Mooistadskanaal.nl De site met veel informatie

nieuws Bibliotheken

-------------------------

Agenda bibliotheek

Meer info bibliotheek Stadskanaal

--------------------------


 In de maanden mei en juni organiseert de Bibliotheek Stadskanaal diverse workshops en lezingen. Deze activiteiten zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. Aanmelden voor de activiteiten kan in de online agenda of in de bibliotheek.

Workshop Digitaal Nalatenschap Dinsdag 7 mei 13:30-15:30u
Wat moet er na je overlijden gebeuren met al je accounts? Leer hier meer over in deze workshop gegeven door een medewerker van de bibliotheek. Aanmelden is vereist.


QR-code training Dinsdag 21 mei 13:30-15:30u

Hoe werkt een QR-code? Neem je telefoon of tablet mee naar de bibliotheek om te oefenen met QR-codes. Aanmelden is vereist.


Driedelige cursus fotobeheer Donderdag 16, 23 en 30 mei 13:30-15:30u

Hoe kan ik mijn foto's van de telefoon overzetten naar de laptop? We laten verschillende mogelijkheden zien om de foto's over te zetten en hoe je ze kunt bewaren. Aanmelden is vereist.


Inloopspreekuur e-reader Donderdag 23 mei en 13 juni 13:30-15:30u

Ga je binnenkort op vakantie en wil je graag e-boeken van de Bibliotheek op je e-reader zetten, maar kom je hier niet helemaal uit? Kom dan langs tijdens een van de inloopspreekuren. Onze medewerkers helpen je graag.

Bibliotheek Stadskanaal organiseert verschillende activiteiten tijdens de Kinderboekenweek 

 
Tijdens de Kinderboekenweek (4 t/m 15 oktober) komt Theater Pannenkoek naar de Bibliotheek Onstwedde op 4 oktober, deze voorstelling is voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Deze Kinderboekenweek vieren we ‘thuis’, in alle vormen, en met alle verschillen en gelijkenissen. Het thema is ‘Bij mij thuis’. Wat maakt een huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Kinderboeken laten kinderen kennismaken met de wereld om zich heen. 

----------------------------------------------------------------
Activiteiten
Om de Kinderboekenweek te vieren, organiseert de Bibliotheek leuke activiteiten voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Naast de voorstelling in Bibliotheek Onstwedde op 4 oktober en gaan we op woensdag 11 oktober een vogelhuisje versieren in de Bibliotheek Stadskanaal. Daarnaast is er in de Bibliotheken van Musselkanaal en Onstwedde doorlopend de mogelijkheid om je eigen stiftgedicht te maken.


Verder organiseert BiebLab in de Kinderboekenweek de eerste editie van het Minecraft Kampioenschap. Iedereen kan vanuit huis meebouwen en proberen een plek te veroveren in de provinciale finale op zaterdag 14 oktober. Op woensdag 4 oktober komt om 14:00u een video online van het Minecraft Kampioenschap en kan worden ontdekt wat de challenge is, deze video is te zien op het YouTube kanaal van BiebLab. Aansluitend organiseren we in de Bibliotheek Stadskanaal een Minecraft Meetup waarop je samen aan de opdracht kunt werken in het eLAB.


Griffels en Penselen
De Griffels en Penselen worden jaarlijks uitgereikt door de vakjury en vormen de belangrijkste prijzen voor het Nederlandse kinderboek. De Griffels worden toegekend aan de beste en mooist geschreven kinderboeken en de Penselen aan de mooist geïllustreerde kinderboeken. De Zilveren Griffels en Penselen zijn inmiddels bekend. De winnaars van de Gouden Griffel en Penseel worden op vrijdag 29 september bekendgemaakt.

Prentenboek van de Kinderboekenweek
Het prentenboek van de Kinderboekenweek is Mijn huis is jouw huis van Yvonne Jagtenberg. In het huis van Pats komen er steeds meer bewoners bij. En het huis wordt alsmaar groter gemaakt, tot er op een dag iemand op de stoep staat te schreeuwen dat het zo écht niet verder kan …

Meer inspiratie
Boekentips voor kinderen zijn te vinden op biblionetgroningen.nl/kinderboekenweek. Ook staan hier alle activiteiten die de Groningse bibliotheken organiseren tijdens de Kinderboekenweek. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. 

----------------

Boekenweek van jongeren van 15 ot en met 24 september

Van 15 tot e met 24 september is de boekenweek van jogeren . In Groningen lancerenwij deze week provinciaaal op zaterdag 16 september met het verhalenfestival i de bibliotheek Hoogezand. verder zijn er in d gemeente stdskanaal nog leuke anedere activiteiten, zo komt de Escapebus langs bij jongerencentrum en is er een workshop striptekenen. alle activiteiten zijn gratis en je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek.

Meer informatie Bibliotheek groningen

--------------------------------------------

VPRO Tegenlicht meet-up

Naar aanleiding van de uitzending ‘De prijs van AI’

Donderdag 29 juni 2023

19.00 – 21.30 uur

Bibliotheek Stadskanaal

Continentenlaan 2

9501 DG StadskanaalArtificiële Intelligentie (AI) oftewel Kunstmatige Intelligentie maakt al lang onderdeel uit van ons dagelijks leven en zal dat in de toekomst in nog veel grotere mate doen. Om in Nederland tot gewenste mensgerichte AI te komen, is het belangrijk dat ook inwoners hier invloed op hebben. Dat betekent dat zij over genoeg informatie moeten beschikken om de juiste keuzes te kunnen maken bij het gebruik van AI in hun dagelijks leven. Daarnaast moeten zij actief betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen, zodat ze al in een vroeg stadium kunnen aangeven wat zij wel en juist niet wenselijk vinden.

Op Donderdag 29 juni a.s. om 19:00 uur wordt in het kader van de AI- Parade van de bibliotheek Stadskanaal een ‘VPRO Tegenlicht meet-up gehouden’. Tijdens deze bijeenkomst zullen er fragmenten getoond en besproken worden uit de aflevering de ‘Prijs van AI’. Deze aflevering is uitgezonden op 8 juni jl. en is terug te kijken via www.vpro.nl/programmas/tegenlicht of op NPO Start.

In de aflevering wordt kritisch gekeken naar de ware achtergronden van AI en de gevolgen daarvan. In de meet up wordt ook ingegaan op de mogelijkheden en kansen van AI.

Kom langs en laat je horen over dit onderwerp. Ga het gesprek aan en wordt verrijkt met kennis!De meet up wordt georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek Stadskanaal en de AI HUB Noord Nederland. Ook zal een impact producer van VPRO Tegenlicht aanwezig zijn.Praktische info

In verband met een beperkt aantal plaatsen is inschrijven wenselijk via: www.ticketing.biblionetgroningen.nl/inschrijven/727681/AI-Parade:-VPRO-Tegenlicht-meet-up

---------------------------------------------

Groningse bibliotheken komen met AI-quizWoensdag 31 mei spelen de Groningse bibliotheken op hun jeugdplatform BiebLab een unieke quiz. Deze middag kunnen kinderen meedoen aan een quiz die is samengesteld door kunstmatige intelligentie (AI).

AI Parade in Stadskanaal
In juni komt de AI parade naar de provincie Groningen. De AI Parade is een spannende expositie over kunstmatige intelligentie en de impact die het heeft op onze samenleving. In de bibliotheek van Stadskanaal worden deze maand voor jong en oud talloze activiteiten georganiseerd die het publiek de gelegenheid biedt om kennis te maken met dit snel evoluerende domein.

BiebLab: A.I. QuizOok BiebLab, hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken, duikt in de wereld van AI Woensdagmiddag 31 mei staat BiebLab Live volledig in het teken van kunstmatige intelligentie. De maandelijkse Kahoot Quiz wordt deze maand samengesteld door het AI-programma ChatGPT en dr. Loepf zal de jeugd uitleg geven over deze technologie.

Ben je benieuwd welke vragen ChatGPT bedenkt voor de Kahoot Quiz? Speel mee vanaf de bank en maak kans op prijzen. Schakel woensdag 31 mei om 15.00 uur in bij BiebLab en speel mee via youtube.com/bieblab.

------------------------------------------------------------

 ‘Mijn gamende kind’: workshop in Bibliotheek Stadskanaal

Paraduze, FEMS, Koen Schobbers en Ronald. Met honderdduizenden volgers zijn deze YouTubers en Twitchers immens populair bij gamende jongeren. De Groningse bibliotheken laten deze influencers maandelijks aan het woord om zo jongeren en ouders mee te nemen in het ‘leven van een gamer’. Dinsdag 11 april is voormalig esporter Koen Schobbers te gast, auteur van het boek ‘Mijn gamende kind’.

Biblionet Groningen en Impacter helpen sinds 2021 jongeren om gameavonden te organiseren in de bibliotheek van Stadskanaal. In het maandelijkse Game Café komen jongeren tussen de 14 en 23 jaar samen om te gamen en ervaringen uit te wisselen. Enkele maanden geleden is daar De Gameshow bijgekomen, een maandelijkse livestream op het YouTube-kanaal van BiebLab.

Leven van een gamer
In maart is het project ‘Leven van een gamer’ van start gegaan. Maandelijks bezoekt een influencer Bibliotheek Stadskanaal en geeft er een workshop. In de workshops leren jongeren hoe ze zelf content kunnen creëren en hoe de vaardigheden die ze met gamen opdoen van pas komen in het dagelijkse leven. Tijdens het ‘Leven van een gamer’ leren jongeren hoe je gamen kan combineren met een gezond sociaal en maatschappelijk leven.

Dinsdag 11 april: Koen Schobbers

Dinsdag 11 april is Koen Schobbers te gast in Bibliotheek Stadskanaal. Schobbers was in 2017 de eerste Nederlandse professionele gamer met een topsportstatus. Tegenwoordig richt hij zich op zijn organisatie ‘Parents for play’, waarin hij ouders advies en informatie geeft om de relatie met hun gamende kind te herstellen, behouden of versterken. Zo verscheen in 2020 zijn boek ‘Mijn gamende kind’ met tips voor ouders om goed om te kunnen gaan met de favoriete hobby van hun kind.

In Bibliotheek Stadskanaal neemt Schobbers jongeren én ouders mee in de fascinerende wereld van gaming en esports. Waarom hebben games zo’n sterke aantrekkingskracht? Wat is ‘bewust gamen’? Hoe zorgen esporters ervoor dat ze op topniveau presteren?

Deelname aan deze workshop is gratis, maar meld je vooraf wel aan via de agenda op bieblab.nl

 

-------------------------------------------------------------

Gamen met de Groningse bibliotheken

Dinsdag 11 april kan er weer volop worden gegamed met de Bibliotheek. Zo schuift de bekende esporter Koen Schobbers aan in De Gameshow én kunnen jongeren in Bibliotheek Stadskanaal samen gamen in het GameCafé.

Elke tweede dinsdag van de maand organiseren de Groningse bibliotheken en Impacter Stadskanaal een gameavond voor en door jongeren. Online én in Bibliotheek Stadskanaal kan er deze avond volop gegamed worden.

Gameprogramma op YouTube
De Gameshow is een maandelijks gameprogramma op YouTube voor én door jongeren. Dinsdag 11 april kan je in de Gameshow kijken naar een nieuwe gamebattle, de grappigste gamebugs én bespreken we de nieuwste releases. En dat is niet alles… want dinsdag 11 april schuift Koen Schobbers aan. Schobbers was in 2017 de eerste Nederlandse professionele gamer met een topsportstatus. Kijk naar de Gameshow en schakel dinsdag 11 april om 18.00 uur in op youtube.com/bieblab.

Gamen in het GameCafé
Ben je 13 jaar en ouder én wil je samen gamen? Kom dinsdag 11 april van 19.00 – 21.30 uur naar het GameCafé in Bibliotheek Stadskanaal. Je mag je eigen gamelaptop meenemen, maar er staan ook verschillende consoles en laptops voor je klaar. Zo kan je onder andere gamen in virtual reality.

Deze avond kan je om 19.00 uur ook deelnemen aan de workshop van Koen Schobbers en alles te weten komen over de fascinerende wereld van gaming en esports. Kijk voor meer informatie en hoe je je kan aanmelden op bieblab.nl.


--------------------------------------------------------------

Creakids op 22 maart in bibliotheek Stadskanaal met kunstenares Marleen Dijkdrent

Stadskanaal - Woensdagmiddag 22 maart om 15.00u gaan we in bibliotheek Stadskanaal met echte blaadjes en bloemen een mixed-media schilderij maken onder leiding van kunstenares Marleen Dijkdrent. Deze creatieve workshop is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 

 


Het voorjaar komt er weer aan en alle planten en bloemen beginnen weer te groeien. Heb jij al een zaadje geplant? Hoe zou het eruit zou zien als de bloemen zo groot als bomen werden? Hoe klein zou je je voelen? Daar maken we een mooi kunstwerk van! Met echte blaadjes en bloemen maak je je eigen mixed-media schilderij. Na afloop ziet het er net zo mooi uit als het prachtige Briljante Bloemenboek van Yuval Zommer!

Marleen Dijkdrent is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en houdt ervan om de wereld kleur te geven. Ze woont in Drenthe en is daar o.a. bezig met het aanleggen van een voedselbos. In 2004 is zij begonnen als kunstenaar, vooral met het maken van muurschilderingen. Voor meer informatie over Marleen en haar werk: Kijk op www.marleenin-kleur.nl

Deze activiteit is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

-------------------------------------------

-

Voorjaarsstukjes maken met Groei & Bloei in Bibliotheek Stadskanaal

Stadskanaal - In de voorjaarsvakantie organiseert Groei & Bloei Stadskanaal samen met Bibliotheek Stadskanaal weer een inloopmiddag voor kinderen om bloemstukjes te maken. Op woensdagmiddag 1 maart kun je tussen 14.00u en 16.00u binnenlopen bij de bibliotheek en je groene vingers tevoorschijn toveren. 


Deze keer maken we een mooi fris voorjaarsstukje. Samen met een docent leer je hoe je je eigen bloemstuk kan maken. Naderhand mag je deze natuurlijk meenemen naar huis zodat je er nog lang van kunt genieten. Het voorjaarsstukje maken kost twee euro (2,-). Aanmelden is niet nodig. Contant betalen mag op de middag zelf.

--------------------------------------------------------


Bibliotheek laat influencers aan het woordParaduze, FEMS, Koen Schobbers en Ronald. Met honderdduizenden volgers zijn deze YouTubers en Twitchers immens populair bij gamende jongeren. De Groningse bibliotheken laten deze influencers vanaf maart maandelijks aan het woord om zo jongeren en ouders mee te nemen in het ‘leven van een gamer’.

Biblionet Groningen en Impacter helpen sinds 2021 jongeren om gameavonden te organiseren in de bibliotheek van Stadskanaal. In het maandelijkse Game Café komen jongeren tussen de 14 en 23 jaar samen om te gamen en ervaringen uit te wisselen. Enkele maanden geleden is daar De Gameshow bijgekomen, een maandelijkse livestream op het YouTube-kanaal van BiebLab.

Workshops voor jongeren én ouders
In maart start het project ‘Leven van een gamer’. Maandelijks bezoekt een influencer Bibliotheek Stadskanaal en geeft er een workshop. In de workshops leren jongeren hoe ze zelf content kunnen creëren en hoe de vaardigheden die ze met gamen opdoen van pas komen in het dagelijkse leven. Tijdens het ‘Leven van een gamer’ leren jongeren hoe je gamen kan combineren met een gezond sociaal en maatschappelijk leven.

Ook voor ouders zijn er bijeenkomsten. Zo geeft op dinsdag 11 april Koen Schobbers, voormalig e-sporter, een workshop over de online wereld. Met zijn organisatie ‘Parents voor play’ wil hij ouders advies en informatie geven om de relatie met hun gamende kind te herstellen, behouden of versterken.

Kijk in de agenda op bieblab.nl voor alle workshops van de influencers.

Dinsdag 14 maart: Paraduze
Dinsdag 14 maart komt content creator en YouTuber Paraduze langs. Met bijna 500.000 abonnees weet Paraduze hoe het is om een succesvol Youtube kanaal te maken en onderhouden.

Deze avond schuift hij om 18.00 uur aan bij de Gameshow, de maandelijkse uitzending van BiebLab en Impacter. De livestream is vanaf de bank te volgen via youtube.com/bieblab.

Aansluitend geeft Paraduze om 19.00 uur een workshop in Bibliotheek Stadskanaal. In deze workshop leert hij hoe je content maakt en gaat hij in gesprek met de aanwezige jongeren. Deelname aan deze workshop is gratis, maar meld je vooraf wel aan via de agenda op bieblab.nl.

-------------------------------------------------

 Gamen met de Groningse bibliothekenDinsdag 14 maart kan er weer volop worden gegamed met de Bibliotheek. Zo schuift de populaire YouTuber Paraduze aan in De Gameshow én kunnen jongeren in Bibliotheek Stadskanaal samen gamen in het GameCafé.

Elke tweede dinsdag van de maand organiseren de Groningse bibliotheken en Impacter Stadskanaal een gameavond voor en door jongeren. Online én in Bibliotheek Stadskanaal kan er deze avond volop gegamed worden.

Gameprogramma op YouTube
De Gameshow is een maandelijks gameprogramma op YouTube voor én door jongeren. Dinsdag 14 maart kan je in de Gameshow kijken naar een nieuwe gamebattle, de grappigste gamebugs én bespreken we de nieuwste releases. En dat is niet alles… want dinsdag 14 maart schuift de bekende gamer en YouTuber Paraduze aan! Paraduze vertelt in de uitzending over zijn favoriete games en samen spelen we het nieuwe seizoen van Fortnite.

Kijk naar de Gameshow en schakel dinsdag 14 maart om 18.00 uur in op youtube.com/bieblab.

Gamen in het GameCafé

Ben je 13 jaar en ouder én wil je samen gamen? Kom dinsdag 14 maart van 19.00 – 21.30 uur naar het GameCafé in Bibliotheek Stadskanaal. Je mag je eigen gamelaptop meenemen, maar er staan ook verschillende consoles en laptops voor je klaar. Zo kan je onder andere gamen in virtual reality. Deze avond kan je om 19.00 uur ook meedoen aan een workshop van YouTuber Paraduze. Kijk voor meer informatie en aanmelden op bieblab.nl.

----------------------------------------------------

 Luca wint eerste editie Kahoot KampioenschapDe 10-jarige Luca uit Veendam heeft 1 maart jl. de eerste editie van het Kahoot Kampioenschap gewonnen. Deze quizcompetitie voor kinderen werd georganiseerd door de Groningse bibliotheken.

Het Kahoot Kampioenschap is een initiatief van BiebLab, hét jeugdplatform van Biblionet Groningen. BiebLab organiseert online en in de bibliotheken programmering voor jeugd tussen de 9 en 16 jaar oud. Zo kunnen kinderen elke laatste woensdag van de maand via YouTube meedoen aan een Kahoot quiz. Maar wie is dé Kahoot Kamppioen van Groningen? Om daar achter te komen heeft BiebLab onlangs het Kahoot Kampioenschap uitgeroepen.

Kahoot Kampioenschap
In februari werden in 8 bibliotheken en op YouTube voorrondes gehouden van deze quizcompetitie. Kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud speelden tegen elkaar een kennisquiz. De lokale winnaars gingen door naar de provinciale finale in Bibliotheek Veendam. Daar werd op woensdag 1 maart gespeeld om de gouden beker. Na 15 vragen bleek Luca uit Veendam de winnaar te zijn van de eerste editie van het Kahoot Kampioenschap. Zo wist hij onder andere uit welk land de tulp oorspronkelijk komt én dat Nederlanders de langste mensen van de wereld zijn.

Woensdag 29 maart
In 2024 gaan de Groningse bibliotheken door met het kampioenschap en wordt er een nieuwe editie georganiseerd. Wil je nu al de leukste quizzen spelen? Doe dan woensdag 29 maart om 15.00 uur mee met de Kahoot quiz tijdens BiebLab Live