Mooistadskanaal.nl De site met veel informatie

donderdag 18 augustus 2016

Roege Wilt Wandeling

Aan de wandel met mythologische figuren Roege Wilt en Aycke van Ellersinghuizen
Wandelen, natuur en theatrale scenes uit de lokale mythes van Roege Wilt en Aycke van Ellersinghuizen. Dat zijn de ingrediƫnten van de Roege Wilt Wandeling, die op zaterdag 27 augustus vanaf 18.00 uur plaatsvindt vanaf Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde. Voor het eerst krijgt Roege Wilt tijdens de naar hem vernoemde wandeling gezelschap van een ander mythologisch heerschap uit dezelfde streek, Aycke van Ellersinghuizen.

Wat is er te doen


List en bedrog, dood en verderf. De mythologische minkukel Roege Wilt strooide er kwistig mee in zijn leefgebied rond de Roege Baarg, in Ter Wupping en Smeerling. Dit is opgetekend door in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Henderikus Smith. Wandelaars gaan op zaterdagavond 27 augustus vanaf 18.00 uur op zoek naar deze ellendeling tijdens de Roege Wilt Wandeling.

Aycke van Ellersinghuizen
Aycke van Ellersinghuizen is de hoofdfiguur uit een verhaal van de in 1852 geboren onderwijzer, schrijver en amateurhistoricus Albertus Johannes Smith. Samen met Roege Wilt gaat Aycke tijdens de wandeling de strijd aan met Egge en Hayje Addinga, die tegen de wil van de Westerwolders met harde hand heersen over Westerwolde.

Vreemde figuren
De deelnemers aan de Roege Wilt Wandeling worden vanaf 18.00 uur ontvangen metEllersinghoezenkoffie met een Westerwoldse lekkernij (voor kinderen limonade) in Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15 in Onstwedde. Tijdens de ongeveer achtenhalve kilometer lange wandeling door de prachtige natuur van Ter Wupping, Sterenborg het dal van de Ruiten Aa en Smeerling duiken verschillende vreemde en minder vreemde figuren op, waaronder verschillende personages die nieuw zijn voor deelnemers aan vorige edities van de Roege Wilt Wandeling. Ook zijn er diverse rekwisieten uit de mythes te bewonderen. Onderweg krijgen de deelnemers een versnapering.
Start- en eindpunt van de Roege Wilt Wandeling is Gasterij Natuurlijk Smeerling. Deelname kost acht euro, inclusief genoemde consumpties. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Na afloop krijgen alle deelnemers een boekje met het verhaal van Aycke van Ellersinghuizen. Opgave kan tot 25 augustus bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, tel. (0599) 312611 en e-mail info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl

Waar

Start- en eindpunt van de Roege Wilt Wandeling is Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Wanneer

27  augustus  vanaf 18.00 uur.