Gemeente Stadskanaal is Goud viert vijftigjarig bestaan !

donderdag 10 mei 2018

Laatste kans om de watertoren te beklimmen

foto archief mooistadskanaal.nl
Stadskanaal - Watertoren open vanaf meivakantie. De komende weken zijn echt de laatste waarin het beklimmen van de toren nog mogelijk is. De laatste dag is vrijdag 11 mei, maar op 10 mei (Hemelvaart) is de watertoren niet open.
Datum: vanaf dinsdag 1 mei t/m vrijdag 11 mei: op zondag 6 mei en van dinsdag t/m vrijdag.
Tijd: Door de week van 13.00-16.30 uur, zondag van 14.00 uur–16.30 uur
Plaats: Watertoren van Stadskanaal, Ceresstraat 1 en Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Entree: € 2,50 p.p. Combinatiekaart met SHC € 5,00
Inlichtingen/reserveren/groepsbezoek (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl


Met ingang van dinsdag 1 mei is de watertoren van Stadskanaal weer te beklimmen. Het Streekhistorisch Centrum stelt dan vanaf 14.00 uur de deuren weer open. Het is vermoedelijk het laatste seizoen dat de watertoren te beklimmen is: de gemeente Stadskanaal heeft de toren verkocht en die zal vervolgens door de nieuwe eigenaren eerst gerestaureerd worden. Wanneer de koopakte van de toren daadwerkelijk zal passeren, is nog niet bekend. Daardoor is het nog niet duidelijk hoe lang het beklimmen deze zomer nog kan doorgaan en zijn alle activiteiten die voor dit seizoen in voorbereiding waren, helaas geannuleerd. De ‘gewone’ beklimmingen en bezichtiging van de toren blijven voorlopig tot nader bericht wel mogelijk.

Wie de stalen trappen door het hart van Stadskanaals markantste rijksmonument durft te trotseren, wordt beloond door een uniek en overweldigend uitzicht vanaf het dak van de toren. De toren is 42,75 meter hoog en staat op 7 meter boven NAP. Hiermee was het lange tijd het hoogste punt van de gemeente.
Bekende markeringspunten die in het uitzicht zijn te onderscheiden, zijn de Juffertoren in Onstwedde, de windmolens langs de Duitse grens, de aardappelmeelfabriek in Ter Apelkanaal en Gasselternijveen en bij heel helder weer is zelfs het Gasuniegebouw in Groningen met het blote oog te zien. Ook heel mooi zijn de verschillende landschappen van de Kanaalstreek te herkennen: het vlakke veengebied waar het Stadskanaal kaarsrecht doorheen snijdt met in het oosten de beboste glooiingen van Westerwolde en in het Westen de verheven horizon van de Drentse Hondsrug.