de site met veel info en een uitgebreide UitAgenda ! Intocht Sinterklas in Stadskanaal 16 nov.

nieuws Bibliotheken

Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal


Bibliotheek Stadskanaal organiseert op donderdag  14 november van 10.00 uur tot 12.00 uur weer Walk & Talk – dé koffiepauze voor werkzoekenden.
Iedereen die op zoek is naar (ander) werk is welkom bij Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal. Walk & Talk is een netwerkbijeenkomst waar werkzoekenden elkaar ontmoeten, hun ervaringen delen en waar men praktische tips krijgt die helpen in de zoektocht naar een geschikte baan.
Donderdag 14 november zal Yolanda Nolden van het UWV ingaan op het thema netwerken.
Deelname aan Walk & Talk is, net als de koffie en thee, gratis. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Neem gerust iemand mee die ook op zoek is naar werk.
Walk & Talk
Met Walk & Talk biedt de bibliotheek werkzoekenden op een toegankelijke manier de kans zich te laten informeren, te netwerken, en kennis en ervaringen uit te wisselen. Werk zoeken kan veel tijd en energie kosten. En de mogelijkheden om werk te vinden zijn nogal veranderd de afgelopen jaren. Walk & Talk is voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk en daar wel wat inspiratie en positieve energie bij kan gebruiken. Tijdens de Walk & Talk bijeenkomsten worden veelvoorkomende onderwerpen rondom werk zoeken besproken.
 

-------------------------------------------

Themamiddag in Bibliotheek Stadskanaal


Bloembommen maken, een groots afvalkunstwerk knutselen en een afvalspel spelen. Woensdag 13 november organiseert Bibliotheek Stadskanaal een gratis themamiddag over duurzaamheid. Van 14.00 uur tot 16.30 uur kunnen jong en oud spelen en ontdekken .

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek. 

Woensdag 13 november organiseert Bibliotheek Stadskanaal in het kader van Nederland leest een themamiddag voor jong en oud. 

Guerilla gardening
Zo gaan we tijdens de themamiddag  aan de slag met Guerilla Gardening. Maak de omgeving een beetje mooier en draag bij aan de diversiteit in de natuur. Tijdens deze middag mag je een eigen bloembommetje maken.

Afvalkunstwerk
Help kunstenaar Machiel Braaksma met het maken van een afvalkunstwerk! Deze middag gaan we van afval en kapotte materialen een blijvend kunstwerk voor de bibliotheek maken. Help je mee? 

Ruim je afval op!
Weet jij alles van afval scheiden? Kom het afvalspel van de gemeente Stadskanaal spelen én ga aan zelf de slag. Daarnaast vertelt Anneloes Oldenburger van Virol je alles over afval en de e-waste challenge die onlangs heeft plaatsgevonden.
 

--------------------------------------

Kindermiddag Bibliotheek Stadskanaal: Bee-Bot 

Woensdag 20 november kun je in Bibliotheek Stadskanaal, tijdens de wekelijkse kindermiddag, leren programmeren met de Bee-Bot.
De Bee-Bot is een schattige robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de robot bedienen met de knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet de Bee-Bot van tevoren de juiste commando’s krijgen. Bijvoorbeeld twee stappen vooruit, een keer naar rechtsdraaien en dan weer een stap vooruit. De robot onthoudt tot veertig stappen en kan zo uiteenlopende opdrachten uitvoeren. De Bee-Bot helpt kinderen met de basisbeginselen van programmeren en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.
 

-----------------------------------------

Bibliotheek Veendam en Veenkoloniaal Museum organiseren activiteitenmiddag bij expositie Voortvarende vrouwen


Bibliotheek Veendam en het Veenkoloniaal Museum organiseren op woensdag 30 oktober een gezamenlijke middag rondom de expositie Voortvarende vrouwen.
In het Veenkoloniaal Museum is momenteel de expositie Voortvarende vrouwen te zien. De tentoonstelling, over de veenkoloniale zeevaart waarin ook de vrouw haar mannetje staat, is de aanleiding voor een gezamenlijke middag met Bibliotheek Veendam. Woensdag 30 oktober zijn er  tussen 14.00 uur en 16.30 uur activiteiten voor jong en oud.
Activiteitenmiddag
Voor de jongste doelgroep staat er een knutselmiddag op het programma. In de bibliotheek kunnen kinderen hun eigen schip bouwen van verschillende materialen.  In de waterbak kunnen de schepen worden getest, want zijn ze wel zeewaardig?
Voor de volwassenen staat er op hetzelfde moment een rondleiding gepland.

 Museumdirecteur Hendrik Hachmer neemt belangstellenden mee langs de expositie Voortvarende vrouwen. De rondleiding start vanuit de bibliotheek.
Expositie Voortvarende Vrouwen
In de 19de eeuw speelt de vrouw in de veenkoloniale zeevaart een belangrijke rol. Ze blijft niet alleen thuis wachten op de terugkomst van haar man en kinderen, maar vaart actief mee. De vloot bestaat hoofdzakelijk uit relatief kleine zeeschepen, variërend van 60 tot 150 ton. Op oude binnenvaartfoto’s zien we de vrouw vaak aan het roer staan. Bij de veenkoloniale zeevaart, die is ontstaan uit deze binnenvaart, staat de vrouw ook haar mannetje. Uit brieven en correspondentie, maar tevens uit publicaties van tijdgenoten zoals H.J. Top en Anthony Winkler Prins, blijkt dat het, behalve ondernemende, ook goedgeklede en geletterde vrouwen waren.
De expositie Voortvarende Vrouwen is tot en met 26 januari te bezichtigen in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.
 

-----------------------------