Op deze site vindt u de UitAgenda en veel meer informatie

nieuws Bibliotheken


------------------------------
Seniorenmiddag in Bibliotheek Stadskanaal: 3D-printen
Donderdag 30 januari kunnen senioren in Bibliotheek Stadskanaal kennismaken met de 3D-printer.

Bruggen, huizen, protheses... 3D-printers kunnen steeds meer. Maar hoe werken deze printers? En hoe maak je een ontwerp? De middag start om 14.00 uur met een korte lezing, waarna je zelf aan de slag gaat. Via programma's als Doodle3D en TinkerCad gaan we een eenvoudig ontwerp maken, die we op een later moment uitprinten! Ben je nieuwsgierig naar nieuwe technologieën? Kom dan naar deze gratis middag (14.00 – 16.00 uur) in Bibliotheek Stadskanaal.  
----------------
Voorleesfestival in Cultuurcentrum vanBeresteyn
Kom zaterdag 1 februari naar het Voorleesfestival van Cultuurcentrum vanBeresteyn. Deze middag kun je genieten van een theatervoorstelling en meedoen aan de leukste spellen. Het Voorleesfestival is geschikt voor kinderen van 2 jaar en ouder en een kaartje is inclusief een theatervoorstelling om 13.30 uur óf om 15.30 uur.

Soms stamp je hard op de trap
Gooi je de puzzel in het rond
Of is alles een stom idee

Soms schop je hard tegen de bal
Geef je je zusje een duw
Of roep je heel hard NEE!

Mopperen is NAAR
Maar weet je?
NIET mopperen…
Dat is pas RAAR!

Theatervoorstelling De Mega Mopperaar
In een intieme voorstelling over mopperen, zien we een eend: Moppereend. Moppereend moppert niet altijd, maar vandaag wel. En weet je? Dat is helemaal oké. Want achter de wolken schuilt altijd de regenboog! Met veel plezier neemt De Toren van Geluid de kinderen mee in dit kleine, muzikale avontuur. Om te laten zien dat de zon niet altijd schijnt en een (mopper)buitje soms gewoon nodig is!
De voorstelling is gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar: ‘Moppereend’ van Joyce Dunbar en Petr Horáček, en wordt gespeeld om 13.30 uur en 15.30 uur.

Spelen in de foyer
Voorafgaand en na afloop van de voorstelling kunnen de kinderen vrij spelen in de foyer. De Bibliotheek, het Veenkoloniaal Museum en de Muziek-, Dans- en Theaterschool hebben voor de kleintjes de leukste activiteiten klaarstaan. Kom je spelen en ontdekken?

Kaartverkoop
Het Voorleesfestival op zaterdag 1 februari begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Kaarten, € 5 per persoon zijn verkrijgbaar via www.vanberesteyn.nl/voorleesfestival.


Het Voorleesfestival vindt plaats in het kader van de Nationale Voorleesdagen 2020. 
----------------------------------
 Voorlezen in Bibliotheek Stadskanaal
Woensdag 15 januari kunnen kinderen weer genieten van een heerlijk voorleesverhaal. In Bibliotheek Stadskanaal vindt van 10.00 uur tot 11.00 uur het maandelijkse BoekStart Dreumesuurtje plaats. Deze maand kunnen kinderen met hun (groot)ouders genieten van het Prentenboek van het Jaar: Moppereend.
Kom naar het dreumesuurtje in de bibliotheek. We lezen voor en doen leuke spelletjes en activiteiten. Deze maand wordt er voorgelezen uit het prentenboek Moppereend.
In dit leuke prentenboek speelt Moppereend de hoofdrol. Ze gaat van mopperig, naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan 
--------------------------------------
Bibliotheek Veendam doet de lichten uit
Als het buiten donker is, maken we het in huis vaak gezellig met kaarsjes en lampjes. Deze winter gaan we in de Bibliotheek spelen met licht. Bibliotheek Veendam organiseert in februari vier activiteiten waar licht en donker een rol spelen. Tijdens Voorlezen in het donker, de Escaperoom, Lasergamen in de bibliotheek en de workshop Tekenen met licht gaan de lampen uit!

Voorlezen in het donker (2 jaar en ouder)
Sssttt… het is bijna tijd om naar bed te gaan. Kijk, de bibliotheek gaat dicht. Alle lampen gaan uit. Aaaaah, maar we willen nog één verhaaltje voor het slapen gaan. Oké, nog één verhaaltje dan!

Vrijdagavond 7 februari wordt de donkere bibliotheek verlicht met allemaal kleine lampjes. Kom je ook naar het voorleesverhaal luisteren? Trek je pyjama alvast aan en neem je knuffels gezellig mee! Het voorlezen begint om 18.30 uur en duurt tot 19.00 uur. Deelname is gratis.

Escaperoom (7 jaar en ouder)
Kunnen jullie samen de code kraken? Jeroen en Arnoud hebben vrijdagavond 7 februari een escaperoom gebouwd, vol met puzzels en opdrachten. Kunnen jullie ontsnappen uit de donkere ruimte?
Wil je meedoen? Meld je dan snel aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De Escaperoom begint om 18.30 uur en duurt tot 19.00 uur. Deelname is gratis.

Lasergamen in de bibliotheek (10 jaar en ouder)
Woensdagavond 19 februari organiseren we een lasergame avond! Ben jij 10 jaar of ouder en lijkt het je leuk om tussen de boekenkasten te lasergamen? Meld je dan snel aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Het lasergamen begint om 20.00 uur en duurt tot 21.15 uur. De kosten zijn € 5,- per persoon.

Workshop Tekenen met licht (volwassenen)
"Fotograferen" is Grieks voor "schrijven met licht". Waar je mee kan schrijven, kan je ook mee tekenen! Dat is wat we in deze workshop op vrijdag 28 februari gaan doen. Kunstenares Ida Buijs laat zien hoe je de meest kleurrijke creaties kan maken. Elke deelnemer krijgt zijn/haar mooiste foto mee naar huis.

De workshop Tekenen met Licht begint vrijdag 28 februari om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Wil je meedoen? Meld je dan aan via veendam@biblionetgroningen.nl. De kosten voor deze workshop zijn € 5,- per persoon.  
----------------------------------
Voorlezen in Bibliotheek Stadskanaal
Woensdag 15 januari kunnen kinderen weer genieten van een heerlijk voorleesverhaal. In Bibliotheek Stadskanaal vindt van 10.00 uur tot 11.00 uur het maandelijkse BoekStart Dreumesuurtje plaats. Deze maand kunnen kinderen met hun (groot)ouders genieten van het Prentenboek van het Jaar: Moppereend.
Kom naar het dreumesuurtje in de bibliotheek. We lezen voor en doen leuke spelletjes en activiteiten. Deze maand wordt er voorgelezen uit het prentenboek Moppereend.

In dit leuke prentenboek speelt Moppereend de hoofdrol. Ze gaat van mopperig, naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan!
---------------------------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal: poppenkast
Woensdag 15 januari kunnen kinderen van 14.00 uur tot 16.30 uur in Bibliotheek Stadskanaal hun eigen poppenkastvoorstelling spelen.
Tijdens de kindermiddag gaan we onze eigen voorstelling maken. Bouw en schrijf je eigen verhaal voor de poppenkast. Met verschillende handpoppen mag je je verhaal vervolgens spelen voor een live-publiek.


De kindermiddag is gratis en kent een vrije inloop
----------------------------
Kindermiddag Bibliotheek Stadskanaal: Bee-Bot
Woensdag 22 januari kun je in Bibliotheek Stadskanaal, tijdens de wekelijkse kindermiddag, leren programmeren met de Bee-Bot.
De Bee-Bot is een schattige robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de robot bedienen met de knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet de Bee-Bot van tevoren de juiste commando’s krijgen. Bijvoorbeeld twee stappen vooruit, een keer naar rechtsdraaien en dan weer een stap vooruit. De robot onthoudt tot veertig stappen en kan zo uiteenlopende opdrachten uitvoeren. De Bee-Bot helpt kinderen met de basisbeginselen van programmeren en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. 
-----------------------
CoderDojo: programmeren met de micro:bit

Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud? Kom dan vrijdag 3 januari van 16.00-18.00 uur naar CoderDojo in Bibliotheek Veendam. Deze middag gaan we programmeren met micro:bit.
Dacht je dat Bibliotheek Veendam alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Kom elke eerste vrijdag van de maand langs in onze dojo en word een Ninja: leer programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en nog veel meer. Je hebt geen programmeerkennis nodig om mee te kunnen doen en de deelname is gratis.

Vrijdag 3 januari gaan we aan de slag met micro:bit. De micro:bit is een kleine, krachtige computer waarmee je eenvoudig kan leren programmeren en elektronicaprojecten kan maken.
----------------------------
Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal
Bibliotheek Stadskanaal organiseert op donderdag 19 december van 10.00 uur tot 12.00 uur weer Walk & Talk – dé koffiepauze voor werkzoekenden.
Iedereen die op zoek is naar (ander) werk is welkom bij Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal. Walk & Talk is een netwerkbijeenkomst waar werkzoekenden elkaar ontmoeten, hun ervaringen delen en waar men praktische tips krijgt die helpen in de zoektocht naar een geschikte baan.
Deelname aan Walk & Talk is, net als de koffie en thee, gratis. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Neem gerust iemand mee die ook op zoek is naar werk.

Walk & Talk
Met Walk & Talk biedt de bibliotheek werkzoekenden op een toegankelijke manier de kans zich te laten informeren, te netwerken, en kennis en ervaringen uit te wisselen. Werk zoeken kan veel tijd en energie kosten. En de mogelijkheden om werk te vinden zijn nogal veranderd de afgelopen jaren. Walk & Talk is voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk en daar wel wat inspiratie en positieve energie bij kan gebruiken. Tijdens de Walk & Talk bijeenkomsten worden veelvoorkomende onderwerpen rondom werk zoeken besproken.
---------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Veendam: speel- en ruilmiddag
Het is bijna kerstvakantie… tijd om lekker te spelen! Woensdag 18 december kunnen kinderen van 14.00 uur tot 16.30 uur in Bibliotheek Veendam de leukste spelletjes spelen én mag je je eigen speelgoed ruilen.
Scrabble, Klask, Mens-erger-je-niet… in de kerstvakantie heb je lekker veel tijd om spelletjes te spelen. Bibliotheek Veendam helpt je alvast op weg tijdens de speel- en ruilmiddag op woensdag 18 december.
Deze middag spelen we samen de leukste spelletjes én mag je je eigen speelgoed ruilen. Heb je thuis speelgoed liggen waar je niet meer mee speelt? Neem het mee en kijk of je het kunt ruilen voor iets anders.

Leen speelgoed en spellen
Wil je thuis spelen met het nieuwste speelgoed? In Bibliotheek Veendam kun je ook speelgoed en spellen lenen. Van constructiespeelgoed tot robots en van puzzels tot gezelschapsspellen. In onze speelotheek vind je altijd iets leuks én het is helemaal gratis!


De speelotheek is ideaal voor mensen die speelgoed willen afwisselen, die eerst speelgoed willen uitproberen of voor mensen die kinderen op bezoek krijgen. In de speelotheek vind je speelgoed voor kinderen tot 12 jaar en spellen voor alle leeftijden.  
------------------------------
Kerstbakjes maken in Bibliotheek Stadskanaal
Woensdag 18 december kunnen kinderen, van 14.00 uur tot 16.30 uur, in Bibliotheek Stadskanaal kerstbakjes maken.
Het is bijna Kerst, dus kom gezellig naar de bibliotheek. Woensdag 18 december is Groei & Bloei Stadskanaal aanwezig met de leukste knutselmaterialen. Je mag deze middag een eigen kerstbakje maken.

De knutselmiddag kent een vrije inloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Deelname bedraagt € 2,- per persoon. 
----------------------
Bibliotheek start Minecraft Club voor kinderen

Ben je dol op Minecraft? Vind je het leuk om met anderen samen te werken? Word lid van de Minecraft Club in de Bibliotheek. In januari starten de bibliotheken in Stadskanaal en Veendam een nieuwe club voor kinderen van 8 tot 14 jaar!

De hoed en de rand, pixelig en vierkant. Dat is de Minecraft Club van de Bibliotheek. Zes maanden lang ga je met een challenge aan de slag. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten ontmoet je andere kinderen en werken jullie samen aan één groot project. Dit project wordt in juli gepresenteerd tijdens een expositie in de bibliotheek.

Minecraft club
De Minecraft Club vindt plaats van januari tot en met juni 2020. De deelnemers komen elke 2e zaterdag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur samen. Je kunt lid worden van de club in Bibliotheek Stadskanaal of in Bibliotheek Veendam. Het lidmaatschap bedraagt € 30,- per persoon en is inclusief 6 bijeenkomsten, een T-shirt, sleutelhanger en clubpas.

De data voor de 6 bijeenkomsten zijn:
  • zaterdag 11 januari, 14.00 – 16.00 uur
  • zaterdag 8 februari, 14.00 – 16.00 uur
  • zaterdag 14 maart, 14.00 – 16.00 uur
  • zaterdag 11 april, 14.00 – 16.00 uur
  • zaterdag 9 mei, 14.00 – 16.00 uur
  • zaterdag 13 juni, 14.00 – 16.00 uur

Aanmelden
Wil je lid worden van de Minecraft Club? Meld je dan aan via stadskanaal@biblionetgroningen.nl óf veendam@biblionetgroningen.nl. Er is per locatie plek voor maximaal 12 deelnemers.  

-----------------------------------------------------

Bibliotheek Stadskanaal kijkt terug op succesvolle Broescursus Gronings

Vijftien deelnemers volgden de afgelopen weken in Bibliotheek Stadskanaal een Broescursus Gronings. In januari krijgt deze succesvolle cursus een vervolg: een beginnerscursus Gronings 

De groep van vijftien cursisten was een gemengd gezelschap van Groningers die hier al hun hele leven wonen en mensen die van elders uit het land nieuw zijn in de provincie. Voor iedereen was de cursus zeer leerzaam.

De eerste en laatste van de reeks van vier avonden stonden geheel in het teken van de Groninger Taal. Nadat er beide avond begonnen werd met het meezingen van het “Grönnens Laid”, werd er ingegaan op de spellings- en taalregels. De tussenliggende avonden gingen over de historie van de Groninger taal & cultuur en de andere avond over de Kanaalstreek zelf, waarin o.a. de historie over de streek werd verteld door Bert Roossien.

Vervolg Beginnerscursus Gronings

Eind januari start er een vervolg op deze reeks om dieper in te gaan op de taal. De reeks zal bestaan uit tien woensdagavonden. De cursus is toegankelijk voor iedereen, ook als je nog niet bekend bent met de taal. De cursus zal in zijn geheel in het teken staan van het kunnen verstaan, schrijven, lezen en spreken van de Groninger taal. 

Verdere info en aanmelden voor de cursus kan via de cursuscoördinator Wil Werkman: cursusgronings@gmail.com

--------------------------------