Mooistadskanaal.nl De site met veel informatie

zaterdag 23 april 2016

Feestelijke Heropening molen Hazewind Gieten

Op Koningsdag 2016 wordt molen Hazewind in Gieten feestelijk heropend. Een lange periode van restauratie krijgt daarmee zijn bekroning. Voor jong en oud is er die dag van alles te doen in en om de molen.


Er zijn allerhande verbeteringen doorgevoerd: zo kreeg de molen een nieuw rietdek, werden er sanitaire voorzieningen aangebracht, zijn er nieuwe zeilen voorgelegd en kreeg het machinehuis nieuwe beglazing. De antieke stationaire motoren in het machinehuis zijn onder handen genomen door leden van de OTMV, de Oude Trekker en Motoren Vereniging. In de verschillende projecten werd veel tijd en energie gestoken door molenaars en vrijwilligers, de gemeente Aa en Hunze en meerdere sponsors, waaronder het Rabofonds.


De molen is op Koningsdag het middelpunt van verschillende activiteiten: zo worden op het molenterrein stationaire motoren gedemonstreerd, wordt er hout bewerkt en laat een smid zijn ambacht zien. Er is een springkussen en een poffertjeskraam. Natuurlijk zal er met de gereviseerde motoren in het machinehuis worden gemalen en zijn er rondleidingen door de gerestaureerde molen.

Sinds 2012 worden in Hazewind boeken ingebracht en verkocht voor o.a. Stichting Mont Ventoux (Groot verzet tegen kanker). De opbrengst van afgelopen jaar wordt deze keer door het bestuur van de stichting persoonlijk in ontvangst genomen.
Kunstschilder Ubel Linstra heeft twee van zijn werken, met molens als onderwerp, geschonken. Beide schilderijen zullen onder leiding van notaris Delicaat geveild worden. De opbrengst gaat naar het Parkinson Café Stadskanaal en de molen.

Het molenterrein is vanaf half twaalf open voor publiek; het is met de auto bereikbaar via de Naweg en lopend ook vanaf de Brink. Om twaalf uur wordt de aankomst van een hondertal motoren verwacht: het jaarlijkse Veendamse evenement Toeterrit gebruikt de lunch bij de molen. Om één uur verricht burgemeester Erik van Oosterhout de openingshandeling.

Het complete programma staat op www.aaenhunzemolens.nl
Bron: Molenaar Nica van den Broek