Mooistadskanaal.nl - Een site met veel informatie !

nieuws Bibliotheken


---------------------
Informatiemiddagen Slimme Zorg Domotica in de Bibliotheken


Wilt u meer weten over zorgtechnologie en hoe u deze kunt inzetten om langer zelfstandig te kunnen wonen? Kom dan naar de Domoticadagen in de Bibliotheken van Westerwolde en Stadskanaal. Deze dagen worden georganiseerd in samenwerking met zorggroep Meander. U krijgt vragen beantwoord als: waarvoor zou u zorgtechnologie zelf willen inzetten? Waarom is er zorgtechnologie? Naast het informeren over de verschillende mogelijkheden met Domotica komen uw specifieke zorgvragen ook aan bod.
Kom langs in de Bibliotheek:
Bibliotheek Ter Apel 
9 februari van 10.30 tot 12.00 uur
Bibliotheek Vlagtwedde
9 februari van 13.30 tot 15.00
Bibliotheek Stadskanaal        
14 februari van 14.00 tot 15.30
Bibliotheek Onstwedde        
15 februari van 14.00 tot 15.30
Bibliotheek Musselkanaal    
17 februari van 14.00 tot 15.30
Deze middagen worden georganiseerd in het kader van de landelijke Slimme Zorg Estafette, van 27 januari t/m 25 februari 2022 en is bedoeld om te informeren over innovatie, welzijn en preventie in de zorg. Iedere week is een regio aan bod.
Toegang is gratis; wel graag reserveren, dit kan via de agenda www.biblionetgroningen.nl/agenda  Hierna selecteert u de Bibliotheek naar keuze. 
----------------------Cursus Winterfotografie in 1 dag.  
Ben jij een beginnende of ervaren fotograaf met spiegelreflex camera of een systeem camera? Of wil je graag mooie foto's maken met je smartphone? En wil je in 1 dag leren en ervaren hoe je mooie foto’s kunt maken? Doe dan mee met de 1- daagse fotocursus  'winterfotografie', waar theorie en praktijk in één dag bij elkaar komen. Dit is op zaterdag 19 februari in de Bibliotheek van Ter Apel, start om 9.30 uur. 
In de bibliotheek van Ter Apel krijg je stap voor stap theoretische achtergronden voor het maken van mooie winterfoto’s. Daarna rijden we naar Onstwedde en vervolgen de les met het praktijk gedeelte in het mooie Westerwolde. Halverwege de wandeling (totaal 11 km.) gaan we lunchen met biologische soep op houtvuur met brood. Daarna vervolgen we het praktijk gedeelte terug richting Onstwedde.
De kosten voor deze dag is € 55,00 pp, dit is inclusief koffie en thee in de ochtend en de lunch. De cursus wordt gegeven door vakfotograaf André Dümmer. Deze fotografie winterwandeling is een samenwerking tussen AureliaTree, Noord Nederland te Voet en de Bibliotheek Ter Apel. .Aanmelding kan via: info@noordnederlandtevoet.nl.
----------------
Poëzieweek Bibliotheken Stadskanaal en Westerwolde; Huisjesproject 


De poëzieweek start op donderdag 27 januari en is t/m 2 februari, het thema is natuur. Samen met de bibliotheken van Stadskanaal en Westerwolde kun je zelf thuis creatief aan de slag met het huisjesproject. Sjoerd Visser is de bedenker van het huisjesproject. Hij vond dat zijn gedichten er zo dakloos bijstonden. Daarom bedacht hij een huisje voor zijn gedicht. Van afvalhout timmerde hij een half open vogelhuisje, heeft het opgeschilderd en plaatste zijn gedicht in het huisje; een gedichtenhuisje is geboren. Met zijn idee heeft hij al meerdere mensen geïnspireerd, zo ook Biblionet Groningen. 

Je kunt zelf meedoen aan het huisjesproject, want iedereen kan het leren dichten en schilderen. Met de juiste materialen en handleidingen kan iedereen een stap zetten om te beginnen. Dit kan vanaf 27 januari met de Bibliotheek. Aanmelden gaat via de agenda van de bibliotheek of via  biblionetgroningen.nl/huisjesproject. 

Het pakket bestaat uit drie onderdelen; een onbewerkt huisje voor je gedicht. Een online workshop van schilderdocente Mieke van Es, zij vertelt je hoe je het huisje kunt opschilderen en een online workshop van schrijfdocente Lilian Zielstra, zij verteld je stap voor stap hoe jij je gedicht kunt maken. 

Doe je mee? Leuk om samen met je (klein)kinderen of buurvrouw aan het project te beginnen. Wellicht verras je jezelf met je eigen kunnen en wie weet maak je ook mensen blij uit jouw omgeving.
-------------
LEGO Challenge bij BiebLab


Kijk elke woensdag naar BiebLab, hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 15 december houden we tijdens BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) een LEGO Challenge.
Na het enorme succes van de eerste edities gaan we op woensdag 15 december opnieuw LEGO Masters Junior organiseren. Jeroen en Jolanda hebben deze middag een nieuwe challenge. Bouw vanuit huis mee en maak kans op een bijzondere "hoofdprijs". 
Wat heb je nodig:
    • een bak met LEGO-blokjes
    • een tablet of telefoon: tijdens de challenge vragen we je om een foto/video te maken van je bouwwerk en deze te mailen naar bieblab@biblionetgroningen.nl
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
---------------
Groningse bibliotheken brengen ‘Verhaaltje voor het slapengaan’


Woensdag 15 december gaat Biblionet Groningen weer online voorlezen. Dit najaar brengen de Groningse bibliotheken verhaaltjes voor het slapengaan. Maandelijks wordt er voorgelezen via Facebook Live. 
Sssttt… het is tijd om naar bed te gaan. Kijk, de bibliotheken gaan dicht. Alle lampen zijn uit. Aaaaah, maar we willen nog één verhaaltje voor het slapengaan. Oké, nog één verhaaltje dan!
Woensdag 15 december wordt de donkere bibliotheek verlicht met allemaal kleine lampjes. Kijk je mee naar het verhaaltje voor het slapengaan? Trek je pyjama alvast aan en kruip lekker onder de dekens. We lezen deze avond een kwartiertje (18.30 – 18.45 uur) voor via de Facebookpagina’s van de Groningse bibliotheken. Kijk en doe mee op facebook.com/groningsebibliotheken.
---------------
Digitaal spreekuur in Bibliotheek Veendam


Vragen over digitale media? Kom naar het inloopspreekuur in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagmiddag kan je van 15.00 – 17.00 uur in de bibliotheek terecht met computervragen. 

Heb je vragen over tablets of computers? Loop je tegen problemen aan? Vrijwilligers van de bibliotheek helpen je graag op weg. Het spreekuur is bedoeld om mensen te helpen bij eenvoudige vragen, het geven van tips en het oplossen van kleine problemen. 

Zo kan je tijdens het digitaal spreekuur onder andere terecht voor vragen over de digitale diensten van de Online Bibliotheek, zoals e-books, online cursussen of PressReader.

Het spreekuur is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen sluiten de Groningse bibliotheken uiterlijk om 17.00 uur. Kijk op biblionetgroningen.nl/corona voor meer informatie en de tijdelijke openingstijden van Bibliotheek Veendam. 
----------------
Groningse bibliotheken houden online Kahoot Quiz voor de jeugd 


Kijk naar BiebLab,  hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 8 december kan je om 15.00 uur tijdens BiebLab Live meedoen aan een Kahoot Quiz.
Kijk naar BiebLab, hét YouTube-kanaal van de Groningse bibliotheken. Woensdag 8 december spelen we online een Kahoot Quiz over de leukste fails en bloopers. Kijk jij graag naar grappige video's? Doe dan mee aan deze quiz! In de quiz laten Jeroen, Yorick en Jolanda je allemaal video's zien. Kun jij raden hoe het afloopt? 
In de uitzending geven we je de gamepin voor de Kahoot Quiz. De quizmiddag van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
-----------------
LEGO-maand in Bibliotheek Veendam


Kom elke week naar het BiebLab in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagmiddag kan je in de bieb meedoen aan de leukste kinderactiviteiten. In de maand december wordt er in de bibliotheek een stad van LEGO gebouwd. Help je mee?
BiebLab is hét jeugdplatform van Bibliotheek Veendam. Online én in de bibliotheek gaan Jeroen en Jolanda elke woensdagmiddag experimenteren, onderzoeken en maken we samen met jou de tofste dingen. In december is het LEGO-maand in de bieb. Bouw deze maand mee aan onze eigen LEGO-stad. Daarnaast kan je deze maand meedoen aan allerlei spelletjes en challenges.
    • woensdag 1 december: bouw mee aan onze LEGO stad
    • woensdag 8 december: programmeren met LEGO WeDo en spelletjes maken met LEGO Super Mario
    • woensdag 15 december: online LEGO Challenge in ons programma BiebLab Live (15.00 uur op www.youtube.com/bieblab) 
    • woensdag 22 december: help ons met het maken van eigen LEGO film
    • woensdag 29 december: vrijspelen in de LEGO stad
De kindermiddagen kennen, m.u.v. 15 december, een vrije inloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. 
------------
Groningse bibliotheken lezen online voor


In november en december gaan de Groningse bibliotheken wekelijks voorlezen via Facebook Live. Ouders en kinderen kunnen elke week genieten van een nieuw voorleesverhaal. Donderdag 25 en dinsdag 30 november staat het voorlezen in het teken van Sinterklaas. Het voorleeskwartiertje begint om 9.30 uur en is live te volgen via de Facebookpagina’s van de Groningse bibliotheken. Kijk en doe mee op facebook.com/groningsebibliotheken.
---------------
Dammen in Bibliotheek Veendam

Dinsdag 30 november vindt in Bibliotheek Veendam weer het maandelijkse damcafé van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) plaats. Elke laatste dinsdag van de maand kan er van 14.00 uur tot 15.00 uur worden gedamd. 

Dammen is hét middel om het brein fit te houden en generaties met elkaar in contact te brengen. Rondom dit idee is de damkoepel Regiowerking Noord en Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) ontstaan. Elke laatste dinsdag van de maand komt het HANN-project Fitter Brein naar Bibliotheek Veendam. Deze middag kunnen volwassenen in de bibliotheek (leren) dammen. Tijdens de middag ga je dieper in het op spel en leer je allerlei trucs. 

Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op biblionetgroningen.nl/veendam. 
---------------
Voorleeshalfuurtje in Bibliotheek Veendam


Vrijdag 26 november kunnen kinderen genieten van een heerlijk voorleesverhaal. In Bibliotheek Veendam vindt om 9.30 uur het BoekStart Voorleeshalfuurtje plaats. Maandelijks kunnen kinderen met hun (groot)ouders genieten van een nieuw prentenboek.
Kom naar het voorlezen in de bibliotheek. Tinette leest elke maand voor uit een boek en samen doen we spelletjes en activiteiten. Duik mee in de wereld van de leukste prentenboekfiguren. Het gratis voorleeshalfuurtje in Bibliotheek Veendam begint vrijdag 26 november om 9.30 uur. 
Samen boekjes lezen
Met je dreumes op schoot samen plaatjes kijken of een verhaaltje vertellen: voorlezen versterkt de band met je kind. Bovendien zijn kinderen die worden voorgelezen later beter in taal. Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Met onze voorleeshalfuurtjes moedigen we dat vroege beginnen met voorlezen en boekjes aan.
In de Groningse bibliotheken gelden de basisregels rondom corona: biblionetgroningen.nl/corona 
------------------
Groningse bibliotheken houden online gamemarathon 


Kijk naar BiebLab, hét YouTube-kanaal van de Groningse bibliotheken. Elke laatste vrijdag van de maand houden Jeroen, Yorick en Jolanda een game-marathon! Vrijdag 26 november spelen we van 15.00 – 17.00 uur de mini-games van Roblox.
Met Roblox kunnen spelers zelf mini-games maken. Tijdens de middag gaan we gemaakte spelletjes spelen en ontdekken we hoe je zelf een game kan maken. De gamemarathon is vrijdag 26 november vanaf 15.00 uur live te volgen via youtube.com/bieblab. Aanmelden is niet nodig. 
BiebLab
BiebLab is hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken. Volg onze video’s op TikTok, doe mee met online events op YouTube óf neem een kijkje achter de schermen op Instagram. Online en in onze bibliotheken gaan we samen met jou experimenteren, onderzoeken en maken we toffe series.
----------------
Groningse bibliotheken houden online Kahoot Quiz voor de jeugd 

Kijk naar BiebLab Live,  hét jeugdprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 24 november kan je om 15.00 uur tijdens BiebLab Live meedoen aan een Kahoot Quiz.
Kijk naar BiebLab, hét YouTube-kanaal van de Groningse bibliotheken. Woensdag 24 november spelen we een Kahoot Quiz over YouTube. Wat weet jij van Enzo Knol, Dylan Haegens of MeisjeDjamila? Test je kennis over bekende YouTubers en de best bekeken video's. 
In de uitzending geven we je de gamepin voor de Kahoot Quiz. De Quizmiddag van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
----------------------
Bibliotheken organiseren lezing over digitaal nalatenschap 
Donderdag 25 november organiseert Bibliotheek Veendam van 14.00 – 15.30 uur een lezing over digitaal nalatenschap. 

We hebben steeds meer persoonlijke gegevens, vaak met een wachtwoord, op het internet staan. En ook de toegang tot onze pc, tablet of smartphone is beveiligd. Uit onderzoek van SeniorWeb is gebleken dat maar weinig mensen stilstaan bij hun digitale nalatenschap. In november gaan we in verschillende bibliotheken met elkaar in gesprek over onze digitale erfenis, want wat moet er met deze gegevens gebeuren na ons overlijden?

Lezing Digitaal nalatenschap
Renée Kamphuis en Wim Wijninga vertellen in deze lezing wat er komt kijken bij digitaal nalaten en hoe je dit praktisch kunt regelen. Van profielen op sociale media, tot digitale abonnementen en accounts bij webwinkels, Google of Apple.  Als alles goed in kaart is gebracht, wordt het voor de nabestaanden een stuk makkelijker de zaken af te handelen.

De lezing Digitaal nalatenschap vindt donderdag 25 november van 14.00 – 15.30 uur plaats in Bibliotheek Veendam. Wil je deze gratis lezing bijwonen? Meld je aan via www.biblionetgroningen.nl/veendam of bij de balie in de bibliotheek.

In de Groningse bibliotheken gelden de basisregels rondom corona: biblionetgroningen.nl/corona 
----------------------