Mooistadskanaal.nl De site met veel informatie

zaterdag 12 januari 2019

Het MOW presenteert historische mode uit de eigen collectie in de expositie ‘Stralend Zwart’.

Bellingwolde - De collectie van het MOW omvat veel historische textiel, van merklappen tot borstrokken. Een bijzonder onderdeel hiervan is zwarte dameskleding. Behalve de betekenis van rouw, had zwart ook de associatie met deftigheid en weelde. Als modekleur straalde zwart rond 1900 in prachtige stoffen en uitbundige versieringen.

Wat is er te doen

Tot de 19e eeuw was het zwart verven van stof een duur en bewerkelijk proces. Zwarte kleding was daardoor voorbehouden aan de hele rijken. Na 1900 werd zwart toegankelijker als modekleur maar ze bleef met een sfeer van ‘deftigheid’ omgeven. Overigens was het volgen van de mode in de tweede helft van de 20e eeuw sowieso voorbehouden aan de bovenklasse van de samenleving.  

 Hetzelfde gold voor het gebruik van zwart voor rouwkleding. Een gewoonte die vanaf de 18e eeuw vanuit de adel overwaaide naar de gegoede burgerij, waaronder ook rijke herenboeren. In de 19e eeuw waren de regels rondom rouwen complex. Voor de diverse rouwfases dienden vrouwen verschillende rouwkleding te dragen, wat een behoorlijke investering betekende. De zwarte jurk was zo in meerdere opzichten een rijk bezit.

 In de expositie zie je meerdere voorbeelden van zwarte kleding en accessoires die gedragen werden door rijke boerendames uit de regio.

Meer info

Looptijd: 9 januari t/m 31 maart 2019
MOW I Museum De oude Wolden, Hoofdweg 161 Bellingwolde
www.museumdeoudewolden.nl