Gemeente Stadskanaal is Goud - en viert in 2019 vijftigjarig bestaan ! / Vanaf 2025 met de trein naar Stadskanaal

nieuws Bibliotheken

Lezing in Bibliotheek Stadskanaal ‘De Veenkoloniën: de kraamkamer van onze economie.’
Willem Foorthuis geeft dinsdag 26 maart in Bibliotheek Stadskanaal een lezing over de Veenkoloniën.
Willem Foorthuis is lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen aan de Hanzehogeschool. Daarnaast heeft hij, als geboren en getogen Pekelder,  veel interesse voor de geschiedenis van de Veenkoloniën.  Dinsdag 26 maart geeft hij in Bibliotheek Stadskanaal de lezing ‘De Veenkoloniën: de kraamkamer van onze economie’. De lezing gaat over de sterke kant van onze regio vanaf de vroege 17e eeuw en hoe de oude tradities op te pakken zijn.

De lezing begint dinsdag 26 maart om 20.00 uur. De toegang is gratis. De avond wordt georganiseerd door Bibliotheek Stadskanaal i.s.m. Kredietunie Veenkoloniën & Oostermoer. 
-------------
Kindercollege in Bibliotheek Veendam
Woensdag 27 maart geeft sterrenkundige Jeffrey Bout een kindercollege in Bibliotheek Veendam. Het college vormt de afsluiting van de themamaand ‘Een reis door de tijd’.
Kindercollege
Het heelal is prachtig en zit vol verrassingen. Sterrenkundige Jeffrey Bout brengt al jaren sterrenkunde naar scholen en verenigingen. Tijdens het kindercollege zal hij met de kinderen een reis maken door de ruimte.
Het college start om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Er is beperkt plek. Wil je het college bijwonen? Meld je dan snel aan via veendam@biblionetgroningen.nl.

Kindermiddag
Naast het kindercollege kunnen kinderen op woensdag 27 maart meedoen aan leuke activiteiten in de bibliotheek.  De wekelijkse kindermiddag staat volledig in het teken van het heelal. Reis mee naar de ruimte en ontdek sterren en planeten. De kindermiddag kent een vrije in- en uitloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Deelname is gratis.
---------------
Een reis door de tijd: de Prehistorie
In maart staan de kindermiddagen van Bibliotheek Veendam volledig in het teken van een thema. Deze maand gaan we samen met kinderen een reis door de tijd maken.  Met onze eigen tijdmachine landen we in onbekende werelden.
In de bibliotheek staat deze maand een heuse tijdmachine. Woensdag 20 maart gaat onze tijdmachine naar de Prehistorie. We komen er rotstekeningen, hunebedden, jagers en verzamelaars tegen. Deze middag zetten we weer een leuk circuit neer voor de kinderen. Reis mee!

De kindermiddag kent een vrije in- en uitloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Deelname is gratis.
----------------
Een reis door de tijd: het Oude Egypte
In maart staan de kindermiddagen van Bibliotheek Veendam volledig in het teken van een thema. Deze maand gaan we samen met kinderen een reis door de tijd maken.  Met onze eigen tijdmachine landen we in onbekende werelden.
In de bibliotheek staat deze maand een heuse tijdmachine. Woensdag 13 maart gaat onze tijdmachine naar het land van piramides, hiëroglyfen en Dummie de Mummie. Reis mee naar het Oude Egypte en doe mee aan het spellencircuit in de bibliotheek.

De kindermiddag kent een vrije in- en uitloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Deelname is gratis.
---------------
Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal: netwerken
Bibliotheek Stadskanaal organiseert donderdag  14 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur Walk & Talk – dé koffiepauze voor werkzoekenden. Deze maand is het thema ‘netwerken’.
Iedereen die op zoek is naar (ander) werk is welkom bij Walk & Talk in Bibliotheek Stadskanaal. Walk & Talk is een netwerkbijeenkomst waar werkzoekenden elkaar ontmoeten, hun ervaringen delen en waar men praktische tips krijgt die helpen in de zoektocht naar een geschikte baan.
Donderdag  14 maart zal het UWV  ingaan op ‘netwerken’. Netwerken is het leren kennen en onderhouden van contacten die waardevol zijn voor je carrière. Je bouwt aan relaties met mensen zodat je elkaar verder kunt helpen. Deze ochtend ontvang je praktische tips en informatie.
Deelname aan Walk & Talk is, net als de koffie en thee, gratis. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Neem gerust iemand mee die ook op zoek is naar werk.
Walk & Talk
Met Walk & Talk biedt de bibliotheek werkzoekenden op een toegankelijke manier de kans zich te laten informeren, te netwerken, en kennis en ervaringen uit te wisselen. Werk zoeken kan veel tijd en energie kosten. En de mogelijkheden om werk te vinden zijn nogal veranderd de afgelopen jaren. Walk & Talk is voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk en daar wel wat inspiratie en positieve energie bij kan gebruiken. Tijdens de Walk & Talk bijeenkomsten worden veelvoorkomende onderwerpen rondom werk zoeken besproken.

----------------------
Becoming Astrid in Filmhuis vanBeresteyn
Bibliotheek Veendam en Filmhuis vanBeresteyn tonen woensdag 27 maart, in het kader van de Boekenweek 2019, de film Becoming Astrid, een biografisch drama over de jonge jaren van schrijfster Astrid Lindgren.
Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven.
Boekenweek 2019
Van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart vindt de 84ste Boekenweek plaats. Dit jaar is het thema De moeder de vrouw. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

Kaartverkoop
De speciale filmavond op woensdag 27 maart start om 19.30 uur met een inleiding van Jolanda Robben (Bibliotheek Veendam). De film start om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de theaterkassa van Cultuurcentrum vanBeresteyn of via www.vanberesteyn.nl/becoming-astrid
.
-----------
Belastingspreekuur in Bibliotheek Veendam
Kun je hulp gebruik bij je belastingaangifte of heb je vragen over toeslagen of kwijtschelding?  Maak een afspraak voor het Belastingspreekuur in Bibliotheek Veendam.
Voor 1 mei moet bijna iedereen in Nederland de jaarlijkse belastingaangifte invullen. Best lastig als je niet goed weet hoe dit werkt. En het is nog lastiger als je weinig geld hebt om professionele hulp in te schakelen.
In verschillende bibliotheken in de provincie organiseert Biblionet Groningen belastingspreekuren. Hier kan je langskomen met vragen rondom je belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen en andere belastingzaken. Ook kun je gebruikmaken van computers in de bibliotheek om zelf je belastingzaken te regelen.
Belastingspreekuur Bibliotheek Veendam
Zaterdag 9 maart vindt van 10.00 uur tot 16.00 uur in Bibliotheek Veendam het Belastingspreekuur plaats. Medewerkers van de Belastingwinkel beantwoorden deze dag vragen, geven informatie en kunnen (deels) ingevulde formulieren controleren of je op weg helpen met invullen. Deelname is op afspraak en het advies is gratis.
Mensen die gebruik willen maken van het Belastingspreekuur kunnen hiervoor een afspraak maken in Bibliotheek Veendam.
--------------
Shafaa en Heleen door naar halve finale Nationale Voorleeswedstrijd

Zeventien schoolkampioenen deden woensdag 27 en donderdag 28 februari mee aan de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd van de gemeente Pekela en Veendam. De leerlingen streden om twee plekken in de halve finale.

Tijdens de voorronden mochten de schoolkampioenen op de voorleesstoel een fragment voorlezen uit hun zelfgekozen boek. Shafaa Kamil van OBS Noorderbreedte las succesvol voor uit het grappige boek ‘Juffrouw Pots’ van Tosca Menten. Met dit fragment won Shafaa de eerste voorronde. Een dag later werd Heleen Weisbeek  van de Mgr. Bekkersschool door de jury als beste voorlezer beoordeeld. Heleen las voor uit ‘Wie niet weg is wordt gezien’ van Ida Vos.


Halve en provinciale finale
Shafaa en Heleen doen dinsdag 12 maart mee aan de halve finale in Bibliotheek Stadskanaal. Zij zullen dan strijden voor een plekje in de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze finale wordt gehouden op woensdag 17 april in Theater vanBeresteyn.


---------------------
Themamaand in Bibliotheek Veendam: Een reis door de tijd
In maart staan de vier kindermiddagen van Bibliotheek Veendam volledig in het teken van een thema. Deze maand gaan we samen met kinderen een reis door de tijd maken.  Met onze eigen tijdmachine landen we in onbekende werelden. Gaan we naar Egypte, de Middeleeuwen of naar de Prehistorie? De kinderen mogen het zeggen.
Woensdag 6 maart – Bouw een tijdmachine
Tijdens de kindermiddag op woensdag 6 maart gaan we een tijdmachine bouwen. Waar gaan we de komende weken heen? Jij mag het zeggen! Bouw mee en stuur een boodschap naar de toekomst.
Woensdag 13 en 20 maart – Op bezoek
Woensdag 13 en 20 maart landt onze tijdmachine in een andere wereld. Waar we belanden en wat we gaan doen? Dat is een verrassing. Maar deze reis wil je niet missen!
Woensdag 27 maart – Het heelal
Woensdag 27 maart sluiten we de themamaand af met een inloopmiddag over het heelal. Reis mee naar de ruimte, en ontdek sterren en planeten.  Uitsmijter van deze middag  is een Kindercollege over het heelal. Het college, geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder, start om 15.00 uur. Wil het Kindercollege volgen? Meld je dan aan via veendam@biblionetgroningen.nl.
De vier kindermiddagen kennen een vrije in- en uitloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Deelname is gratis.
--------------------
Zeventien voorleeskampioenen uit de gemeenten Veendam en Pekela maken kans op plek in provinciale finale De Nationale Voorleeswedstrijd
Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Er zijn maar liefst 152 schoolkampioenen die tijdens de regionale voorronde hun uiterste best gaan doen om een plek in de provinciale finale te bemachtigen. Vorig jaar werd die finale gewonnen door Eveline Middel van Basisschool Hiliglo uit Holwierde.
Regionale voorronde in Veendam
Bibliotheek Veendam organiseert op woensdag 27 en donderdag 28 februari twee regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Daar doen de schoolkampioenen van 17 basisscholen uit de gemeenten Pekela en Veendam mee. De leerlingen gaan een fragment voorlezen uit een zelfgekozen boek.
De leerlingen worden beoordeeld door een deskundige jury met daarin onder andere burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela en wethouder Annelies Kleve van de gemeente Veendam.
Provinciale finale
De winnaars van de regionale voorronden plaatsen zich voor één van de twee halve finales waarvan acht voorleeskanjers doorstromen naar de provinciale finale op 19 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Amstelveen voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2019.

Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken. 
---------------------
Emma wint voorronde Nationale Voorleeswedstrijd


Tien schoolkampioenen deden dinsdag 12 februari mee aan de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd van de gemeente Stadskanaal. De leerlingen streden om een plek in de halve finale.

Tijdens de voorronde mochten de schoolkampioenen op de voorleesstoel een fragment voorlezen uit hun zelfgekozen boek. Emma Schreuder van OBS Hagenhofschool uit Stadskanaal werd door de jury als beste voorlezer beoordeeld. Emma las succesvol voor uit ‘Harry Potter’ van J.K. Rowling en bleef daarmee Merel Diemer van RKBS Willibrordschool uit Stadskanaal voor.
De jury bestond uit Froukje de Jonge, burgemeester van de gemeente Stadskanaal, Meeme Wever, directeur scholengroep Perspectief en Alian Spelde, regiomanager bij Biblionet Groningen. De presentatie was in handen van Gertjan Kamst.

Halve en provinciale finale
Emma doet  dinsdag 12 maart mee aan de halve finale in Bibliotheek Veendam. Zij zal dan strijden voor een plekje in de provinciale finale in Cultuurcentrum vanBeresteyn op woensdag 17 april. 

---------------------------------------------
Werkzoekenden Spreekuur in Bibliotheek Veendam

Personeelsadviseur Birgit Bisschop houdt in Bibliotheek Veendam een spreekuur voor werkzoekenden. Maandelijks kunnen mensen hier terecht voor informatie en advies over wet- en regelgeving, verplichtingen en solliciteren. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is gratis. Het spreekuur vindt deze maand plaats op dinsdag 19 februari van 15.30 uur tot 16.30 uur. In maart vindt het spreekuur plaats op dinsdag 26 maart van 15.30 uur tot 16.30 uur.
-------------
Juridisch inloopspreekuur in Bibliotheek Veendam
Heb je een juridische vraag, dreigt ontslag, heb je problemen als ZZP’er, is er een geschil met de buren of zijn er verborgen gebreken in je huis? Blijf er niet mee rondlopen en kom naar het juridisch inloopspreekuur in Bibliotheek Veendam.


In Bibliotheek Veendam kun je wekelijks terecht voor gratis juridisch advies.  Elke dinsdag zit Rechtshulp Advocaten van 13.45 uur tot 15.00 uur in de bibliotheek klaar om informatie en gratis advies te geven over juridische vragen en problemen. Een afspraak maken is niet nodig. 
---------------------------
Tien voorleeskampioenen uit de gemeente Stadskanaal maken kans op plek in provinciale finale De Nationale Voorleeswedstrijd
Stadskanaal - Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Er zijn maar liefst 152 schoolkampioenen die tijdens de regionale voorronde hun uiterste best gaan doen om een plek in de provinciale finale te bemachtigen. Vorig jaar werd die finale gewonnen door Eveline Middel van Basisschool Hiliglo uit Holwierde.
Regionale voorronde in Stadskanaal
Bibliotheek Stadskanaal organiseert op dinsdag 12 februari een regionale voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Daar doen de schoolkampioenen van 10 basisscholen uit de gemeente Stadskanaal mee. De leerlingen gaan een fragment voorlezen uit een zelfgekozen boek.
De jury voor deze voorronde bestaat uit Froukje de Jonge, burgemeester van de gemeente Stadskanaal, Meeme Wever, directeur scholengroep Perspectief en Alian Spelde, regiomanager bij Biblionet Groningen. De presentatie is in handen van Gert Jan Kamst.
Provinciale finale
De winnaars van de regionale voorronden plaatsen zich voor één van de twee halve finales waarvan acht voorleeskanjers doorstromen naar de provinciale finale op 19 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Amstelveen voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2019.
Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken. 
------------------------------