Mooistadskanaal.nl - Een site met veel informatie !

nieuws Bibliotheken

-----------------------------------
Burgemeester leest voor tijdens BoekStartdag 


Op zaterdag 11 juni organiseren de bibliotheken in de gemeente Stadskanaal de BoekStartdag voor peuters. Burgemeester Klaas Sloots opent deze dag in de bibliotheek van Stadskanaal met het voorlezen van het boek ‘Kom, we gaan een boek lezen!’ van Susanne Strasser. Dit boek is de hele maand gratis verkrijgbaar voor peuters van 2 en 3 jaar, bij de bibliotheken in Stadskanaal, Musselkanaal en Onstwedde. 
Ook zijn er op de woensdagen in juni activiteiten voor peuters in de drie bibliotheken. Op 15, 22 en 29 juni in Stadskanaal, van 10 – 16 uur. Op woensdagmiddag 15 juni van 14 – 16 uur zijn er activiteiten in de bibliotheek van Musselkanaal. Op woensdagmiddag 22 juni leest wethouder Goziena Borgers voor in de bibliotheek van Onstwedde om 14.15 uur, waarna er andere activiteiten zijn tot 16 uur. Voor het hele programma zie www.biblionetgroningen.nl/agenda
Gratis lid worden
De Boekstartdag is een landelijke activiteit van de bibliotheken. Doel is ouders met hun peuters van 2 en 3 jaar in contact te brengen met lezen en taal. Ook baby’s en peuters kunnen al lid worden van de bibliotheek en dat is gratis. De gemeente Stadskanaal vindt het belangrijk dat kinderen al jong met lezen en taal in aanraking komen. Zij ondersteunt de activiteiten van de Boekstartdag daarom door de boeken die uitgedeeld worden, gratis ter beschikking te stellen.
In samenwerking met 

-----------------------
2-daagse cursus Vakantie fotografie in de bibliotheek van Stadskanaal

Iedereen herkent het wel: je komt thuis van een onvergetelijke vakantie en wanneer je de foto's terugzet, is het niet zoals je het hebt gezien. Als je dit herkent, dan is deze cursus echt iets voor jou!

In deze 2-daagse cursus op 2 en 11 juni gaan we stap voor stap ervoor zorgen dat je tot een véél  beter resultaat komt zodat je vakantie-herinneringen weer tot leven komen. Tijdens deze cursus krijg je theorie en handige oplossingen die je direct kan toepassen. Het maakt iet uit hoe je reist en war je naar toe gaat. De cursus bestaat uit een theorieles op donderdag 2 juni van 19.30 tot 20.30 uur in de bibliotheek van Stadskanaal en een praktijkles op zaterdag 11 juni van 10.00 tot 12.00 uur in Bourtange. Deze cursus is voor hobby fotografen met een spiegelreflex- systeemcamera. Ook voor smartphone gebruikers is dit zeker een uitkomst.
De cursus  is laagdrempelig en wordt gegeven door vakfotograad André Dümmer uit Ter Apel. Wil je meedoen? Meld je dan aan via www.biblionetgroningen.n;/agenda/stadskanaal. Wil je meer in meer inhoudelijke informatie? stuur een mailtje naar a.dummer@ziggo.nl. Kosten voor deze cursus zijn €50,- per persoon.

----------------------
Lezing Landschapsbiografie van Westerwolde

Op dinsdag 31 mei geeft historicus Jochem Abbes een lezing over het boek ‘De Landschapsbiografie van Westerwolde’ in de Bibliotheek van Stadskanaal. In dit boek, van meer dan zeshonderd pagina’s, is alle kennis over het landschap en de geschiedenis van Westerwolde op een hele toegankelijke manier opgenomen. Historicus Jochem Abbes, tevens werkzaam bij de gemeente Westerwolde, is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van het boek. 
Hij geeft aan dat een duurzame samenleving niet mogelijk is zonder kennis van alles wat eigen is aan Westerwolde. Tijdens deze lezing gaat hij details verscherpen van de bijzondere landstreek Westerwolde en gaat hij dieper in op de thema’s van het boek. 
De lezing begint om 19.30 in de Bibliotheek van Stadskanaal. Kosten zijn 5 euro, inclusief koffie en thee.
---------------------------
Meet gratis uw bloeddruk tijdens de Mei Meet MaandTijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kunnen mensen onder begeleiding van een medewerker van de Hartstichting zelf hun bloeddruk komen meten in de Bibliotheken van Westerwolde en Stadskanaal. 
Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Van hen weet 40% niet dat zij een hoge bloeddruk hebben. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Meten is daarom belangrijk. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting in de maand mei openbare meetpunten in door het hele land. Tijdens de Mei Meet Maand kunnen mensen onder begeleiding hun bloeddruk meten in de Bibliotheken van Westerwolde en Stadskanaal. 
Kom naar de meetpunten in de Bibliotheken van Ter Apel en Vlagtwedde. Data: vanaf vrijdag 6 mei elke donderdag en vrijdag (uitgezonderd Hemelvaartsdag) in de bibliotheken van Ter Apel/Vlagtwedde/Musselkanaal/Onstwedde en Stadskanaal van 11.00 – 17.00 u. In Stadskanaal is het ook mogelijk op de zaterdagen in de maand mei.
Het meten is gratis en een afspraak maken is niet nodig.
----------------------------
Stadskanaal - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organisreren Impacter Stadskanaal(Welstad), Biliotheek Stadskanaal, scholengemeenschap Ubbo Emmius en de Gemeente Stadskanaal op 11 maart een Raadsafari. Leerlingen van het Ubbo Emmius College gaan op 'safari'langs drie verschillende locaties met als doel hen meer te interesseren voor politiek en maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens de Raadsafari gaan leerlingen van scholengemeenschap Ubbo Emmius op 'safari' langs drie verschillende locaties. In het gemeentehuis krijgen zij een rondleiding door de raadszaal waar zij uitleg krijgen van wethouder Marc Verschuren en Griffier Koen Willems.

In de bibliotheek leggen de leerlingen zelf geformuleerde stellingen voor aan lokale politici. Deze stellingen hebben zij bepaald in hun lessen maatschappijleer gegeven door docent Jesper Bergsma. Het debat in de bibliotheek wordt geleid door Martijn Folkers (verslaggever van RTV Noord) en zal ook live te volgen zijn via de facebookpagina van de Biliotheek . Bijna alle politieke partijen van de gemeente Stadskanaal doen hieraan mee. Tot slot zal er in jongerencentrum De Kwinne(Welstad) een stellingen quiz óver de streep' worden gespeeld. Jongeren kunnen aangeven of zij het eens of oneens zijn met bepaalde stellingen.

Er zullen ongeveer negentig/vwo leerlingen deelnemen aan de Raadsafari. Bij succes zal dit collectieve programma een jaarlijkse terugkerende activiteit in het curriculum van de Havo/Vwo 4 klassen van scholengemeenschap Ubbo Emmius worden.

Het debat in de bibliotheek is voor en door jongeren maar wel publiekelijk bij te wonen.
Let op: er is beperkt zitplek.


----------------
Belastingaangifte in de Bibliotheek


In de maand maart wordt er weer hulp geboden bij de belastingaangifte. 17, 23 en 24 maart  en kun je in de Bibliotheken van de gemeente Stadskanaal terecht voor je belastingaangifte. Want kun je wel wat hulp gebruiken bij je onlinebelastingaangifte, of vind je het fijn dat iemand met je meekijkt? Of een andere vraag? Meld je dan aan voor het spreekuur in de Bibliotheek. De medewerkers van Hemenborg helpen je graag op weg. 
Deze spreekuren zijn bedoeld voor jou wanneer je zelf geen professionele hulp kunt inhuren. Deelname is gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. De spreekuren zijn; Bibliotheek Stadskanaal op donderdag 17 maart 13:00 - 16:00 uur. Bibliotheek Onstwedde op woensdag 23 maart 13:00 - 16:00 uur. Bibliotheek Musselkanaal, donderdag 24 maart 13:00 - 16:00 uur. 
Aanmelden kan via de site van de bibliotheek www.biblionetgroningen.nl/agenda en selecteer daarna de Bibliotheek waar jij je naartoe wilt gaan. Hier vind je ook de gegevens die je mee moet nemen voor je aangifte. 
-------------------
Stadskanaal - Op dinsdagavond 15 februari werd in Bibliotheek Stadskanaal de Voorleeskampioen van de gemeente Stadskanaal gekozen. De driekoppige jury, bestaande uit : Goziena Brongers, Niesje Kuiper en Jasper Stuut, staken hun hoofden bij elkaar om uit de dertien ingezonden voorleesvideo's de beste voorlezer uit de gemeente Stadskanaal te kiezen.

Het viel nog niet mee om de beste voorlezer aan te wijzen en we kunnen dan ook spreken van een ware nek aan nek race.

Op donderdag 17 februari ontvingen alle scholen middels een You Tube video de uitslag.
De winnaar werd verrast door leesconsulent Ariena Pas in de klas.

Uiteindelijk werd Hugo Leeuwerke van CBS Anne de Vries gekozen als kampioen van de gemeente Stadskanaal. Hugo las met veel overtuiging en rust voor, was goed verstaanbaar en had daarnaast ook een spannend fragment gekozen uit het boek  'Juf Braaksel en de geniale ontsnapping' van Carry Slee.

Op de tweede plaats eindigde Nina de Jager  van RKBS Sint Antonius.

Op 22 maart zal Hugo in de halve finale verder strijden om Voorleeskampioen van 2022 te worden.


-----------------
Stadskanaal - De bibliotheek in Stadskanaal start 5 maart met een cursus smartphonefotografie. In drie dagdelen worden de cursisten door fotograaf André Dümmer begeleid naar het maken van de perfecte foto met de mobiele telefoon.

Veel mensen maken tegenwoordig alleen nog maar foto's met hun mobiel. De camera van de meeste toestellen is daar ook goed genoeg voor. In de cursus geeft Dümmer aan waar je zoal op moet letten bij het maken van het perfecte plaatje. Zo gaat het onder ander over licht, compositie en standpunt. De leerlingen krijgen ook een huiswerkopdracht die in de volgende les wordt besproken.

Aan het einde van de driedelige cursus worden de foto's geëxposeerd in de bibliotheek. De cursus vindt plaats op 5, 12 wn 26 maart en is elke keer van 10.00 uur tot 11.30 uur. Kijk voor meer informatie op de website van de bivliotheek.

Stadskanaal - De bibliotheek Stadskanaal start op zaterdag 5 maart met de cursus 'Fotograferen met je mobiel'  Een cursus voor mensen die graag meer willen weten over het maken van moie foto's met de smartphone.

Steeds meer mensen maken alleen nog foto's met hun smartphone/ Logisch,want die heb je altijd bij je en is gemakkelijk te gebruiken. Maar een smartphone is geen echte camera. Toch kunnen er schitterende foto's mee gemaakt worden als je weet waar je op moet letten. In de cursus Smartphone Fotografie legt fotograaf André Dümmer uit hoe je de allermooiste foto's maakt met de camera van je smarthone. De driedelige cursus vindt plaats in bibliotheek Stadskanaal op zaterdag 5,12 en 26 maart van 10.00 tot 11.30 uur.

In drie lessen ontdeken de deelnemers stap voor stap hoe gewone kiekjes omgevormd kunnen worden tot sprekende foto's. In de eerste staan composite,licht en standpunt centraal. Je krijgt een fotografie opdracht mee naar huis. In de tweede les wordt gestart met het evaleren van de huisopdracht om vervolgens op pad te gaan in de omgeving om te werken aan praktijervaring. Een van de foto's die je deze les maakt zal op speciaal materiaal voor je worden afgedrukt. De derde les is een eindbijeenkomst. De afdrukken worden geëxposeerd in de bibliotheeken we evaluren de resultaten. De kosten voor deze cursus bedragen 65 euro inclusief het cursusmateriaal en de afdruk.

Aanmelden kan via de website van de bibiotheek------------------
Stadskanaal - in aanloop naar de verkiezingen organiseert bibliotheek Stadskanaal op dinsdagavond 8 maart 19.30 uur een lezing rondom kiesrecht, het vrouwenkiesrecht welteverstaan. Historici Iris van den Brand en Sanne Meijer vertellen inspirerende verhalen over strijdbare Groninger vrouwen.
Rondom de strijd van het vrouwenkiesrecht hebben Groninger vrouwen ruim een eeuw geleden een grote rol gespeeld. De wet die bepaalde dat vrouwen mochten stemmen, is het resultaat van ruim een halve eeuw actievoeren. Iris van den Brand en Sanne Meijer vertellen dit inspirerende verhaal van Aletta Jacobs die ideeën opdoet bij feministische boerinnen in Stadskanaal. De lezing duurt ca. 40 minuten.

Historici Iris van den Brand en Sanne Meijer schrijven een boek over Groninger vrouwen, dat naar verwachting uitkomt in het najaar van 2022. Er zijn veel Groninger vrouwen die in het verleden bijzondere dingen hebben gepresteerd - bijvoorbeeld op het gebied van wetenschap, muziek, recht en literatuur. Toch zijn hun namen in de vergetelijkheid geraakt. Van den Brand en Meijer willen deze vrouwen nu in de spotlights zetten. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

------------------------
DigiVitaler met de Bibliotheek 


Contact met de huisarts of ziekenhuis verloopt steeds vaker digitaal via je smartphone, tablet of computer. Hartstikke handig want het kost minder tijd en moeite én je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens of van diegene waarvoor je zorgt. Maar wat als je hier vragen over hebt of je graag wilt weten hoe dit werkt? Denk bijvoorbeeld aan beeldbellen met de dokter, inloggen in een patiënten portaal of het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. De bibliotheek kan je hierbij helpen.
We gebruiken het lesprogramma DigiVitaler. Je gaat oefenen met bijvoorbeeld: hoe je informatie over gezondheid vindt op internet; hoe je online een vraag kunt stellen aan de dokter; hoe je inlogt in het patiënten portaal van de huisarts of ziekenhuis; hoe je kunt videobellen met de dokter; wat de beste apps zijn voor jouw gezondheid en nog veel meer.
Wanneer en waar?
Wil je meer informatie over deze cursus? Kom dan naar de informatie bijeenkomsten in de Bibliotheek. Op deze ochtend krijg je meer informatie over de inhoud van de cursus. De bijeenkomsten zijn in de Bibliotheek van Stadskanaal op vrijdag 18 februari van 10.00 tot 12.00  en in de Bibliotheek van Ter Apel op maandag 21 februari van 10.00 tot 12.00. 
Toegang is gratis; wel graag reserveren; dit kan via de agenda: www.biblionetgroningen.nl/agenda   Hierna selecteert je de Bibliotheek naar keuze. 
---------------
Open inloop in maakplaats Bibliotheek Stadskanaal


Bezoek het eLAB in Bibliotheek Stadskanaal: dé maakplaats voor jong en oud! Leer programmeren met robots, maak een ontwerp voor de 3D-printer of duik in virtuele werelden. In het eLAB kan je vanaf 9 februari iedere woensdagmiddag van 15:00 tot 17:00 uur ontdekken en experimenteren met de nieuwste technologieën. 
Vanaf woensdagmiddag 9 februari kan iedereen weer het eLAB in Bibliotheek Stadskanaal bezoeken en experimenteren met de leukste technologieën. Op woensdagmiddagen kunnen bezoekers van 15.00 – 17.00 uur meedoen aan de open inloop. 
Ontdek wat het eLAB in Bibliotheek Stadskanaal allemaal te bieden heeft. Zo kan je er ontwerpen voor de 3D-printer, de virtuele wereld binnenstappen met een VR-bril of je eigen stop-motion video maken. Daarnaast kan je in het eLAB ook creatief aan de slag. Ontwerp en bedruk je eigen T-shirt of mok. Kom langs en ontdek de wereld van technologie! “We zijn een tijdje gesloten geweest vanwege de coronamaatregelen maar gelukkig kunnen we nu weer open!” aldus Yorick van den Bos, beheerder van het eLab. 
eLAB in Groningse bibliotheken
In de bibliotheken van Biblionet Groningen krijgen inwoners van de provincie Groningen volop de ruimte zich te ontwikkelen. In het eLAB is dit zeker het geval: je beleeft en ervaart, je wordt geïnspireerd om te doen! En net zoals in een laboratorium geldt: met experimenteren kunnen er dingen mis gaan, dus fouten maken mag. 
Alle functies die een bibliotheek vervult komen in het eLAB samen: mediawijsheid, leesbevordering en informatievaardigheden, wat samen bijdraagt aan de creatieve, technische en ondernemende vaardigheden van jong en oud.
In de Groningse bibliotheken gelden de basisregels rondom corona: biblionetgroningen.nl/corona 

---------------------
Informatiemiddagen Slimme Zorg Domotica in de Bibliotheken


Wilt u meer weten over zorgtechnologie en hoe u deze kunt inzetten om langer zelfstandig te kunnen wonen? Kom dan naar de Domoticadagen in de Bibliotheken van Westerwolde en Stadskanaal. Deze dagen worden georganiseerd in samenwerking met zorggroep Meander. U krijgt vragen beantwoord als: waarvoor zou u zorgtechnologie zelf willen inzetten? Waarom is er zorgtechnologie? Naast het informeren over de verschillende mogelijkheden met Domotica komen uw specifieke zorgvragen ook aan bod.
Kom langs in de Bibliotheek:
Bibliotheek Ter Apel 
9 februari van 10.30 tot 12.00 uur
Bibliotheek Vlagtwedde
9 februari van 13.30 tot 15.00
Bibliotheek Stadskanaal        
14 februari van 14.00 tot 15.30
Bibliotheek Onstwedde        
15 februari van 14.00 tot 15.30
Bibliotheek Musselkanaal    
17 februari van 14.00 tot 15.30
Deze middagen worden georganiseerd in het kader van de landelijke Slimme Zorg Estafette, van 27 januari t/m 25 februari 2022 en is bedoeld om te informeren over innovatie, welzijn en preventie in de zorg. Iedere week is een regio aan bod.
Toegang is gratis; wel graag reserveren, dit kan via de agenda www.biblionetgroningen.nl/agenda  Hierna selecteert u de Bibliotheek naar keuze. 
----------------------Cursus Winterfotografie in 1 dag.  
Ben jij een beginnende of ervaren fotograaf met spiegelreflex camera of een systeem camera? Of wil je graag mooie foto's maken met je smartphone? En wil je in 1 dag leren en ervaren hoe je mooie foto’s kunt maken? Doe dan mee met de 1- daagse fotocursus  'winterfotografie', waar theorie en praktijk in één dag bij elkaar komen. Dit is op zaterdag 19 februari in de Bibliotheek van Ter Apel, start om 9.30 uur. 
In de bibliotheek van Ter Apel krijg je stap voor stap theoretische achtergronden voor het maken van mooie winterfoto’s. Daarna rijden we naar Onstwedde en vervolgen de les met het praktijk gedeelte in het mooie Westerwolde. Halverwege de wandeling (totaal 11 km.) gaan we lunchen met biologische soep op houtvuur met brood. Daarna vervolgen we het praktijk gedeelte terug richting Onstwedde.
De kosten voor deze dag is € 55,00 pp, dit is inclusief koffie en thee in de ochtend en de lunch. De cursus wordt gegeven door vakfotograaf André Dümmer. Deze fotografie winterwandeling is een samenwerking tussen AureliaTree, Noord Nederland te Voet en de Bibliotheek Ter Apel. .Aanmelding kan via: info@noordnederlandtevoet.nl.
----------------