Mooistadskanaal.nl De site met veel informatie

zaterdag 30 september 2017

Griezelige Groningse Geschiedenis

Van woensdag 4 oktober tot en met zondag 22 oktober staat Stadskanaal in het teken van de Griezelige Groningse Geschiedenis, een project van Kunstenschool ZG, Welstad, Streekhistorisch Centrum, Bibliotheek Stadskanaal, Erfgoedpartners en Spinbarg. 



Met Griezelige Groningse Geschiedenis werken de instellingen samen aan een breed activiteitenprogramma rondom het verhalenproject Spinbarg, de Kinderboekenweek en de Maand van de Geschiedenis. Het project bestaat uit vele activiteiten voor jong en oud. 

Aftrap Griezelige Groningse Geschiedenis
Woensdag 4 oktober wordt het project Griezelige Groningse Geschiedenis afgetrapt in Bibliotheek Stadskanaal. Om 12.00 uur treedt Kinderkoor Amuse van CBS de Lindenborgh met Knoalster Lorelei op en om 13.30 uur zal Jeugdtheater Kunstenschool ZG een griezelige voorstelling spelen gebaseerd op Groningse volksverhalen. 

Expositie’ Kolonisten aan het kanaal’
In Kunstenschool ZG hangt van 4 tot en met 22 oktober de expositie ‘Kolonisten aan het kanaal’. Ruim 200 jaar geschiedenis van de Groninger Kanaalstreek verbeeldt in 10 prachtige schilderijen van Geert Schreuder. De expositie is te bezichtigen tijdens openingsuren.

Expositie Kunstroute
Laat je verrassen in het winkelcentrum door de schilderijen gemaakt door Knoalsters van jong tot oud. Zij brengen de mysterieuze Knoalster Lorelei in beeld. 

Griezelkanaal
Stadskanaal? Zeg maar liever: Griezelkanaal. Bouw in Bibliotheek Stadskanaal mee aan een griezelige miniatuurstad. Bouw je eigen spookkastelen of griezeldieren van karton, piepschuim, en gerecycled afval. De bouwmiddagen voor kinderen zijn op 4 en 5 oktober van 12.00 uur tot 17.00 uur en op 10, 12 en 19 oktober van 15.45 uur tot 17.00 uur. Daarnaast geeft Bibliotheek Stadskanaal workshops rondom 3D-printen, licht maken en robots programmeren. 

Verhalenmiddag: volksverhalen
Zondag 8 oktober vertelt Harm van der Veen in het Streekhistorisch Centrum verhalen uit het binnenkort te verschijnen boek ‘De Duivel en zijn Moer’. Na de pauze zal Harm Jan Riksen het publiek meenemen in een Zweeds verhaal. De verhalenmiddag in het Streekhistorisch Centrum start om 14.30 uur. Entree bedraagt € 4,- per persoon.

Lezing Ridderromans
Zondag 15 oktober vertelt Manuel Claassen in het Streekhistorisch Centrum over de Middeleeuwse Ridderroman: een literair genre op rijm over de avonturen van ridders op zoek naar geluk, rechtvaardigheid en liefde. De lezing begint om 14.30 uur. Entree bedraagt € 4,- per persoon.

Spinbarg: verhalen aan boord
Reis door Groningen en overal zie je sporen van het verleden: dijken, wierden, middeleeuwse kerken, kronkelende waterlopen. Dit land is de bron van verhalen over witte wieven, duivels en wonderen: oude Groningse verhalen die tot leven komen in het project Spinbarg.
Zo’n 25 Groningse filmmakers, kunstenaars en muzikanten hebben voor Spinbarg een aantal van de mooiste verhalen verbeeld, ieder op zijn of haar eigen manier: als animatiefilm, kunstinstallatie, in muziek of virtual reality. Beleef deze verhalen aan boord van het historisch vrachtschip Familietrouw en duik onder in een eeuwenoude wereld vol magie. 

Van vrijdag 20 t/m zondag 22 oktober ligt de Familietrouw in Stadskanaal, ter hoogte van de Eurobrug. Openingstijden:
vrijdag 20 oktober: 16.00 - 21.30 uur
zaterdag 21: 14.00 - 21.30 uur
zondag 22 oktober: 14.00 - 21.00 uur 

Entreekaarten zijn verkrijgbaar via www.spinbarg.nl