de site met veel info en een uitgebreider UitAgenda.

nieuws Bibliotheken

Biblionet Groningen en Dollard College gaan samenwerken
Het is voor docenten in het voortgezet onderwijs geen makkelijke opgave om leerlingen aan het lezen te krijgen – en te houden. Daarom gaan het Dollard College in Oude Pekela en Biblionet Groningen een intensieve samenwerking aan. 
Woensdag 10 oktober ondertekenden Biblionet Groningen en het Dollard College een driejarige overeenkomst. De komende jaren gaat de bibliotheek het Dollard College ondersteunen op het gebied van leesbevordering. Zo doen leerlingen uit klas en 1 en 2 jaarlijks mee aan leesbevorderingsprogramma’s als Nederland Leest Junior en Read2Me, de Voorleeswedstrijd voor brugklassers. Daarnaast komen er nieuwe boeken in de schoolbibliotheek en bezoeken alle klassen de bibliotheek in Oude Pekela.
Met deze meerjarige samenwerking willen het Dollard College en Biblionet Groningen het leesplezier en de leesmotivatie bij de leerlingen vergroten.

------------------------------------------------------------------

Cursus Digisterker in Bibliotheek Stadskanaal
Contact met de overheid gaat steeds vaker via internet. Denk aan het aanvragen van een uitkering of het verlengen van je rijbewijs. Best lastig als je nog niet zo handig bent met internet. Daarom start Bibliotheek Stadskanaal in november weer met de cursus Digisterker.
Met de cursus Digisterker leer je zelfstandig gebruik te maken van de elektronische service van de gemeente, het UWV en de Belastingdienst. De cursus bestaat uit vier lessen van 2 uur. Vrijdag 2 november gaat een nieuwe cursus van start in Bibliotheek Stadskanaal.
Oefenen met aanvragen en regelen
In de cursus ga je zelf aan de slag met oefeningen. Je leert bijvoorbeeld hoe je inlogt met je DigiD, hoe je een uitkering aanvraagt, hoe je je rijbewijs verlengt en hoe de ‘MijnOverheid-omgeving’ werkt. Bij de cursus hoort een werkboek. Het werkboek is afgestemd op de situatie per gemeente.
Praktische informatie cursus Digisterker
Data                      Vrijdag 2, 9, 16 en 23 november
Tijd                        10.00 – 12.00 uur
Locatie                 Bibliotheek Stadskanaal, Continentenlaan 2
Aanmelden       www.biblionetgroningen.nl/digisterker.  
-----------------------------------------------

Handwerkcafé in Bibliotheek Stadskanaal
In Bibliotheek Stadskanaal is het wekelijkse handwerkcafé weer van start gegaan. Iedere donderdagmorgen kunnen belangstellenden tussen 10.00 uur en 12.00 uur in het café terecht.
In het Handwerkcafé komen jong en oud samen om te handwerken. Tijdens het café kun je vragen stellen, patronen uitwisselen of gewoon gezellig kletsen.
Wil je graag leren breien of haken? Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig die beginners of mensen met weinig ervaring kunnen helpen.
------------------------------------------

Bibliotheek Veendam zoekt begeleiders voor Klik & Tik
Vind je het leuk om mensen computervaardig te maken? Dan heeft Bibliotheek Veendam je nodig.
In 2017 is Bibliotheek Veendam begonnen met het geven van de computercursus Klik & Tik. Met deze online cursus leren deelnemers de basisvaardigheden van computergebruik, internet en digitale toepassingen waaronder sociale media. Bibliotheek Veendam is op zoek naar mensen die het leuk vinden om deze cursus te begeleiden.
Begeleider Klik & TikAls begeleider Klik & Tik help je mensen bij het aanleren van computervaardigheden. Van het aanzetten van de computer tot het typen van tekst. En van het downloaden, opslaan en verzenden van bestanden tot het vinden van de weg op internet. Je leert hen bijvoorbeeld een profiel aan te maken op social media. Dit doe je wekelijks in de bibliotheek samen met collega’s. Ter voorbereiding doorloop je zelf de cursus Klik & Tik.
Wil je je aanmelden als begeleider of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Gert Sanders, coördinator vrijwillige medewerkers, via g.sanders@biblionetgroningen.nl.
Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk in de bibliotheek op biblionetgroningen.nl/vrijwilligerswerk.
--------------------------------------------------

Nederland Leest van start in Bibliotheken Stadskanaal en Veendam
Donderdag 1 november begint de landelijke campagne Nederland Leest. Bibliotheken in het hele land besteden de maand november aandacht aan het thema ‘voeding’. Ook de bibliotheken in de gemeente Stadskanaal en Veendam pakken uit met smakelijke activiteiten. Bovendien ligt er voor zowel leden als niet-leden een cadeauboek klaar met sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter.
In november zijn er smakelijke, leerzame en gezellige (gratis) activiteiten te beleven in de bibliotheek.
Voorlezen
Kom luisteren en meespelen in het voorleesverhaal ‘Een ober van niks’: een smakelijk verhaal over een klunzige ober.
·         Bibliotheek Veendam, woensdag 7 november van 14.30 tot 16.30 uur
Filmmiddag
De rat Remy droomt ervan om een grote Franse topkok te worden. Dit ondanks het feit dat zijn familie het niet ziet zitten en men in de kookwereld niet echt verzot is op ratten... Een overheerlijke animatiefilm!
·         Bibliotheek Stadskanaal, woensdag 7 november van 15.00 tot 16.30 uur
·         Bibliotheek Veendam, woensdag 14 november van 15.00 tot 16.30 uur
Gekke proefjes en recepten
Heb je zin om eens iets geks te maken? Of wil je wel eens een proefje doen met eten? Kom dan zelf of met je (klein)kind naar de bibliotheek en ga aan de slag met gekke recepten.
·         Bibliotheek Stadskanaal, vrijdag 9 november van 15.00 tot 17.00 uur
·         Bibliotheek Veendam, woensdag 21 november van 14.00 tot 16.30 uur
Blender Bikes
Maak je eigen smoothie op de speciale Blender Bikes. Race tegen elkaar en meng zo de ingrediënten voor een overheerlijk drankje.
·         Bibliotheek Stadskanaal, woensdag 21 november van 15.00 tot 17.00 uur
·         Bibliotheek Veendam, woensdag 28 november van 14.00 tot 16.00 uur

Lezing Michiel Postma
Michiel Postma is groot wielerliefhebber en schreef diverse kookboeken.  In deze gratis lezing komen zijn culinaire wielerverhalen aan de orde. Verhalen over coureurs die gelijkenis vertonen met een asperge of eten in volle vaart.

--------------------------------------------