Gemeente Stadskanaal is Goud - en viert in 2019 vijftigjarig bestaan !

nieuws Bibliotheken

Workshop LinkedIn in Bibliotheek Stadskanaal

Woensdag 22 mei wordt in Bibliotheek Stadskanaal van 19.00 – 21.00 uur een workshop LinkedIn gegeven.
LinkedIn is het belangrijkste netwerkplatform in Nederland. Het is voor veel mensen hét digitale visitekaartje. Maar hoe werkt het? En wat zijn de do en dont’s? 
Menno de Vries geeft woensdag 22 mei een workshop over LinkedIn. Ga aan de slag om een profiel aan het maken of om je bestaande profiel aan te passen. Verder wordt er ingegaan op de do's en dont's van LinkedIn en hoe je het platform kunt gebruiken voor het zoeken naar een baan.
De workshop LinkedIn kent een gratis deelname en duurt van 19.00 tot 21.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal. Aanmelden kan via stadskanaal@biblionetgroningen.nl.  
 

---------------------------

Groningse en Drentse leerlingen lezen 39.235 boeken

Op 17 mei is het leesproject Scoor een Boek! feestelijk afgesloten. Met Scoor een Boek! dagen Biblionet Groningen, Biblionet Drenthe, het Groninger Forum en FC Groningen in de Maatschappij basisschoolleerlingen uit om zoveel mogelijk boeken te lezen. Dit jaar lazen de leerlingen samen maar liefst 39.235 boeken. Een record!
 


Scoor een Boek!
Leesvaardigheid, leesbevordering en leesplezier: met het Scoor een Boek! leesproject schieten de bibliotheken in Groningen en Drenthe op die drie doelen. Tijdens het project, dat in februari wordt afgetrapt, worden basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 door een voetballer uit de eredivisie uitgedaagd om zo veel mogelijk boeken te lezen. Dit jaar moedigde FC Groningen-speler Michael Breij via videoboodschappen de maar liefst zesduizend deelnemende leerlingen aan.

Eindscore
Scoor een Boek! werd zowel regionaal als provinciaal afgesloten. De provinciale afsluiting op vrijdag 17 mei was een gezellige ochtend vol sportieve activiteiten. Nog buiten adem van het sporten onthulde een groep leerlingen samen met Hans van Tamelen (FC Groningen in de Maatschappij), wethouder Hielke Westra (gemeente Westerkwartier), wethouder Alex Wekema (gemeente Noordenveld), Annelies Bakelaar (Biblionet Drenthe) en Rachel van den Hoogen (Biblionet Groningen) de eindscore. ’39.235 gelezen boeken is een topprestatie,’ stelt Jolanda Robben van Biblionet Groningen, die het project in 2012 in het leven riep.

Scoor thuis!
Dankzij de Scoor een Boek! Thuiseditie kunnen leerlingen samen met hun ouders en broers/zussen sinds dit jaar ook thuis scoren. Via www.scoorthuis.nl moeten de gezinsleden minstens drie van de vijf wekelijkse opdrachten uitvoeren om gouden ballen te verdienen. Boekenfitness, live verslag doen van een alledaagse activiteit of zoveel mogelijk woorden verzinnen met dezelfde beginletter: er zijn een heleboel creatieve, sportieve opdrachten. Met een eindscore van vijf gouden ballen wint het gezin een zelfbedachte prijs, zoals samen ijsjes eten of kamperen in de woonkamer.

Samenwerking
Scoor een Boek! is een initiatief van Biblionet Groningen, maar wordt inmiddels in heel Nederland opgepakt. Voetballers van twaalf verschillende Nederlandse voetbalclubs moedigen jaarlijks de in totaal ongeveer 14.000 deelnemende leerlingen aan. Sinds december 2018 doet ook Biblionet Drenthe mee aan het leesproject en is er een samenwerking gestart tussen beide provincies.


-----------------------------

Voorleesuurtje in Bibliotheek Veendam
Bibliotheek Veendam organiseert een voorleesuurtje voor peuters. Woensdag 29 mei kunnen de jonge kinderen en hun (groot)ouders weer genieten van een heerlijk voorleesverhaal. Na het voorlezen gaan we leuke spelletjes doen en knutselen.

Het voorleesuurtje in Bibliotheek Veendam begint om 9.30 uur en duurt tot ongeveer 10.30 uur.
------------------------
Sprookjesmiddag in Bibliotheek Stadskanaal
Zaterdag 18 mei organiseert Bibliotheek Stadskanaal van 14.00 uur tot 16.00 uur een sprookjesmiddag. Deze middag leest kunstenaar Theo Zwinderman voor uit zijn sprookjesboek 'Vertel mij Sprookjes'.
Het debuut van kunstenaar Theo Zwinderman is een boek vol eigentijdse en grappige sprookjes voor jong en oud. Zaterdag 18 mei leest de schrijver in Bibliotheek Stadskanaal voor uit zijn eerste sprookjesboek. Het boek dat hij zelf schreef én illustreerde. ‘Vertel mij sprookjes’  staat vol bijzondere en gewone figuren zoals Schijterige schijtluis die eindelijk de luis wordt die hij wil zijn en Sukko en Sukkelientje die graag in alledaagse sprookjes geloven.
De gratis sprookjesmiddag in Bibliotheek Stadskanaal begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Kinderen (en ouders) mogen verkleed komen naar deze magische middag.
Tijdens de sprookjesmiddag is het mogelijk om het boek 'Vertel mij Sprookjes' aan te schaffen en te laten signeren door de schrijver. De sprookjesmiddag wordt georganiseerd door Bibliotheek Stadskanaal en Uitgeverij Voelsprietje.

------------------
Wereld Natuur Fonds heeft kindercollege in Bibliotheek Stadskanaal
In mei is het in Bibliotheek Stadskanaal een “beestenboel”. De kindermiddagen staan volledig in het teken van kleine, grote, schattige en gevaarlijke dieren. Woensdag 29 mei geeft het Wereld Natuur Fonds in de bibliotheek  een kindercollege over dieren!
Woensdag 29 mei geven medewerkers van WNF Groningen een kindercollege in de bibliotheek. Maak aan de hand van attributen, beeldmateriaal, filmpjes, spellen of proefjes kennis met wilde dieren die het Wereld Natuur Fonds probeert te beschermen. Het gratis kindercollege start om  15.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal. 
---------------------
Theatervoorstelling in Bibliotheek Veendam
In mei is het in Bibliotheek Veendam een “beestenboel”. De wekelijkse kindermiddagen staan volledig in het teken van kleine, grote, schattige en gevaarlijke dieren. Woensdag 29 mei speelt poppentheater Jinky’s Mikmak de kindervoorstelling ‘Mag ik meedoen’.
Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten. Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu? Wil jij bij een club waar iedereen welkom is? Dan is dit een voorstelling voor jou!
Poppentheater Jinky’s Mikmak speelt woensdag 29 mei in Bibliotheek Veendam de voorstelling ‘Mag ik meedoen’. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van John Kelly.

De gratis voorstelling in Bibliotheek Veendam begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. 
--------------------
Wereld Natuur Fonds heeft kindercolleges in Bibliotheek Veendam
Ga op insectensafari, knutsel een fantasiedier, volg een WNF-kindercollege of geniet van poppentheater. In mei wordt het in Bibliotheek Veendam een “beestenboel”. De kindermiddagen staan volledig in het teken van kleine, grote, schattige en gevaarlijke dieren. Woensdag 22 mei geeft het Wereld Natuur Fonds in de bibliotheek  twee kindercolleges over dieren!

Woensdag 22 mei geven medewerkers van WNF Groningen kindercolleges in de bibliotheek. Maak aan de hand van attributen, beeldmateriaal, filmpjes, spellen of proefjes kennis met wilde dieren die het Wereld Natuur Fonds probeert te beschermen. Om 14.00 uur start het kindercollege over haaien en om 15.30 uur gaat het kindercollege over olifanten.


Wil je naar één van deze gratis kindercolleges? Geef je dan op via veendam@biblionetgroningen.nl. Per college is er plek voor 25 kinderen. 
---------------------------------------
Theatervoorstelling in Bibliotheek Stadskanaal
In mei wordt het in Bibliotheek Stadskanaal een “beestenboel”. De wekelijkse kindermiddagen staan volledig in het teken van kleine, grote, schattige en gevaarlijke dieren. Woensdag 15 mei speelt poppentheater Jinky’s Mikmak de kindervoorstelling ‘Mag ik meedoen’.
Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten. Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu? Wil jij bij een club waar iedereen welkom is? Dan is dit een voorstelling voor jou!
Poppentheater Jinky’s Mikmak speelt woensdag 15 mei in Bibliotheek Stadskanaal de voorstelling ‘Mag ik meedoen’. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van John Kelly.

De gratis voorstelling in Bibliotheek Stadskanaal begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. 
----------------------------
Bibliotheek Veendam start digitaal inloopspreekuur
Vragen over je tablet, e-reader of computer? Kom zaterdag 11 mei tussen 11.00 uur en 13.00 uur naar het gratis inloopspreekuur in Bibliotheek Veendam.


Bibliotheek Veendam start weer met inloopspreekuren voor digitale media. Heb je vragen over je tablet, computer, e-reader of loop je tegen problemen aan? Een vrijwillige medewerker van de bibliotheek helpt je graag op weg. Tijdens het inloopspreekuur kun je ook terecht met vragen over de digitale diensten van de Bibliotheek, zoals e-books, luisterboeken of PressReader.  

Het digitale inloopspreekuur vindt naast zaterdag 11 mei ook plaats op:
-          zaterdag 8 juni van 11.00 - 13.00 uur

-          zaterdag 13 juli van 11.00 - 13.00 uur
--------------------------------
Voorlezen in Bibliotheek Stadskanaal en Musselkanaal
In mei kunnen kinderen weer genieten van heerlijke voorleesverhalen. In de bibliotheken van Stadskanaal en Musselkanaal vindt woensdag 8 mei het maandelijkse Dreumesuurtje plaats. Deze maand kunnen kinderen met hun (groot)ouders genieten van Dikkie Dik.

Kom naar het dreumesuurtje in de bibliotheek. We lezen voor en doen leuke spelletjes en activiteiten. Deze maand wordt er voorgelezen uit het prentenboek ‘Dikkie Dik: zomerfratsen’ van Jet Boeke. In dit verhaal beleeft Dikkie Dik allerlei zomerse avonturen. De rode oranje kater speelt met een tuinslang, brandt zijn pootjes aan de hete stoeptegels en verdwaalt tijdens het spelen in het zonnetje.

Het gratis Dreumesuurtje in de bibliotheken van Stadskanaal en Musselkanaal begint 8 mei om 10.00 uur. 
------------------------
Jongeren organiseren modeshow in Bibliotheek Veendam
Woensdag 15 mei organiseren vier jongeren uit Veendam een modeshow in de bibliotheek. Zeynep, Ilayda, Cheyenne en Sanne hebben lokale ondernemers bereid gevonden om aan deze middag vol glitter en glamour mee te werken.

Vijftien kinderen kunnen meelopen mee tijdens de modeshow in Bibliotheek Veendam. Zij showen de hippe kinderkleding en -schoenen van Mijnnnn! kamer, Check en  Schott Schoenen. Voordat de kinderen de catwalk opgaan, worden ze verzorgd door professionals. De medewerkers van Sandra's Hairstudio zorgen ervoor dat de kinderen er piekfijn uitzien, De kinderen leren in een workshop lopen als échte modellen, want aan het einde van de catwalk moet natuurlijk even geposeerd worden voor de foto.

De kindermodeshow in Bibliotheek Veendam start woensdag 15 mei om 15.30 uur. Iedereen is van harte welkom om deze unieke gebeurtenis bij te wonen.

Kinderen gezocht

Ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en wil je meelopen in deze modeshow? Stuur dan een mail naar veendam@biblionetgroningen.nl en vraag het inschrijfformulier op. Let op: er is beperkt plek, dus wees er snel bij! 
------------------
Kindermaand in Bibliotheek Musselkanaal
Bibliotheek Musselkanaal organiseert in mei een kindermaand! Vier weken lang kunnen kinderen op de vrijdagmiddag meedoen aan de leukste activiteiten.

3 mei: Bibberbeestjes en Insectenplaatjes ruilen
Deze middag duiken we in de wereld van de insecten. Maak je eigen bibberbeestje of ga op safari in de insectenwereld. Deze middag kun je ook je dubbele Freek Vonk-plaatjes ruilen. De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
10 mei: Moederdag
Heb je nog geen cadeau voor Moederdag? Kom er één maken in de bibliotheek. Deze middag kun je zelf een presentje knutselen. De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
17 mei: Robotmiddag Dash & Dot
Maak kennis met Dash & Dot, de schattige robots van de bibliotheek. Deze schattige robots horen geluiden, reageren op licht, zien objecten en doen wat jij wilt. Je kunt de robots bijvoorbeeld laten dansen, rare geluiden laten maken of door een doolhof laten lopen. De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

24 mei: LEGO stop-motion
Deze middag gaan we een  stop-motion filmpje maken van LEGO. We bedenken een verhaal, bouwen de filmset, fotograferen alle scènes en monteren het in een film. De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
------------------