur mee aan de BiebLab Special van Biblionet Groningen. Deze middag leren we je stap-voor-stap een game programmeren in Scratch. 
Dinsdag 2 februari kun je naar een extra aflevering van BiebLab kijken. In deze BiebLab Special leren Arnoud, Jolanda en Jeroen hoe je in Scratch een eigen game kan maken. 
Met Scratch kun je je eigen interactieve verhalen, spellen en animaties programmeren en je creaties delen met anderen. Scratch helpt jonge mensen leren creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken: essentiële vaardigheden voor het leven in de 21ste eeuw. Scratch is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder.
In deze BiebLab Special leren we je hoe je stap-voor-stap een eigen game kan maken. Doe je mee? 
Wat heb je nodig:
- Een tablet of computer met de gratis website van Scratch.
De uitzending begint om 14.00 uur en kan je volgen via www.youtube.com/bieblab. 
-----------
Groningse bibliotheken leren kinderen online gamen


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 3 februari spelen we tijdens BiebLab Live de populaire game Among Us.
Woensdag 3 februari gaan we de online game Among Us spelen. Dit spel speelt zich af in een ruimteschip, waar de spelers zijn verdeeld in twee groepen: bemanningsleden en bedriegers. Terwijl de bemanningsleden verschillende taken moeten uitvoeren, proberen de bedriegers de boel te saboteren.  Lukt het de spelers om samen de sabotageacties ongedaan te maken en de bedrieger te onthullen? 
Wat heb je nodig:
    • Een tablet, smartphone met de app Among Us 
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
BiebLab Live
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
----------------
Groningse bibliotheken leren kinderen films maken


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 27 januari gaan we onze eigen films maken. 
Woensdag 27 januari houdt BiebLab een filmmiddag! Duik samen met ons in de wereld van de bewegende plaatjes en leer hoe jij zelf een Hollywood-film kan maken. Vanuit de studio gaan Jeroen en Jolanda aan de slag met video's maken. Daarnaast hebben onze verslaggevers op locatie weer de leukste tips en trucs voor je. Hoe kan je je eigen animatiefilmpje maken? Ida laat het je deze week zien. Michelle en Harma duiken in de wereld van boekverfilmingen en Arnoud heeft toffe apps gevonden waarmee je zelf films kan maken. En natuurlijk is ook Dr. Loepf weer van de partij. Iedere week heeft deze gekke professor een experiment in zijn eigen rubriek: de proef van Dr. Loepf. 
Wat heb je nodig:
    • Een tablet of smartphone waarmee je kan filmen.
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
BiebLab Live
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
-------------------
Telefonisch spreekuur voor Taalhuizen in Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde

Wil je beter leren lezen en schrijven? Wil je beter spreken of luisteren? Of heb je vragen hoe je thuis kan blijven oefenen? Bel met het telefonische spreekuur van het Taalhuis. De Groningse bibliotheken zijn  dicht, maar de spreekuren  in de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde gaan telefonisch door.
Spreekuur gemeente Oldambt
Coördinator Jint Hoeksema van Taalhuis Oldambt houdt twee keer per week een telefonisch spreekuur via 06 114 960 02. Je kunt bellen op dinsdag  tussen 11.00 en 12.00 uur en op donderdag tussen 13.00 uur en 14.00 uur. 
Spreekuur gemeente Pekela
Coördinator Marian Kiewiet  van Taalhuis Oude Pekela houdt twee keer per week een telefonisch spreekuur. Iedere woensdag en vrijdag kun je tussen 10.00 uur en 12.00 uur bellen naar 06 134 915 44.
Spreekuur gemeente Stadskanaal 
Coördinator Mira Beijlen van Taalhuis Stadskanaal houdt twee keer per week een telefonisch spreekuur. Iedere maandag en woensdag kun je tussen 9.00 uur en 11.00 uur bellen naar 06 156 428 37.
Spreekuur gemeente Veendam 
Coördinator Lijja de Vries van Taalhuis Veendam houdt wekelijks een telefonisch spreekuur. Iedere woensdag kun je tussen 13.00 uur en 15.00 uur bellen naar 06 256 813 50.
Spreekuur gemeente Westerwolde
Coördinator Marian Kiewiet  van Taalhuis Bellingwolde houdt wekelijks een telefonisch spreekuur. Iedere maandag kun je tussen 14.30 uur en 17.00 uur bellen naar 06 134 915 44.
-----------------
Online Voorleeshalfuurtje: ‘Eén voor jou, twee voor mij’

Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? In de maand januari lezen de Groningse bibliotheken wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je deze maand genieten van verhalen uit de Prentenboeken Top 10. Donderdag 21 januari lezen we om 10.00 uur voor uit een nieuw prentenboek.  
Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? In de maand januari lezen we wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens ons BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van verhalen uit de Prentenboeken Top 10. In aanloop naar de Nationale Voorleesdagen gaan we iedere week online voorlezen en liedjes zingen. Donderdag 21 januari leest Ietje voor uit het prentenboek 'Wat rijmt er op stoep?" van Harmen van Straaten. 
Vandaag wordt oma heel veel jaar. 
Thomas bedenkt een gedicht voor haar. 
‘Lang zal ze leven…’ 
Maar, hé, wat ligt daar? 
Wat gaan we nu beleven? 
Wat rijmt er op stoep?
Rijm je mee?

De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
-----------------
Juridisch spreekuur gaat verder met een telefonisch spreekuur


Heb je een juridische vraag, dreigt ontslag, heb je problemen als ZZP’er, is er een geschil met de buren of zijn er verborgen gebreken in je huis? Blijf er niet mee rondlopen, maar stel je vraag tijdens het juridisch spreekuur. In verband met de lockdown houdt Rechtshulp Advocaten tijdelijk een telefonisch spreekuur. 

Normaal gesproken is Rechtshulp Advocaten wekelijks aanwezig in de Oost-Groningse bibliotheken. Tijdens het juridisch spreekuur kunnen mensen gratis terecht voor advies en vragen. Nu de bibliotheken zijn gesloten, vindt het spreekuur telefonisch plaats. Het advies tijdens het juridisch spreekuur is gratis.   

Gemeente Stadskanaal
Mensen kunnen iedere maandag tussen 11.00 uur en 12.00 uur bellen met 0592 - 333640. 

Gemeente Veendam
Mensen kunnen iedere dinsdag tussen 13.45 uur en 15.00 uur bellen met 0592 - 333640. 
--------
Bouw mee aan nieuwe Minecraft Challenge van Biblionet Groningen


Ben je dol op Minecraft? Vind je het leuk om samen met anderen online te werken? Doe dan mee aan de nieuwe Minecraft Challenge van Biblionet Groningen.  Op de server van de Groningse bibliotheken kunnen kinderen, jongeren en volwassenen in januari meebouwen aan een Minecraft Pretpark.
Virtuele LEGO. Zo wordt Minecraft vaak in het kort uitgelegd. Net als de blokjes van LEGO kun je in Minecraft oneindig bouwen en avonturen beleven. Minecraft is één van de bestverkochte games ter wereld en heeft maandelijks miljoenen gebruikers.  Nu de bibliotheken zijn gesloten, heeft Biblionet Groningen de eigen server weer online gezet.
Minecraft Challenge  
Vind je het leuk om samen met anderen te werken? Doe mee aan de nieuwe Minecraft Challenge. Na ons Minecraft Winterdorp gaan we in januari een nieuwe wereld maken. Bouw deze maand mee aan ons pretpark BiebLandia! In dit attractiepark vind je achtbanen, spookhuizen, draaimolens en nog veel meer.... Samen bouwen we aan het grootste pretpark van Minecraft.
Wil je meebouwen aan ons Minecraft Pretpark? Start dan Minecraft op en log in op het serveradres BiblionetGroningen.playat.ch (poort 25565). Of kijk op youtube.com/bieblab voor de uitlegvideo. 
----------------
Groningse bibliotheken organiseren dierenquiz 


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 20 januari kan je tijdens BiebLab Live meedoen aan Kahoot-quiz over dieren.
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
Woensdag 20 januari: Dierenmanieren
Woensdag 20 januari duiken Jeroen en Jolanda in de dierenwereld. Vanuit de studio presenteren ze hun eigen quiz. Weet jij hoe snel een olifant is of hoe de tong van een kameel eruit ziet? Doe dan mee aan deze Kahoot-quiz en maak kans op leuke prijsjes!
Daarnaast hebben onze verslaggevers op locatie weer de leukste tips en trucs voor je. Hoe creatief zijn dieren? Ida laat het je in deze uitzending zien. Michelle en Harma kunnen niet kiezen uit alle prachtige dierenboeken en Arnoud heeft de tofste dierengames en -apps voor je gevonden. En natuurlijk is ook Dr. Loepf weer van de partij. Iedere week heeft deze gekke professor een experiment in zijn eigen rubriek: de proef van Dr. Loepf. 
Wat heb je nodig:
    • Een tablet of computer om de livestream te volgen
    • Een tablet of smartphone voor het beantwoorden van de vragen in onze Kahoot-quiz
 De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.

-----------------
Online Voorleeshalfuurtje: ‘Eén voor jou, twee voor mij’


Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? In de maand januari lezen de Groningse bibliotheken wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je deze maand genieten van verhalen uit de Prentenboeken Top 10. Dinsdag 12 januari lezen we om 10.00 uur voor uit een nieuw prentenboek.  
Dinsdag 12 januari leest Harma voor uit het prentenboek 'Eén voor jou, twee voor mij' van Jörg Mühle. Beer vindt drie heerlijke paddenstoelen. Zijn vriend Wezel gooit ze meteen in de pan. Maar dan hebben de vrienden een probleem: drie paddenstoelen voor twee dieren, hoe moet dat nou? Zowel Beer als Wezel vindt dat hij recht heeft op twee paddenstoelen. Dan komt Vos aangeslopen en gaat er met een paddenstoel vandoor. Probleem opgelost, ware het niet dat er ook nog een toetje is: drie aardbeien…
De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.  
----------------------
Doe mee aan de Nieuwjaarsquiz van de Groningse bibliotheken Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de Groningse bibliotheken om mee te doen aan activiteiten voor jong en oud. Nu deze activiteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar online programma’s. Vrijdag 8 januari organiseren we een Nieuwjaarsquiz voor het hele gezin.
Op vrijdag 8 januari  kun je met het hele gezin meedoen aan de Nieuwjaarsquiz van Biblionet Groningen. Van 18.30 tot 19.30 uur presenteert Ian de Kahoot-quiz live op onze Facebook-pagina. De vragen zijn een uitdagende mix voor alle leeftijden. Deelname is gratis én er is een mooie prijs te winnen. 
Wat heb je nodig:
    • Een tablet of computer voor het meekijken naar onze livestream via facebook.com/groningsebibliotheken. 
    • Een smartphone of tablet voor het beantwoorden van de quizvragen via Kahoot.
Vooraf aanmelden is niet nodig. Als je op 8 januari op tijd klaar zit met een iPad, laptop of smartphone, kun je meedoen.
-------------------
Groningse bibliotheken organiseren LEGO-challenge 


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live,  hét kinderprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 13 januari kan je tijdens BiebLab Live meedoen aan een LEGO-challenge.
Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan vele activiteiten. Nu groepsactiviteiten tijdelijk niet door kunnen gaan, schakelt Biblionet Groningen over naar BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen. Tijdens BiebLab Live kunnen kinderen iedere woensdagmiddag vanaf de bank of keukentafel meedoen aan spellen en workshops. 
Woensdag 13 januari: LEGO Masters Junior
Woensdag 13 januari kan je tijdens BiebLab Live meedoen aan onze versie van LEGO Masters Junior. In de studio hebben Jeroen en Jolanda de leukste LEGO-challenges bedacht. Wat kan jij bouwen met deze gekleurde blokjes? Pak je LEGO-blokken en doe mee!
En natuurlijk hebben onze verslaggevers op locatie weer de leukste tips en trucs voor je. Zo laat Ida zien hoe je creatief kan zijn met LEGO. Michelle en Harma duiken in de LEGO-boeken en Arnoud heeft de tofste LEGO-games en LEGO-apps gevonden. En natuurlijk is ook Dr. Loepf van de partij. Iedere week heeft deze gekke professor een experiment in zijn eigen rubriek: de proef van Dr. Loepf. 
Wat heb je nodig:
    • een bak met LEGO-blokjes
    • een tablet of telefoon: tijdens de challenge vragen we je om een foto te maken van je bouwwerk en deze te mailen naar bieblab@biblionetgroningen.nl
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
---------------------
Groningse bibliotheken bieden afhaalservice


Door de lockdown zijn de Groningse bibliotheken tijdelijk gesloten. Biblionet Groningen biedt in deze periode een afhaalservice waardoor leden toch boeken kunnen lenen. 
Via de website biblionetgroningen.nl/afhaalservice kunnen bibliotheekleden maximaal 10 materialen aanvragen.  De reserveringen worden klaargezet en kunnen bij de ingang worden opgehaald.
Speciaal voor kwetsbare bibliotheekleden die tot de corona-risicogroep behoren, biedt Biblionet Groningen de mogelijkheid om boeken thuis te laten bezorgen. Daarvoor kan gebeld worden met de klantenservice van Biblionet Groningen via het telefoonnummer 088-5061 900.
--------------