Gemeente Stadskanaal is Goud - en viert in 2019 vijftigjarig bestaan !

donderdag 9 augustus 2018

Oogstfeest in Onstwedde

Oogstfeest Onstwedde met vele oude ambachten, oogstmarkt, oldtimershow en boeren boeldag!

Wat is er te doen
Wat is er te doen
Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediĆ«nten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 25 augustus  plaatsvindt

Het 39e  Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door Notaris Mr. Frits Bergman uit Stadskanaal, samen met de voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks duizenden bezoekers.


Dorsmachines
Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Dankzij het demonstreren van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro. Van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. Tevens worden er heerlijke spekdikken gebakken.

Handambachten
Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n met ondersteuning van een collega-oude-ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’ en stokbroodjes bakken voor kinderen. Ook vinden er dit jaar weer demonstraties grasmaaien met een zeis plaats door vrijwilligers uit Groningen.

Nieuw is dit jaar het schapen drijven. Met enkele Border Collies geeft Mike van der Most, eigenaar van ´De Scheperij´ uit Leek, demonstraties schapen drijven.

Boeren Boeldag
Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 12.30 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.15 uur.

Muziek en hondendressuur
Tijdens het Oogstfeest zijn er muzikale optredens van het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda en is er de gehele dag een draaiorgel. HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker.

Gratis kinderactiviteiten
Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, springrekkers, rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een springkussen, een draaimolen en kindervermaak door Jos Tipker Entertainment. Ook mogen kinderen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur.

Oldtimers
Een oldtimershow met auto’s ouder dan veertig jaar en tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens van minstens dertig jaar oud.

Evenemententerrein
Alle activiteiten vinden deze dag plaats op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.

Gratis parkeren
Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

De entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt 4 euro. Voor kinderen tot en met twaalf jaar is de entree gratis.