Gemeente Stadskanaal is Goud - en viert in 2019 vijftigjarig bestaan !

zaterdag 16 maart 2019

Bibliotheken vieren De Boekenweek met sterke vrouwen

Boekenliefhebbers opgelet! Van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart is het weer tijd voor de Boekenweek. Dit jaar is het thema De moeder de vrouw. In de Groningse bibliotheken staan bijzondere, sterke en inspirerende vrouwen van vroeger en nu centraal. Benieuwd wie? Kom langs bij een vestiging in de buurt om meer te weten te komen over deze lokale bekendheid.  Activiteiten

Vrijwel alle Groningse bibliotheken vieren de Boekenweek. In de bibliotheken is tijdens de Boekenweek een speciale plek ingericht met een kleine tentoonstelling over een bijzondere vrouw uit de regio. De kleine tentoonstelling is gerealiseerd i.s.m. De Verhalen van Groningen. Daarnaast is er een aanvullende podcast te beluisteren over een (andere) lokale heldin.
Zo besteden de bibliotheken in de gemeente Stadskanaal aandacht aan Aletta Jacobs en Betsy Bakker-Nort, die samen van Veendam naar Stadskanaal reisden om eigenzinnige plattelandsvrouwen te ontmoeten en te werven voor de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht (VVK).
De sigarenmeisjes van Champ Clark zijn voor eeuwig verbonden met de geschiedenis van Pekela. De mini-expositie in de gemeente Pekela gaan dan ook over deze “wilde staking” van 1969.
En in Bibliotheek Veendam wordt aandacht besteedt aan Theda Mansholt, grondlegster van het landbouwhuishoudonderwijs in Veendam.
Naast een podcast en een kleine tentoonstelling is een speciale tafel ingericht vol titels rondom het thema De moeder de vrouw.

Winactie
Biblionet Groningen organiseert een leuke winactie rondom de Boekenweek. Laat weten wie jij een sterke, inspirerende en bijzondere vrouw vindt en maak kans op een gevulde goodiebag. Meedoen kan zowel online als in de bibliotheek. In elke bibliotheek kun je meedoen door een kaartje in te leveren waarop je vertelt wie jij een sterke vrouw vindt en waarom. Op Facebook en Instagram kan dit ook door een bericht te plaatsen onder de hashtag #biblionetgroningen.

De moeder de vrouw

Het thema van deze Boekenweek is ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff, ‘De moeder de vrouw’. Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk en Murat Isik is verantwoordelijk voor het Boekenweekessay. Het geschenk en het essay zijn te verkrijgen in de boekhandel. Omdat er bij de bekendmaking van het thema ophef ontstond, verspreidt de CPNB daarnaast als cadeautje ook een Boekenweekgedicht. Welke vrouw het Boekenweekgedicht heeft geschreven, is nog even een verrassing. Het gedicht wordt in beperkte oplage verspreid via de bibliotheken.

Meer informatie
Meer informatie over de Boekenweek en over de activiteiten in de Groningse bibliotheken is te vinden op www.biblionetgroningen.nl/boekenweek.