i.v.m. het corona virus gaan steeds meer evenementen niet door!

nieuws Bibliotheken
------------------
Online Taalhuis: leren lezen en schrijven
Door het coronavirus zijn alle Groningse bibliotheken gesloten, maar deelnemers van het Taalhuis kunnen online doorgaan met leren lezen en schrijven. In samenwerking met de coördinatoren van het Taalhuis biedt Biblionet Groningen video’s aan met oefeningen voor thuis.

Moeite met lezen, schrijven of rekenen? Je bent niet alleen. Het Taalhuis is dé plek waar je terecht kunt voor hulp. Nu de bibliotheken gesloten zijn, is het Online Taalhuis geopend. Op YouTube kunnen deelnemers video’s bekijken met oefeningen. De video's zijn gemaakt in samenwerking met Noorderpoort, namens het Provinciaal Bondgenootschap.
Bekijk de video’s via https://bit.ly/onlinetaalhuis of kijk voor meer informatie over het Taalhuis op www.biblionetgroningen.nl/taalhuis
------------------------
Biblionet Groningen biedt online Minecraft Challenges
Ben je dol op Minecraft? Vind je het leuk om samen met anderen online te werken? Doe dan mee met de Minecraft Challenge. Biblionet Groningen is in maart gestart met een dagelijkse challenge. Op een speciale server kunnen kinderen, jongeren én volwassenen meebouwen aan de mooiste werelden. 

Virtuele LEGO. Zo wordt Minecraft vaak in het kort uitgelegd. Net als de blokjes van LEGO kun je in Minecraft oneindig bouwen en avonturen beleven. Minecraft is één van de bestverkochte games ter wereld en heeft maandelijks miljoenen gebruikers. Nu de bibliotheken zijn gesloten, heeft Biblionet Groningen een eigen server online gezet. In deze wereld kunnen deelnemers meebouwen en de leukste challenges doen. De afgelopen drie weken is er al flink gebouwd. Van voetbalstadions, tot vliegvelden en van winkelstraten tot havens.
Wil je meedoen aan de dagelijkse challenge? Start dan gauw Minecraft op en log je in op het serveradres BiblionetMinecraftClub.playat.ch en gebruik de poort 25565. Of bekijk deze uitlegvideo op BiebLab: https://youtu.be/YsVGswIbOVM

-------------------------

Online kinderactiviteiten met BiebLab

Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Groningse bibliotheken en doen ze mee aan de vele activiteiten. Sindskort heeft Biblionet Groningen daar een nieuw element aan toegevoegd: BiebLab, een YouTube-kanaal voor kinderen.
Normaal gesproken verschijnt er elke woensdagmiddag om 14.00 uur een nieuwe video op BiebLab. Zo maakten we kort geleden een miniserie over de robot Dash en Jeroen wil een hit!
Nu de scholen én bibliotheken zijn gesloten, betekent dat natuurlijk niet dat we thuis geen leuke dingen kunnen doen! De komende weken plaatsen we daarom iedere middag om 14.00 uur een speciale BiebLab-video met de leukste huis-tuin-en-keuken opdrachten. Bouw een schaduwtheater, laat je zelfgemaakte tekening 3D-printen of maak je eigen stop-motionvideo’s. Iedere dag komen de medewerkers van Biblionet Groningen met een leuke activiteit.
Volg het YouTube-kanaal van BiebLab via www.youtube.com/bieblab. Heb je leuke ideeën voor een opdracht of video? Stuur een mail naar Jolanda Robben via bieblab@biblionetgroningen.nl.

--------------------------

Groningse bibliotheken starten afhaalservice


Door het coronavirus zijn alle Groningse bibliotheken gesloten. Deze week is Biblionet Groningen daarom een tijdelijke afhaalservice gestart waardoor leden toch boeken kunnen lenen.

Via de website www.biblionetgroningen.nl/afhaalservice kunnen bibliotheekleden maximaal 5 boeken aanvragen. Als je behoort tot de kwetsbare doelgroep of niet in staat bent naar de bibliotheek te komen, dan is er op een aantal locaties de mogelijkheid om de boeken te laten bezorgen.
Op de website wordt uitgelegd hoe de afhaalservice werkt en hoe je de boeken kan bestellen. Daarnaast geldt voor deze tijdelijk dienst:
 • De veiligheid van de klanten en de medewerkers van de bibliotheek staan voorop. We houden ons dan ook strikt aan de richtlijnen van het RIVM. Daarom duurt het een aantal dagen voordat je boeken kunt ophalen. Wij willen er zeker van zijn dat het coronavirus zich niet via de uitgeleende boeken verspreidt.
 • Het afhalen gaat contactloos. Onze medewerkers zetten een plastic tas klaar op de aangegeven plek. Deze kun je meenemen zonder dat er contact is met de medewerker.
 • Je kunt alleen boeken aanvragen die aanwezig zijn in de bibliotheek waar je deze gaat ophalen. Op de website vind je een overzicht van deelnemende bibliotheken. In Oost-Groningen kun je boeken bestellen en ophalen bij de volgende bibliotheken: Veendam, Oude Pekela, Stadskanaal, Onstwedde, Winschoten, Bellingwolde, Finsterwolde, Blijham, Midwolda, Ter Apel en Vlagtwedde.
 • Ga niet zonder afspraak naar de bibliotheek.
 • Je kunt 5 boeken opgeven. We proberen elk geval 3 boeken voor je klaar te leggen.
----------------
Kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal: Lin kookt erop los
Ben je dol op smikkelen en smullen? Doe dan mee aan de kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal. Woensdag 18 maart kunnen kinderen meedoen aan een workshop van Lin kookt erop los.
Lin kookt erop los is de leukste foodtruck uit Oost-Groningen. Woensdag 18 maart geeft eigenaresse Linda Drenth een kinderworkshop in Bibliotheek Stadskanaal. Deze middag gaan we overheerlijke springrolls maken. Dat betekent: vullen, vouwen en dippen maar!

Wil je meedoen aan deze gratis workshop? Meld je dan snel aan via www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal. De workshop wordt gegeven om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Per ronde is er plek voor 12 deelnemers.

Fit met de bieb
Braintrainers, sit-ups en eiwitsmoothies: in maart organiseert Biblionet Groningen ’30 Dagen fit met de bieb’. Van 2 tot en met 31 maart organiseert de bibliotheek allemaal kleine, gezonde uitdagingen om je te helpen bij het maken van een stap in de goede richting! Daarbij staat de lichamelijke en mentale gezondheid centraal en is er in Bibliotheek Stadskanaal van alles te beleven. Kijk voor meer informatie op www.biblionetgroningen.nl/fit
------------------
Belastingspreekuur in Bibliotheek Stadskanaal
Kun je hulp gebruik bij je belastingaangifte of heb je vragen over toeslagen of kwijtschelding? Kom naar het Belastingspreekuur op donderdag 19 maart in Bibliotheek Stadskanaal.

Voor 1 mei moet bijna iedereen in Nederland de jaarlijkse belastingaangifte invullen. Best lastig als je niet goed weet hoe dit werkt. En het is nog lastiger als je weinig geld hebt om professionele hulp in te schakelen.

Donderdag 19 maart vindt van 10.00 uur tot 13.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal het Belastingspreekuur plaats. Medewerkers van Hemenborg B.V. uit Musselkanaal beantwoorden deze dag vragen, geven informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of je op weg helpen met invullen. Het advies is gratis, een afspraak maken is niet nodig.  
------------
Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal
Bibliotheek Stadskanaal organiseert op donderdag 12 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur weer Walk & Talk – dé koffiepauze voor werkzoekenden.

Iedereen die op zoek is naar (ander) werk is welkom bij Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal. Walk & Talk is een netwerkbijeenkomst waar werkzoekenden elkaar ontmoeten, hun ervaringen delen en waar men praktische tips krijgt die helpen in de zoektocht naar een geschikte baan.
Donderdag 12 maart gaan we het hebben over het Werkfestival dat 13 mei as. wordt gehouden op het Suikerunieterrein in Groningen.
Deelname aan Walk & Talk is, net als de koffie en thee, gratis. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Neem gerust iemand mee die ook op zoek is naar werk.

Walk & Talk
Met Walk & Talk biedt de bibliotheek werkzoekenden op een toegankelijke manier de kans zich te laten informeren, te netwerken, en kennis en ervaringen uit te wisselen. Werk zoeken kan veel tijd en energie kosten. En de mogelijkheden om werk te vinden zijn nogal veranderd de afgelopen jaren. Walk & Talk is voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk en daar wel wat inspiratie en positieve energie bij kan gebruiken. Tijdens de Walk & Talk bijeenkomsten worden veelvoorkomende onderwerpen rondom werk zoeken besproken.
-----------------------
Lezing in Bibliotheek Veendam: ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’
Dinsdag 10 maart houdt kunsthistorica Margaret Breukink in Bibliotheek Veendam de lezing ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’.

Het duurde vele eeuwen voor vrouwen mochten lezen wat ze wilden. Ze moesten vooral borduren, bidden, kinderen opvoeden en koken. Deze deugdzame en opvoedende taken werden in toenemende mate bedreigd door het boek. Een vrouw die leest is een vrouw die zich afzondert. Er werd gesproken van zedenverwildering en ordeloosheid.

De leeswoede van vrouwen werd zelfs een bedreiging, maar zedepreken konden de opmars van lezende vrouwen niet stuiten. Lezen bood vrouwen de kans om aan de beperkte wereld van het huishouden te ontsnappen. Het is een entreekaartje tot de onbegrensde wereld van de gedachten en de fantasie, maar ook van kennis. Het motief van de lezende vrouw heeft kunstenaars altijd geïnspireerd.

Lezing ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’
Kunsthistorica Margaret Breukink geeft al jaren lezingen, waarbij zij de werken en kunstenaars in een historisch perspectief plaatst. Aan de hand van schilderijen, tekeningen en foto’s wordt tijdens deze lezing de geschiedenis van enkele beroemde lezende vrouwen op de voet gevolgd.


De lezing op dinsdag 10 maart begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Kaarten, € 5,- per persoon, zijn verkrijgbaar via
www.biblionetgroningen.nl/veendam. De lezing vindt plaats in het kader van de Boekenweek 2020.
---------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Veendam: Lin kookt erop los

Na de chocoladeworkshop is het tijd voor een nieuwe kookmiddag in Bibliotheek Veendam! Woensdag 11 maart kunnen kinderen meedoen aan de workshop van Lin kookt erop los.
Lin kookt erop los is de leukste foodtruck uit Veendam. Woensdag 11 maart geeft eigenaresse Linda Drenth een kinderworkshop in Bibliotheek Veendam. Deze middag gaan we overheerlijke springrolls maken. Dat betekent: vullen, vouwen en dippen maar!

Wil je meedoen aan deze gratis workshop? Meld je dan snel aan via www.biblionetgroningen.nl/veendam. De workshop wordt gegeven om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Per ronde is er plek voor 12 deelnemers.


Fit met de bieb
Braintrainers, sit-ups en eiwitsmoothies: in maart organiseert Biblionet Groningen ’30 Dagen fit met de bieb’. Van 2 tot en met 31 maart organiseert de bibliotheek allemaal kleine, gezonde uitdagingen om je te helpen bij het maken van een stap in de goede richting! Daarbij staat de lichamelijke en mentale gezondheid centraal en is er in Bibliotheek Veendam van alles te beleven. Kijk voor meer informatie op www.biblionetgroningen.nl/fit
--------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal: eSports
Scoren als Messi? Dansen als Lady Gaga? Doe woensdag 11 maart mee aan de eSports kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal en kom in beweging!
Kom in beweging tijdens de eSports-middag in de bibliotheek. Deze middag gaan we op de Nintendo Switch en iPad de leukste spellen spelen.

 • Laat je skills zien op het FIFA-toernooi*
 • Dans de sterren van de hemel met Just Dance.
 • Spring en beweeg met verschillende spellen en opdrachten.
*Wil je meedoen aan het FIFA-toernooi? Meld je aan via www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal. Het toernooi start om 14.30 uur. De overige activiteiten kennen een vrije inloop, waarvoor aanmelden niet nodig is.

Het FIFA-toernooi is niet gelinkt aan de EA SPORTS FIFA 20 Global Series of gesponsord door Electronics Arts Inc. of daar aan gelieerde ondernemingen.


Fit met de bieb
Braintrainers, sit-ups en eiwitsmoothies: in maart organiseert Biblionet Groningen ’30 Dagen fit met de bieb’. Van 2 tot en met 31 maart organiseert de bibliotheek allemaal kleine, gezonde uitdagingen om je te helpen bij het maken van een stap in de goede richting! Daarbij staat de lichamelijke en mentale gezondheid centraal en is er in Bibliotheek Stadskanaal van alles te beleven. Kijk voor meer informatie op www.biblionetgroningen.nl/fit
----------------------------
CoderDojo in Bibliotheek Veendam: stappentellers programmeren

Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Kom dan vrijdag 6 maart van 16.00-18.00 uur naar Bibliotheek Veendam en word een echte programmeer-ninja! Deze middag maken we een stappenteller met de Micro:bit.
Bewegen is goed voor je gezondheid. Een stappenteller kan helpen om te checken of je wel voldoende beweegt. Maar hoe kom je aan een stappenteller? Deze middag gaan we, met behulp van Micro:bits een eigen stappenteller maken.
CoderDojo Veendam
Dacht je dat Bibliotheek Veendam alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Kom elke eerste vrijdag van de maand langs in onze dojo en word een Ninja: leer programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en nog veel meer. Je hebt geen programmeerkennis nodig om mee te kunnen doen en de deelname is gratis.

Fit met de bieb
Braintrainers, sit-ups en eiwitsmoothies: in maart organiseert Biblionet Groningen ’30 Dagen fit met de bieb’. Van 2 tot en met 31 maart organiseert de bibliotheek allemaal kleine, gezonde uitdagingen om je te helpen bij het maken van een stap in de goede richting! Daarbij staat de lichamelijke en mentale gezondheid centraal en is er in Bibliotheek Veendam van alles te beleven. Kijk voor meer informatie op www.biblionetgroningen.nl/fit
--------------------
BoekStart Dreumesuurtje in de bibliotheek
In maart kunnen kinderen weer genieten van heerlijke voorleesverhalen. In de bibliotheken van de gemeente Stadskanaal vindt het maandelijkse Dreumesuurtje plaats. Deze maand kunnen kinderen met hun (groot)ouders genieten van het prentenboek ‘Hoeveel babypoesjes?’
Kom naar het dreumesuurtje in de bibliotheek. We lezen voor en doen leuke spelletjes en activiteiten. Deze maand wordt er voorgelezen uit het prentenboek ‘Hoeveel babypoesjes’ van Guido van Genechten. Alle mama's in dit boek staan op het punt kleintjes te krijgen. Maar hoeveel baby's zullen ze precies op de wereld zetten?
Het gratis BoekStart Dreumesuurtje vindt plaats op:

 • Bibliotheek Musselkanaal, woensdag 4 maart om 10.00 uur
 • Bibliotheek Onstwedde, woensdag 4 maart om 10.00 uur
 • Bibliotheek Stadskanaal, woensdag 11 maart om 10.00 uur 
----------------------------
Scoor een Boek! trapt af in de klas én thuis

Scoren kun je overal! Met die gedachte voeren Biblionet Groningen, Biblionet Drenthe en Forum Groningen samen met FC Groningen in de Maatschappij een uniek leesproject uit: Scoor een Boek!. De komende weken gaan 6.500 leerlingen uit groep 5 en 6 zoveel mogelijk boeken lezen. Daarnaast doen er dit jaar landelijk bijna 700 klassen mee aan de Scoor een Boek! Thuiseditie.
Succesvolle formule
Het project Scoor een Boek! koppelt voetbal, één van de populairste sporten van de wereld, aan lezen. En dat blijkt al jaren een succesvolle formule te zijn om leerlingen uit groep 5 en 6 aan het lezen te krijgen. De komende 10 weken gaan 6.500 leerlingen van 185 basisscholen aan de slag. Daarbij worden ze door middel van videoboodschappen aangemoedigd door FC Groningen-speler Mike te Wierik.

Thuiseditie
Sporten met Arjen Robben of moppen tappen met Jochem Myjer? Ga de strijd aan: in de klas én thuis! In de Scoor een Boek! Thuiseditie doet dit jaar het hele gezin mee. Voor elke opdracht die de gezinnen uitvoeren, scoren ze punten voor hun klas. De klas met de meeste punten, maakt kans op mooie prijzen.
De opdrachten in de Thuiseditie zijn gericht op samen lezen, spelen taal en bewegen, en dragen bij aan een taalrijke thuisomgeving. Wil je meedoen? Meld je gezin aan via www.scoorthuis.nl.


De Scoor een Boek! Thuiseditie wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school, in opdracht van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.
-----------------
Lotgenotengroep Alzheimer in Bibliotheek Veendam
Dementie heeft een grote impact op het leven. Voor de persoon met dementie zelf maar zeker ook voor de mensen die dichtbij deze persoon staan. Praten met lotgenoten helpt!

Iedere maand organiseert Steunpunt mantelzorg van Compaen, in samenwerking met TSN, in Bibliotheek Veendam een bijeenkomst voor mantelzorgers die zorgen voor een naaste met een vorm van dementie. Tijdens de ontmoetingsbijeenkomsten is er ruimte om met elkaar ervaringen en informatie uit te wisselen. De invulling van de bijeenkomsten bepalen de mantelzorgers zelf.

De lotgenotengroep Alzheimer vindt plaats op de laatste donderdag van de maand. De eerstvolgende keer is donderdag 27 februari van 14.00 uur tot 15.30 uur.  
-------------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Veendam: eSports
Scoren als Messi? Dansen als Lady Gaga? Doe woensdag 4 maart mee aan de eSports kindermiddag in Bibliotheek Veendam en kom in beweging!

Kom in beweging tijdens de eSports-middag in de bibliotheek. Deze middag gaan we op de Nintendo Switch en iPad de leukste spellen spelen.

 • Laat je skills zien op het FIFA-toernooi*
 • Dans de sterren van de hemel met Just Dance.
 • Spring en beweeg met verschillende spellen en opdrachten.
*Wil je meedoen aan het FIFA-toernooi? Meld je aan via www.biblionetgroningen.nl/veendam. Het toernooi start om 14.30 uur. De overige activiteiten kennen een vrije inloop, waarvoor aanmelden niet nodig is.


Het FIFA-toernooi is niet gelinkt aan de EA SPORTS FIFA 20 Global Series of gesponsord door Electronics Arts Inc. of daar aan gelieerde ondernemingen.
-------------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal: bootcamp
Zet je brein en lichaam aan het werk. Kom woensdag 4 maart naar de bootcamp in Bibliotheek Stadskanaal en train jezelf fit!

Woensdag 4 maart organiseert Bibliotheek Stadskanaal samen met het sportteam van Welstad een bootcamp-middag. Los de leukste breinbrekers op en doe mee met een fysieke workout.

Om 14.45 uur geven de buurtsportcoaches van Welstad een bootcamp waar iedereen van gaat zweten. Dus trek je sneakers aan en kom in beweging tijdens deze sportieve middag!


De gratis kindermiddag kent een vrije inloop van 14.00 uur tot 16.30 uur.
------------------------
Belastingspreekuur in de bibliotheek

Kun je hulp gebruik bij je belastingaangifte of heb je vragen over toeslagen of kwijtschelding? Maak een afspraak voor het Belastingspreekuur in de bibliotheek.
Voor 1 mei moet bijna iedereen in Nederland de jaarlijkse belastingaangifte invullen. Best lastig als je niet goed weet hoe dit werkt. En het is nog lastiger als je weinig geld hebt om professionele hulp in te schakelen.
In verschillende bibliotheken in de provincie organiseert Biblionet Groningen belastingspreekuren. Hier kan je langskomen met vragen rondom je belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen en andere belastingzaken. Ook kun je gebruikmaken van computers in de bibliotheek om zelf je belastingzaken te regelen.
Gemeente Stadskanaal
In de gemeente Stadskanaal wordt het Belastingspreekuur gehouden in alle bibliotheken. Medewerkers van Hemenborg Financiële Zorgverlening beantwoorden vragen, geven informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of je op weg helpen met invullen. Het advies is gratis.
 • Bibliotheek Onstwedde, maandag 2 maart van 13.00 – 15.00 uur (op afspraak)*
 • Bibliotheek Stadskanaal, donderdag 19 maart van 10.00 – 13.00 uur (vrije inloop)
 • Bibliotheek Musselkanaal, woensdag 25 maart van 13.00 – 15.00 uur (op afspraak)*
*Mensen die gebruik willen maken van het Belastingspreekuur in Onstwedde en Musselkanaal kunnen hiervoor een afspraak maken in de bibliotheek.
Gemeente Veendam
Zaterdag 14 maart vindt van 10.00 uur tot 15.00 uur in Bibliotheek Veendam het Belastingspreekuur plaats. Medewerkers van de Belastingwinkel beantwoorden deze dag vragen, geven informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of je op weg helpen met invullen. Deelname is op afspraak en het advies is gratis.

Mensen die gebruik willen maken van het Belastingspreekuur kunnen hiervoor vanaf 1 maart een afspraak maken in Bibliotheek Veendam.
---------------
Workshop in Bibliotheek Veendam: Tekenen met licht
Bibliotheek Veendam organiseert vrijdagavond 28 februari een workshop Tekenen met licht. Kunstenares Ida Buijs laat zien hoe je met fotografie de meest kleurrijke creaties kan maken.
"Fotograferen" is Grieks voor "schrijven met licht". Waar je mee kan schrijven, kan je ook mee tekenen! Dat is wat we in deze workshop gaan doen. Kunstenares Ida Buijs laat zien hoe je de meest kleurrijke creaties kan maken. Eerst vertelt ze over de techniek, daarna gaan we met elkaar foto's maken. Elke deelnemer krijgt zijn/haar mooiste foto mee naar huis.


De workshop in Bibliotheek Veendam begint vrijdag 28 februari om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. De kosten zijn € 5,- per persoon. Aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/veendam.   
---------------
Kindermiddag in de bibliotheek: Jeroen wil een hit
Hoe zou het zijn om een hit te scoren? Woensdag 26 februari gaat bibliotheekmedewerker Jeroen Bouland samen met kinderen op zoek naar het antwoord. In de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam wordt die dag een muzikale kindermiddag georganiseerd.
Jeroen wil een hit! De afgelopen weken kon je op BiebLab, het YouTube-kanaal van de bibliotheek, onze collega Jeroen volgen in zijn zoektocht naar een hit. Tijdens de kindermiddag lanceert Jeroen zijn nummer én kun je zelf aan de slag! Je mag deze middag beats maken, songteksten schrijven, met je voeten piano spelen of onze robot Dash programmeren voor de xylofoon. Kortom, het wordt een muzikale middag!


De gratis kindermiddag in de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam kent een vrije inloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur.
--------------------------
Kindermiddag Bibliotheek Onstwedde: Lieve briefjes
Hoe leuk zou jij het vinden om een lief briefje van iemand te ontvangen? Woensdag 19 februari staat de middag in Bibliotheek Onstwedde in het teken van ‘lieve briefjes’. Doe mee en schrijf!
Een lief briefje voor iemand schrijven. Voor de lieve buurvrouw, voor een goede vriend, of voor een onbekende. Gewoon, zomaar! Omdat het kan. Zo maken we met elkaar een heleboel mensen blij. Van zaterdag 22 t/m vrijdag 28 februari vindt de Week van de lieve briefjes plaats. Ook Bibliotheek Onstwedde doet mee! Het doel van deze actie is om de inwoners van Groningen met elkaar te verbinden.

Kindermiddag Lieve briefjes
Hoe leuk zou jij het vinden om een lief briefje van iemand te ontvangen? Doe mee en schrijf! De gratis kindermiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. 
---------------------------------
Informatieavond in Bibliotheek Veendam: Scheiden en nu?
Bibliotheek Veendam organiseert woensdag 26 februari een gratis informatieavond. Scheidingscoach Rosalie Kartner gaat deze avond in op de vraag: scheiden en nu?
Als je besluit te gaan scheiden, staat het leven van beide partijen even op zijn kop. Je sluit iets af en begint opnieuw. Er zijn veel zaken die tegelijkertijd lopen en wat veel energie vraagt. Maar hoe kun je een scheiding goed afwikkelen? Scheidingscoach en mediator Rosalie Kartner van Conflicta geeft antwoord op deze én andere vragen tijdens een gratis informatieavond in Bibliotheek Veendam.

Tijdens de avond wordt onder andere ingegaan op:

 • Het proces van scheiden
 • De scheidingsmelding
 • Huis & hypotheek (door Siep Smid, financieel specialist SPS Consultancy)
 • Convenant en ouderschapsplan
 • Aanvraagprocedure rechtbank


De informatieavond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Wil je de avond bijwonen? Meld je dan aan via www.biblionetgroningen.nl/veendam
-------------------------------------------------
Bibliotheek Stadskanaal start cursus Digisterker
Bibliotheek Stadskanaal start dinsdag 3 maart met Digisterker, een cursus voor mensen die zelfstandig gebruik willen maken van de digitale diensten van de overheid.

De communicatie met je gemeente of de overheid verloopt steeds vaker via internet. Van het aanvragen van een vergunning en het verlengen van een ID-kaart tot het invullen van een belastingaangifte. Best lastig als je hier nog niet zo handig in bent, maar iedereen kan het leren! Daarom organiseert Bibliotheek Stadskanaal de gratis cursus Digisterker, een cursus om digitaal sterker te worden.

Tijdens de cursus leer je gebruik te maken van de digitale diensten van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de Belastingdienst. Digisterker bestaat uit drie lessen van 2 uur en de deelname is gratis.

In Bibliotheek Stadskanaal vindt de driedelige cursus plaats op dinsdag 3, 10 en 17 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur. Aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/digisterker
-------------------------------
Kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal: 3D-printen
Woensdag 19 februari kunnen kinderen van 14.00 uur tot 16.30 uur in Bibliotheek Stadskanaal hun hun eigen ontwerp maken voor de 3D-printer.
Hoe werkt een 3D-printer? En hoe maak je een ontwerp? Ontdek het tijdens de kindermiddag op woensdag 19 februari. Een sleutelhanger, een pion voor een bordspel of een oorbel? Iedereen mag deze middag een ontwerp maken. Alle ontwerpen worden geprint en kunnen door de kinderen op een later moment worden opgehaald.


De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.
------------------------------
Kindermiddag Bibliotheek Veendam: Flessenpost
Verstuur een brief of tekening per flessenpost! Woensdag 19 februari staat de kindermiddag in Bibliotheek Veendam in het teken van zeevaart.
In samenwerking met het Veenkoloniaal Museum organiseert Bibliotheek Veendam op woensdag 19 februari een kindermiddag in het kader van de tentoonstelling 'Voortvarende vrouwen'. Tijdens de kindermiddag gaan we onze eigen flessenpost maken. Schrijf een brief of maak een mooie tekening!

De gratis kindermiddag kent een vrije inloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur.

Expositie Voortvarende vrouwen

In de 19de eeuw kwam de Veenkoloniale Zeevaart tot ongekende bloei. Meer dan 60% van de Nederlandse vloot kwam uit plaatsen als Oud- en Nieuwe Pekela, Sappemeer, Veendam en Wildervank. Varende op relatief kleine schepen bevoeren ze de wereldzeeën, en de stuurmans-en kapiteinsvrouwen gingen mee aan boord. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam wijdt een bijzondere expositie aan deze Voortvarende Vrouwen.
-----------------------------
Gratis computercursus in de Bibliotheek: Klik&Tik
Heb je geen of heel weinig kennis en ervaring met de computer en/of internet? Dan is de cursus Klik&Tik iets voor jou. Deze gratis cursus wordt wekelijks gegeven in de Bibliotheek.

Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Heel handig, maar juist lastig als je hier weinig ervaring mee hebt. Met de cursus Klik&Tik leer je de eerste stappen van werken met computers en internet.

Cursus Klik&Tik
Klik&Tik is een digitaal oefenprogramma. Je leert bijvoorbeeld zoeken met een zoekmachine, digitale formulieren invullen, e-mailen en programma’s downloaden. De cursus bestaat uit drie onderdelen, die je achter elkaar of los van elkaar kunt volgen.

Biblionet Groningen biedt Klik&Tik aan als een doorlopende cursus, waarbij deelnemers op ieder moment kunnen starten. De gratis cursus wordt onder andere gegeven op:

 • Dinsdag van 9.30 uur tot 12.00 uur in Bibliotheek Veendam
 • Vrijdag van 9.30 uur tot 12.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal

Aanmelden kan in de bibliotheek of via www.biblionetgroningen.nl/klikentik
--------------------------
Kindermiddag Bibliotheek Stadskanaal: Lieve briefjes
Hoe leuk zou jij het vinden om een lief briefje van iemand te ontvangen? Woensdag 5 februari staat de kindermiddag in Bibliotheek Stadskanaal in het teken van ‘lieve briefjes’. Doe mee en schrijf!
Een lief briefje voor iemand schrijven. Voor de lieve buurvrouw, voor een goede vriend, of voor een onbekende. Gewoon, zomaar! Omdat het kan. Zo maken we met elkaar een heleboel mensen blij. Van zaterdag 22 t/m vrijdag 28 februari vindt de Week van de lieve briefjes plaats. Ook Bibliotheek Stadskanaal doet mee! Het doel van deze actie is om de inwoners van Groningen met elkaar te verbinden.
Kindermiddag Lieve briefjes
In aanloop naar deze week, gaan we tijdens de kindermiddag al aandacht besteden aan dit initiatief. Hoe leuk zou jij het vinden om een lief briefje van iemand te ontvangen? Doe mee en schrijf! De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. 
--------------------------------
Informatieavond in Bibliotheek Stadskanaal: Scheiden en nu?
Bibliotheek Stadskanaal organiseert dinsdag 11 februari een gratis informatieavond. Scheidingscoach Rosalie Kartner gaat deze avond in op de vraag: scheiden en nu?
Als je besluit te gaan scheiden, staat het leven van beide partijen even op zijn kop. Je sluit iets af en begint opnieuw. Er zijn veel zaken die tegelijkertijd lopen en wat veel energie vraagt. Maar hoe kun je een scheiding goed afwikkelen? Scheidingscoach en mediator Rosalie Kartner van Conflicta geeft antwoord op deze én andere vragen tijdens een gratis informatieavond in Bibliotheek Stadskanaal.

Tijdens de avond wordt onder andere ingegaan op:

 • Het proces van scheiden
 • De scheidingsmelding
 • Huis & hypotheek (door Siep Smid, financieel specialist SPS Consultancy)
 • Convenant en ouderschapsplan
 • Aanvraagprocedure rechtbank

De informatieavond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Wil je de avond bijwonen? Meld je dan aan via www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal
----------------------------------
Bibliotheek Veendam doet de lichten uit
Als het buiten donker is, maken we het in huis vaak gezellig met kaarsjes en lampjes. Deze winter gaan we in de Bibliotheek spelen met licht. Bibliotheek Veendam organiseert in februari vier activiteiten waar licht en donker een rol spelen. Tijdens Voorlezen in het donker, de Escaperoom, Lasergamen in de bibliotheek en de workshop Tekenen met licht gaan de lampen uit!

Voorlezen in het donker (2 jaar en ouder)
Sssttt… het is bijna tijd om naar bed te gaan. Kijk, de bibliotheek gaat dicht. Alle lampen gaan uit. Aaaaah, maar we willen nog één verhaaltje voor het slapen gaan. Oké, nog één verhaaltje dan!

Vrijdagavond 7 februari wordt de donkere bibliotheek verlicht met allemaal kleine lampjes. Kom je ook naar het voorleesverhaal luisteren? Trek je pyjama alvast aan en neem je knuffels gezellig mee! Het voorlezen begint om 18.30 uur en duurt tot 19.00 uur. Deelname is gratis.

Escaperoom (7 jaar en ouder)
Kunnen jullie samen de code kraken? Jeroen en Arnoud hebben vrijdagavond 7 februari een escaperoom gebouwd, vol met puzzels en opdrachten. Kunnen jullie ontsnappen uit de donkere ruimte?
Wil je meedoen? Meld je dan snel aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De Escaperoom begint om 18.30 uur en duurt tot 19.00 uur. Deelname is gratis.

Lasergamen in de bibliotheek (10 jaar en ouder)
Woensdagavond 19 februari organiseren we een lasergame avond! Ben jij 10 jaar of ouder en lijkt het je leuk om tussen de boekenkasten te lasergamen? Meld je dan snel aan via veendam@biblionetgroningen.nl. Er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Het lasergamen begint om 20.00 uur en duurt tot 21.15 uur. De kosten zijn € 5,- per persoon.

Workshop Tekenen met licht (volwassenen)
"Fotograferen" is Grieks voor "schrijven met licht". Waar je mee kan schrijven, kan je ook mee tekenen! Dat is wat we in deze workshop op vrijdag 28 februari gaan doen. Kunstenares Ida Buijs laat zien hoe je de meest kleurrijke creaties kan maken. Elke deelnemer krijgt zijn/haar mooiste foto mee naar huis.
De workshop Tekenen met Licht begint vrijdag 28 februari om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Wil je meedoen? Meld je dan aan via veendam@biblionetgroningen.nl. De kosten voor deze workshop zijn € 5,- per persoon.  
----------------------------------
Bibliotheek start Minecraft Club voor kinderen

Ben je dol op Minecraft? Vind je het leuk om met anderen samen te werken? Word lid van de Minecraft Club in de Bibliotheek. In januari starten de bibliotheken in Stadskanaal en Veendam een nieuwe club voor kinderen van 8 tot 14 jaar!

De hoed en de rand, pixelig en vierkant. Dat is de Minecraft Club van de Bibliotheek. Zes maanden lang ga je met een challenge aan de slag. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten ontmoet je andere kinderen en werken jullie samen aan één groot project. Dit project wordt in juli gepresenteerd tijdens een expositie in de bibliotheek.

Minecraft club
De Minecraft Club vindt plaats van januari tot en met juni 2020. De deelnemers komen elke 2e zaterdag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur samen. Je kunt lid worden van de club in Bibliotheek Stadskanaal of in Bibliotheek Veendam. Het lidmaatschap bedraagt € 30,- per persoon en is inclusief 6 bijeenkomsten, een T-shirt, sleutelhanger en clubpas.

De data voor de 6 bijeenkomsten zijn:
 • zaterdag 11 januari, 14.00 – 16.00 uur
 • zaterdag 8 februari, 14.00 – 16.00 uur
 • zaterdag 14 maart, 14.00 – 16.00 uur
 • zaterdag 11 april, 14.00 – 16.00 uur
 • zaterdag 9 mei, 14.00 – 16.00 uur
 • zaterdag 13 juni, 14.00 – 16.00 uur

Aanmelden
Wil je lid worden van de Minecraft Club? Meld je dan aan via stadskanaal@biblionetgroningen.nl óf veendam@biblionetgroningen.nl. Er is per locatie plek voor maximaal 12 deelnemers.  

-----------------------------------------------------

Bibliotheek Stadskanaal kijkt terug op succesvolle Broescursus Gronings

Vijftien deelnemers volgden de afgelopen weken in Bibliotheek Stadskanaal een Broescursus Gronings. In januari krijgt deze succesvolle cursus een vervolg: een beginnerscursus Gronings 

De groep van vijftien cursisten was een gemengd gezelschap van Groningers die hier al hun hele leven wonen en mensen die van elders uit het land nieuw zijn in de provincie. Voor iedereen was de cursus zeer leerzaam.

De eerste en laatste van de reeks van vier avonden stonden geheel in het teken van de Groninger Taal. Nadat er beide avond begonnen werd met het meezingen van het “Grönnens Laid”, werd er ingegaan op de spellings- en taalregels. De tussenliggende avonden gingen over de historie van de Groninger taal & cultuur en de andere avond over de Kanaalstreek zelf, waarin o.a. de historie over de streek werd verteld door Bert Roossien.

Vervolg Beginnerscursus Gronings

Eind januari start er een vervolg op deze reeks om dieper in te gaan op de taal. De reeks zal bestaan uit tien woensdagavonden. De cursus is toegankelijk voor iedereen, ook als je nog niet bekend bent met de taal. De cursus zal in zijn geheel in het teken staan van het kunnen verstaan, schrijven, lezen en spreken van de Groninger taal. 

Verdere info en aanmelden voor de cursus kan via de cursuscoördinator Wil Werkman: cursusgronings@gmail.com

--------------------------------