Gemeente Stadskanaal is Goud viert vijftigjarig bestaan !

nieuws Bibliotheken

Bibliotheken Stadskanaal vieren De Nationale Voorleesdagen

Van 23 januari tot en met 2 februari organiseren de bibliotheken van Biblionet Groningen De Nationale Voorleesdagen in onze provincie. Tijdens dit jaarlijkse voorleesfeest bruist het in de bibliotheken van de activiteiten waarmee het voorlezen aan jonge kinderen wordt gestimuleerd. Ook in de bibliotheken van de gemeente Stadskanaal staan verschillende activiteiten op het programma.
Actie in de hele provincie
Tijdens de Nationale Voorleesdagen maken alle bibliotheken van Biblionet Groningen een eigen prentenboek. Dit bijzondere prentenboek wordt in estafettevorm geschreven en getekend door kinderen die gedurende de Nationale Voorleesdagen de bibliotheek bezoeken. In de bibliotheken van Stadskanaal, Onstwedde en Musselkanaal kunnen kinderen tijdens openingsuren ook meewerken aan dit prentenboek. In alle bibliotheken wordt bovendien één tekening geselecteerd waar Biblionet Groningen een digitaal prentenboek van gaat maken. De lancering van dit digitale prentenboek is op 1 februari.

Cadeautje van de bibliotheek
Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er in de bibliotheken volop activiteiten en wordt er  voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar.

Bibliotheek Stadskanaal
·         Voorlezen + speurtocht: woensdag 23 januari | vrije inloop tussen 14.00 – 16.30 uur
·         Voorlezen + Botje Bij de robot: zaterdag 26 januari | vrije inloop tussen 14.00 – 16.30 uur
·         Voorlezen + bouw een huis: woensdag 30 januari | vrije inloop tussen 14.00 – 16.30 uur

Bibliotheek Onstwedde
·         Voorlezen + Botje Bij de robot: woensdag 23 januari | vrije inloop tussen 14.30 – 16.30 uur

Bibliotheek Musselkanaal
·         Voorlezen + Botje Bij de robot: woensdag 30 januari | vrije inloop tussen 14.30 – 16.00 uur

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken, ook het bibliotheeklidmaatschap is voor kinderen gratis. Als een peuter of kleuter tijdens De Nationale Voorleesdagen lid wordt, krijgt het bovendien een leuk cadeautje.

Prentenboek van het Jaar

Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dit jaar is dat Een huis voor Harry van Leo Timmers. Jeugdbibliothecarissen kozen dit boek uit het complete aanbod aan prentenboeken. Het Prentenboek van het Jaar 2019 gaat over Harry, een dikke kater met een klein hartje. Hij gaat liever niet naar buiten, want binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?
----------------------------------------------
Stadskanaal van de toekomst: bouw mee in de bibliotheek

Bibliotheek Stadskanaal en Welstad organiseren in januari en februari kindermiddagen onder de noemer To-do-after-school. Kom langs en bouw mee aan een stad van de toekomst!
Hoe ziet Stadskanaal er in de toekomst uit? Denk en bouw mee tijdens de kindermiddagen op donderdag. Met behulp van verschillende materialen en technologieën bouwen we samen aan een stad van de toekomst. We bouwen met karton de stad op en gaan aan de slag met robots en 3D-printen. Donderdag 14 februari wordt Stadskanaal van de toekomst gepresenteerd aan het publiek.
Data: donderdag 17 en 31 januari, donderdag 7 en 14 februari
Tijd: 15.30 – 16.45 uur
Kosten: gratis (vrije inloop)

Voorleesfestival in Cultuurcentrum vanBeresteyn
Cultuurcentrum vanBeresteyn organiseert in het kader van De Nationale Voorleesdagen op zaterdag 26 januari een Voorleesfestival met theater, workshops, spelletjes, dans en muziek!

Voorlezen is een feestje! Daarom organiseren de partners in Cultuurcentrum vanBeresteyn op zaterdag 26 januari een eigen Voorleesfestival voor peuters en kleuters. Van 13.00 uur tot 17.00 uur kunnen kinderen en (groot)ouders genieten van verhalen, muziek, dans én theater.

Theatervoorstelling Gonnie en Gijsje op stap
Kom genieten van de theatervoorstelling Gonnie en Gijsje op stap. Gonnie  en  Gijsje  beleven in deze voorstelling een  muzikaal  avontuur  voor  jong  en  oud. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige prentenboeken van Olivier  Dunrea.

Aanvang: 13.30 uur of 15.30 uur

Bibliotheek
In de bibliotheek zijn tijdens het festival doorlopend activiteiten. Luister naar het Prentenboek van het Jaar ‘Een huis voor Harry’, bouw een eigen kattenhuis, ga spoorzoeken door het gebouw of doe mee aan de inloopworkshop van kunstenares Heleen Wilkens.

Veenkoloniaal Museum
Kom in de foyer knutselen. Bij het Veenkoloniaal Museum kun je de hele middag de mooiste, gekste en grappigste creaties maken.

Muziek-, Dans en Theaterschool
Dansdocente Rianne Wiersma geeft tijdens het Voorleesfestival de dansworkshop ‘Een huis voor Harry’. Dans en zing mee met deze muzikale workshop gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar.

Aanvang: 14.30 uur en 16.00 uur.

Kaartverkoop

Kaarten,  € 5,- per persoon, zijn verkrijgbaar via de theaterkassa van Theater vanBeresteyn of te bestellen via www.vanberesteyn.nl/programma/voorleesfestival/