Mooistadskanaal.nl - Een site met veel informatie ! alles onder voorbehoud i.v.m. CoronaVirus

nieuws Bibliotheken-------------
Groningse bibliotheken houden Minecraft Zomerchallenge

Deze vakantie houden de Groningse bibliotheken een nieuwe Minecraft Challenge. Tijdens deze Zomerchallenge mogen kinderen en jongeren een eigen Vakantiepark bouwen. 
Jeroen, Yorick, Sanne en Jolanda willen op vakantie. Kan jij hen helpen? Bouw in Minecraft een BiebLab Vakantiepark met huisjes, zwembaden, bowlingbanen en wat jij maar kan bedenken. Je mag de hele zomer bouwen in je eigen wereld. 
Stuur ons uiterlijk vrijdag 20 augustus foto’s en/of video’s van je Vakantiepark door ze te mailen ze naar bieblab@biblionetgroningen.nl. Woensdag 25 augustus maken we in een speciale YouTube-uitzending van BiebLab bekend wie er heeft gewonnen. 
BiebLab op YouTube en TikTok
BiebLab is hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken. Kan je geen genoeg krijgen van BiebLab? Volg ons op YouTube en TikTok. Deze zomer maken Jeroen, Yorick, Sanne en Jolanda de leukste video’s op de BiebLab Camping. In aflevering 1 kan je zien hoe Jeroen de Minecraft Challenge uitlegt: https://youtu.be/MK_EITmUc90 
---------------
Al meer dan 3.200 gezinnen gaan op reis met de Bibliotheek! 


Ga deze zomer op reis met de Bibliotheek. Al meer dan 3.200 gezinnen hebben zich aangemeld voor het zomerleesprogramma Vakantielezen. Met Vakantielezen van Biblionet Groningen wordt lezen deze zomer namelijk extra leuk!
Breng een bezoekje aan de Griezelkust of schater om de grapjes in Lachland. Op www.vakantie-lezen.nl reizen gezinnen langs 6 landen. Van de Sprookjeseilanden naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Avonturenland. In ieder land doen jullie opdrachten en probeer je zo de schat te vinden. Met deze digitale schattenjacht maken gezinnen bovendien kans op leuke prijsjes. De gratis materialen zijn verkrijgbaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen. 
Over Vakantielezen
Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. Biblionet Groningen biedt dit online programma aan voor kinderen uit groep 3 en 4. Met Vakantielezen willen de Groningse bibliotheken het leesniveau van kinderen in de schoolvakantie op peil houden. Het leesprogramma heeft in juli 2020 een landelijke uitrol gekregen en wordt door meer dan 40 bibliotheekorganisaties in Nederland aangeboden. 
--------------
Bibliotheken Stadskanaal organiseren zomeractiviteiten


Deze zomer hoef je je niet te vervelen met de zomeractiviteiten van de bibliotheken in de gemeente Stadskanaal. Kom langs bij de Voorleestent, speel de leesbingo of doe mee aan een creatieve boekenstrijd. En als kers op de taart komt woensdag 18 augustus ook nog burgemeester Klaas Sloots voorlezen. Doe je mee? 
Houd je van verhalen? Bezoek deze zomer de Voorleestent van Biblionet Groningen. In augustus reist de tent langs verschillende plekken in de gemeente Stadskanaal. Zo kan je elke woensdagavond genieten van de mooiste prentenboeken. En op de laatste voorleesavond, woensdag18 augustus, komt burgemeester Klaas Sloots voorlezen.  

Je vindt de Voorleestent op: 
    • Woensdag 4 augustus om 18.30 uur in Musselkanaal; locatie Pluktuin
    • Woensdag 11 augustus om 18.30 uur in Onstwedde; locatie hoek Boslaan/Landlaan tegenover de Bibliotheek
    • Woensdag 18 augustus om 18.30 uur in Stadskanaal; locatie Kinderopvang de Speeldoos Mr. Neuteboomstraat. 

Leesbingo
Onder de tafel, op de wc, in het donker met een lamp of ondersteboven…. Hoe ga jij deze zomer lezen? Met de Leesbingo van de bibliotheek wordt lezen deze zomer nog leuker! Haal de bingokaart op in de bibliotheek van Stadskanaal, Musselkanaal of Onstwedde en probeer je bingokaart vol te krijgen. Heb je bingo? Dan maak je ook nog eens kans op leuke prijzen! 
Creatieve boekenwedstrijd 
Welk boek ga jij deze zomer lezen? Laat jouw lievelingsboek tot leven komen en maak er een tekening, poster, strip, kijkdoos of video bij. De bibliotheken in de gemeente Stadskanaal roepen kinderen op om mee te doen aan een creatieve boekenwedstrijd. Lever je creatie in bij de bibliotheek en maak kans op mooie prijzen. Per bibliotheek wordt er een winnaar gekozen en organiseren we een tentoonstelling van alle gemaakte werken. Promoot jouw lievelingsboek en doe mee! 
-------------
Bibliotheek Veendam organiseert Robolympics


Kom deze zomer naar de BiebLab Camping in Bibliotheek Veendam. Elke woensdagochtend kan je op ons veldje in de bibliotheek meedoen aan de leukste kinderactiviteiten. Woensdag 28 juli gaan de robots van de bibliotheek de strijd aan op onze eigen Robolympics
De Olympische Spelen zijn (bijna) begonnen en woensdag 28 juli kleurt de camping in de bieb oranje. Onze robots hebben ook wel zin in sport en beweging. Maak deze ochtend je eigen stappenteller met micro:bits of programmeer de BeeBot en Dash langs olympische onderdelen. Laat de Robolympics beginnen!
Deze zomervakantie organiseert Bibliotheek Veendam wekelijks de BiebLab Camping. Op de woensdagochtend kunnen kinderen tussen 10.00 uur tot 11.30 uur meedoen aan de leukste activiteiten. Op biblionetgroningen.nl/veendam vind je meer informatie over de BiebLab Camping.
BiebLab op YouTube en TikTok
Kan je geen genoeg krijgen van BiebLab? Volg ons dan ook op YouTube en TikTok. Wekelijks maken Jeroen, Jolanda, Yorick, Sanne en Arnoud de leukste video's. BiebLab is hét jeugdplatform van de Biblionet Groningen. 
---------------
Theatervoorstelling in Bibliotheek Oude Pekela


Zaterdag 3 juli kunnen kinderen in Bibliotheek Oude Pekela genieten van een theatervoorstelling. Deze ochtend speelt Theater Pannenkoek de muzikale voorstelling Treuzelkont. 

Zaterdag 3 juli speelt Theater Pannenkoek een theatervoorstelling in Bibliotheek Oude Pekela. In deze avontuurlijke en sprookjesachtige voorstelling vol muziek draait het om de alom bekende bedtijdrituelen.

Ella haalt al haar treuzeltrucjes uit de kast om maar niet te hoeven slapen; knuffel kwijt, dorst, nog even spelen.. “Mama, nog één boekje.., een liedje dan? Zou haar moeder er in trappen? Waarom gaat ze niet rustig dromen over wat er morgen staat te gebeuren?

Aanmelden
De theatervoorstelling begint zaterdag 3 juli om 11.00 uur in Bibliotheek Oude Pekela. De voorstelling is gratis en geschikt voor kinderen van 2 tot 8 jaar. In verband met de coronamaatregelen is vooraf reserveren noodzakelijk. Aanmelden kan via de website van Biblionet Groningen. 
----------------
Soroptimist Club De Veenkoloniën en Bibliotheek Stadskanaal houden een gedichtenwedstrijd


Soroptimist Club De Veenkoloniën en het Schrijverscafé van Bibliotheek Stadskanaal nodigen dichters uit de Veenkoloniën uit om een gedicht te schrijven. Aanleiding is het 100-jarig bestaan van Soroptimist International, waarbij wereldwijd bomen worden geplant. 

Soroptimisten zetten zich in om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren. Soroptimist Club De Veenkoloniën is in 1995 opgericht en bestaat uit vrouwen die wonen en/of werken in Zuidoost Groningen.

Ter viering van het 100-jarig jubileum van de Soroptimisten is het project 100XTrees4life gestart. Over de hele wereld worden dit jaar bomen geplant. In november van dit jaar zal ook in de Veenkoloniën een boom worden geplaatst. Bij deze boom komt een plaquette met daarop een gedicht van maximaal 8 regels. Inwoners uit de Veenkoloniën mogen dit gedicht schrijven. Soroptimist Club De Veenkoloniën houden hiervoor een dichtwedstrijd met het Schrijverscafé van Bibliotheek Stadskanaal. 

Dichtwedstrijd
Wil je meedoen aan de dichtwedstrijd? Schrijf voor 15 september as. een gedicht van max. 8 regels en geef woorden aan het project 100XTrees4life. Het gedicht kan worden gemaild naar
Soroptimist.deveenkolonien@gmail.com.

Kijk voor meer informatie op de website soroptimist.nl/de-veenkolonien of bij de actie 100XTrees4life. Voor verdere vragen kan je contact opnemen met Christina Klarenbeek; Soroptimist Club De Veenkoloniën; chr.m.lutz@gmail.com of Harma de Roo van het Schrijverscafé van Bibliotheek Stadskanaal: h.deroo@biblionetgroningen.nl. 
--------------
Digitaal Café weer van start in Bibliotheek Veendam 


Donderdag 8 juli gaat het Digitaal Café in Bibliotheek Veendam weer van start. Bezoekers kunnen zich maandelijks in de bibliotheek laten bijpraten over de online wereld. 

Op donderdag 8 juli staat het Digitaal Café in het teken van videobellen. In onze snel digitaliserende wereld verloopt steeds meer contact via het beeldscherm. Maar wat is videobellen precies en hoe kan je dit zelf doen? Deze en andere vragen komen tijdens de middag aan bod. 

Het Digitaal Café vindt donderdag 8 juli plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur. In verband met de coronamaatregelen is reserveren noodzakelijk. Kaarten zijn verkrijgbaar in Bibliotheek Veendam of op de website van Biblionet Groningen. 
--------------
Gamemaand bij BiebLab: Super Mario


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét jeugdprogramma van de Groningse bibliotheken. In juni gaan we tijdens BiebLab Live een maand lang de tofste games ontdekken. Woensdag 30 juni testen we de verschillende games van Super Mario. 
Woensdag 30 juni houden we een Super Mario-middag. Wist je dat er meer dan 200 Mario-games zijn? Deze middag laten we de leukste apps en games zien, én spelen we op de Nintendo Switch de spelletjes in Super Mario Party. Game je mee? De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen youtube.com/bieblab.
-----------------
Schaakcafé gaat weer van start in Bibliotheek Veendam


Dinsdag 6 juli starten Biblionet Groningen en Schaakclub Veendam weer met het wekelijkse Schaakcafé. Deze zomer kunnen schaakliefhebbers elkaar elke dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur ontmoeten in Bibliotheek Veendam. 

Schaken is een leuke, creatieve denksport. Je hoeft niet slim te zijn om te kunnen schaken, schaken maakt je slim! Je leert strategisch denken en rekening houden met verschillende scenario’s. Tijdens het Schaakcafé in Bibliotheek Veendam kun je andere spelers ontmoeten en natuurlijk staan er schaakborden klaar om zelf een potje te spelen. Ook als je het nog niet zo goed kunt en graag wilt leren schaken, ben je van harte welkom. Leden van Schaakclub Veendam helpen je graag op weg. 

Het Schaakcafé kent een vrije inloop en wordt vanaf dinsdag 6 juli weer iedere dinsdagmiddag gehouden van 13.30 – 16.30 uur in Bibliotheek Veendam. 
----------------
Lees en praat mee met de online boekenclub Boekeloere


Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met anderen een boek te lezen? Word dan lid van Boekeloere, dé online boekenclub van Biblionet Groningen. Deze maand lezen we samen het boek ‘Leegland’ van Marjan Brouwers. 
Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met andere mensen een boek te lezen? Dan is Boekeloere van de Groningse bibliotheken wat voor jou! In deze online boekenclub lezen we samen een boek en praten we erover op een speciale Facebookpagina. In de maand juni lezen we ‘Leegland’ van Marjan Brouwers.  
Live-uitzending op 30 juni 
‘Leegland’ is een pageturner vol spanning en avontuur. Een roman die draait om de vraag: wie kun je vertrouwen en wie niet? Woensdag 30 juni gaat presentatrice Iris van den Brand in gesprek met schrijfster Marjan Brouwers. Kijkers kunnen via de chat meepraten en vragen stellen. De uitzending is van 19.30 tot 20.30 uur rechtstreeks te volgen via facebook.com/groningsebibliotheken. 
Over ‘Leegland’ 
Wat blijft er over van Nederland als de dijken breken en het land overstroomt? Wat blijft er over van Nederland als na oorlog, ziekte en geweld een militaire dictatuur aan de macht komt? In de Republiek Nieuw-Nederland is niemand te vertrouwen. De elite schuilt achter de hekken van hun enclaves. Buiten de muren is het ieder voor zich. En wie de wet breekt, wordt verbannen naar Fort Zwolle en komt nooit meer thuis.
---------------
De Kunstkoffer reist langs scholen in de gemeente Stadskanaal


In oktober organiseren Welstad, Biblionet Groningen en de gemeente Stadskanaal de kinderexpositie ‘Mijn mooiste dag na corona’. De komende weken reist ter voorbereiding van deze tentoonstelling een Kunstkoffer langs scholen in de gemeente Stadskanaal. 

Vrijdag 8 oktober wordt de kinderexpositie 2021 geopend. Tijdens ‘Oktober Kindermaand’ hangen er in de bibliotheek en het gemeentehuis kunstwerken van kinderen. Daarom reist in de maanden juni en juli de Kunstkoffer langs scholen in de gemeente Stadskanaal. In de Kunstkoffer zit lesmateriaal over wat kunst is en hoe je het kan herkennen. Daarna gaan kinderen zelf aan de slag met een eigen kunstwerk. 

Lokale kunstenaars als Geert Schreuder, Pascal Bunk en Marianne Eefting hebben medewerking verleend aan dit project en ter inspiratie hun eigen werk beschikbaar gesteld. Dit jaar is het thema van de kinderexpositie: ‘Mijn mooiste dag na corona’. Door het maken van eigen kunst leren kinderen hun creatieve talenten te ontdekken en hoe ze zich daarmee op creatieve wijze kunnen uiten. 
 
Naast de kinderexpositie zal een deskundige jury, bestaande uit onder andere lokale kunstenaars, beoordelen welke kunstenaar zich de ‘Winnaar van de Kinderexpositie 2021’ mag noemen. De kinderexpositie wordt gehouden van vrijdag 8 oktober tot en met vrijdag 5 november.
-----------------
Online lezing over Anthony Winkler Prins 


Zondag 27 juni organiseren Bibliotheek Veendam en het Veenkoloniaal Museum een online lezing over het leven van Anthony Winkler Prins. De lezing wordt van 14.30 uur tot 15.30 uur rechtstreeks uitgezonden op de Facebook-pagina's van Bibliotheek Veendam en het Veenkoloniaal Museum.
Bij de meeste mensen is Anthony Winkler Prins bekend van de naar hem vernoemde encyclopedie, maar in Veendam heeft Winkler Prins veel meer betekend. Hij woonde er een groot deel van zijn leven. Zo was hij een drijvende kracht achter de realisering van de HBS, de Latijnse school voor meisjes en de kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen. In 1878 was hij medeoprichter van de vrijmetselaarsloge Het Noorderlicht en in 1879 richtte hij met anderen de Eerste Groninger Tramway - Maatschappij op.
Tijdens de lezing gaat museumdirecteur Hendrik Hachmer in op het leven en werk van Winkler Prins. Wat heeft hij betekent voor de Veenkoloniën?
Escapetour
Anthony Winkler Prins vormde ook de inspiratie van de escapetour die Bibliotheek Veendam in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum heeft gemaakt. Wandel mee door het leven van Anthony Winkler Prins en zijn kinderen Jacob en Elisabeth.
In de escapetour zijn Jacob en Elisabeth op zoek naar hun vader. Waar kan hij toch zitten? Ze besluiten op zoek te gaan. Ze starten bij de bibliotheek in Veendam, maar komen niet verder. Er zijn allemaal opdrachten die opgelost moeten worden. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken!
Lukt het jullie om de opdrachten op te lossen, de mysteries te ontrafelen en Anthony Winkler Prins terug te vinden? Tijdens de wandeling kom je langs historische plekken die in het leven van Anthony Winkler Prins een belangrijke rol hebben gespeeld. De gratis escapetour start bij de ingang van Bibliotheek Veendam. Hier vind je de eerste QR-code. 
-------------
Juridisch Spreekuur gaat weer van start in de bibliotheek


In de bibliotheken van Biblionet Groningen kun je weer wekelijks terecht voor juridisch advies. De spreekuren van Rechtshulp Advocaten zijn weer opgestart. Mensen kunnen langskomen voor gratis advies bij juridische vragen en problemen. Een afspraak maken is niet nodig. 

Het kan iedereen overkomen: opeens heb je juridische hulp nodig. Bijvoorbeeld bij een langlopend meningsverschil met de buren of een dreigend ontslag. Dan wil je weten hoe je ervoor staat. Wat zijn je rechten? Maar ook: wat zijn je plichten en hoe pak je de situatie het beste aan? Blijf niet met je vragen rondlopen, maar stel ze tijdens het juridisch spreekuur aan een medewerker van Rechtshulp Advocaten. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is helemaal gratis. 
    • Bibliotheek Stadskanaal | maandag van 16.00 – 17.00 uur
    • Bibliotheek Veendam | dinsdag van 10.00 – 11.00 uur
    • Bibliotheek Winschoten | dinsdag van 11.30 – 12.30 uur
----------------
Informatiepunt Digitale Overheid weer open in Bibliotheek Stadskanaal


Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in Bibliotheek Stadskanaal bij het Informatiepunt Digitale Overheid. 

Het aanvragen van zorgtoeslag, een rijbewijs verlengen of een afspraak maken bij de gemeente. Steeds meer diensten van de overheid zijn digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Voor deze groep is het Informatiepunt Digitale Overheid in het leven geroepen. Inwoners kunnen met hun vragen terecht in de bibliotheek van Stadskanaal. Medewerkers helpen je op weg, geven informatie of verwijzen je door naar de juiste organisaties. 

Het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om er gebruik van te maken. Je kan terecht bij het informatiepunt in Bibliotheek Stadskanaal op maandag, woensdag of vrijdag van 14.00 – 16.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.  
--------------
Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken. Woensdag 23 juni lezen we voor van 10.00 tot 10.30 uur. 
Woensdag 23 juni lezen we voor uit ‘Een olifant in de bus’ van Marjet Huiberts. Jip zit in de bus als er een olifant instapt. De buschauffeur had hem nog zo gewaarschuwd, maar de olifant blijft steken tussen de deuren, en niemand krijgt hem ertussenuit. Zo kan de bus natuurlijk niet verder rijden. Hoe moet Jip nu naar school?
Kijk je mee? De online voorleesactiviteit wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.
--------------
Gamemaand bij BiebLab: Brawl Stars


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét jeugdprogramma van de Groningse bibliotheken. In juni gaan we tijdens BiebLab Live een maand lang de tofste games ontdekken. Woensdag 23 juni spelen in de uitzending Brawl Stars. 
Woensdag 23 juni duikt BiebLab in de game Brawl Stars. Brawl Stars een gratis spel en heeft een cartoonachtige stijl. De game heeft niet echt een verhaallijn, maar draait vooral om korte, online wedstrijdjes tussen meerdere spelers. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk trofeeën te behalen door de spelrondes te winnen met je Knokker. In de uitzending gaan we samen het duel aan en geven we je tips en trucs. 
Game je mee? De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen youtube.com/bieblab.
-------------
Gamemaand bij BiebLab: Minecraft Survival


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét jeugdprogramma van de Groningse bibliotheken. In juni gaan we tijdens BiebLab Live een maand lang de tofste games ontdekken. Woensdag 16 juni gaan we Minecraft Survival spelen. 
In juni trapt BiebLab een gamemaand af. Jeroen, Arnoud en Yorick duiken vijf weken lang in de populairste spellen van dit moment. Zo gaan we op woensdag 16 juni aan de slag met Minecraft. Deze keer gaan we niet iets bouwen, maar spelen we Survival. Leer samen met Arnoud en Jeroen hoe je hulpmiddelen vindt, uitrustingen maakt en jezelf beschermt tegen mobs.
Game je mee? De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen youtube.com/bieblab.
--------------
Happy Book Stones: Groningse bibliotheken dragen een steentje bij aan geluk


De Groningse bibliotheken willen hun steentje bijdragen aan geluk. In de maand juni kan daarom iedereen meedoen aan onze actie Happy Book Stones. 
Happy stones, ken jij ze? Beschilderde stenen die blij maken, want je kan er zomaar eentje vinden op straat of in de natuur. Samen met jou willen we het nóg leuker maken met 'Happy Book Stones': stenen met een schildering geïnspireerd op jouw favoriete boek. Maak voor 30 juni een Happy Book Stone en maak kans op een heerlijke prijs.
Hoe kan je meedoen? 
    1. Zoek een mooie (kale) steen en bedenk wat je lievelingsboek is.
    2. Teken een onderwerp, fragment of personage van het boek op je steen.
    3. Maak een foto van je steen en stuur die vóór 30 juni in via biblionetgroningen.nl/happybookstones. Vermeld hierbij je naam, adres, e-mailadres en titel van het boek.
    4. Spread happiness! Zet op de onderkant van je steen #happybookstone en leg je steen in de natuur, zodat iemand anders hem kan vinden.
    5. Op 1 juli maken we bekend wie de mooiste en meest originele Happy Book Stone heeft gemaakt! De winnaar krijgt een taart met daarop een foto van jouw Happy Book Stone.
Vind je een Happy Book Stone? Maak een foto en deel het op je favoriete social media kanaal met de hashtag #happybookstone.
------------
Vanaf 5 juni weer meer mogelijk in de Groningse bibliotheken 


Sinds kort zijn de bibliotheken in de provincie Groningen weer geopend. Vooralsnog was het alleen mogelijk om gebruik te maken van de uitleenfunctie. Daar is vanaf zaterdag 5 juni verandering in gekomen. Bezoekers kunnen vanaf deze datum ook weer in de bibliotheek terecht voor andere faciliteiten. 
Welke versoepelingen zijn er?
Naast het lenen en inleveren van materiaal is het vanaf 5 juni weer mogelijk om een krantje of tijdschrift te lezen aan de leestafel. Daarnaast worden de computers en het kopieerapparaat weer in gebruik genomen en kan er een kopje koffie gedronken worden. Ook de spreekuren, waaronder die van het Taalhuis, worden weer opgestart. 
Kijk voor meer informatie op biblionetgroningen.nl/corona. 
(online) activiteiten
Het online aanbod, waar de afgelopen maanden door leden en niet-leden enthousiast gebruik van is gemaakt, blijft bestaan. Op biblionetgroningen.nl/online staat de agenda voor de komende weken. Zo kan je meedoen aan een Fotowedstrijd en dragen we ons steentje bij aan geluk met Happy Book Stones.
Bibliotheek Nieuwe Pekela weer open
In Oost-Groningen gaat donderdag 10 juni ook de bibliotheek in Nieuwe Pekela weer open. Bezoekers kunnen elke donderdag tussen 13.00 uur 17.00 uur weer terecht in de bibliotheek. 
---------------
Groningse bibliotheken vieren BoekStartdag 


Zaterdag 19 juni organiseren de Groningse bibliotheken voor het eerst de BoekStartdag. Doe met je kindje mee aan een leuke activiteit en ontdek hoe fijn het is om samen met boekjes en taal bezig te zijn.
De Bibliotheek is er voor alle leeftijden, ook voor je baby, dreumes of peuter. In de BoekStarthoek van de Groningse bibliotheken vind je een mooie collectie babyboekjes. Ook organiseert Biblionet Bibliotheek regelmatig ouderbijeenkomsten. 
Zaterdag 19 juni doen de bibliotheken mee aan de eerste landelijke BoekStartdag. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in de provincie Groningen op biblionetgroningen.nl/boekstartdag. 
Gemeente Oldambt
Op zaterdag 19 juni kan je tussen 10.00 en 12.30 uur meedoen aan de BoekStartdag in Bibliotheek Winschoten. Deze ochtend wordt de workshop “Lekker samen lezen” aangeboden aan ouders en kinderen tot 2 jaar. In deze workshop gaan we samen voorlezen en liedjes zingen. De workshop wordt gehouden om 11.00 uur, 11.30 uur en 12.00 uur. 
Gemeente Stadskanaal
Zaterdag 19 juni kan je in Bibliotheek Stadskanaal meedoen aan de workshop ‘baby speelt met kleuren’. In deze workshop ontdekken ouders en kinderen tot twee jaar hoeveel plezier je met een boekje en kleuren kan beleven. De workshop wordt aangeboden om 14.00 uur en 15.00 uur, en duurt per rond 20-25 minuten. Daarnaast kan je deze dag genieten van voorleessessies in de Voorleestent.
Gemeente Veendam
Zaterdag 19 juni trekt Bibliotheek Veendam erop uit met de Voorleestent. Tussen 14.00 en 16.00 uur lezen we doorlopend voor bij de Spelerij Borgerswold. Ouders kunnen deze middag in de speeltuin van de Borgerswoldhoeve ook het BoekStart-koffertje ophalen. 
Gemeente Westerwolde
In Bibliotheek Ter Apel vieren we de BoekStartdag op zaterdag 19 juni van 9:30 uur tot 12.00 uur. Deze ochtend zal (doorlopend) voorgelezen worden uit de leukste prentenboekjes en kan je bij de infokraam het BoekStartkoffertje ophalen. 
Daarnaast wordt er deze ochtend de workshop ‘kliederen met boekjes’ aangeboden. Ontdek hoe je een boek kan beleven met alle zintuigen. De workshop wordt aangeboden om 10.00 uur en 11.00 uur. Aanmelden kan via onze website: biblionetgroningen.nl/terapel. 
-------------
Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken


Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken. In de maand juni lezen we iedere woensdagochtend voor van 10.00 tot 10.30 uur. 
Woensdag 9 juni lezen we voor uit ‘Feestmaal voor de koning’ van Marlies Verhelst. Koning Leeuw is jarig en krijgt een taart. Maar wie heeft er nu al van de taart gesnoept?! Kijk je mee? De online voorleesactiviteit wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken. 
Over ‘Feestmaal voor de koning’
Vogelspin heeft voor de jarige Koning Leeuw een verrukkelijke, prachtige feesttaart gemaakt. Bovenop ligt als pronkstuk een extra mals stukje vlees. Maar… als Vogelspin de taart even de rug toedraait, verdwijnt juist dat smakelijke topje van de taart. 
Vogelspin is woedend! Wie is de dader? Hij struint de jungle door om alle dieren in hun bek te kijken, en wee het gebeente van degene bij wie hij ook maar het kleinste spoor tussen de tanden aantreft. Hoe zal dat aflopen?!
----------------
Biblionet Groningen organiseert Fotowedstrijd ‘de lezende mens’


Lezen is leuk en kan op allerlei manieren! Leg jij het vast? Biblionet Groningen houdt in juni een fotowedstrijd met als thema ‘de lezende mens’. 
De Groningse bibliotheken organiseren in juni een fotowedstrijd met als thema ‘de lezende mens’. Alle inzendingen worden gebundeld in een fotoboek die straks in 10 bibliotheken op de leestafel komt te liggen. De winnende foto krijgt een plek op de omslag en de fotograaf ontvangt tevens een eigen exemplaar van het fotoboek. 
Wil je meedoen? Stuur je mooiste foto vóór 30 juni in en maak kans op deze unieke prijs! De winnaar wordt bekend gemaakt op 1 juli. Kijk voor meer informatie en deelname op biblionetgroningen.nl/fotowedstrijd. 
Online cursussen Fotografie
Je blijven ontwikkelen wordt nog gemakkelijker met de online cursussen van de Bibliotheek. Het aanbod bestaat uit 160 online cursussen van GoodHabitz en Soofos. De cursussen zijn gratis voor alle leden van de Bibliotheek. 
Wil jij jouw fotografie skills verbeteren voor de fotowedstrijd? Volg dan één van de online cursussen fotobewerking van Soofos.  Ben je (nog) geen lid van de Bibliotheek of wil je de beginselen van fotografie ontdekken? Kijk dan deze korte online workshop van Biblionet Groningen  
---------------
Bibliotheek Veendam en Summerfun starten (voor-)leescampagne!


Opgroeien in een wereld vol verhalen. Dat is de grote wens die Summerfun en  Bibliotheek Veendam hebben voor alle Veendammer kinderen. Daarom hebben beide organisaties de handen ineen geslagen en roepen ze juni uit tot de Maand van het Lezen. Wij gaan (voor-)lezen! Doen jullie mee?
Tijdens de Maand van het Lezen organiseren de Bibliotheek en Summerfun (online) activiteiten voor kinderen. Wandel een verhalenpad in de wijk, doe mee met de online voorleesbingo, speel de digitale VerhalenQuiz of leen een Voorleestent! Het wordt een maand vol heerlijke verhalen. 
Maar dat is niet alles! Daarnaast houden Summerfun en de Bibliotheek onder de noemer ‘Ieder kind een boek’ een actie voor de Voedselbank Veendam en omstreken. Samen gaan ze geld inzamelen om de  kinderen van de Voedselbank een boek cadeau te geven. 
Verhalenpad in de wijk
Het verhalenpad is een wandelroute in de wijk. Elke woensdagmiddag (14.00 – 16.30 uur) kan je het verhalenpad in een andere wijk vinden. Wandel met je eigen gezin langs de prenten en maak samen de leukste opdrachten. Er is een verhalenpad voor kinderen van 2 tot 6 jaar en een verhalenpad voor kinderen van 7 tot 12 jaar*. 
    • Woensdag 2 juni - Wildervank (start Groen van Prinsterlaan, naast de Westerschool)
    • Woensdag 9 juni - Scheepskwartier (start bij de WOP aan de Galjootstraat)
    • Woensdag 16 juni - Buitenwoel (start Cornelis Jetseslaan, naast de Braskörf)
    • Woensdag 23 juni - Ommelanderwijk (start Houtduifstraat, naast De Ommewending)
    • Woensdag 30 juni - Julianapark (start bij de speeltuin achter het gemeentehuis)
*Op het Verhalenpad gelden de COVID-maatregelen. Loop daarom alleen met je eigen gezin en geef anderen de ruimte bij de bordjes. Het Verhalenpad kan je elke week in je eigen tijd tussen 14.00 - 16.30 uur lopen. 
Knutselen met boeken
Haal deze maand bij Summerfun een knutselpakket rondom bekende boekfiguren. Wekelijks kan je je pakketje ophalen bij het Verhalenpad in de wijk. 
Voorleestent bij je thuis
Leen met je bibliotheekpas een Voorleestent. In dit leuke voorleespakket voor kinderen van 2 - 6 jaar zit een tipi-tent, voorleesboeken, spelletjes én een QR-code naar extra voorleesvideo's met Tinette. Je mag de Voorleestent voor een periode van 2 weken lenen. Meld je snel aan via biblionetgroningen.nl/veendam. 
Voorleesbingo
Doe mee met de online Voorleesbingo! Luister vrijdag 11 juni van 18.30 tot 19.30 uur naar een prachtig verhaal en probeer je bingokaart als eerste vol te krijgen. Wil je meedoen? Haal je bingokaartje op in de Bibliotheek of bij Summerfun. Je kan 11 juni de Voorleesbingo volgen via de livestream op de Facebookpagina van Bibliotheek Veendam of Summerfun.
VerhalenQuiz 
Vrijdag 2 juli (19.00 – 20.00 uur) sluiten we de Maand van het Lezen af met een Kahoot-quiz via Facebook Live. Ben jij dol op verhalen? Ken jij alle bekende prentenboekfiguren? Doe dan mee aan de VerhalenQuiz! De vragen zijn een uitdagende mix voor alle leeftijden. Deelname is gratis én er is een mooie prijs te winnen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Als je op vrijdag 2 juli op tijd klaar zit met een iPad, laptop of smartphone, kan je meedoen.
--------------
Lees!workshop Lidewijde Paris: haal meer uit een boek


Dinsdag 8 juni geeft Lidewijde Paris van 19.30 – 21.00 uur een lees!workshop bij de Groningse bibliotheken. Ontdek hoe literatuur werkt in deze online workshop die een levendige rollercoaster is aan informatie en inzichten. 
In romans wordt niet alles meteen verteld. Veel informatie staat tussen de regels. Maar hoe herken je die? En wat bedoelt een schrijver ermee? Op grond waarvan interpreteer je een roman? In haar lees!workshop wil Lidewijde Paris laten zien hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt om zo het plezier van het lezen te vergroten. 
Lees!workshop op 8 juni
De lees!workshop van Lidewijde Paris is een levendige rollercoaster aan informatie en inzichten: van filmpjes, naar schilderijen, posters en advertenties: van alles kan in verband gebracht worden met literatuur. Het publiek wordt steeds uitgenodigd mee te doen en mee te denken en kan tussendoor alles vragen. 
De workshop wordt dinsdag 8 juni van 19.30 uur tot 21.00 uur gehouden via Zoom. Wil je meedoen? Meld je dan gratis aan via biblionetgroningen.nl/online. Een dag voor de workshop ontvang je de link naar de online cursusruimte. 
Lidewijde Paris
Lidewijde Paris is schrijfster, presentatrice, interviewer, schrijfdocente en recensente. In 2016 begon ze met De Lees!ambassade, een project dat op een onderhoudende en toegankelijke manier het literaire lezen wil stimuleren. Naast boeken, Hoe lees ik? en Hoe lees ik korte verhalen? stelde ze een scheurkalender samen met '365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben'. 
-------------
Gamemaand bij BiebLab: Roblox en Among Us


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét jeugdprogramma van de Groningse bibliotheken. In juni gaan we tijdens BiebLab Live een maand lang de tofste games ontdekken. Woensdag 2 juni starten we met Roblox en een week later gaan we naar de ruimte met het spel Among Us. 
In juni trapt BiebLab een gamemaand af. Jeroen, Arnoud en Yorick duiken vijf weken lang in de populairste spellen van dit moment. Game je mee? 
Woensdag 2 juni: Roblox
Woensdag 2 juni staat BiebLab Live in het teken van Roblox. Met dit populaire spel kunnen spelers zelf games maken We gaan deze middag samen bouwen, maar vooral ook games spelen van anderen. De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is te volgen via youtube.com/bieblab.
Woensdag 9 juni: Among Us
Woensdag 9 juni gaat BiebLab Among Us spelen. Het spel speelt zich af in een ruimteschip, waar de spelers zijn verdeeld in twee groepen: bemanningsleden en bedriegers. Terwijl de bemanningsleden verschillende taken moeten uitvoeren, proberen de bedriegers de boel te saboteren. Vraag is: lukt het de spelers om samen de sabotageacties ongedaan te maken en de bedrieger te onthullen?
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via youtube.com/bieblab.
------------
Beleef dierenavonturen met schrijfster Bibi Dumon Tak


Woensdag 2 juni houden de Groningse bibliotheken van 16.00 tot 17.00 uur een online

schrijversbezoek. Deze middag gaat schrijfster Bibi Dumon Tak via Zoom in gesprek met kinderen.
Bibi Dumon Tak heeft een passie voor dieren. De meeste van haar boeken gaan dan ook beesten. En al die verhalen zijn waargebeurd. Ze gaan over koeien die uit de slacht zijn ontsnapt, over dieren die mensen helpen in oorlogstijd, over vogels, pooldieren, onaaibare dieren, evenhoevigen, stadsdieren. Voorkeuren heeft ze niet. Als het maar kan kruipen, vliegen, zwemmen of rennen, als het maar een vacht heeft, schubben, stekels of veren. Als het maar geen mensen zijn. Bibi heeft inmiddels meer dan vijftien (kinder-)boeken geschreven. 
In gesprek met een schrijver
Woensdag 2 juni  komt Bibi Dumon Tak tijdens een digitaal bezoek vertellen over haar boeken en belevenissen met dieren. Marla Drenth, vierdejaars student van NHL Stenden Pabo stelt deze middag de vragen, maar ook alle aanwezige kinderen mogen vragen stellen.
Het schrijversbezoek vindt plaats via Zoom. Wil je meedoen? Meld je dan gratis aan via biblionetgroningen.nl/online. 
------------
Al meer dan 90 droomhuizen in Minecraft Challenge


Kijk elke woensdag naar BiebLab Live, hét jeugdprogramma van de Groningse bibliotheken. Doe vanaf de bank of keukentafel mee aan de leukste activiteiten.  Woensdag 26 mei maken we in BiebLab Live (15.00 – 16.00 uur) bekend wie de Minecraft Challenge met woningcorporatie Acantus heeft gewonnen. 
In mei startte BiebLab samen met woningcorporatie Acantus een Minecraft-project. De Groningse bibliotheken en Acantus daagden de jeugd uit om mee te denken over wonen in de toekomst. In Minecraft mogen de kinderen deze maand op een digitale kavel een eigen huis bouwen. 
Inmiddels zijn al meer dan 90 woningen gebouwd. Zo bouwde Bohdi een rond huis en maakte Nienke naast haar woning een tuin met veel water en een geluksboom! De kinderen hebben nog tot en met zaterdag 22 mei om hun huis van de toekomst te bouwen.  
Bekendmaking winnaar
Woensdag 26 mei is de grote finale van deze Minecraft-maand. Tijdens BiebLab Live kan je kijken naar de bouwwerken van de deelnemers én maakt de jury bekend wie er heeft gewonnen.
De uitzending van BiebLab Live begint om 15.00 uur en is live te volgen via www.youtube.com/bieblab.
Kan ik nog meedoen?
Denk mee over wonen in de toekomst én bouw je eigen huis! De beste en mooiste ideeën worden beloond met een prijs.
Hoe kan je nog meedoen?
    • Bouw op je eigen kavel een huis van de toekomst. Stuur een mail naar bieblab@biblionetgroningen.nl en je ontvangt de inlog naar de server.
    • Maak een pitch (video of foto’s) waarin je uitlegt wat jouw huis zo bijzonder maakt. Mail je pitch uiterlijk zaterdag 22 mei naar bieblab@biblionetgroningen.nl. 
    • Woensdag 26 mei maakt de jury de winnaars bekend in de slot-uitzending van BiebLab.
------------
Lees en praat mee met de online boekenclub Boekeloere

Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met anderen een boek te lezen? Word dan lid van Boekeloere, dé online boekenclub van Biblionet Groningen. Deze maand lezen we samen het boek ‘De tussenzus’ van Vincent Kortmann. Woensdag 26 mei gaan we om 19.30 uur in gesprek met de schrijver. 
Praat je graag over boeken? Vind je het leuk om samen met andere mensen een boek te lezen? Dan is Boekeloere van de Groningse bibliotheken wat voor jou! In deze online boekenclub lezen we samen een boek en praten we erover op een speciale Facebookpagina. In de maand mei lezen we ‘De tussenzus’ van Vincent Kortmann. 
Live-uitzending op 26 mei 
‘De tussenzus’ is de debuutroman van Vincent Kortmann. Het is een aangrijpend verhaal over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn, maar steeds verder van elkaar verwijderd raken.
Woensdag 26 mei gaat presentator Arno van der Heyden in gesprek met Vincent Kortmann over zijn boek. Kijkers kunnen via de chat meepraten en vragen stellen. De uitzending is van 19.30 tot 20.30 uur rechtstreeks te volgen via facebook.com/groningsebibliotheken. 
Over ‘De tussenzus’ 
Hoofdpersoon Tommie Boezerman scheef zich op zijn achttiende verjaardag uit en verliet de middelbare school. Zelf is hij ook verlaten: zijn moeder is dood en zijn vader, een parlementariër, is alleen bereikbaar via zijn persoonlijk assistent. Zonder enig ouderlijk toezicht woont Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet. Wanneer hij voor zijn oude school wordt gevraagd een toneelstuk te schrijven, lijkt hij daarin zijn ziel en zaligheid te kunnen stoppen – en zijn woede. Maar dan moet het wel worden gezien. 
----------
Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken