Mooistadskanaal.nl De site met veel informatie

zaterdag 22 augustus 2015

NIEUWE JAS VOOR MOLEN HAZEWIND GIETEN

Stichting Mulders Aa en Hunze
 Molen Hazewind in Gieten wordt voorzien van een nieuw rietdek. Ook wordt de balkenconstructie van de molen gerepareerd. De open balkenconstructie van de molen biedt een uniek beeld, dat zich niet snel weer zal voordoen.

De molen in Gieten draait iedere zaterdag wanneer de molen open is voor publiek. maar ook op vrijdagmiddagen wanneer molenaar en instructeur Nico van den Broek nieuwe molenaars opleidt voor verschillende molens in Drenthe.



Voor de Gieter molen uit 1833 betekent draaien het behoud: toen de molen in de veertiger jaren van de vorige eeuw stil stond, raakte hij snel in verval. Wind en regen hadden daardoor in de binnenkant van de molen vrij spel. Het huidige onderhoud aan de balkenconstructie is een rechtstreeks gevolg van de situatie van toen, ondanks tussentijdse reparaties.
Het rietdek uit 1949 is nu ook aan vervanging toe: de touwtjes waarmee het riet destijds is bevestigd breken spontaan af. Een in molens gespecialiseerde rietdekker heeft van de gemeente Aa en Hunze opdracht tot restauratie ontvangen en is inmiddels gestart met de werkzaamheden.






Ondanks de restauratieactiviteit blijft de molen open voor publiek. De komende tijd zijn er voorstellingen van het Molentheater Gieten en op Open Monumentendag (zaterdag 12 september) is er van alles te beleven in en om de molen: de boekenzolder is open, de historische vereniging is aanwezig, er is een poffertjeskraam en er zijn demonstraties van oude ambachten door een smid, een timmerman en uiteraard de rietdekker, die dan nog volop met de restauratie aan het werk zal zijn.

Van den Broek verwacht dat alle onderhoudsactiviteiten, inclusief de restauratie van de in de molen aanwezige antieke diesel- en elektromotor, in het voorjaar van 2016 zullen zijn afgerond. Dan zal de molen op feestelijke wijze weer in gebruik genomen worden.


Meer informatie over Molen Hazewind is te vinden op de website van de Stichting Mulders Aa en Hunze (www.aaenhunzemolens.nl).